LIVE BLOG | Suedia – România 2-1. Începem preliminariile cu stângul și mari probleme în apărare. Keșeru a redat speranțele, dar nordicii au fost mai buni

LIVE BLOG | Suedia - România 2-1. Începem preliminariile cu stângul și mari probleme în apărare. Keșeru a redat speranțele, dar nordicii au fost mai buni
  • Publicat:
  • Actualizat:

SUEDIA – ROMANIA 2-1 (Quaison 33, Claesson 40 / Keșeru 50) – CRONICA MECIULUI

  • Suedia: Olsen – Lustig (Krafth 25), Granqvist, Helander, Augstinsson – Forsberg (   Svensson 68), Sebastian Larrson, Olsso, Claesson – Berg, Quainson (Isaac Thelin 89)
    Rezerve: Nordfeidt, Johnsson – Andersson, Durmaz, Fransson, Sam Larsson, Papagiannopoulos, Sema, Timberholm
    Antrenor: Janne Andersson
  • România: Tătărușanu – Manea,   Săpunaru,   Dr. Grigore, Bancu – T. Băluță (A. Ivan 78), R. Marin – Chipciu, Stanciu, Mitriță (Keșeru 46) – Pușcaș (   Ianis Hagi 64)
    Rezerve: Pantilimon, Niță – Anton, Benzar, Cicâldău, Deac, Man, Moți, Nistor
    Antrenor: Cosmin Contra
    Stadion: Friends Arena, Stockholm; Arbitru: Michael Oliver (Anglia)

Minutul 90+3: OCAZIE IMENSĂ‚ A LUI SĂ‚PUNARU ȘI FINAL DE MECI! Ianis aruncă mingea în careu, se creează o aglmoerație teribilă, iar căpitanul Săpunaru are șansa unui egal nesperat! După un mic henț al unui fundaș advers, trage în Olsen, din câțiva centimetri.

Dar Suedia – România se termină 2-1, după un meci în care am creat puțin fotbal și adversarii au avut șansele mai mari și mai clare. Începem preliminariile cu stângul și ne mutâm gândurile spre meciul cu Insulele Feroe, de marți, de la Cluj.


Minutul 90: NOI CU SPERANȚELE, EI CU OCAZIILE MARI. Îi permitem lui Thelin să se întoarcă și să tragă, o face bine, cu stângul, dar Tătărușanu împinge bine în picioare și deviază mingea puțin pe lângă.

Sunt prelungirile meciului și mingea stă mai mult la ei. Spune și asta multe!


Minutul 86: ȘI MAI SCĂ‚PĂ‚M O DATĂ‚! Ne prind pe un contraatac rapid, pasează rapid, dar aven noroc când Claesson trage slab, la colțul scurt, și nimerește doar plasa laterală. Schimbă și Andersson, cu Isaac Thelin în locul lui Quaison.


Minutul 83: TĂ‚TĂ‚RUȘANU! Chipciu nu strânge la timp și îi permite o centrare bună lui Augustinsson, Berg reia cu capul, mingea e deviată de Dragoș Grigore, apoi Tătărușanu plonjează spectaculos și respinge în lateral.

Au trecut minute bune de la ultimul moment în care am creat pericol la poarta lui Olsen, iar vestea proastă e că nu mai avem nici timp la dispoziție. Ianis a intrat greu în joc, Chipciu gâfâie, iar Stanciu e ‘bombă cu ceas’ la mijlocul terenului.


Minutul 78: CONTRA, OFENSIV! Iese Băluță, un închizător, și intră Andrei Ivan. Cel mai probabil Stanciu va trece lângă Răzvan Marin, Ianis va rămâe număr zece, iar Ivan va fi trimis în banda stângă. Între timp, Ianis Hagi încasează un cartonaș galben.


Minutul 72: VREM MAI MULT, DAR DOAR ATÂT. Trec minutele și Suedia, conștientă de pericol, începe să împingă jocul spre poarta noastră. Grigore ia un cartonaș galben, nu mai avem mingea atât de mult și, probabil, am sta mai mult în posesie dacă nu am face greșeli tehnice


Minutul 67: REVENIM LA 4-2-3-1. Ianis e trimis în spatele lui Keșeru, Stanciu rămâne în stânga, iar chipciu în dreapta. E un 4-2-3-1 clasic, cu mențiunea că Ianis și Stanciu vor mai face schimb de locuri în unele momente.


Minutul 64: KEȘERU E PREZENT, INTRĂ‚ ȘI IANIS! Pușcaș așază mingea pentru un șut al lui Keșeru, dar mingea prinde un efect care nu-i permite să fie periculoasă.

George iese imediat după fază, intră Ianis, iar fiul lui Gică Hagi e primit cu aplauze de fanii români. Aplauze și pentru Tătărușanu, care rezolvă o situație de unu vs. unu cu Krafth, pe contraatac.


Minutul 58: GOOOOOOL ROMÂNIA! Prima fază legată aduce și prima reușită: Pușcaș joacă rolul pivotului, așteaptă urcarea lui Răzvan Marin pe un culoar bun, pasează la timp, apoi mijlocașul duce mingea în zona lui Keșeru și Claudiu marchează cu capul, din plonjon!

Se trezesc și fanii români din tribune, speranțele unui rezultat bun revin!


Minutul 55: AVIOANE! Ajungem întâmplător în poziție bună, cu centrare Bancu și deviere Keșeru, dar Răzvan Marin, nemarcat de la zece metri, trimite un vole în rândul 46 al peluzei din spatele porții lui Olsen.


MINUTUL 52: NE-AU ADUS UNDE AU VRUT. Suedia are 2-0, a făcut un mic pas în față și a cam renunțat la posesie, iar strategia lui Janne Andersson e simplă: apărare exactă, ermetică, așteptarea spațiilor mari în defensiva noastră și miza pe partea creativă a jucătorilor noștri. Cum ea nu prea există, nordicii o duc bine, pentru că Pușcaș și Keșeru sunt izolați, iar axul central e mult prea defensiv. În paralel, comentatorii ProTV vorbesc despre cât de important e golaverajul…Au trecut 52 de minute din actuala campanie și deja ne gândim la golaveraj!


Minutul 46: RESTARTUL ÎNCEPE CU KEȘERU. Claudiu îl schimbă pe Mitriță și trecem din 4-2-3-1 în 4-4-2, cu Stanciu în stânga, Chipciu în dreapta, Pușcaș și golgheterul lui Ludogoreț în atac.

Dar începem prost, cu o eroare a lui Dragoș Grigore, și avem noroc cu o pasă dată prea tare de Quaison.


Minutul 45+1: PAUZĂ‚ LA STOCKHOLM. Tactica defensivă ne duce la un 0-2 nedorit după 45 de minute, iar concluziile nu-i avantajează nici pe Contra, artizanul strategiei, nici pe jucătorii intrați pe teren. Construim lent atunci când o facem, ne apărăm dezastruos, iar mijlocașii defensivi nu pot duce ritmul impus de gazde. Pușcaș e o cauză pierdută, dar nu din vina lui, iar Mitriță și Chipciu nu ajută nici ofensiv, nici defensiv.


Minutul 45: PRIMUL MOMENT PENTRU PUȘCAȘ. Lansat de Stanciu pe un culoar larg, trage cu dreptul, din unghi, dar alege colțul scurt și Olsen nu depune un efort prea mare.


Minutul 40: GOL SUEDIA! Bancu uită să se întoarcă, Forsberg scapă pe partea lui și centrează, Stanciu respinge în zona în care trebuia să avem măcar un închizător, dar acolo apare Claesson. Urmarea e simplă, cu șut puternic, la colțul lung, și tabela arată 2-0. Rezultat logic, pentru că atât îți poate oferi un joc moale, la așteptare, mai ales în deplasare.


Minutul 33: GOL SUEDIA! Augustinsson aruncă mingea în careu, Manea dă pe lângă minge, Dragoș Grigore adoarme lângă Quaison, iar vârful lor deschide scorul cu un șut pe sub Ciprian Tătărușanu.


Minutul 28: ÎN PREAJMA CAREULUI, DAR INOFENSIVI. Mai finalizăm o acțiune colectivă, însă șutul lui Răzvan Marin, de la 25 de metri, e mai mult o pasă la portar și Olsen nu are niciun fel de emoție.

Concluzia după o jumătate de repriză? Încercăm să dăm inițiativa gazdelor și să profităm de eventualele spații, dar strategia face să avem puțin mingea și să nu ne putem pune în valoare oamenii de atac. Pușcaș, cel puțin, nu a avut nici măcar un moment în care să se fi ‘conectat’ cu coechipierii săi.


Minutul 25: SCĂ‚PĂ‚M DE LUSTIG. Fundașul dreapta al suedezilor, care a pus ceva probleme pe flancul lui Bancu, are probleme și nu mai poate continua meciul. Intră Krafth, care preia sarcina de a-l bloca pe Mitriță.


Minutul 20: MIZĂ‚ PE PARTEA LUI BANCU. Fundașul stânga al Craiovei e ținta preferată a atacurilor suedezilor, iar de pe partea sa apare o situație grea, cu Seb Larsson centrând bine și Tătărușanu fiind nevoit să repare o mică neatenție a lui Cristi Săpunaru:

Între timp, Malta a deschis scorul în celălalt meci al grupei, cu Feroe, iar cifrele indică o ușoare dominare a Suediei: 62%-38% la posesie, 2-2 la șuturi spre poartă, 1-1 la șuturi pe poartă, 1-0 la cornere, 144 la 78 la pase încercate, 120 la 60 la pase reușite.

Minutul 15: STÂNGACI. Trecem prin momente bune de joc și ajungem de două ori în două minute în preajma careului advers. Prima încercare îi aparține lui Chipciu, cu stângul, dar Olsen nu are emoții, apoi Stanciu, din aceeași poziție, trimite în tribune.


Minutul 10: DIN NOU STANCIU. Nicușor e în dispoziție bună, scoate un adversar din joc și pasează pe culoar pentru Chipciu, dar nici de această dată mijlocașul de la Sparta Praga nu ajunge la timp. E îmbucurător faptul că Stanciu a intrat bine în meci.


Minutul 5: VIZIUNEA LUI STANCIU…Mijlocașul de la Al Hilal găsește o pasă luminoasă pentru prima situație periculoasă a noastră, dar Chipciu nu-și calculează corect pașii ș iratează o preluare care ne-ar fi dus într-o poziție excelentă.


Minutul 2: PRIMUL MESAJ. Suedezii fac rost de un corner, apoi Granqvist reia cu capul, dar Tătărușanu reține. Înaintea meciului, Ionel Ganea a atras atenția asupra faptului că nordicii sunt puternici la capitolul fizic.

Așa arată sectorul românesc de la Stockholm, în timp ce Marcus Berg risipește o șansă bună pentru că tehnica îi joacă feste.


19:00 STARTUL UNEI NOI CAMPANII, ÎNCEPUTUL UNEI NOI SPERANȚE. A început Suedia – România, iar prima impresie e că nordicii nu vor crea o atmosferă infernală.


18:37 De 2,44 de ori mai scumpi! Primul 11 al suedezilor valorează 82,7 milioane de euro, în timp ce al României doar 33,8. Forsberg, vedeta de la Leipzig, e cotat la 25 de milioane de euro, valoare pe care nu ar depăși-o echipa noastră fără cele nouă milioane de euro din dreptul lui Răzvan Marin.


17:35 Contra, aprobat de Pancu. Antrenorul Rapidului consideră că „Guriță” a făcut o alegere inspirată prin titularizarea lui George Pușcaș: „Dacă mă întrebai acum două zile și eu aș fi mizat la fel. E un atacant foarte bun, chiar dacă joacă în Serie B. E o surpriză și pentru adversari, pentru că nu îl cunosc”, a spus Daniel Pancu, Rapid – FCSB II 2-0 la DigiSport.


17:02 Contra a decis! Conform TelekomSport, „Guriță” atacă meciul de la Stockholm într-un 4-2-3-1 cu Răzvan Marin și Tudor Băluță la centru, cu Chipciu, Stanciu și Mitriță în fața lui Pușcaș, cel care a câștigat duelul cu Claudiu Keșeru.


UPDATE: Oficialii Ambasadei Suediei la București sunt mari fani ai fotbalului. S-au echipat cu tricourile naționalei și așteaptă duelul de la ora 19:00: „Suntem mai mult decât pregătiți pentru meciul de diseară. Fie ca cea mai bună echipă să câștige!”


UPDATE: Federația Română de Fotbal a făcut public un anunț în care menționează că elevii lui Cosmin Contra vor evolua în roșu în această seară.


Suedia a strălucit la sporturi de echipă precum handbalul și hocheiul pe gheață. La fotbal niciodată deplin. A fost scurte perioade în elită dar mai mult prin preajma ei, așa cum este și în prezent. Un argint în 1958 și două bronzuri mondiale în 1950 și 1994, un bronz european în 1992, 1 titlu în 1948 și 2 bronzuri olimpice în 1924 și 1952, precum și 2 cupe UEFA pentru IFK Göteborg este în mare agoniseala fotbalului suedez la seniori. Niciun trofeu major câștigat de echipa națională, dar totuși departe de noi care tot tragem de turneul din SUA 1994 de unde ne-am întors doar cu aplauze pentru meciurile cu Columbia și Argentina.

Anul trecut a făcut cam ceea ce se preconiza. A trecut de grupe la CM și de încă un tur, la capătul unor prestații bune, dar cum a dat de o echipă din elită precum Anglia, a cedat. Apoi, în Nations league, după ce pe la început s-a jucat puțin cu Turcia acasă, lăsându-l pe Lucescu să creadă că are echipă, a câștigat apoi grupa de o manieră care n-a mai lăsat dubii de cine era cea mai bună echipă. Și Rusiei i-a luat 4 din 6 puncte. Așadar, o echipă incomodă, cu numeroși jucători legitimați la cluburi de anvergură, care prin prisma acestui context pornește cu prima șansă împotriva României.

LOTURILE

ROMÂNIA
Portari:
Florin Constantin NIȚĂ‚, n.03.07.1987 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 2 jocuri/0 goluri)
Costel Fane PANTILIMON, n. 01.02.1987 (Nottingham Forest / Anglia 2, 27/0)
Anton Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franța 1, 58/0)
Fundași:
Nicușor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (U Craiova 1948 CS, 7/0)
Romario BENZAR, n. 26.03.1992 (FCSB, 14/0)
Cristian George GANEA, n. 24.05.1992 (CD Numancia / Spania 2, 5/0)
Dragoș GRIGORE, n. 07.09.1986 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria 1, 33/0)
Cristian Marian MANEA, n. 09.08.1997 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca, 7/1)
Cosmin Iosif MOȚI, n. 03.12.1984 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria 1, 14/0)
Ionuț NEDELCEARU, n. 25.04.1996 (FK Ufa / Rusia 1, 3/0)
Cristian Ionuț SĂ‚PUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia 1, 33/0)
Mijlocași:
Paul Viorel ANTON, n. 10.05.1991 (Krîlia Sovetov Samara / Rusia 1, 8/0)
Tudor Cristian BĂ‚LUȚĂ‚, n. 27.03.1999 (FC Viitorul Constanța, 3/0)
Alexandru Mihăiță CHIPCIU, n. 18.05.1989 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 42/5)
Alexandru CICÂLDĂ‚U, n. 08.07.1997 (U Craiova 1948 CS, 3/0)
Ciprian Ioan DEAC, n. 16.02.1986 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca, 18/3)
Gheorghe Teodor GROZAV, n. 29.09.1990 (Kisvárda FC / Ungaria 1, 28/5)
Ianis HAGI, n. 22.10.1998 (FC Viitorul Constanța, 1/0)
Răzvan Gabriel MARIN, n. 23.05.1996 (R Standard C Liège / Belgia 1, 14/1)
Ionuț Alexandru MITRIȚĂ‚, n. 08.02.1995 (New York City FC / SUA MLS, 6/0)
Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (Al-Ahli Jeddah / Arabia Saudită 1, 28/10)
Atacanți:
Claudiu Andrei KESERÃœ, n. 02.12.1986 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria 1, 29/7)
George Alexandru PUȘCAȘ, n. 08.04.1996 (US Città di Palermo / Italia 2, 4/1)
Selecționer:
Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975, 14. 9. 4. 1. 22-11

SUEDIA
Portari:
Karl-Johan Anton JOHNSSON, n. 28.01.1990 (En Avant Guingamp / Franța 1, 6 jocuri/0 goluri)
Bo Kristoffer NORDFELDT, n. 23.06.1989 (Swansea City / Anglia 1, 9/0)
Robin Patrick OLSEN, n. 08.01.1990 (Roma AS / Italia 1, 27/0)
Fundași:
Hans Carl Ludwig AUGUSTINSSON, n. 21.04.1994 (SV Werder Bremen / Germania 1, 24/1)
Andreas GRANQVIST, n. 16.04.1985 (Helsingborgs IF, 81/9)
Filip Viktor HELANDER, n. 22.04.1993 (Bologna FC / Italia 1, 6/0)
Emil Henry Kristoffer KRAFTH, n. 02.08.1994 (Amiens SC / Franța 1, 18/0)
Carl Mikael LUSTIG, n. 13.12.1986 (Celtic FC / Scoția 1, 74/6)
Sotirios PAPAGIANNOPOULOS, n. 05.09.1990 (FC København / Danemarca 1, 3/0)
Anton Lars TINNERHOLM, n. 26.02.1991 (New York City / SUA MLS, 8/0)
Mijlocași:
Jakup Jimmy DURMAZ, n. 22.03.1989 (Toulouse FC / Franța 1, 47/2)
Albin EKDAL, n. 28.07.1989 (Sampdoria UC / Italia 1, 42/0)
Emil Peter FORSBERG, n. 23.10.1991 (RB Leipzig / Germania 1, 42/7)
Jakob Valdemar JOHANSSON, n. 21.06.1990 (Stade Rennais FC / Franța 1, 17/1)
Sam Andreas LARSSON, n. 10.04.1993 (Feyenoord Rotterdam / Olanda 1, 4/1)
Sebastian Bengt Ulf LARSSON, n. 06.06.1985 (AIK Solna , 109/6)
Mats Kristoffer OLSSON, n. 30.06.1995 (FK Krasnodar / Rusia 1, 4/0)
Ken Nlata SEMA, n. 30.09.1993 (Watford FC / Anglia 1, 5/0)
Karl Gustav Johan SVENSSON, n. 07.02.1987 (Seattle Sounders / SUA MLS, 20/0)
Atacanți:
Martin Sebastian ANDERSSON, n. 15.07.1991 (FC Union Berlin / Germania 2, 4/2)
Bengt Erik Marcus BERG, n. 17.08.1986 (Al-Ain / Qatar 1, 67/19)
Victor Johan Anton CLAESSSON, n. 02.01.1992 (FK Krasnodar / Rusia 1, 32/3)
Alexander ISAK, n. 21.09.1999 (Willem II / Olanda 1, 2/1)
Robin Kwamina QUAISON, n. 09.10.1993 (1.FSV Mainz / Germania 1, 6/2)
Selecționer:
Jan-Olof „Janne” ANDERSSON, n. 29.09.1962, 34.15. 8. 11. 56-31

Meciul 696
Meciul acesta va fi al 696-lea din palmaresul echipei naționale, care se prezintă astfel: 309 victorii, 179 egaluri, 207 înfrângeri, 1143-882 golaveraj

Cele 9 întâlniri româno-suedeze
01.09.1935 Stockholm: SUEDIA – ROMÂNIA 7-1 (1-0) amical
27.06.1937 București: ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-2) amical
15.06.1955 Göteborg: SUEDIA – ROMÂNIA 4-1 (2-0) amical
17.06.1956 București: ROMÂNIA – SUEDIA 0-2 (0-1) amical
08.09.1982 București: ROMÂNIA – SUEDIA 2-0 (1-0) prel.CE
09.06.1983 Solna: SUEDIA – ROMÂNIA 0-1 (0-1) prel.CE
14.06.1994 Newport Beach (SUA): ROMÂNIA – SUEDIA 1-1 (0-0) amical
10.07.1994 San Francisco (SUA): ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 /d.l.dep./ t.f. CM
27.03.2018 Craiova: ROMÂNIA – SUEDIA 1-0 (0-0) amical
Bilanț: 9 jocuri, 3 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri, golaveraj 11-18

Alb și negru cu Suedia
După victoria de-acum un an în amicalul de la Craiova, bilanțul cu Suedia este egal, cifra 3 fiind peste tot, victorii, egaluri înfrângeri, golaverajul fiind favorabil suedezilor. Din cele 9 întâlniri directe, oricum le-am învârti și întoarce de pe o parte pe alta, sunt două care se desprind ca importanță pentru ambele reprezentative. Prima a fost victoria românească de pe RÃ¥sunda, prin care reprezentativa antrenată de Mircea Lucescu a pornit sprintul final spre calificarea la Euro 1984. A doua a fost acel sfert de finală de la Mondialul American din 1994, al cărui epilog a împiedicat scrierea unei pagini cu adevărat glorioase pentru fotbalul românesc, și anume pătrunderea între primele 4 echipe ale lumii.

Victoria de pe RÃ¥sunda
Tânăra noastră reprezentativă a arătat resurse nebănuite, într-o grupă de preliminarii europene în care la start doar cu Cipru părea că vom fi în stare să scoatem ceva. Era campania pentru Euro 1984, și trecuse mai bine de un deceniu de când naționala României nu mai fusese prezentă la o gală a fotbalului mare, adică din Mexic 1970. Acea echipă abia își punea temelia, cu un tânăr „constructor” care dorea ca în cariera de antrenor să ajungă peste ceea ce fusese ca jucător, Mircea Lucescu. Era o încercare de progres într-un înțepenit și îmbâcsit sistem comunist conservator, care cuprinsese întreaga noastră societate. Acea „reformă” însă a ieșit din prima, culmea într-o grupă unde, cum afirmam mai înainte, nu ne dădea nimeni vreo șansă, nici măcar noi. Atunci, am izbutit să-i înhățăm 3 din cele 4 puncte campioanei mondiale en titre, Italia, ai cărei jucători mai „prizau” încă din praful depus pe trofeul Jules Rimet aflat la ei în vitrină. Suediei i-am luat  în cele din urmă toate punctele. La fel și amintitul Cipru, ceea ce reprezenta o normalitate, dar ce greu a fost. O sfeclisem aiurea doar cu Cehoslovacia pe teren propriu, atunci când ziceam că nu ne mai stă nimic în cale. Eram după victoria cu Italia, și minutul 40, JaneÍka a scăpat din poziție de ofsaid spre poarta lui Lung, intervenția de ultimă instanță a lui Ștefănescu fiind considerată fault de arbitrul belgian Alexis Ponnet, deloc prieten cu România, acordând penalty, transformat de Vizek, scriindu-se astfel soarta scorului final, 0-1.

Acesta era contextul pentru meciul următor, cel cu Suedia, la mai puțin de o lună. La 9 iunie 1983, pe fostul stadion RÃ¥sunda din suburbia Stockholm-ului, Solna, s-a văzut de la intrarea în teren încrâncenarea jucătorilor noștri, provenită din frustrarea de la gluma proastă pe care ne-o jucase soarta cu cehii și slovacii, transformată acum într-o energie a revanșei. Iar Ștefănescu, care fusese părtaș la golul cehoslovac, a devenit rampa de lansare a reușitei care avea să facă diferența cu nordicii. Din apropierea propriului careu a trimis o pasă înaltă și lungă de vreo 60 m înspre banda dreaptă, fundașul Fredriksson a respins defectuos, Cămătaru atent a preluat mingea cam la 30 m de poartă, îndreptându-se hotărât până în careul advers, de unde a șutat cu sete, pe jos, perpendicular pe linia porții, fără speranțe pentru Ravelli. Din nefericire, peste 11 ani, acesta avea să ne râdă superior la sfârșitul unei confruntări directe. Atunci, prin acea victorie am devenit principala pretendentă la câștigarea grupei, lansându-ne practic spre turneul final din Franța 1984
.
Solna, 09.06.1983: SUEDIA – ROMÂNIA 0-1 (0-1) Campionatul European, preliminarii
Stadion: RÃ¥sunda. Spectatori: 31.474. Arbitru: Adolf Prokop (RDG).
A marcat: Cămătaru (29).
SUEDIA: Thomas RAVELLI – Ingemar ERLANDSSON / cpt, Glenn Ingvar HYSÉN, Sven Anders Peter DAHLKVIST, Stig FREDRIKSSON – Ulf ERIKSSON, Robert PRYTZ (74 Sten-Ove RAMBERG), Glenn Peter STRÖMBERG, Tord HOLMGREN – HÃ¥kan SANDBERG (28 Björn NILSSON), Mats Dan Erling CORNELIUSSON. Antrenor: Lars ARNESSON.
ROMÂNIA: Silviu LUNG (Universitatea Craiova) – Mircea REDNIC (Corvinul Hunedoara), Gino George IORGULESCU (Sportul Studențesc București), Costică ȘTEFĂ‚NESCU / cpt (Universitatea Craiova), Nicolae UNGUREANU (Universitatea Craiova) – Aurel ȚICLEANU (Universitatea Craiova) înloc.72 Ionel AUGUSTIN (Dinamo București), Ioan ANDONE (Corvinul Hunedoara), Ladislau BÖLÖNI (ASA Târgu Mureș), Michael KLEIN (Corvinul Hunedoara) – Radion Doru Gorun CĂ‚MĂ‚TARU (Universitatea Craiova), Ilie BALACI (Universitatea Craiova) înloc.89 Ion GEOLGĂ‚U (Universitatea Craiova). Antrenor: Mircea LUCESCU.


Am scăpat printre degete semifinala mondială
Poate fi considerat unul din eșecurile antologice ale poporului român rămas de aceea în conștința națională, așa că mai toată lumea, chiar și nemicrobistă, și-l amintește. Atunci s-a ratat poate singura șansă a fotbalului românesc de a ajunge pe podiumul mondial. Era 10 iulie 1994, când încă mai respiram aerul tare dat de senzaționala victorie în fața Argentinei, din optimile Campionatului Mondial, obținută cu o săptămână în urmă. De aceea, toată suflarea românească se gândea deja la semifinale. Inclusiv jucătorii tricolori, poate din acest motiv au avut o prestație mediocră împotriva suedezilor, abordând un joc greoi și încâlcit, total diferit față de cel prestat cu „pumele”. De aceea nici n-a fost de mirare că suedezii au marcat primii în minutul 76, prin Brolin, după schemă care ne-a făcut șah-mat defensiva. Și totuși am mai primit o șansă, egalând in extremis, cu două minute înainte de finalul timpului regulamentar. O șansă despre care credeam că se va prelungi până după minutul 120. În minutul 100 acest pronostic părea să se adverească, atunci când același Răducioiu, care ca și la primul meci cu Columbia, a mai reușit o „dublă” prin care am ajuns în avantaj.

Dacă ar fi existat atunci regula golului de aur, România era deja în semifinale. Dar nici așa nu era rău, mai ales că imediat după acest al doilea nostrugol, suedezii au rămas în 10, prin eliminarea lui Schwarz. 2-1 cu 19 minute înainte de final și cu un om în plus, aveam tot dreptul să ne gândim, măcar puțin, cum va fi meciul din penultimul act cu Brazilia. Însă cu doar 6 minute până la ultimul fluier, Roland Nilsson a zburdat de unul singur aproape de mijlocul terenului de unde a ridicat mingea cu o boltă lungă precum o „înaltă” luată de Agnetha Fältskog de la ABBA, care parcă i-a hipnotizat pe cei din defensiva noastră, care l-au lăsat pe Kennet Andersson singur-singurel să reia ca la antrenament cu capul în plasa noastră care s-a zguduit odată cu năzuințele a milioane de români. Era începutul sfârșitului nostru la acel turneu final de poveste, căci loviturile de departajare, în afară de Sevilla 1986, ne-au fost mai mereu defavorabile. Așa că de-atunci tot oftăm la acel „cap” al lui Andersson.

Stanford (SUA), 10.07.1994: ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 /d.l.dep./ Campionatul Mondial, turneul final
Stadion: Stanford. Spectatori: 81.715. Arbitru: Philip Don (Anglia). Eliminare: Schwarz (101).
Au marcat: Răducioiu (88, 100) / Brolin (76), K. Andersson (114). Loviturile de departajare: Mild (-), Răducioiu (+), K. Andersson (+), Hagi (+), Brolin (+), Lupescu (+), Ingesson (+), Petrescu (-), Nilsson (+), Dumitrescu (+), Larsson (+), Belodedici (-).
ROMÂNIA: Florian PRUNEA (Dinamo București) – Dan Vasile PETRESCU (Genoa CFC / Italia), Daniel Claudiu PRODAN (Steaua București), Miodrag BELODEDICI (Valencia CF / Spania), Tibor SELYMES (Cercle Brugge / Belgia) – Dorinel Ionel MUNTEANU (Cercle Brugge / Belgia) înloc.84 Nică Basarab PANDURU (Steaua București), Gheorghe POPESCU (PSV Eindhoven / Olanda), Gheorghe HAGI / cpt (Brescia Calcio / Italia), Ioan Angelo LUPESCU (Bayer 04 Leverkusen / Germania), Ilie DUMITRESCU (Steaua București) – Florin Valeriu RĂ‚DUCIOIU (Milan AC / Italia). Antrenor: Anghel IORDĂ‚NESCU.

SUEDIA: Thomas RAVELLI – Roland NILSSON, Patrik Jonas ANDERSSON, Joakim BJÖRKLUND / cpt (83 Pontus KÃ…MARK), Roger LJUNG – Klas Ingesson, Stig HÃ¥kan MILD, Stefan Hans Jurgen SCHWARZ, Per Tomas BROLIN – Kennet Bernt ANDERSSON, Martin Nathaniel DAHLIN (107 Henrik Edward LARSSON). Antrenor: Tommy SVENSSON.

Dincolo de blonzii cu ochi albaștri

Din cauza scăderiiîngrijorătoare a ratei natalității, Suedia și-a deschis de multă vreme granițele pentru primirea de imigranți. De aceea, astăzi, întâlnești multe zone ale marilor orașe din aceasă țară sau din preajma acestora unde vezi în jur toate rasele pământului, ceea ce îți dă senzația că Suedia ar fi fot cândva o mare putere colonială. Așa cum se întâmplă cu Marea Britanie, Franța, Spania, Portugalia, Olanda. Sistemul suedez însă reușește poate cel mai bine din Europa să integreze chiar și oameni de culturi foarte diferite, pe principiul „Nu vei fi deranjat, dar nici tu n-ai voie să deranjezi”. Nu înseamnă că este o reușită totală, dar mult mai bună decât, de exemplu, în permisivul vest al Europei unde lucrurile au degenerat, iar acest „politically correctly” care își arată din plin nocivitatea.

Astfel, urmașii imigranților de odinioară s-au adaptat foarte bine la viața suedeză de rând. Poate că înfățișarea și numele diferă față de cele ale nativilor, dar cu toții vorbesc, gândesc, visează și muncesc în… suedeză. Sunt suedezi. Astfel, au pătruns în toate structurile societății, inclusiv în sport, în fotbal. Nu e de mirare că poate cel mai mare fotbalist suedez al tuturor timpurilor, Zlatan Ibrahimovic, are origini iugoslave. Și mai sunt fotbaliști valoroși cu origini din afara granițelor celor trei coroane care au îmbrăcat tricoul galben al reprezentativei: Martin Dahlin, Henrik Larsson, Stefan Schwarz, gemenii Thomas și Andreas Ravelli.

Și în lotul selecționat pentru primele întâlniri din actualele preliminarii ale lui Euro, pe lângă majoritatea care sunt suedezi autohtoni blonzi cu ochii albaștrii, există și 6 jucători care au origini străine: Olsen din Danemarca, Papagiannopoulos din Grecia, Durmaz din Turcia, Sema din RD Congo, Isak din Eritrea și Quaison din Ghana.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Filmul tragediei de pe E85. Constantin, Teodora și Sofia n-au mai avut nicio șansă, după ce mașina lor a ars ca o torță
Filmul tragediei de pe E85. Constantin, Teodora și Sofia n-au mai avut nicio șansă, după ce mașina lor a ars…
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Vă spun, nu pot să mă abţin". Titularul de la Rapid are ofertă de 3 milioane de euro din străinătate:…
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Prognoza meteo pentru finalul anului. ANM a anunțat cum va fi vremea de Revelion
Prognoza meteo pentru finalul anului. ANM a anunțat cum va fi vremea de Revelion
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
Internaţionalul român a fugit cu iubita în Maldive! Tânăra a avut o apariţie răvăşitoare în costum de baie
Internaţionalul român a fugit cu iubita în Maldive! Tânăra a avut o apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×