Cantonați la Estepona (Spania), pentru meciul cu Polonia de sâmbătă, tricolorii din lotul divizionar au luat ieri prima lecție veritabilă de la selecționer: cea de șmecherie. La antrenamentul de la prânz, care se intersectează între cel fizic și cel tactic, Pițurcă a fost într-o vervă deosebită. Imagine total diferită cu fațeta pe care tehnicianul o prezintă în public.
Mingea fără secrete
La 11:53, fotbaliștii apar la terenul de antrenament gata echipați de la hotel. E doar la 800 de metri distanță, deci nimic curios. Sunt deja băgați în priză de dimineață, când preparatorul Marius Dima i-a alergat timp de o oră. Acum, acesta îl transformă pe Pițurcă în spectatorul privilegiat de la centrul terenului doar fix șapte minute, cât durează stretchingul. Încălzirea continuă cu o serie de exerciții de menținere a balonului, și câteva mișcări de control a sferei galbene efectuate în regim de viteză, individual. „Mingea nu trebuie să aibă niciun secret pentru nimeni. Hai, imaginați-vă că aveți adversarul în față. Privirea sus! Nicaaaa, privirea sus! Așa Maxim! Așa Gicu (n.r. – Grozav)! Nici nu trebuie să mă uit la minge, trebuie s-o simt. V-am zis că după antrenamentele astea mingea nu trebuie să mai aibă vreun secret, da?! Uite la Marius (n.r. – Alexe), șmecherie”. E discursul introductiv al lui Pițurcă, mai degrabă un monolog, compus din replici aruncate în stânga și-n dreapta cu o frecvență de care mulți nu l-ar bănui pe taciturnul și aproape veșnic întunecatul tehnician.
Cum ajungi erou la fotbal
Cei 23 de jucători se împart apoi în trei grupe: portarii cu Marin Tudor, la o poartă, fotbaliștii defensivi în aceeași jumătate, coordonați de Florin Marin, care e ajutat de Eugen Neagoe, iar „pianiștii” intră pe mâna lui Piți. Incredibilă pare însă organizarea antrenamentului. Totul pe ceas, calculat nemțește, astfel că porția de tehnică pe care selecționerul o predă grupului ofensivilor durează fix o oră. Ofensivii, dacă vă întrebați, sunt Alexe, Grozav, Maxim, Răduț, Stanciu, Antal, Budescu, Chițu, Neagu și Alibec. Se exersează jocul doi contra unu, vertical pe poartă, lansările printre și peste fundașii centrali și superioritatea în condiții de atac pe flanc, toate cu finalizare, în poartă cei trei goalkeeperi rotindu-se. Pițurcă e singur în fața celor zece, dar altă voce decât a sa efectiv nu se aude dinspre teren.
Cum atragi adversarul în cursă
„Când am coechipier la învăluire, fixez adversarul, dau pasă cu exteriorul și l-am eliminat din joc. Îl atrag în cursă”, începe un soi de decriptare a tainelor fotbalistice în stil Piți. „Băăă, mie-mi dați gol în fața porții. Nu exagerați cu pasele! De ce pasezi în plus? Dă gol, Nicușoare”, îl ceartă Piți pe mezinul Stanciu, în timp ce acesta execută pedeapsa de 5 sărituri cu genunchii la piept primită pentru că a ratat. „Nu-i nimic, puștiule. Ești doi contra unu. Dacă scoți o minge d-asta ești erou”, îl consolează selecționerul pe Buzbuchi, care a avut o reacție nervoasă după ce a primit un gol aproape imparabil de la același Stanciu. „Exersați, că ajungeți de multe ori în fața porții și nu știți ce să faceți”, continuă selecționerul.
Grașii Viitorului
Nici măcar la reprizele de două sau trei minute de pauză dedicate stretchingului nu-i menajează. „Văd că nimeni nu bea apă… Obișnuiți-vă să beți apă”, indică șeful de trib, în timp ce-i arată lui Chițu cum trebuie efectuată o mișcare de relaxare. „Fi-v-ar Academia să vă fie. Ce faceți, mă, acolo de veniți grași? Credeam că se lucrează ca dracii acolo”, strigă uimit selecționerul, mirat de gabaritul mijlocașului stânga. La reluare, tot un constănțean intră în colimatorul lui, după ce greșește o pasă și o finalizare pretențioasă: „Denis, lasă șmecheriile astea proaste, fă ca lumea! Dă la colțul scurt”. Răduț e și el luat la ochi. „Cum să ratezi, Mihai, de acolo!?”, spune dezamăgit Pițurcă, iar apoi, când fotbalistul Pandurilor lovește cu mingea un omuleț de plastic care juca rolul stoperilor adverși, Piți se enervează iar: „Asta e pasă de număr 10? Zi tu, Mihai!”.
E 13:39, iar antrenamentul se termină. Nu și ziua, pentru că seara e programat alt antrenament, la care se va lucra tactic, deci presa trebuie să asigure intimitatea. Dar lucrurile sunt clare. În preajma tinerilor, Piți se transformă din zdrahonul care pare să sufle flăcări pe nări într-un tip mult mai atent, mai motivant.
Echipa divizionară va întâlni Polonia, pe 2 februarie, la Malaga, ora 21:45. După acest meci, o parte dintre jucători vor pleca la cluburi sau la naționala de tineret, locul lor urmând a fi luat de cei 12 stranieri convocați și de jucătorii Stelei.
Pe 6 februarie, tot la Malaga (ora 22:00), prima repreÂzentativă va întâlni Australia, într‑un meci amical
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER