Costel Pantilimon (27 de ani) este unul dintre cei mai discreți fotbaliști care au trecut în ultimii ani pe la echipa națională. După trei ani petrecuți în vestiarul lui Manchester City, fotbalistul originar din Bacău a schimbat echipa în speranța să joace mai mult decât a făcut-o la campioana în exercițiu a Angliei. A rămas în Premier League, însă a trecut la Sunderland, club pentru care a devenit titular abia în ultimele partide, după ce titularul Vito Mannone a reușit contraperformanța de a încasa zece goluri în două meciuri. Titularizarea lui Pantilimon la „the Black Cats” aduce un nou semn de întrebare pentru Anghel Iordănescu, cel care are de ales acum între a continua tradiția lui Pițurcă: titularizarea lui Ciprian Tătărușanu chiar dacă acesta joacă la Fiorentina doar Europa sau apelarea la un Pantilimon care pare într-o formă sportivă superioară.
Fotbalistul lui Sunderland a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport, discuție în care a atins atât subiecte care țin de echipa națională a României, cât și cele legate de fotbalul din Premier League, interacțiunea cu vedetele lui City și alegerea surprinzătoare de a pleca de la Manchester la Sunderland.
Costel, jucăm împotriva unei țări al cărei stil de fotbal tu îl cunoști. Care sunt particularitățile fotbalului britanic la care noi trebuie să avem grijă vineri? Din punct de vedere fizic, știm toți că stau foarte bine, au jucători care pot face diferența. Majoritatea joacă în Championship, acolo unde e un fotbal de luptă, un fotbal agresiv. Cred că din acest punct de vedere, fizic, stau mult mai bine decât noi.
Britanicii obișnuiesc să inunde careul cu centrări, unele venite în mod evident de pe benzi. Putem avea o problemă în contextul în care încă e în dubiu prezența lui Răzvan Raț? Nu știu ce să zic, într-adevăr, poată vor abuza de aceste centrări. Dar noi trebuie să stăm la fel ca până acum, să ne apărăm foarte bine și să reușim un joc de o bună calitate. Jucăm un meci pentru primul loc și sper să facem față cu brio.
Tu cum vezi evoluția României de până acum? Șapte puncte în trei meciuri sunt peste sau sub așteptări? Aș putea spune că am avut puțin ghinion cu Ungaria, ei au avut foarte puține șanse de a marca. A fost o lovitură liberă foarte bine executată de Dzsudzsak și atâta tot. Însă am câștigat niște puncte foarte importante în Grecia, un meci foarte greu din punctul tututor de vedere, eu zic că e bine. Important e să continuăm așa.
Ce se întâmplă cu fotbalul? Până acum câțiva ani orice națiune fotbalistică serioasă nu și-ar fi făcut probleme cu Irlanda de Nord. Ei bine, acum mulți dintre cei mari au probleme cu echipele considerate a fi mici. S-a egalizat nivelul fotbalului. Și Feroe a început să obțină rezultate, și fel de fel de echipe cu care acum câțiva ani îți făceai doar probleme de golaveraj. Fotbalul a devenit un sport foarte bine jucat din punct de vedere fizic, echipele mai slab cotate au început să învețe foarte mult din partea tactică a jocului și automat nivelul a început să se egalizeze.
Costel Pantilimon a jucat, începând cu 2008, în 18 meciuri pentru naționala de seniori a Româiei. Foto: Mediafax
Chiar și în contextul ăsta, avem vreo scuză dacă ratăm calificarea la Euro? Nu, n-aș vrea să mă gândesc la acest lucru. În momentul de față suntem bine în clasament, ne dorim foarte mult să continuăm pe această linie. E un punct de vârf al generației noastre, fiecare jucător care face parte din acest lot a ajuns la un nivel de experiență, un nivel de maturitate ridicate, sper să se completeze și cu o calificare.
La nivel de percepție publică, Anghel Iordănescu pare un antrenor care comunică mai mult decât o făcea Victor Pițurcă. Cum e din punctul de vedere al fotbalistului, atât cât ați interacționat? Mi se pare o persoană foarte profesionistă, chiar ne spunea o chestie destul de logică și destul de importantă pentru noi. În afara terenului putem fi mai apropiați, putem fi și prieteni, dar pe teren totul se șterge cu buretele și ne gândim doar la ce avem de făcut acolo. Cred că e o chestie foarte importantă, trebuie să înțelegem exact ceea ce o să ne ceară. E un om cu care mie îmi face plăcere să lucrez, mai ales că a adus și în staff-ul dânsului oameni de reală calitate, oameni cu o vastă experiență în domeniu.
Ție cum îți merge acum la Sunderland? Ai obținut postul de titular în ultimele meciuri și mai mult decât atât în presa engleză au existat voci care spuneau că este mai mult decât necesară folosirea ta. Mai ales în contextul în care veneați după o perioadă în care ați încasat multe goluri. E un motiv de bucurie, e bine că am început să joc, pentru asta am și ajuns la Sunderland. A fost o perioadă mai grea pentru mine, nu am început ca titular, cred că face parte din povestea oricărui jucător: sunt momente grele și momente bune, important este să știi cum să le gestionezi pe cele bune și să treci peste cele rele. Sunt bucuros că am ajuns să fiu apreciat, e un campionat frumos, unul în care orice jucător și-ar dori să evolueze. Din punctul meu de vedere, am spus, îmi doresc să avem continuitate. E necesar pentru acest club și pentru fiecare jucător de acolo.
2 milioane de euro este valoarea estimată a lui Costel Pantilimon pe site-ul transfermarkt.com. Vârful din acest punct de vedere a fost atins în februarie 2012, atunci când Pantilimon era apreciat la o valoare de 4,5 milioane de euro
Pentru iubitorul de fotbal surprinde alegerea de a renunța la Manchester City, unul dintre cele mai puternice și mai bogate cluburi din lume, pentru a merge la Sunderland. Ok, un club bun, de Premier League, dar nu e City. Exact, dar știi cum e. City e un club foarte mare, foarte iubit, unul la care am avut performanțe. A fost o experiență foarte bună, una din care am învățat enorm, dar aveam nevoie de altceva în momentul ăla. Trebuia să joc, aveam nevoie de plăcerea de a evolua weekend de weekend. Pentru un jucător ca mine e foarte important.
La Manchester City, Costel Pantilimon a jucat doar 29 de meciuri în cei trei ani de contract. Contracandidatul acestuia la titularizare, Joe Hart, era și portarul titular al naționalei Angliei. Foto: AFP/Mediafax
Ai întâlnit până acum un jucător cu o detentă mai mare decât poți tu sări? (râde) L-am văzut pe Cristiano Ronaldo atunci când am jucat contra lor. Într-adevăr, sunt mulți care au o detentă foarte bună. Dar Cristiano Ronaldo rămâne cel cu detenta impresionantă.
Demontăm mitul marilor vedete? Pentru că tu ai stat în vestiar cu ele: Kun Aguero, David Silva, Yaya Toure sunt personaje speciale, de care nu te poți atinge? Nu, nu. Orice fotbalist, fie el și de mare valoare, este până la urma urmei un om. Atâta timp cât ești om în vestiar, poți fi respectat de ceilalți colegi. Eu nu am avut această problemă, ne-am simțit foarte bine în acel vestiar, nu se făcea diferența între noi.
Ai trăit mulți ani în Anglia și nu pot să nu te întreb. Ai simțit vreo prejudecată a celor de acolo față de români? Și nu mă refer la fotbaliști neapărat. (preferă să rămână în zona fotbalului) Nu neapărat o judecată, aș putea spune că din punct de vedere al stranierului o să îți fie întotdeauna mai greu, e normal. Ai venit într-o țară străină și trebuie să aduci un plus pentru că așa e normal, altfel ar putea să joace un fotbalist din acea țară. Mereu e o luptă, trebuie să muncești de două ori mai mult decât unul de acolo, e o continuă competiție.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER