Dacă uneori în România uităm ce a însemnat Gheorghe Hagi și generația sa, trebuie să vină niște străini pentru a ne reaminti ce am fost cândva. Meciul istoric din Statele Unite ale Americii, dintre România și Argentina, a rămas în memoria tuturor românilor care au urmărit acea încleștare teribilă. Echipa condusă de Anghel Iordănescu de pe bancă și Hagi pe teren a făcut un meci perfect contra vicecampioanei mondiale, iar golurile marcate de Ilie Dumitrescu și Gheorghe Hagi au fost o demonstrație de fotbal pur.
Că așa stau lucrurile o confirmă și jurnaliștii britanici de la The Guardian. Astfel, într-un top al celor mai frumoase goluri marcate vreodată pe contra-atac, golul trei al echipei naționale a României, reușit de Gheorghe Hagi a fost desemnat pe locul 1. Reușita românească din acel meci a fost descrisă în termeni extraordinari de către cei de la The Guardian.
„Pentru majoritatea echipelor, contraatacul este un bonus. Dacă apar din natura lucrurilor, bine, dacă nu, nu-i nimic. Cu toate acestea, sunt câteva echipe atât de „îndoctrinate” de jocul pe contraatac, încât le caută la fiecare fază și se concentrează total când apar și trebuie să le execute. Dacă echipele bune utlizează perfect fazele fixe de care dispun, echipele mari se folosesc la maxim din fazele fixe ale adversarului. Reușita magnific de clasică a României din 1994 cu siguranță se încadrează în a doua categorie.
E numai logic să consideri că dacă îți bazezi jocul pe contraatac, atunci trebuie să ai mulți mijlocași, astfel facilitând desfășurarea spre terenul advers. În meciul epic contra Argentinei, România a fost lipsită de Florin Răducioiu, suspendat, și a făcut prima mare demonstrație a așezării 4-6-0, despre care s-a vorbit atât în ultima vreme. Golul decisiv marcat de români a fost o demonstrație imaculată a unei echipe care a realizat perfect potențialul acelui moment și probabil, cel mai agresiv contraatac văzut de această a parte a filmului „Dead Man’s Shoes”…
Imediat ce Jose Basualdo alunecă pe minge, România pare o echipă ce are un termen limită de 10 secunde pentru a înscrie. Ilie Dumitrescu atacă chiar pe centrul terenului, cu Tibor Selymes alergând deliberat curbat spre stânga astfel atrăgând apărarea în această direcție. Dumitrescu îl folosește pe Selymes tocmai prin faptul că nu-l joacă, în schimb făcând o pauză, în care își rotește piciorul înainte-înapoi, așteptându-l pe Hagi să apară pe dreapta și, mai important, așteptându-l pe fundașul de acoperire să alerge mai departe de linia pasei pe care vrea să o realizeze.
Inevitabil, Hagi vine și găsește pasa splendid coordonată a lui Ilie Dumitrescu, pentru a catapulta-o cu o exactitate delicioasă în plasa porții argentiniene. A fost cu dreptul, piciorul său mai slab. Pe cât de genial a fost golul – mai ales pauza lui Ilie Dumitrescu, care este versiunea mai „bărbătească” a celei reușite de Pele în 1970 la celebrul gol al lui Carlos Alberto – multe echipe excelente ar fi reușit să atingă nivelul acesta de excelență tehnică. Dar sunt puține acelea care ar fi realizat că au această oportunitate când a apărut”
ROMÂNIA – ARGENTINA 3-2
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER