Peste 100.000 de oameni au fost prezenți la „Noaptea Albă” a Arenei Naționale, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunând că romanii au confirmat încă o dată că știu să se bucure și să aprecieze un obiectiv realizat în totalitate din banii lor.
Primarul Capitalei le mulțumeste bucureștenilor ca au venit în număr atât de mare la „Noaptea Albă” a Arenei Naționale.
„Românii au confirmat încă o dată că știu să se bucure și să aprecieze un obiectiv realizat în totalitate din banii lor. Deci, se poate! Le mulțumesc pentru răbdare și înțelegere și pentru că am demonstrat că putem fi civilizați și știm să ne bucurăm de un asemenea stadion. Le urez încă o dată românilor să-l stăpânească sănătoși!„, a declarat Sorin OPrescu, citat într-un comunicat de duminică al Primăriei Capitalei.
Potrivit declarațiilor oficiale ale Jandarmeriei, peste 100.000 de bucureșteni au fost prezenți la „Noaptea Albă” a Arenei Naționale. Municipalitatea precizează că organizarea evenimentului nu a implicat costuri din bugetul local.
Arena Națională și-a deschis, sâmbătă, porțile pentru bucureșteni, mii de oameni, de toate vârstele, intrând pe stadion încă de la deschidere, la ora 17.00.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a intrat pe Arena Națională însoțit de președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, edilul declarând că este o mândrie că a putut oferi bucureștenilor acest stadion, care este al lor și pe banii lor.
„Este mai mult decât o bifă, e o mândrie, pentru că stadionul este al bucureștenilor, este construit pe banii lor”, a spus Sorin Oprescu.
Președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spus că Arena Națională este o bijuterie, precizând că a fost pe zeci de stadioane din lume, dar cel din București este de mileniul trei și demonstrează „geniul poporului român”.
La Arena Națională a venit și directorul general FRF, Ioan Angelo Lupescu, însoțit de tatăl său. Lupescu a spus că Arena Națională îi amintește de faimosul Stadion Maracana din Rio de Janeiro și că este o realizare impresionantă, care va împinge românii de la spate ori de câte ori vor evolua aici.
Edilul a precizat că inaugurarea arenei va avea loc pe 6 septembrie, la meciul cu Franța, apoi vor mai fi câteva evenimente.
„O să încercăm să mai organizăm câteva evenimente, atât cât este posibil. Sper să ne îndeplinim și sarcina de testare. Dacă UEFA nu ne va permite să inaugurăm stadionul într-un meci oficial, o să jucăm noi un amical. De la egal la egal, amical”, a mai spus Oprescu.
Unii au ales să plece după ce au vizitat stadionul, însă cei mai mulți au rămas în tribune pentru a vedea și cum arată arena noaptea, luminată de cele 264 de reflectoare ale instalației de nocturnă.
Aprinderea nocturnei, la ora 21.00, a fost primită cu entuziasm de cei aproximativ 20.000 de bucureșteni aflați în tribune la acel moment. S-au bucurat, au aplaudat, iar unii au fluturat steagurile cu care au venit la stadion, ca la marile meciuri de fotbal, când își încurajează favoriții din tribune.
În ciuda căldurii de afară și a vânzolelii continue, nu s-au înregistrat incidente, iar intervenția forțelor de ordine nu a fost necesară.
Unii au ales însă să plece cu baloanele folosite de gazde pentru a marca momentul festiv, ca un suvenir sau o „dovadă” a faptului că au fost martori la „primul meci” al bucureștenilor pe stadionul lor de elită.
Arena Națională este printre puținele stadioane din Europa cu standard „Elite”, dovadă fiind și organizarea finalei Europa League din 2012 în București.
Stadionul are o capacitate de 55.000 de locuri, din care 20.000 sunt la tribuna I. Aproape 300 de locuri sunt destinate persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora, pe stadion fiind amplasate lifturi, rampe și toalete speciale.
Arena Națională are 94 de căi de acces, ceea ce face ca intrarea spectatorilor să se poată face în numai 20 de minute. În caz de urgență, stadionul poate fi evacuat în 7-8 minute, existând 40 de scări de evacuare.
Dimensiunea stadionului se încadrează în standardele UEFA, având 105 metri lungime și 68 de metri lățime. Acoperișul retractabil face ca Arena să poată fi folosită în orice zi a anului.
Deasupra suprafeței de joc sunt patru ecrane gigantice, a câte 30 de metri pătrați fiecare, iar băncile tehnice de la nivelul gazonului sunt prevăzute cu sisteme de încălzire a scaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de încălzire cu agent termic.
Bucureștenii pot ajunge la Arenă cu mijloacele de transport în comun, iar cei care aleg să vină cu mașinile au la dispoziție 192 de locuri în parcarea subterană și 1.200 de locuri în parcarea supraetajată, ce urmează să fie finalizată.
În interiorul stadionului sunt săli de conferință și restaurante, unde pot fi organizate și altfel de evenimente decât cele sportive.
Arena este monitorizată cu camere mobile de supraveghere, care surprind întreaga suprafață a stadionului, precum și zonele de la porțile de acces până la intrarea pe stadion.
Costurile pentru construcția stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fără TVA, neincluzând mobilierul, rețelele și amenajările exterioare. Ca raport calitate-preț, potrivit lui Ionuț Lupescu, Arena Națională este cel mai ieftin din Europa.
Bucureștenii care vor să vadă și un meci pe noul stadion mai au de așteptat până în 6 septembrie, când selecționata României va înfrunta Franța.
Inițial, inaugurarea oficială a stadionului trebuia să aibă loc la amicalul România-Argentina, pe 10 august, anulat la sfârșitul lunii trecute de Asociația de Fotbal din Argentina, după demiterea selecționerului Sergio Batista.
Sursa: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER