Brazilienii nu știu nimic despre țara noastră, nu știu nici măcar că existăm! În schimb, ne întrec la numărul de cerșetori și oameni ai străzii
Aflat la 10.000 de kilometri de București, Sao Paulo e un oraș al contrastelor. Zgârie-nori impunători și cartiere de lux se intercalează cu case modeste, dărăpănate. Sunt foarte mulți cerșetori și oameni ai străzii, parcă mult mai mulți ca la noi, îi găsești peste tot. Nu lipsesc nici aurolacii! Iar dacă spui că ești din România, oamenii se uită la tine ca la un extraterestru. Nu știu de pe ce planetă vii și nici dacă ai puteri supranaturale. „Romania?!”, se miră un bătrânel de la chioșcul de ziare de unde ne cumpărăm și cartelă telefonică de Brazilia. Ridică din umeri, zâmbește, e foarte amabil, spune ceva în portugheză și chiar îmi strânge mâna: „Obrigado!” („Mulțumesc!”). Și nu e singurul care n-a auzit că există în lume și țara asta! Pe stradă, la supermarket, oamenii sunt foarte amabili, îți explică în portugheză, gesticulează, zâmbesc, dar ridică din umeri când aud numele țării noastre. Adevărul e că suntem cam în altă lume: ne despart un ocean, Atlanticul, și vreo 10.000 de kilometri!
Așteptând naționala, am ieșit sâmbătă prin centrul orașului Sao Paulo, sau cel puțin așa am crezut noi, că e centrul. Am văzut mulți oameni ai străzii dormind pe cartoane!! Ba unul, poate nu vă vine să credeți, dar îl puteți vedea în fotografie, lâncezea învelit într-o pătură subțire chiar pe mijlocul unei străzi din centru (foto sus)! Mulți oameni umblând prin coșurile cu resturi, multă mizerie, saci cu gunoaie tronând la colț de stradă m-au făcut să spun că e mai bine, mai frumos în București! Și din patriotism!
Unde-s fetele de la Carnaval?
Prietenii și colegii erau invidioși când au auzit că plec în Brazilia: „Fericitule! Braziliencele alea focoase și cărnoase, le vezi pe viu!”. Din păcate, trebuie să-i dezamăgesc: frumoasele de la carnaval nu umblă pe străzile din Sao Paulo. Cu greu am găsit câteva „exemplare”, pe care le-am fotografiat și vi le-am trimis și vouă să le vedeți.
În Sao Paulo există un bulevard, Națiunile Unite se numește, care caracterizează exact situația de aici. Pe o parte a lui sunt vile impunătoare, unde trăiesc bogătașii, iar pe cealaltă parte, case modeste, care parcă stau să cadă, sărăcie, oameni care abia au ce mânca. Asta este de fapt principala caracteristică a Braziliei: diferența enormă între cele două clase sociale.
Gropi pe străzi
Rețeaua de drumuri e foarte bine dezvoltată, dar aglomerația pe străzi e, bineînțeles, mai mare ca în București, iar gropile de pe drumuri sunt la tot pasul, așa că trebuie să circuli cu foarte mare atenție dacă vrei să nu-ți „rupi” mașina. Ei bine, acestei țări i-au fost acordate organizarea CM de fotbal 2014, cea a CM de handbal feminin din luna decembrie și, mai presus de toate, organizarea JO 2016!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER