Un nou început prost pentru naționala României. Selecționata condusă de Cosmin Contra a fost învinsă în primul meci din campania de calificare la EURO 2020, 2-1 cu Suedia, după o partidă începută foarte prost de naționala României. Cu un joc timid, bazat pe defensivă, România a primit două goluri în prima repriză și a ieșit la joc abia în partea a doua, atunci când Claudiu Keșeru a redus din diferență. În ciuda jocului bun din partea a doua a meciului, Suedia a fost echipa mai bună, nordicii au ratat mai multe ocazii într-o seară în care Tătărușanu a fost în mare formă, iar pentru noi calculele încep mai devreme decât am fi vrut. ProSport prezintă patru concluzii după partida de la Stockholm.
„Groparii” de pe stânga, problemă fără soluție
Soluția aleasă de Cosmin Contra pentru flancul stâng în meciul cu Suedia a fost complet falimentară. Bancu și Mitriță au părut că sunt la primul meci împreună, în ciuda trecutului comun de la Craiova, și au permis nordicilor să utilizeze în voie partea dreaptă în direcția lor de atac. Cele mai multe ocazii ale Suediei au venit ca urmare a faptului că Mitriță nu a făcut faza defensivă, nu l-a dublat pe Bancu, iar acesta din urmă a fost depășit aproape la fiecare duel direct. „Mitriță e un jucător de atac, ați văzut că nu are intensitate în faza defensivă”, a remarcat și Cosmin Contra la finalul partidei, motivând schimbarea jucătorului de la New York City. Problema lui Contra pe viitor poate să fie dată de faptul că nu există soluții reale pentru înlocuirea lui Bancu. Alin Toșca nu joacă la PAOK, Cristian Ganea e inconstant, iar cele mai bune echipe din Liga 1 oferă doar variante de „stranieri” pe acest post.
„Manea se apără mai bine”. În teorie
Unul dintre cele mai disputate posturi de la echipa națională, cel de fundaș dreapta, îi dă bătăi mari de cap lui Cosmin Contra. Selecționerul are de ales între Cristi Manea și Romario Benzar, însă la Stockholm alegerea a fost complet neinspirată. Chiar dacă, în viziunea lui Contra, fundașul lui CFR Cluj este mai util în partidele în care avem nevoie de o apărare solidă, ermetică, Manea a dezamăgit în multe momente, a fost prins avansat la multe faze și a greșit la primul gol, atunci când a dat pe lângă minge. În ceea ce-l privește pe Benzar, fundașul FCSB este recomandat de un apetit ofensiv mai pronunțat și de un procentaj mai mare de centrări reușite. Cel mai probabil, Benzar va juca titular contra celor din Feroe.
Ne asumăm rolul de echipă mică
Ne-a speriat CV-ul Suediei. Naționala care a ajuns în sferturile de finală ale Mondialului din Rusia, de vara trecută, a avut în față o națională a României ce părea decisă să conserve rezultatul de 0-0. Din punct de vedere tactic, România aproape că nu a existat în primele 45 de minute, perioadă în care am ieșit din defensivă doar cu mingi lungi, înalte, complet nerecomandat în fața unei naționale cu fotbaliști înalți. De altfel, lipsa de atitudine și teama a fost parte a discursului pe care Cosmin Contra l-a avut la final, atunci când selecționerul a încercat să explice prestația din prima repriză.
Când jucăm ce știm, jucăm bine
Lucrurile pe teren s-au echilibrat în repriza a doua, atunci când Stanciu a trecut pe stânga, iar în atac i-am avut pe Pușcaș și pe Keșeru. Fotbaliștii României au uzat mai mult de momentele jocului care le-a pus în valoare calitățile, combinațiile rapide cu mingea la firul ierbii și presingul avansat au pus probleme unei echipe gazdă care și-a arătat limitele. Chiar dacă jocul mai ofensiv ne-a expus apărarea ezitantă, de unde și numărul mare de ocazii suedeze din partea a doua, ne-am apropiat mai mult de poarta lui Olsen și, pe lângă golul marcat de Keșeru, am fi putut să mai înscriem în final măcar un gol.
Următoarea partidă a echipei naționale a României va avea loc marți, la ora 21:45, contra celor din Insulele Feroe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER