Un fotbalist român a pus Razgrad pe harta fotbalului de cel mai înalt nivel. Ludogoreț, campioana din ultimii ani a Bulgariei, va evolua în Liga Campionilor datorită fundașului Cosmin Moți, care miercuri a îmbrăcat costumul lui Superman, mănușile legendarului Helmuth Duckadam și a eliminat de unul singur Steaua în play-off-ul celei mai bogate competiții intercluburi din lume.
Razgrad e un oraș provincial cu oameni liniștiți FOTOGRAFII de Alexandru HOJDA, Razgrad
Să ajungi în Razgrad din România se poate pe la Ostrov, dar cel mai bun drum e cel care pleacă de la Ruse. 72 de kilometri și tabla cu numele municipiului apare dintre boscheți, așa cum întâlnești cam pe toate drumurile din Bulgaria. O căruță trasă de un cal întărește un tablou care aseamănă localitatea cu una de provincie de la noi. Stadionul pe care evoluează Ludogoreț e unul mic și cochet, iar sârma ghimpată înfășurată pe gard dă senzația că fanii acestei echipe pot fi violenți. Câteva inscripții cu înjurături pentru ȚSKA și încurajări pentru rivala Levski, de pe o clădire abandonată în vecinătatea arenei, lămurește definitiv de ce fanii steliști erau huiduiți atunci când scandau inițialele formației din Sofia.
Stadionul din Razgrad are sârmă ghimpată pe garduri
„Moți e unul de-al nostru”
Valentin Mihailov e unul dintre muncitorii care lucrează la parcarea VIP a arenei. „Sunteți români? Foarte bine! Moți e ca unul de-al nostru acum, după meciul de aseară. Știți că patronul va numi peluza asta (n.r. – și arată mândru către ea) cu numele lui Cosmin Moți. Va fi gata în șase luni”, își bombează pieptul. În spatele peluzei „Moți” flutură steagul României, dar și al altor țări, semn că Ludogoreț e o echipă cu foarte mulți străini. „Cel mai bine ar fi însă să vedeți baza de antrenament a echipei, e în partea cealaltă a orașului. E foarte frumoasă”, dă un sfat muncitorul bulgar.
Peluza care va purta numele lui Cosmin Moți se va construi în locul actualei peluze care e cea mai mică din stadion
„Mă simt onorat de intenția patronului”
Pe drumul de ieșire din oraș, către Târgoviște, da, ați citit bine, bulgarii au și ei un oraș cu acest nume, pe partea stângă se ridică un complex într-adevăr modern, care își întâmpină vizitatorii cu o parcare generoasă. Andrei, un adolescent supraponderal, permite accesul în baza sportivă. Sunt două terenuri de antrenament, unul cu iarbă naturală, altul cu gazon sintetic, care iarna poate fi acoperit. În spate se vede hotelul unde jucătorii stau în cantonament. Din păcate nu e nimeni. „Îmi pare rău că nu pot fi cu voi acolo. M-am învoit după meciul cu Steaua și am plecat acasă să îmi rezolv o problemă. Mă simt onorat că patronul vrea să denumească o tribună cu numele meu. Am înțeles că vrea să construiască un stadion nou pentru a putea găzdui meciurile din Liga Campionilor și să nu mai facem naveta la Sofia”, a spus Moți prin telefon, pentru ProSport. Complexul conține și un magazin adresat fanilor, o sală de forță modernă și un restaurant. O vitrină cu trofee încearcă să susțină importanța unei echipe precum Ludogoreț, care nu se poate compara ca palmares cu ȚSKA și Levski, ambele din Sofia. Formația lui Moți amintește mai degrabă românilor de Unirea Urziceni, echipa-meteorit din fotbalul nostru care a participat și în Liga Campionilor.
Restaurantul în care vin jucătorii lui Lodogoreț e faimos în Razgrad, dar mulți vizionează meciurile și în puburile din centru unde fotbalul e la el acasă
Tot orașul a fost la meciul cu Steaua
Municipiul Razgrad, care numără 30.000 de locuitori, e construit pe fostele ruine ale orașului antic roman, Abritus. Are clar un aer provincial. În centrul pietonal sunt multe terase, bătrâni și tineri la un loc consumă cafea, bere, sucuri. Anelia Francheva, o mamă a unei fetițe de numai 5 luni, povestește entuziasmată: „Miercuri seara, orașul era gol. Toată lumea a mers la Sofia pentru meciul cu Steaua. E o bucurie de nedescris la noi, după ce echipa s-a calificat în Liga Campionilor. Moți? Îl iubim! A fost incredibil ce seară a prins”. Anelia dovedește că știe cuvinte și în limba română. „Mama deține o pensiune în Vama veche”, a lămurit ea misterul. E greu să găsești pe cineva care vorbește limba engleză în Razgrad. Nici măcar tinerii nu se descurcă. O chelneriță de la un pub din centrul orașului e o excepție: „Da, cam toată lumea a fost la Sofia, barul a fost gol. În weekend e plin aici că vin mulți să se uite la meciurile de fotbal. Patronul nostru e mare fan Liverpool”. Pe bune? Nu am fi zis după pereții tapetați cu steaguri ale echipei engleze și celebru slogan: „You”ll never walk alone!”
Cantonamentul unde se pregătește Ludogoreț a fost contruit în urmă cu trei ani
Ea a dat și un pont. „Uitați, mai în față, pe dreapta, e restaurantul Soho, acolo vin jucătorii lui Ludogoreț să mănânce sau să bea”. Într-adevăr, locul respectiv poartă însemnele echipei lui Kiril Domuschiev. Barmanul recunoaște că zilnic vin fotbaliștii în restaurantul unde lucrează, dar nu și în ziua care a urmat meciului cu campioana României. „Probabil au liber după victoria cu Steaua”, zâmbește mulțumit angajatul. Zâmbește, gesticulează, dar și fandează. Pentru că e zgârcit în privința amănuntelor despre clienții săi.
După câteva ore în care Razgrad s-a lăsat descoperit, echipa ProSport părăsește orașul bulgăresc. Un regret că România nu va avea în acest an nicio reprezentantă în Liga Campionilor e sentimentul care însoțește reporterii până acasă.
Stiai ca avem o pagina de Facebook în care discutam doar subiectele speciale?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER