LIVE BLOG | România – Finlanda 2-0. Campionii aduc victoria și la națională: Deac și Manea au marcat în ultimul meci al lui Lobonț sub tricolor. „Pisica” a intrat pe teren și a fost ovaționat de tot stadionul

Redactor:
Andrei Pal
LIVE BLOG | România - Finlanda 2-0. Campionii aduc victoria și la națională: Deac și Manea au marcat în ultimul meci al lui Lobonț sub tricolor.
  • Publicat:
  • Actualizat:

România – Finlanda 2-0 (Manea 37, Deac 61)

  • România: Tătărușanu (Lobonț 88) – Cr. Manea, Săpunaru (Toșca 57), Bălașa, Bancu – Anton, Stoian – Deac (Man 64), Mitriță (Grozav 80), Budescu (Chipciu 57) – Băluță (Băluță 65)
  • Rezerve: Niță, Lung – Benzar, Nedelcearu, Rotariu, Țucudean, Cicâldău, Nedelcu
  • Finlanda: Hradecky – Toivomaki, Toivio, Vaisanen, Pirinen (Uronen 67) – Lod, Lam (Kamara 61), Sparv, Taylor (Väyrynen 76) – Sadik, Skrabb (Soiri 59)
  • Rezerve: Jaakkola, Viitala, Granlund, Yaghoubi, Halsti, Karjalainen

Min 90+2: Final de meci. Ultimul meci amical al României înainte de Liga Națiunilor se încheie cu o victorie, 2-0 cu Finlanda. Partida a fost marcată de retragerea lui Bogdan Lobonț. „Pisica” a intrat în teren pe final și a fost aplaudat de tot stadionul.


Min 88: Lobonț intră pe teren pentru ultimul său meci la echipa națională! La 40 de ani, „Pisica” a primit și banderola de căpitan, în aplauzele întregului stadion.


Min 83: Ce șut! Dennis Man trimite mult în spate o lovitură de colț, pentru Bancu, iar fundașul Craiovei prinde un șut excepțional, însă mingea lovește bara transversală!


Min 82: Se pregătește intrarea lui Bogdan Lobonț, pentru ultima oară în tricoul echipei naționale.


Min 70: Man pătrunde pe centru și trage, dezechilibrat fiind, pe lângă poarta lui Hradecky.


Min 61: GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Deac înscrie la capătul unei acțiuni la care au participat Băluță, Mitriță și Manea. Fundașul CFR-ului a combinat cu Băluță și Mitriță, apoi Băluță i-a pasat lui Mitriță, a recentrat în fața porții, un apărător a deviat, iar Deac a marcat cu șut din prima.


Min 55: Probleme pentru Săpunaru! Căpitanul României din această seară a rămas întins pe gazon după un duel cu un atacant advers. Locul său în teren e luat de Toșca, iar Chipciu îi ia locul lui Budescu.


Min 50: Ce ocazie pentru România! Mitriță a recepționat în centru o respingere a fundașilor nostri, a pasat pe culoar, de la mijloc, spre Băluță, care a driblat portarul, dar a intrat în unghi și a recentrat pentru Budescu, iar faza s-a răcit.


Min 46: A început repriza secundă.


Min 45+2: Pauză pe Ilie Oană! România a arătat bine într-o primă repriză dominată categoric în ultimele minute, cu Mitriță și Budescu în rolul oamenilor care au ratat ocazii importante. Manea a „spart gheața” la națională după golul din minutul 37, la a cincea selecție.


Min 37: GOOOOOL România! Manea deschide scorul, cu primul său gol la echipa națională! Hradecky a respins în față un șut bun al lui Mitriță, după ce Bancu i-a creat bine spațiu pentru execuție, iar Manea, pe fază, introduce mingea în plasă.


Min 35: Cea mai mare ocazie! Budescu l-a găsit excelent pe Mitriță cu un pasă în bandă, acesta trece excelent de un apărător, apoi încearcă să treacă mingea printre picioarele lui Hradecky, dar finlandezul a respins in-extremis!


Min 31: Ocazie pentru România! Ce a încercat Budescu! Cel mai important om al FCSB-ului încearcă execuții spectaculoase și la națională: acesta a încercat să-l surprindă pe Hradecky cu un șut de la mijlocul terenului, care a trecut puțin peste poarta finlandezilor.


Min 16: Prima ocazie de gol pentru România. Budescu a trecut spectaculos de un adversar în propria jumătate, a avansat până după centrul terenului și i-a pasat lui Deac, în dreapta, de unde căpitanul CFR-ului a centrat pentru Băluță, care a șters mingea cu capul. Hradecky a reținut.


Min 15: S-a scurs primul sfert de oră al ultimului meci amical al României înainte de Liga Națiunilor. România și Finlanda duc lupta mai mult la mijlocul terenului, cu multe inexactități. Tricolorii au trimis o minge periculoasă în careul lui Hradecky dintr-o lovitură executată de Deac, însă portarul lui Eintracht a reținut.


Min 1: A început meciul.


20:30 Federico Balzaretti, unul dintre oficialii italienilor de la AS Roma, a venit la Ploiești pentru a-l premia pe Bogdan Lobonț înaintea ultimului său meci al carierei. Lobonț e la AS Roma de numai puțin de nouă ani.

„Nu puteam lipsi de la acest eveniment pentru prietenul Bogdan. O să am emoții la ultimul lui meci. Bodan este un prieten, un om foarte, foarte bun, un foarte bun portar, sunt foarte fericit că sunt aici să-l salut, în aceast moment al carierei lui. Și pasul următor al carierei lui va fi tot cu AS Roma. Merită acest lucru.

Vom vedea ce se va întâmpla cu el la Roma. Este foarte important pentru noi. Vom vedea ce rol va avea. El nu vrea să fie doar antrenor cu portarii, vrea mai mult. O să avem timp să ne gândim”, a spus Balzaretti.

Chestionat ce alți jucători din România îi mai trezesc amintiri, dar și ce alți fotbaliști mai pot intra în vederile romanilor, Federico Balzaretti a declarat: „Nu pentru moment, dar vom vedea. Urmărim campionatul, partidele și meciurile echipei naționale. Mă mai gândesc și la Adrian Mutu, am avut o relație foarte bună cu el la Juventus și la Fiorentina”, a mai spus Balzaretti.


20:18 Jose Mourinho (55 de ani) a făcut, la stadionul Ilie Oană, primele declarații după revenirea în România. Portughezul a dezvăluit motivul pentru care s-a întors în țara noastră și a vorbi, în final, despre Bogdan Lobonț, conștient fiind de importanța partidei pentru „Pisica”.


19:15 Avem echipa de start a lui Cosmin Contra, care alege să schimbe liniile față de meciul cu Chile. Atacul arată foarte bine, cu Deac și Budescu, marcatori contra sud-americanilor, și oltenii Mitriță și Băluță. Anton e titular în premieră la echipa națională, iar Stoian va fi perechea sa de la mijlocul terenului. Din nou, două alegeri care pot fi catalogate drept ofensive.


17:23 Tricolorii lui Cosmin Contra au în față o națională care nu a mai pierdut de un an. Ultima înfrângere a Finlandei s-a înregistrat în iunie 2017, când au pierdut acasă, 2-1 cu Ucraina, în preliminariile CM 2018.

Pe de altă parte, România nu a pierdut niciun meci jucat pe „Ilie Oană”. Fotbaliștii naționalei și-au ales numerele de pe tricou pentru partida din această seară, ultima înaintea startului Ligii Națiunilor. Tricolorii debutează în noua competiție pe 7 septembrie.


MECIUL 689

  • Partida cu Finlanda va fi a 689-a din palmaresul echipei noastre naționale. Bilanțul la zi este: 305 victorii, 176 egaluri, 207 înfrângeri, golaveraj 1133-879.

CU FINLANDA, PRIMA OARĂ‚ AMICAL

Cu reprezentativa Țării celor o mie de lacuri avem o situație mai aparte, nemaiîntâlnită cu vreo alta. În pofida faptului că ne-am întâlnit în destule rânduri, în cele 10 confruntări de până acum nu a existat vreuna cu caracter amical, toate fiind oficiale, de șase ori din cadul preliminariilor Campionatului Mondial și de patru din cel al celui European. Nu ne-au învins niciodată, izbutind doar trei egaluri în fața noastră, însă două dintre acestea ne-au atârnat ca niște înfrângeri. Finlanda ne-a rămas și ca un reper în antologia cifrică a echipei noastre naționale, prin faptul că este reprezentativa în fața căreia am realizat cea mai mare diferență de scor all-time, un 9-0 de la care se vor împlini în toamnă 45 de ani.

Acel rezultat însă a avut mai degrabă o valoare platonică, deoarece nu ne-a ajutat să ne calificăm la turneul final al CM 1974 din RFG, cu toate că eram favoriții acelei grupe preliminare. În locul nostru s-a dus RDG, iar diferența a făcut-o chiar Finlanda, prin egalul de la Helsinki, 1-1, cu un an înainte. Prestația echipei noastre de la acea partidă din startul preliminariilor a fost una modestă, dar și așa s-ar fi putut întoarce în țară cu cele două puncte, numai că în minutul 87,„Rică Răducanu” a făcut o mare prostie. A reținut mingea din picioarele unui adversar, numai că a zăbovit ceva timp cu ea în brațe, culcat în careu, ceea ce l-a determinat pe arbitrul polonez să le acorde finlandezilor o lovitură liberă indirectă din suprafața noastră de pedeapsă. Lovitura liberă executată spre colțul porții a fost reluată din plonjon în poartă, finlandezii egalând. Ai noștri au acuzat marcarea golului cu mâna, protestând vehement, Dinu fiind chiar eliminat. Zadarnic. Rezultatul a rămas 1-1, și cum RDG a bătut clar în Finlanda, acel punct a făcut la final diferența dintre est-germani și noi. După acel meci de la Helsinki, Angelo Niculescu, cel care cu puțin timp în urmă ne dusese la Mondialul din Mexic, a fost înlăturat de la conducerea tehnică. Așa că acel 9-0 a fost mai degrabă o eliberare a frustrării provocate de egalul aducător de necaz.

Și al doilea egal cu finlandezii, tot un 1-1, tot la Helsinki și tot în niște preliminarii de CM, ne-a împiedicat de asemenea să ne calificăm la un turneu final, cel din 1986, Mexic. Și atunci, cea care ne-a luat-o înainte, Irlanda de Nord, a făcut-o tot cu un punct avans. E drept, spre deosebire de cel din urmă cu 15 ani, acesta nu a fost determinant în ratarea calificării, pentru că se pierduseră puncte accesibile și prin alte părți, chiar în fața principalei contracandiate, Irlanda de Nord.

Al treilea egal, primul obținut de finlandezi pe teren românesc, nu ne-a mai produs daune. Însă, ne amintim, fără ajutorul acelui arbitru scoțian Thomson am fi suferit atunci o înfrângere care ne-ar fi complicat mult calificarea la turneul final din Franța, dacă nu ne-ar fi compromis-o chiar. La Euro, așadar, ne-a ieșit mai bine decât la Mondiale.

Deci, abia acum, într-a 11-a partidă cu nordicii, la 48 de ani de la prima, ne întâlnim cu ei amical.

LOTURI

ROMÂNIA

Portari

  • Florin Constantin NIȚĂ‚, n. 03.07.1987 (AC Sparta Praha / Cehia 1) – 2 jocuri/0 goluri
  • Silviu LUNG jr., n. 04.06.1989 (Kayserispor K / Turcia 1) – 3/0
  • Anton Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franța 1) – 51/0

Fundași

  • Nicușor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (CS U Craiova) – 2/0
  • Mihai Alexandru BĂ‚LAȘA, n. 14.01.1995 (FC Steaua București) – 3/0
  • Romario BENZAR, n. 26.03.1992 (FC Steaua București) – 12/0
  • Vlad Iulian CHIRICHEȘ, n. 14.11.1989 (Napoli SSC / Italia 1) – 54/0
  • Cristian Marian MANEA, n. 09.08.1997 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca) – 2/0
  • Ionuț NEDELCEARU, n. 25.04.1996 (FK Ufa / Rusia 1) – 2/0
  • Cristian Ionuț SĂ‚PUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia 1) – 26/0
  • Alin Dorel TOȘCA, n. 14.02.1992 (Benevento Calcio / Italia 1) – 12/0

Mijlocași

  • Paul Viorel ANTON, n. 10.05.1991 (Anji Mahacikala / Rusia 1) – 2/0
  • Tudor Cristian BĂ‚LUȚĂ‚, n. 27.03.1999 (FC Viitorul Constanța) – 1/0
  • Constantin Valentin BUDESCU, n. 19.02.1989 (FC Steaua București) – 10/5
  • Alexandru Mihăiță CHIPCIU, n. 18.05.1989 (RSC Anderlecht / Belgia 1) – 36/4
  • Alexandru CICÂLDĂ‚U, n. 08.07.1997 (FC Viitorul Constanța) – 2/0
  • Ciprian Ioan DEAC, n. 16.02.1986 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca) – 15/2
  • Gheorghe Teodor GROZAV, n. 29.09.1990 (Bursaspor K / Turcia 1) – 27/5
  • Dennis MAN, n. 26.08.1998 (FC Steaua București) – 1/0
  • Ionuț Alexandru MITRIȚĂ‚, n. 08.02.1995 (CS U Craiova) – 2/0
  • Dragoș Ionuț NEDELCU, n. 16.02.1997 (FC Steaua București) – 2/0
  • Dorin ROTARIU, n. 29.07.1995 (Royal Mouscron-Péruwelz / Belgia 1) – 6/1
  • Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (AC Sparta Praha / Cehia 1) – 22/8
  • Adrian Marius STOIAN, n. 11.02.1991 (FC Crotone / Italia 1) – 1/0

Atacanți

  • Alexandru Mihail BĂ‚LUȚĂ‚, n. 13.09.1993 (CS U Craiova) – 4/1
  • George Alexandru PUȘCAȘ, n. 08.04.1996 (Novara Calcio / Italia 2) – 1/0
  • Marius George ȚUCUDEAN, n. 30.04.1991 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca) – 5/1

Selecționer

  • Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975 – 7. 5. 1. 1. 12-8

FINLANDA

Portari

  • Lukáš HRÁDECKÝ, n. 24.11.1989 (TSV Bayer 04 Leverkusen / Germania 1) – 42/0
  • Anssi Valtteri JAAKKOLA, n. 13.03.1987 (Reading FC / Anglia 2) – 3/0
  • Walter VIITALA, n. 09.01.1992 (Viborg FF / Danemarca 2) – 2/0

Fundași

  • Albin GRANLUND, n. 01.09.1989 (Örebro SK / Suedia 1) – 6/0
  • Juha PIRINEN, n. 22.10.1991 (HJK,Helsinki) – 10/0
  • Jukka RAITALA, n. 15.09.1988 (Montreal Impact / Canada,MLS) – 40/0
  • Joona Marko Aleksi TOIVIO, n. 10.03.1988 (Nieciecza KS / Polonia 1) – 45/3
  • Henri TOIVOMÄKI, n. 21.02.1991 (KuPS,Kuopion) – debutant
  • Jere Juhani URONEN, n. 13.07.1994 (KRC Genk / Belgia 1) – 28/0
  • Sauli Aapo Kasperi VÄISÄNEN, n. 05.06.1994 (SPAL Ferrara / Italia 1) – 11/0

Mijlocași

  • Markus Olof HALSTI, n. 19.03.1984 (FC Mitdtjylland / Danemarca 1) – 34/0
  • Glen KAMARA, n. 28.10.1995 (Dundee FC / Scoția 1) – 3/0
  • Thomas Anton Rudolph LAM, n. 18.12.1993 (FC Twente Enschede / Olanda 1) – 17/0
  • Rasmus SCHÃœLLER, n. 18.06.1991 (Minnesota United / SUA,MSL) – 28/0
  • Simon Ivar Alexander SKRABB, n. 19.01.1995 (IFK Norrköping / Suedia 1) – 6/0
  • Pyry Henri Hidipo SOIRI, n. 22.09.1994 (FC Șahter Soligorsk / Belarus 1) – 6/3
  • Tim SPARV, n. 20.02.1987 (FC Midtjylland / Danemarca 1) – 60/1
  • Robert TAYLOR, n. 21.10.1994 (Tromsø IL / Norvegia 1) – 4/0
  • Moshtagh Hossein YAGHOUBI, n. 08.11.1994 (HJK,Helsinki) – 5/0

Atacanți

  • Rasmus KARJALAINEN, n. 04.04.1996 (KuPS,Kuopion) – debutant
  • Robin LOD, n. 17.04.1993 (PanathĂ“naïkos FC / Grecia 1) – 21/3
  • Berat SADIK, n. 14.09.1986 (Doxa Katokopia / Cipru 1) – 11/1
  • Tim VÄYRYNEN, n. 30.03.1993 (FC Hansa Rostock / Germania 3) – 8/0

Selecționer

  • Markku Tapio KANERVA n. 24.05.1964 – 20. 8. 8. 4. 24-17

CELE 10 CONFRUNTĂ‚RI CU FINLANDA

11.10.1970 București: ROMÂNIA – FINLANDA 3-0 (2-0) prel.CE

Stadion: „23 August”. Spectatori: 55.000. Marcatori: Dumitrache (28, 42), Nunweiller VI (77). Arbitru: Vamvakopoulos (Grecia).

ROMÂNIA: R.Necula – Sătmăreanu, N.Lupescu, Dinu / cpt, Vigu – I.Dumitru, Nunweiller VI – Al.Neagu (46 Tătaru II), Dobrin, Dumitrache, Fl.Dumitrescu. Selecționer: Angelo Niculescu.

FINLANDA: P.Heinonen – Mäkipää / cpt, Kilponen, Rajantie, T.Kautonen – Suomalainen (55 S.Mäkelä), Heikkilä (67 O.Litmanen) – Saviomaa, P.Toivola, Toivanen, M.Paatelainen. Selecționer: Kaarlo Olavi Laaksonen.

22.09.1971 Helsinki: FINLANDA – ROMÂNIA 0-4 (0-2) prel.CE

Stadion: Tammelan pallokentä. Spectatori: 2.084. Marcatori: Iordănescu (24), N.Lupescu (37), Dembróvszki (54), Lucescu (63p). Arbitru: Kamber (Elveția).

FINLANDA: Näsman (46 P.Heinonen) – Suomalainen, Saviomaa, Mäkkinen, Ranta – Toivanen / cpt (57 Nummelin), Heikkilä – Nikkanen, M.Toivola, Rahja, T.Lindholm. Selecționer: Kaarlo Olavi Laaksonen.

ROMÂNIA: R.Necula – Sătmăreanu, N.Lupescu, Dinu 24, Mocanu – I.Dumitru, Nunweiller VI – Lucescu / cpt, Dembróvszki, Al.Neagu, Iordănescu (46 Tătaru II). Selecționer: Angelo Niculescu 28.

20.09.1972 Helsinki: FINLANDA – ROMÂNIA 1-1 (0-0) prel.CM

Olympiastadion. Spectatori: 5.519. Marcatori: O.Rissanen (87) – Nunweiller VI (51). Arbitru: Eksztajn (Polonia). C.R.: Dinu (86).

FINLANDA: Nevanperä – Kosonen, Rajantie, Saviomaa, Ranta – Heikkilä, M.Toivola, H.Forssell (77 Suhonen) – O.Rissanen, M.Paatelainen, Nuoranen / cpt (75 J.Flink). Selecționer: Kaarlo Olavi Laaksonen.

ROMÂNIA: R.Necula – Sătmăreanu, Dobrău, Dinu, N.Ionescu – I.Dumitru, Nunweiller VI – Lucescu / cpt, Domide, Al.Neagu, Fl.Dumitrescu (46 Iordănescu). Selecționer: Angelo Niculescu.

14.10.1973 București: ROMÂNIA – FINLANDA 9-0 (3-0) prel.CM

Stadion: „23 August”. Spectatori: 30.000. Marcatori: I.Dumitru (6), D.Marcu (8, 43), M.Sandu (25, 65), Dumitrache (45, 63), Pantea (55), Dudu Georgescu (81). Arbitru: Emsberger (Ungaria).

ROMÂNIA: R.Necula – Sătmăreanu, Antonescu, Sameș, Deleanu – Dinu / cpt, I.Dumitru – Pantea, M.Sandu, Dumitrache (75 Dudu Georgescu), D.Marcu. Selecționer: Valentin Stănescu.

FINLANDA: Alaja – Virkkunen, Saviomaa, Rajantie (69 H.Forssell), Ranta – Suomalainen / cpt, V.Kallio – Paavolainen, Manninen, M.Paatelainen (69 Bergström), M.Toivola. Selecționer: Kaarlo Olavi Laaksonen.

06.06.1985 Helsinki: FINLANDA – ROMÂNIA 1-1 (1-1) prel.CM

Olympiastadion. Spectatori: 25.000. Marcatori: M.Lipponen (26) – Hagi (7). Arbitru: Van Langenhove (Belgia).

FINLANDA: O.Huttunen – A.Lahtinen, Kymäläinen (78 Pekonen), Houtsonen, J.Nieminen (70 Petäjä) – H.Turunen / cpt, Rautiainen, Ukkonen, Ikäläinen – M.Lipponen, J.Rantanen. Selecționer: Martti Kuusela.

ROMÂNIA: S.Lung – Iovan, G.Iorgulescu, Ștefănescu / cpt, Ungureanu – Rednic, Bölöni, Klein, Hagi – Coraș (67 Lăcătuș), Cămătaru. Selecționer: Mircea Lucescu.

28.08.1985 Timișoara: ROMÂNIA – FINLANDA 2-0 (1-0) prel.CM

Stadion: „1 Mai”. Spectatori: 35.000. Marcatori: Hagi (6), Mateuț (56). Arbitru: PetroviÇ (Iugoslavia).

ROMÂNIA: Moraru – Rednic, Ștefănescu / cpt, G.Iorgulescu (65 Iovan), Ungureanu – Mateuț, Bölöni, Klein, Hagi – Coraș (46 Gabor), Cămătaru. Selecționer: Mircea Lucescu.

FINLANDA: O.Huttunen – H.Turunen / cpt, Houtsonen, Europaeus, J.Nieminen – Ukkonen (70 Petäjä), Ikälainen, Rautiainen – Hjelm, J.Rantanen, M.Lipponen. Selecționer: Martti Kuusela.

18.08.2004 București: ROMÂNIA – FINLANDA 2-1 (0-0) prel.CM

Stadion: Giulești-„Valentin Stănescu”. Spectatori: 15.000. Marcatori: Mutu (50), Fl.Petre (89) – A.Eremenko (90p). Arbitru: Gilewicz (Polonia). C.R.: Bărcăuan (76), M.Väyrynen (83).

ROMÂNIA: Lobonț – Stoican (84 Iencsi), Bărcăuan, Ghionea, Raț – Fl.Petre, Caramarin (46 Cernat), Rădoi, Dică (75 Șoavă) – Dănciulescu, Mutu / cpt. Selecționer: Anghel Iordănescu.

FINLANDA: A.Niemi – P.Pasanen (60 Koppinen), Kuivasto, Hyypiä, Janne Saarinen – Nurmela (84 Kopteff), Riihilahti, M.Väyrynen, Kolkka – J.Litmanen / cpt (57 A.Eremenko) – J.Johansson. Selecționer: Antti Muurinen.

08.10.2005 Helsinki: FINLANDA – ROMÂNIA 0-1 (0-1) prel.CM

Olympiastadion. Spectatori: 10.000. Marcator: Mutu (41p). Arbitru: Ghenov (Bulgaria).

FINLANDA: Jääskeläinen – Nyman (64 J.Johansson), Kuivasto, Hyypiä / cpt, Janne Saarinen (76 Kopteff) – M.Heikkinen, Lagerblom, Tainio, T.Kallio – A.Eremenko, M.Forssell (73 Sjölund). Selecționer: Jyrki Helliskoski.

ROMÂNIA: Lobonț – Contra (54 Bădoi), Tamaș, Iencsi, Raț – Fl.Petre, Ov.Petre, D.Munteanu, Cociș – Mazilu (89 D.Niculae), Mutu / cpt (81 Roșu). Selecționer: Victor Pițurcă.

14.10.2014 Helsinki: FINLANDA – ROMÂNIA 0-2 (0-0) prel.CE

Olympiastadion. Spectatori: 19.408. Marcator: B.Stancu (54, 83). Arbitru: Tagliavento (Italia). C.R.: Ring (57).

FINLANDA: Mäenpää – Hurme, Toivio, N.Moisander / cpt, Arkivuo – Ring, Sparv, P.Hetemaj (64 Pohjanpalo) – K.Hämäläinen (73 Markkanen), Pukki (46 Riski), R.Eremenko. Selecționer: Mika-Matti Paatelainen.

ROMÂNIA: Tătărușanu – Luchin, Chiricheș, Dr.Grigore, Raț / cpt – Hoban, Pintilii – Torje, Chipciu (48 Sănmărtean), Cr.Tănase (84 Enache) – B.Stancu (85 Rusescu). Selecționer: Victor Pițurcă.

08.10.2015 București: ROMÂNIA – FINLANDA 1-1 (0-0) prel.CE

Stadion: Arena Națională. Spectatori: 47.987. Marcatori: Hoban (90) – Pohjanpalo (65). Arbitru: Thomson (Scoția).

ROMÂNIA: Tătărușanu – Papp, Chiricheș, Dr.Grigore, Raț / cpt – Hoban, Sănmărtean – Torje (87 Ad.Popa), B.Stancu (69 Fl.Andone), Chipciu (60 Maxim) – Keserü. Selecționer: Anghel Iordănescu.

FINLANDA: Hradecký – Arajuuri (62 Toivio), N.Moisander / cpt, Arkivuo (62 Jalasto), Uronen – Schüller, P.Hetemaj, Halsti, Ring – Pukki, Pohjanpalo (77 K.Hämäläinen). Selecționer: Markku Tapio Kanerva.

Bilanț: 10 jocuri, 7 victorii, 3 egaluri, golaveraj 26-4

AL ȘAPTELEA MECI LA PLOIEȘTI

Orașul Ploiești va găzdui pentru a 7-a oară un meci al echipei noastre naționale:

17.11.1966 Ploiești (stadion „1 Mai”): ROMÂNIA – POLONIA 4-3 (2-0) amical

06.06.1998 Ploiești (stadion„Ilie Oană”): ROMÂNIA – MOLDOVA 5-1 (2-0) amical

25.04.2001 Ploiești (stadion Astra): ROMÂNIA – SLOVACIA 0-0 amical

06.09.2003 Ploiești (stadion Astra): ROMÂNIA – LUXEMBURG 4-0 (3-0) prel.CE

29.03.2015 Ploiești (stadion„Ilie Oană”): ROMÂNIA – FEROE 1-0 (1-0) prel.CE

05.10.2017 Ploiești (stadion„Ilie Oană”): ROMÂNIA – KAZAHSTAN 3-1 (2-0) prel.CM

Așadar un bilanț aproape de 100%, doar amicalul cu Slovacia împiedicând procentajul maxim. E drept, au fost și adversare destul de la îndemână. Se mai poate remarca faptul că două dintre partide s-au jucat pe micuța arenă Astra, iar celelalte patru au fost găzduite de fostul (pe când se numea „1 Mai”) sau actualul „Ilie Oană”.

PRINTRE PUȚINELE ARBITRAJE IRLANDEZE

Arbitru acestui meci va fi un irlandez, Robert Harvey, ajutat de conaționalii săi Wayne McDonnell și Mark Gavin. Reprezentativa noastră nu prea a avut parte de arbitri care să provină din Irlanda, Harvey fiind abia al treilea. În aceste trei partide conduse până acum de aceștia nu am avut vreo victorie, remizând de două ori și suferind o înfrângere (acel umilitor 0-3 cu Lituania, la Cluj, în 2008).

Harvey s-a născut la 09.09.1988, la Dublin și a devenit arbitru FIFA din 2016. Până acum, a mai condus un singur meci inter-țări la seniori, tot un amical, Cipru – Kazahstan 3-1, la 22.03.2017.

AL 25-LEA SELECȚIONER

Markku Tapio Kanerva, pe numele său complet, este oficial selecționerul Finlandei de la sfârșitul anului 2016, când a fost investit. El însă a debutat înaintea acestei numiri, pentru că a mai asigurat în două rânduri interimatul, mai întâi în 2011, pentru două meciuri amicale la începutul anului 2011 și în 2015, la ultimele patru meciuri din cadrul preliminariilor CE 2016, când a întâlnit și România, la București, la acel 1-1 chinuit. El a devenit astfel al 25-lea selecționer din istoria reprezentativei Finlandei.

Ca jucător a evoluat pe postul de fundaș central, fiind un important nume al fotbalului finlandez din anii 80-90. A fost la cea mai titrată echipă a țării, HJK, în trei perioade, 1983-1990, 1994-1995 și 1996-1998, cucerind în total 5 titluri și 3 cupe. A mai jucat la FinnPa în 1993 și doar un meci la Honka în 1996. Iar singura sa legitimare dincolo de granițele țării sale s-a produs în Suedia vecină, la IF Elfsborg, între 1991-1992. A jucat în total 291 de partide și a marcat 29 goluri în primul eșalon finlandez și 44 / 3 în cel suedez. A jucat și în echipa națională a Finlandei, între 1986-1995, în 59 de partide, izbutind un gol.

În timpul carierei de fotbalist a lucrat și ca profesor de școală, dar cu timpul s-a concentrat tot mai mult pe fotbal, urmând cariera de antrenor. A început în 2001 și 2002 ca secund al lui Jyrki Heliskoski și apoi al lui Keith Armstrong la HJK. În 2003 a debutat ca principal la FC Viikingit, o echipă din estul capitalei Helsinki. Prima lui mare realizare a avut-o cu reprezentativa U21 a țării sale, pe care a calificat-o la turneul final al CE din 2009, an în care a fost desemnat cel mai bun tehnician din țara sa. De-atunci a fost doar angajatul federației, ajungând în cele din urmă în fruntea echipei naționale.

Cele 3 meciuri ale Finlandei din acest an

11.01; Abu Dhabi: IORDANIA – FINLANDA 1-2 (0-1) amical

Spectatori: 50. Marcatori: Al-Mardi (82) – Toivio (34), Pelvas (60). Arbitru: Al-Marri (Qatar). C.G.: Al-Dmeiri.

FINLANDA: Joronen – Granlund (43 Taimi), Toivio (68 Pirttijoki), J.Ojala, J.Pirinen (46 O”Shaughnessy) – Soiri (58 Taylor), Sparv, Kamara (58 Schüller), Tuominen – Pelvas, T.Väyrynen (82 Källman). Antr. Markku Tapio Kanerva.

23.03; Belek: MACEDONIA – FINLANDA 0-0 amical

Spectatori: 1.000. Arbitru: Kalkavan (Turcia). C.G.: Pukki, Pelvas, S.Väisänen – Spirovski, Bardhi.

FINLANDA: L.Hradecky – Toivio, Arajuuri, S.Väisänen, J.Pirinen – Lod, Sparv, Schüller, Soiri (68 Yaghoubi) – Pohjanpalo (48 Pelvas), Pukki. Antr. Markku Tapio Kanerva.

26.03; Belek: MALTA – FINLANDA 0-5 (0-3) amical

Spectatori: 200. Marcatori: Pukki (13, 23, 27), Jensen (84), Soiri (88). Arbitru: Göçek (Turcia). C.G.: A.Schembri – J.Pirinen.

FINLANDA: Joronen (46 Jaakkola) – Taimi (82 Toivio), Arajuuri, S.Väisänen, Uronen (62 J.Pirinen) – Lam, Kamara – Lod (62 Soiri), Yaghoubi (46 Taylor), Jensen – Pukki (76 Pelvas). Antr. Markku Tapio Kanerva.

NICIODATĂ‚ CALIFICATĂ‚

În umbra sporturilor anotimpului rece, fotbalul a avut în Finlanda o dezvoltare lentă. De aceea a rămas una dintre puținele naționale din Europa care nu s-a calificat vreodată la niciun turneu final. Ba mai mult, nici măcar n-a fost vreodată aproape. Maximul atins a fost să încurce unele echipe mari în fața cărora a realizat unele rezultate surprinzătoare. La ultimele preliminarii, cele pentru Mondialul din Rusia, a făcut parte din grupa I, clasându-se pe locul 5, după Islanda, Croația, Ucraina, Turcia, doar înaintea modestei Kosovo. A avut doar două victorii, una în Kosovo și una acasă, cu câștigătoarea grupei, Islanda. De asemenea, un rezultat notabil a fost egalul din Croația. Cum spuneam, o încurcă lume.

SINGURUL LOR FOTBALIST DE CLASĂ‚ MONDIALĂ‚

Chiar dacă de-a lungul timpului Finlanda a avut câțiva jucători buni, singurul de talie mondială a fost Jari Olavi Litmanen. Fiu al unui fost fotbalist internațional, ca și al unei fotbaliste (!), a început să joace la Reipas din Lahti (debutând în echipa mare în 1987). A mai joace la HJK (1991) și MyPa (1992), înainte de a pleca în străinătate unde a evoluat la trei cluburi mari, Ajax (1992-1999 și 2002-2004), FC Barcelona (1999-2001) și Liverpool FC (2001-2002). Apoi, ultimii ani i-a petrecut la FC Lahti (2004 și 2008-2010), Hansa Rotock (2005), Malmö FF (2005-2007), Fulham (2008), iar la final din nou HJK (2011). A jucat în 137 de partide și a marcat 32 goluri pentru echipa națională, ambele reprezentând recorduri pentru țara sa. A fost de 8 ori desemnat cel mai bun fotbalist al Finlandei de către Federație și de 7 ori de către ziariști. La 10.10.2010 a devenit primul fotbalist din țara sa căruia i s-a ridicat o statuie.

ÎNCĂ‚ O NAȚIONALĂ‚ COSMOPOLITĂ‚

Până nu demult în afara cunoscutelor nume autohtone cu terminația „nen” printre care își mai făceau loc câteva cu rezonanță suedeză (logic, având în vedere că Finlanda a stat secole întregi sub stăpânirea Suediei), nu prea întâlneai altele între jucătorii care alcătuiau selecționata Suomi. Numai că, în pofida unei dezvoltări economice accelerate, aproape invers proporțional au apărut pentru Finlanda probleme demografice. Din acest motiv, în anii 90 și-a deschis porțile imigrației, primind oameni necăjiți mai ales de prin toate colțurile lumii, chiar dacă nu în proporția Suediei vecine. Oameni necăjiți, deoarece mai ales aceștia s-au văzut nevoiți să ia drumul unei țări îndepărtate și totdată cu o climă deloc prietenoasă. De aceea, astăzi putem remarca și în această reprezentativă diverse nume nefamiliare locului. Privind lotul deplasat la Ploiești, pot da câteva exemple în acest sens: portarul Lukáš Hrádecký este slovac; atacantul Berat Sadik este albanez din Macedonia; Robert Taylor este fiul unui fotbalist englez care a jucat în Finlanda și s-a căsătorit cu o localnică; Thomas Lam are tată olandez și mamă finlandeză; Pyry Soiri are tată namibian și mamă finlandeză; Glen Kamara este din părinți sierraleonezi; Moshtagh Yaghoubi este afgan.

 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Unde a fost surprins Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor se află la mănăstire și e de nerecunoscut  😮
Unde a fost surprins Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor se află la mănăstire și e de nerecunoscut…
Scoțienii au dat verdictul în privința lui Ianis Hagi, după ce a fost ”înger și demon” pentru Rangers
Scoțienii au dat verdictul în privința lui Ianis Hagi, după ce a fost ”înger și demon” pentru Rangers
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Englezii anunță: Radu Drăgușin, pe lista de transferuri! „Patronul va cere să fie vândut”
Englezii anunță: Radu Drăgușin, pe lista de transferuri! „Patronul va cere să fie vândut”
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a înţeles
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei: "Avem emoţii!"
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona…
Daniel Tomșa, un tânăr de doar 23 de ani, a fost ucis în Ajunul Bobotezei 😢
Daniel Tomșa, un tânăr de doar 23 de ani, a fost ucis în Ajunul Bobotezei 😢
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Cinci jucători români luptă pentru calificarea pe tabloul principal la Australian Open
Cinci jucători români luptă pentru calificarea pe tabloul principal la Australian Open
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×