Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Federația Română de Fotbal (FRF) a cheltuit 1,5 milioane de euro pentru organizarea meciului amical cu Argentina, partidă care ar fi trebuit să se joace în toamna lui 2011, la inaugurarea Național Arena. S-a jucat pe 5 martie, în fața a 45.034 spectatori veniți să vadă pe viu o serie de vedete de prim rang în fotbal. Lionel Messi, Gonzalo Higuain, Kun Aguerro și Angel Di Maria au făcut parte din lotul deplasat de Argentina la București, însă prestația argentinienilor a fost umbrită de evoluția entuziasmantă a naționalei României. Jucătorii folosiți de Victor Pițurcă au reușit să mute atenția publicului pe ei timp de cel puțin 45 de minute, adică perioada în care România a dominat jocul.
Jocul ofensiv al lui Pițurcă, apreciat de fani Dacă pentru Argentina meciul a contat drept pregătire pentru Campionatul Mondial din Brazilia, selecționata României a avut scopul, declarat chiar de Victor Pițurcă, de a-și găsi o formulă cu care să atace calificarea la Campionatul European 2016 din Franța. Și se pare că a găsit-o, în sistemul 4-2-3-1, sistem în care au reușit să impresioneze Grigore și Gardoș, fundașii centrali, precum și Alexandru Maxim, mijlocaș dreapta, omul care a fost foarte aproape să aducă victoria pentru România. Fotbalistul lui VfB Stuttgart a ratat o ocazie uriașă în minutul 34, atunci când a trimis cu capul din 6 metri, și a marcat trei minute mai târziu, însă arbitrul a anulat eronat reușita considerând că Mățel, autorul centrării, a scăpat mingea în aut de poartă. „A fost un meci foarte important pentru noi, un test pe care l-am trecut cu bine. Trebuie să apreciem jocul ofensiv al echipei noastre, ei nu au avut spații de joc. Când joci cu o echipă din primele trei din lume, un rezultat de egalitate crește încrederea jucătorilor”, a spus Victor Pițurcă la finalul partidei.
Subliniat de majoritatea specialiștilor din fotbalul românesc, jocul ofensiv de pase al echipei naționale a României pare să își găsească justificare în numărul mare de fotbaliști sau foști fotbaliști ai Stelei din primul 11. Gardoș în centrul liniei defensive, Pintilii și Bourceanu la închidere și Tănase cu Chipciu în linia ofensivă din spatele vârfului Marica au reușit să profite de relațiile de joc dezvoltate în ultimii ani la campioana României, motiv pentru care Argentina a avut un joc nereușit cel puțin în primele 45 de minute. Finalul meciului a aparținut sud-americanilor, Pantilimon fiind eroul publicului după ce a reușit să apere spectaculos șutul lui Lavezzi din minutul 95.
Prima parte a planului lui Victor Pițurcă „Până în toamnă trebuie să mai apară șapte-opt fotbaliști care să facă pasul la națională pentru ca România să poată să emită pretenții”, anunța Victor Pițurcă imediat după tragerea la sorți a grupelor pentru calificarea la Euro 2016. Planul selecționerului de a aduce un suflu nou la națională a prins contur chiar contra lui Messi. Dacă pentru microbiști nu a fost o surpriză evoluția lui Maxim sau cea a lui Dragoș Grigore, convocările lui Alexandru Buzbuchi (Viitorul), Steliano Filip (Dinamo) și Paul Anton (Pandurii) sunt, fără îndoială, inedite. Chiar dacă nu au fost introduși în meciul contra Argentinei, cei trei fotbaliști par să facă parte din planul selecționerului de întinerire a lotului și este de așteptat ca până la startul preliminariilor pentru Euro 2016 să mai apară în anturajul echipei naționale fotbaliști precum George Țucudean, Dorin Rotariu și Nicușor Stanciu, unii dintre cei mai în formă tineri jucători ai României în acest moment.
Messi a costat Federația Română de Fotbal 8.000 de euro pe minut Rețeta financiară a amicalului nu a fost una favorabilă, efortul financiar de 1,5 milioane de euro, atât cât a costat organizarea meciului, fiind aproape imposibil de acoperit. „De data aceasta o să fie ceva pierderi, însă era oarecum normal”, a spus Mircea Sandu, fostul președinte al FRF, după meci. Federația a reușit să amortizeze direct aproximativ 777.000 de euro, bani proveniți din vânzarea biletelor pentru partidă. Astfel, valoarea lui Messi poate fi tradusă în ceva mai mult de 8.000 de euro pe minut, adică aproximativ 723.000 de euro atât cât este diferența între suma cheltuită de FRF și banii încasați din vânzarea biletelor.
România: Tătărușanu – Mățel, Gardoș, D. Grigore, Raț – Bourceanu, Pintilii – Chipciu, Maxim, Tănase – Marica Au mai intrat: Pantilimon, Torje, Lazăr, Rusescu, Luchin, Grozav
Argentina: Romero – Zabaleta, F. Fernandez, Basanta, Rojo – Gago, Mascherano, Di Maria – Messi, Higuain, Aguero Au mai intrat: Palacio, Biglia, Lavezzi, Maxi Rodriguez
Tricoul lui Messi, „adjudecat” de Torje Tricoul lui Lionel Messi, trofeul cel mai de preț pentru fotbaliștii României aflați pe teren, a fost obținut de Gabriel Torje. Fotbalistul lui Espanyol a profitat de faptul că s-a mai întâlnit cu starul argentinian în Primera Division și a vorbit pe teren cu acesta pentru schimbul de tricouri. Din această „afacere” a ieșit prost Alexandru Bourceanu, cel care a fost refuzat de Messi atunci când i-a cerut tricoul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER