de Andru NENCIU
Șefii Federației Române de Fotbal și-au suflecat mânecile și au trecut la treabă după rușinea provocată de națională la Campionatul European din Franța. Și-au propus să caute un nou selecționer cu ștaif, dar varianta Cosmin Olăroiu s-a prăbușit ca un castel din cărți de joc. Și au jucat altă carte. Cartea unui antrenor străin.
Au oferit cu pipeta tot felul de indicii menite să împrăștie confuzie printre suporteri – pentru a evidenția și că nimeni nu a ațipit, și că nu e panică la FRF – dar, în cele din urmă lista potențialilor selecționeri s-a restrâns. A fost vehiculată varianta unui tehnician de pe băncile Europeanului din Franța, dar scaunul tot gol a rămas. Până când…
… până când ieri, analistul Digisport, Decebal Rădulescu, a aflat că omul responsabil cu calificarea la CM 2018 ar fi un tehnician neamț. Unul cu priză. Priză la echipe importante din Bundesliga și la locuri secunde, dar unul care nu a antrenat vreodată o primă reprezentativă. Potrivit lui Decebal Rădulescu, Burleanu și colegii lui ar fi purtat discuții intense cu fostul antrenor de la Bayer Leverkuysen, FC Koln, Fenerbahce și Beșiktaș, Christoph Daum.
„Din informațiile mele, următorul selecționer ar fi Christoph Daum”, a scris pe pagina sa de facebook analistul de la Digi.
Informațiile verificate de ProSport la surse din fotbalul românesc și cel european confirmă varianta de lucru Christoph Daum. În vârstă de 62 de ani, Daum corespunde unei condiții importante fixate de conducerea FRF: să aibă pașaport german.
Sâmbătă, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a declarat: „În primul rând, căutăm un antrenor cu autoritate, cu personalitate, care să se fi bătut pentru trofee în mai multe țări și să le fi câștigat”.
Sergiu Radu, fost fotbalist la Koln, unde a fost pregătit de Daum, l-a caracterizat pentru ProSport pe antrenorul de 62 de ani: „E un antrenor ok, disciplinat, care știe să motiveze jucătorii. Are experiență mare, pentru că a lucrat foarte mult și pe afară. E un antrenor versatil, care se poate adapta în mai multe medii. În ultima perioadă i-a scăzut cota în Germania. Țin minte că în vestiar ne povestea că în Turcia a fost supus, la un moment dat, unei presiuni enorme. Au intrat bașkanii în vestiar și s-a luat la ceartă cu ei. E un tip deschis, poți discuta cu el, nu e obtuz ca Magath” a spus fostul atacant.
Daum corespunde și la acest capitol.
Performanțele lui Daum sunt titlul în Bundesliga, cu Stuttgart, în 1992 (foto) și Supercupa Germaniei (1993), titlul cu Beșiktaș (1995) și Supercupa Turciei (1994), eventul cu Austria Viena (2003) și două titluri consecutive cu Fenerbahce (2004, 2005).
Scandalul Cocaina
Numele antrenorului care a antrenat ultima dată în 2014, la Bursaspor, a fost legat și de un scandal care a făcut înconjurul lumii. În 2000, când Daum se afla pe banca celor de la Bayer, antrenorul lui Leverkusen avea o înțelegere cu federația să devină selecționerul Germaniei. Presa se afla la picioarele sale, oamenii din federație îl așteptau cu covorul roșu, iar Daum era perceput drept dirijorul sub bagheta căruia Manschaftul ar fi devenit din nou o forță. Însă proiectul s-a fâsâit ca un obuz care n-a mai explodat.
În rol de justițiar: managerul lui Bayern Munchen, Uli Hoeness. Oficialul bavarezilor a oferit mass-media o știre care avea să cadă ca un topor peste fotbalul german: „Daum e consumator de droguri!”. Știrea s-a răspândit cu viteza internetului, iar presa a aflat că unul dintre cei mai respectați oameni din Bundesliga era un cosumator fidel de cocaină la orgii cu prostituate. Deși inițial a negat informația, Daum a recunoscut în 2001, după ce probe prelevate din fire de păr au indicat faptul că fostul antrenor de la Bayer ar fi consumat droguri.
A pierdut șansa de a deveni selecționer și a fost nevoit să se reabiliteze șase ani la echipe din afara Germaniei. A revenit în țara natală abia în 2006, la FC Koln.
10.000 de euro a plătit amendă Daum în 2001 pentru că a consumat stupefiante
După trei ani petrecuți pe Mungersdorfer Stadion, Daum a cârmit din nou spre Fenerbahce, unde a poposit doar un sezon. Le-a mai antrenat apoi pe Eintracht Frankfurt, Club Brugge și Bursaspor (2013-2014), ultima formație pregătită.
România va evolua în Grupa E a preliminariilor CM 2018 (Rusia), alături de Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia și Kazahstan.
În loc de încheiere: în 2009, Adrian Mutu, pe atunci la Fiorentina, a fost dorit la Fenerbahce de Christoph Daum.