Van Gaal impune respect în vestiar, iar jucătorii care îi subminează autoritatea sunt scoși din lot În primul său mandat pe banca naționalei Olandei, Van Gaal nu a calificat echipa la Cupa Mondială din 2002 Conform propriilor declarații, el nu concepe ca echipa pe care o conduce să nu practice un fotbal ofensiv
La 61 de ani, Louis van Gaal, selecționerul Olandei, este unul dintre cele mai pitorești personaje din fotbalul european. A câștigat deja Liga Campionilor, Supercupa Europei și titlul în Germania și Spania, însă a fost deseori comparat cu personaje grotești din istorie, precum Hitler. „E un tip egocentric și care nu se gândește decât la propriul personaj. Dorește să aibă control asupra tuturor jucătorilor și se comportă ca un adevărat tiran în vestiar”, au scris jurnaliștii de la „De Telegraaf”, imediat după ce selecționerul a fost numit de Federația olandeză, în urma demiterii lui Bert van Marwijk, în iulie 2012.
Neinteresat de adversari
După o carieră mediocră de fotbalist, în care nu a putut să se impună la prima echipă a Ajaxului lui Ștefan Covaci, care îi avea în lot în acel moment pe Cruyff, Neeskens sau Muhren, van Gaal a revenit ca secund la echipa din Amsterdam în 1988. Trei ani mai târziu, el a fost promovat în poziția de antrenor principal după retragerea lui Leo Beenhakker. Iar în 1995, „dictatorul” Van Gaal reușea șă câștige Liga Campionilor. Totul datorită stilului său ofensiv, care amintea tuturor de fotbalul total inventat de Rinus Michels în perioada 1965-1971 la Ajax. „Nu mă interesează jocul echipei adverse. Dacă vrei să ai o echipă care domină totul, trebuie să le imprimi jucătorilor această mentalitate. Altfel, nu ai nicio șansă să construiești o echipă câștigătoare. În fotbal îți trebuie creier să câștigi, degeaba alergi mult și fără rost”, a spus selecționerul Olandei după ce a fost numit antrenor la Barcelona în 1997. Iar van Gaal a rămas fidel acestei filosofii atât la Barcelona, cât și la Alkmaar sau Bayern, echipe pe care le-a antrenat în ultimii zece ani.
„Nu o să mă schimb niciodată”
Totuși, popularitatea lui Van Gaal în Olanda nu a atins niciodată cote fabuloase, în ciuda performanțelor sale la nivel de club. Iar acest fapt se datorează caracterului coleric al antrenorului, dar și performanțelor slabe înregistate la naționala Olandei din primul mandat. După ce a plecat cu scandal de la Barcelona în 2000, mulțumindu-le ironic jurnaliștilor pentru „sprijinul” acordat, Van Gaal a fost numit în postura de selecționer al naționalei batave. Însă după o campanie catastrofală, în care nu a reușit să le ia fața Portugaliei și Irlandei, devenind astfel primul selecționer din ultimii 26 de ani care nu califica Olanda la un turneu final, van Gaal a fost demis. „Dictatorul a ieșit pe ușa din dos”, au titrat ziarele de sport, ironizându-l pe cel care le-a pus bețe in roate timp de aproape doi ani. Aceeași atitudine au avut-o jurnaliștii batavi și în momentul numirii sale în funcție în luna iulie, mai ales că aceștia au descoperit că forul de la Amsterdam a tatonat și alte piste înainte de a semna cu actualul selecționer, precum Ronald Koeman, Guus Hiddink sau Frank Rijkaard.
Însă principala temere a olandezilor este relația încordată cu vedetele echipei. Indiferent că a fost vorba de Ajax, de Barcelona sau de naționala Olandei, Van Gaal a fost întotdeauna dur, criticându-i pe cei care au îndrăznit să-i conteste autoritatea. Rivaldo sau Luca Toni au fost doar câțiva dintre jucătorii care au fost uitați prin tribună după schimburi dure de replici cu van Gaal. „Sunt autoritar și arogant. Nu sunt ușor de înțeles, iar oamenii care vor să mă schimbe nu mă cunosc deloc. Trăiesc la maximum meciurile și nu suport să pierd”, și-a rezumat selecționerul olandez stilul.
Știu că sunt un antrenor foarte bun, poate cel mai bun din lume Louis van Gaal, selecționer Olanda
2 milioane de euro este salariul anual pe care îl încasează van Gaal la naționala Olandei
10 victorii în 17 meciuri a înregistrat van Gaal în carieră ca selecționer al Olandei
Și-a dat pantalonii jos în vestiar
Fostul elev al lui van Gaal de la Bayern München, italianul Luca Toni, a povestit un moment inedit care l-a avut drept personaj principal pe antrenorul olandez. „După un antrenament în care unul dintre jucătorii importanți nu a dat randament, el și-a dat jos pantalonii și ne-a arătat testiculele, spunând că poate să țină orice jucător pe bancă pentru că are ouă. Am rămas șocați”, a spus Toni pentru cotidianul Bild.
„Van Gaal e Hitler pentru jucătorii brazilieni. E arogant, mândru și are o problemă. Viața mea cu el a fost groaznică, brazilienii nu l-au vrut, m-a eliminat pe mine și a avut probleme și cu Rivaldo și Sonny Anderson. Tot timpul ne spunea că nu ne antrenăm serios. Probabil a suferit o traumă, nu are nicio idee de fotbal, nu știe nimic, cât l-am avut antrenor făceam aceleași antrenamente permanent”
Giovanni, fost jucător al lui Van Gaal
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER