ProSport vă prezintă astăzi partea a doua a interviului cu Răzvan Burleanu, în care președintele Federației Române de Fotbal vorbește despre Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF care în urmă cu 15 ani era asociat „Cooperativei”, despre Gabi Bădescu, unul dintre cei trei consilieri, despre care Mircea Sandu a spus că ar fi fost cămătar în trecut, dar și despre rezultatul rușinos al naționalei sub 21 de ani, care a pierdut contra Germaniei cu scorul de 8-0.
Minutele trec încet în biroul celui care conduce, de jumătate de an, Federația Română de Fotbal. Se instalează camera, iar în tot acest timp sunt dezbătute subiecte aparent mici, menite să îl acomodeze pe Răzvan Burleanu cu reporterii ProSport. Dar și invers. E curios de ce presa continuă să vină și să stea în fața federației. E empatic cu cei care pierd ore întregi pentru un cadru și o declarație de niciun rând. E relaxat și zâmbitor, chiar dacă vorbește despre cum nu crede că își va lua concediu anul acesta: „Dacă am timp liber? Va trebui să îmi întrebați familia, care probabil vă va spune că nu”, se amuză acesta. Odată pusă lavaliera, devine serios. Rar i se poate citi ceva pe chip.
Puteți citi prima partea a interviului cu Răzvan Burleanu dând click aici.
Răzvan Burleanu a fost ales președintele FRF în urma alegerilor de pe 10 martie de la Casa Fotbalului. L-a învins în turul al doilea pe Vasile Avram.
„Cu Boloni am vorbit pentru prima dată săptămâna trecută”
Sunteți uneori inconsecvent în declarații. Și vă dau un exemplu recent… Da, vă rog.
Pe 29 iunie, v-am cerut un punct de vedere referitor la o discuție cu Boloni. Reacția dumneavoastră… 29 iunie…
Da. Păi și cred că ați văzut reacția domnului Boloni chiar ieri.
(e incomodat din nou, întrerupe reporterul în repetate rânduri)
Atunci ați spus că nu ați vorbit niciodată cu el. Nici despre națională, nici despre altceva. Două zile mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, ați spus că ați vorbit… Nu, nu. Cred că scoateți din context sau dacă este să ne uităm pe declarații, nu am discutat. Și nu cred că aveam de ce să spun la vremea respectivă că am discutat cu domnul Boloni, mai ales că aveți și o confirmare a lui și mă bucur de acest lucru, a spus-o chiar el ieri (n.r – miercuri, 10 septembrie). Prima discuție telefonică a fost în urmă cu câteva zile, acum o săptămână.
„Domnul Chivorchian are un plus pe care eu nu puteam să-l am”
Domnule Burleanu, sunteți în totalitate mulțumit de felul în care merge colaborarea dumneavoastră cu domnul Chivorchian? Vorbim despre un om care în urmă cu 15 ani a fost asimilat „Cooperativei”. (face un semn scurt către reporter) Revin la întrebarea dumneavoastră, dar mă întorc puțin la cealaltă, la posibila mea inconsecvență din discursuri. Dacă s-au simțit și altele în această perioadă de timp, niciodată nu am vrut să mint și niciodată nu am mințit. Dacă lucrurile câteodată s-au întâmplat, s-au întâmplat pentru că au avut loc fără ca eu să mi le fi dorit. Sau fără să le fi făcut în mod intenționat. Și în același timp sunt un om care are capacitatea de a recunoaște dacă a greșit.
(se încearcă schimbarea subiectului, în speranța că se va reuși)
Ați greșit în privința domnului Chivorchian? Nu.
Nu vă deranjează faptul că, cel puțin din punctul de vedere al imaginii, domnul Chivorchian este asociat cu acțiunile „Cooperativei”? Atitudinea dumneavoastră, în momentul în care ați fost ales, a fost de nou, de complet altfel. Asocierea nu credeți că v-a diminuat capitalul de imagine? Nu m-am gândit niciodată la capitalul de imagine, ci m-am gândit în primul rând la funcționarea organizației. Domnul Chivorchian are un plus pe care eu nu puteam să-l fi avut.
Și nu putea o altă persoană să aibă acel plus? Când o faci o tranziție… Și la momentul acesta, federația face o tranziție de la un sistem vechi, prăfuit la un sistem performant, care se raportează puternic la sistemul UEFA, la ce înseamnă modelul german de fotbal, federație cu care vom încheia un parteneriat. (continuă discuția descriind procesul)
Concluzionând, sunteți pe deplin mulțumit și sunt sesizabile plusurile domnului Chivorchian? Da, în mod cert. Este o persoană care a cunoscut toate tarele vechiului sistem.
Chivorchian (foto stânga) este un personaj nelipsit de la meciurile sau cantonamentele naționalei. A fost asociat „Cooperativei” și a rămas în federație indiferent de conducătorul ei. Acum este secretar general. Gabi Bădescu (foto centru) este un personaj nou în peisajul fotbalistic. Se știu foarte puține lucruri despre el. Este unul dintre cei trei consilieri ai lui Burleanu
„Mircea Sandu trebuie să probeze faptul că Gabi Bădescu a fost cămătar”
Vorbeam despre imaginea dumneavoastră și voiam să vă întrebăm despre Gabi Bădescu, unul dintre consilierii dumneavoastră. Mircea Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, l-a acuzat pe acesta de cămătărie. Asocierea cu el nu vă dăunează? Și care este rolul lui la federație? Referitor la Mircea Sandu, pentru mine el este un capitol închis. Nicio declarație pe care aș face-o la adresa lui nu cred că ar aduce niciun beneficiu membrilor FRF și suporterilor români. Orice acuzație pe care cineva o face la adresa altcuiva trebuie să fie probată, pentru că altfel ne-am putea trezi ca acea persoană la care vă referiți dumneavoastră să-i acuze pe toți și imaginea mea este afectată. I-am investit pe toți cu încredere.
Cât despre ceea ce face Gabi Bădescu în cadrul federației… Se ocupă, pe de-o parte, de relația cu membrii afiliați. De ce? Fiindcă nu am timpul necesar de a sta într-o comunicare constantă cu ei. Și, pe de altă parte, și-a asumat un lucru de care sunt chiar foarte mulțumit: o bună drămuire a resurselor financiare, astfel încât am reușit să decăpușăm FRF și Mogoșoaia.
Câți consilieri aveți și pe ce latură vă consiliază? Trei. Gabi Bădescu, Andrei Vochin și Miodrag Belodedici.
Domnul Vochin vă consiliază pe probleme… Tehnice.
Și domnul Belodedici? Pe latura sportivă, bineînțeles.
„Sunt încântat de rezultate. Nu de cele fotbalistice”
Ne puteți da un exemplu de propunere importantă din partea acestora, care a fost pusă în practică? Păi… Dacă ne referim la Gabi Bădescu, v-am zis în linii mari ce face. Dacă ne referim la Andrei Vochin, foarte multe dintre acțiuni își găsesc surginta în discuțiile pe care le am cu el. O să menționez felul în care am ales antrenorii la loturi. E o idee care a venit în urma acestor discuții. Și am fost încântat de rezultate. (completează repede, amintindu-și ultimele rezultate la nivel de rezultat) Și nu mă refer la cele fotbalistice, nu la ultimele două rezultate. Ați văzut poziția federației în privința lor. Ni le asumăm și noi.
Foarte mulți oameni din fotbal au spus, după acel 8-0 încasat de România, că problema nu ar fi una de valoare, dat fiind faptul că nu a trecut niciun an de la acel 2-2 din tur, cu Germania. Problema ar fi de atitudine. Și voiam să vă întreb dacă vă gândiți să luați măsuri sub o formă sau alta… Dacă e să ne referim la atitudine, nu doar jucătorii sunt apăsați de această lipsă de atitudine. Inclusiv din punct de vedere organizațional, am găsit aici un model defectuos și învechit. Vedeți că nu mă hazardez să spun că gata, am rezolvat. E doar o etapă prin care trecem și scopul este să ne atingem obiectivele pe care le avem și să facem acel context prin care să facem posibilă schimbarea atitudinii, mentalității, determinării.
(așadar, niciun răspuns la întrebarea legată de sancțiuni)
Andrei Vochin (foto stânga) este consilierul care a implementat la FRF ideea depunerii CV-urilor pentru conducerea naționalelor mici, dar și pentru cea de U21
Citește mâine, pe prosport.ro, ultima parte a interviului cu Răzvan Burleanu, în care acesta vorbește despre o posibilă carieră în politică la finalul mandatului și în care președintele Federației Române de Fotbal recunoaște câți ani și-ar dori să conducă FRF. Burleanu răspunde mâine întrebării „Care a fost cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o în ultimele șase luni?”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER