Mircea Lucescu (69 de ani) a acceptat să discute cu ProSport despre meciul România – Irlanda de Nord, disputat vineri, 14 noiembrie, în care naționala tricoloră a învins cu 2-0, devenind astfel liderul Grupei F în preliminariile Campionatului European din 2016. Antrenorul de Șahtior, care a fost „în cărți” să preia naționala înaintea lui Iordănescu și care i-a vizitat pe tricolori miercuri, a dezvăluit că a vorbit cu Anghel Iordănescu înainte de partidă. Lucescu spune că i-a insuflat încredere noului selecționer, care a revenit pe banca tehnică a naționalei după 10 ani și o zi. Lucescu a îndemnat la calm în privința calificării la turneul final din Franța: „Nu e câștigată!”.
„Se pot întâmpla multe în 2015. Doamne ferește, nu știi niciodată”
ProSport: Domnule Mircea Lucescu, victoria de vineri seară a naționalei contra Irlandei de Nord reprezintă pentru dumneavoastră o revanșă luată în fața britanicilor pentru meciul din 1985? Mircea Lucescu: (râde) Nu, absolut deloc. Am bătut o echipă din grupa de calificare la Campionatul European, atâta tot. Nouă nu ne mai dă nimeni înapoi punctele pe care le-am pierdut acum mulți, mulți ani. Important pentru națională este că am învins Irlanda de Nord, am trecut pe primul loc în Grupa F și băieții au dat dovadă de caracter și de încredere. Atât și nimic mai mult.
Încheiem anul 2014 în calitate de lideri ai grupei, cu 10 puncte câștigate din 12 posibile. Este calificarea la turneul final din Franța o certitudine acum sau pare că ne hazardăm în ceea ce privește Campionatul European? Nu e certă calificarea. Vă ofer doar exemplul victoriei celor din Insulele Feroe contra Greciei. Când vine vorba de națională, nu mai există o constantă în fotbal. Echipele sunt bine organizate, toate meciurile sunt grele. Am avut un parcurs excelent și spun că trebuie să ne gândim la calificarea la Campionatul European și să o obținem de pe primul loc. Nu e câștigată încă, se pot întâmpla multe lucruri în 2015. Doamne ferește, dar nu știi niciodată. Repet, cine se aștepta să piardă Grecia cu Insulele Feroe?
Mircea Lucescu a antrenat naționala între 1981 și 1986, izbutind o calificare la Euro 1984, pe vremea când la turneul final ajungeau doar 8 țări
„Sufletul meu va rămâne întotdeauna la națională”
Jucătorii naționalei au declarat, la finalul partidei, că i-a motivat și vizita dumneavoastră la Mogoșoaia. Le mulțumesc și îi felicit din tot sufletul pentru victorie. Sufletul meu va rămâne întotdeauna la națională. Am fost doar căpitanul României, am refuzat banderola la orice altă echipă! Am vrut să fiu liderul naționalei și atât. Mi-a făcut plăcere să îi vizitez pe jucători în cantonament, să îi cunosc. În astfel de situații contează enorm să cunoști potențialul fotbaliștilor pe care îi ai la dispoziție. E mai important decât cine e titular.
Ați vorbit cu Anghel Iordănescu înainte de meci? Avea emoții la debut? A revenit pe banca naționalei după 10 ani și o zi. Da, am purtat o discuție telefonică. Avea și el nevoie de încurajări, ca orice alt jucător. Nu mai credea în potențialul său după ce a fost ieșit din circuit atâția ani. De asta victoria cu Irlanda de Nord este importantă și mă bucură. Îl felicit, a avut o revenire perfectă.
„Începem să practicăm un joc plăcut, în ton cu ceea ce se întâmplă la naționalele mari”
Un fundaș a marcat ambele goluri ale naționalei. Avem o problemă în atac dacă Papp a reușit „dubla” cu Irlanda de Nord, iar Stancu și Keșeru nu au reușit să își treacă numele pe tabelă? Nu, ba chiar este un semn excelent că Papp s-a aflat de fiecare dată la finalizare. La nivelul ăsta, toți jucătorii, că sunt ei fundași, mijlocași sau atacanți, fac atât faza ofensivă, cât și pe cea defensivă. Începem să practicăm un joc plăcut, în ton cu ceea ce se întâmplă la naționalele mari. Îi felicit, îi felicit, îi felicit! Nu a fost ușor pentru nimeni, să știți. Să câștigi trei puncte într-un meci cu Irlanda de Nord, după ce Pițurcă a plecat de pe bancă, nu e deloc ușor.
Are acum naționala potențial să atragă din nou spectatori la stadion? Sigur va stârni o stare de încredere care se va propaga în toată România. Când cineva face performanțe, că vorbim aici de tenis, baschet, handbal, nu contează în ce domeniu sportiv, rezultatele îndeamnă suporterul să vină, să încurajeze. Pentru că știți ce nu înțelegem noi încă? Și laudele pot să ducă la performanță, nu doar criticile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER