Limuzină plătită de FRF, care se obligă să asigure tot, de la benzină și rovignetă până la revizii și CASCO; spațiul de la etajul 2 din Casa Fotbalului, unde „credirentierul” poate face ce vrea, iar FRF are datoria să asigure funcționarea, de la hârtia igienică și utilități până la computere, cartușe de imprimantă și mobilier; diurnă 500 de euro, cazare la hoteluri de 5 stele și transport cu avionul la clasa „business”; telefon de ultimă generație și abonament cu minute „fără număr”; doi angajați personali ai „credirentierului” plătiți din banii FRF cu până la 25.000 de lei pe lună fiecare. Acestea sunt doar o parte dintre obligațiile pe care FRF și le-a luat, sub semnătura lui Gino Iorgulescu, față de Mircea Sandu, devenit președintele de onoare al federației la Adunarea Generală din 5 martie 2014. Pentru felul în care a fost redactat acest contract, noua conducere a federației a făcut plângere la DNA.
Trei clauze de despăgubire a câte 500.000 de euro
Documentul, prezentat în exclusivitate de site-ul www.sursazilei.ro, este de-a dreptul șocant. Până acum, fragmente disparate din acest contract dintre Mircea Sandu și FRF au răzbătut în presă fără a alcătui, totuși, o imagine de ansamblu. Actele dau însă imaginea de ansamblu a afacerii. Prin contractul de rentă viageră semnat de primvicepreședintele FRF Gino Iorgulescu în dimineața zilei de 5 martie, după Comitetul Executiv care aprobase acest act, dar înainte de Adunarea Generală care avea să-l ratifice și în care Burleanu avea să fie ales președinte, Mircea Sandu devine o gaură neagră la bugetul federației, căreia îi va provoca, toată viața, pierderi de sute de mii de euro pe an (numai plata celor doi slujitori personali ai fostului șef al FRF costă instituția până la 130.000 de euro plus impozitele la stat!).
E greu de imaginat un contract mai prost alcătuit și mai defavorabil pentru una din părți decât cel dintre FRF și Mircea Sandu. Inclusiv apariția acestor rânduri, însoțite de facsimil, va obliga FRF, conform clauzei de confidențialitate pe care o puteți lectura mai jos, la plata unei despăgubiri de 500.000 de euro! De altfel, pe întinsul contractului, nu mai puțin de trei sunt clauzele prin care FRF e pasibilă de despăgubiri a câte 500.000 de euro dacă sunt încălcate (clauza de confidențialitate de la Articolul 3, litera f; obligația de a-l propune din nou, anul viitor, pe Mircea Sandu la funcția de membru în Comitetul Executiv al UEFA prezentată la Articolul 1, punctul 3; obligația de a se achita întocmai și la timp de toate clauzele, eventuala întârziere a plății rentei, de exemplu, activând clauza de daune-interese de la Articolul 3, punctul 5).
Din „beneficiile” FRF: dreptul de a-și asocia imaginea cu Mircea Sandu
În schimbul nenumăratelor cheltuieli ale FRF și privilegii ale lui Mircea Sandu, contractul prevede niște „beneficii” aproape caraghioase ale federației din partea fostului său președinte. Printre altele, acesta ar urma să ofere consultanță, la cererea FRF, pentru echipa managerială nou-formată și ar asigura relația cu autoritățile publice, cele locale, cu politicienii și mediul de afaceri. În condițiile în care cei 24 de ani ai domniei lui Mircea Sandu s-au caracterizat în primul rând prin amatorism managerial, dezorganizare și o totală incapacitate de a atrage parteneri economici importanți, e ușor de imaginat ce „consultanță” ar putea oferi acesta. O altă prevedere ciudată este aceea că Mircea Sandu ar urma să facă demersuri pe lângă UEFA și FIFA pentru a promova interesele fotbalului românesc, dar aceasta – conform Articolului 1, punctul 2 – este o „obligație de diligență, iar nu de rezultat”. Cu alte cuvinte, în timp ce federația se angajează sub amenințarea permanentă a unor despăgubiri de sute de mii de euro să execute la milimetru o puzderie de obligații, Mircea Sandu n-are presiunea niciunui rezultat.
Cea mai caraghioasă dintre „datoriile” credirentierului este aceea care permite FRF să-și asocieze (dar în mod neexclusiv!) numele și imaginea cu numele Mircea Sandu. Știut fiind că, de peste un deceniu, suporterii din întreaga țară îl contestă și îl detestă pe fostul șef al FRF, acesta fiind declarat de microbiștii din România persona non grata de foarte mult timp, e greu de imaginat ce interes ar avea noua conducere de la federație, vreodată, de a-și asocia imaginea și numele cu Mircea Sandu.
Notarul, omul de casă al familiei Sandu
Actul care vizează renta viageră, semnat de Gino Iorgulescu din partea FRF, s-a făcut în dimineața zilei de 5 martie, în fața notarului Remus Ion-Zamfirescu, omul de casă al familiei Sandu. „Remus și soția lui, Cristina, sunt cei mai buni prieteni ai mei. Ne petrecem împreună vacanțele, iar copiii noștri sunt iubiți. Simona mea și băiețelul lor, Nico, petrec foarte mult timp împreună. Sunt ca și familia mea”, declara pentru „Cancan” Raluca Sandu, fiica rentierului FRF, în urmă cu doi ani.
Din încheierea de autentificare nr. 347 din 5 martie 2014 rezultă că documentul prin care FRF se obligă la clauzele stupefiante pe care le puteți citi mai jos a fost evaluat la 6.768.450 de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro), adică exact valoarea cumulată a celor trei clauze de câte 500.000 de euro prin care poate fi pedepsită federația în cazul nerespectării angajamentului. Această valoare i-a adus notarului, care s-a deplasat de urgență la sediul FRF pentru a autentifica actul, un onorariu de 20.306 lei.
Articolul 4, punctul 3 – chicița prin care membrii Adunării Generale a FRF au votat contractul fără să știe despre ce-i vorba
Foarte interesant este un alt detaliu: în primă instanță, Comitetul Executiv din 5 martie a aprobat pentru Mircea Sandu o rentă viageră de 75.000 de euro net pe an, ceea ce ar fi însemnat 6.250 de euro pe lună. A doua zi, după Adunarea Generală a FRF în care Răzvan Burleanu a fost ales președinte în locul lui Mircea Sandu, noul Comitet Executiv a votat reducerea cuantumului acestei rente viagere de la 75.000 la numai 50.000 de euro. Surse din anturajul FRF ne-au declarat că această scădere cu 33% a veniturilor n-a venit la inițiativa lui Mircea Sandu, care ar fi fost cuprins de remușcări, ci după ce s-a constatat că, potrivit regulamentelor FRF, Comitetul Executiv poate dispune fără aprobarea Adunării Generale, în astfel de situații, de sume până în 50.000 de euro. Cu alte cuvinte, dacă s-ar fi păstrat suma de 75.000 de euro ca rentă viageră, aceasta trebuia să ajungă la urechile membrilor Adunării Generale. Iar aici se ajunge în alt punct interesant.
Conform documentului întocmit de Mircea Sandu și aprobat de vechiul Comitet Executiv, populat cu oamenii celui care a condus fotbalul românesc în ultimii 24 de ani, la „Clauze finale” – Articolul 4, punctul 3, „prezentul contract va intra în vigoare doar în situația în care Adunarea Generală a FRF va aproba la data de 5 martie 2014 propunerea Comitetului Executiv al FRF din data de 1 februarie 2014 privind acordarea titlului de > domnului Sandu Mircea”. După cum lesne se poate observa, actul s-a întocmit înaintea Adunării Generale din 5 martie, pentru că despre această întrunire se vorbește la timpul viitor.
Rândurile de mai sus reprezintă cheia întregii afaceri și explicația pentru care, după izbucnirea scandalului, membrii Adunării Generale a FRF au declarat, uluiți, că n-au știut de prevederile din contractul de rentă viageră și că ei credeau că votează doar o funcție onorifică. În plenul Adunării Generale, participanții au fost invitați să voteze ceva aparent benign: dacă îi acordă sau nu statutul de președinte de onoare lui Mircea Sandu. Nimeni nu și-a imaginat că, votând această propunere, va fi validat și pus în mișcare un contract prin care FRF se angajează ca, de acum înainte, să plătească sute de mii de euro anual pentru întreținerea Nașului. Întregul document a fost citit și adus la cunoștința tuturor membrilor FRF abia la următoarea întrunire a Adunării Generale, care a avut loc în luna iunie.
Un contract șocant
Anexa 4 – Contractul de rentă viageră dintre FRF și Mircea Sandu întocmit pe 5 martie 2014.
1. Federația Română de Fotbal (numită în continuare „FRF”), cu sediul în București, Str. Sg. Vasile Șerbănică nr. 12, Sector 2, cod poștal 022186 (…) reprezentată convențional potrivit Hotărârii ComitetuluI Executiv al FRF din data de 5 martie 2014 de dl. George Gino Iorgulescu – primvicepreședinte FRF, în calitate de debirentier
Și
2. Dl. Sandu Mircea (numit în continuare și „credirentier” sau „Președinte de onoare al FRF”), domiciliat în București (…) în calitate de credirentier,
au conventi încheierea prezentului contract de rentă viageră cu titlu oneros în baza:
Art. 1 – Obiectul contractului
1. Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea de către debirentierul FRF a următoarelor drepturi și facilități viagere credirentierului Sandu Mircea:
a. O rentă viageră constând în suma de 50.000 (cincizecimii) euro net anual;
b. Dreptul de folosință gratuită asupra unui autoturism din clasa limuzină;
c. Asigurarea costurilor ocazionate de folosința autoturismului menționat la lit. b) de mai sus: carburant, revizii, cheltuieli de reparații – piese și manoperă, asigurări de răspundere civilă și CASCO, rovignetă, alte taxe de drum, taxe și impozite stabilite prin legislația fiscală etc;
d. Dreptul de folosință gratuită asupra tuturor spațiilor situate la etajul al 2-lea al imobilului din București, Str. Sg. Vasile Șerbănică nr. 12, Sector 2, identificat cu număr cadastral 9164;
e. Asigurarea costurilor privind utilarea spațiilor situate în imobilul menționat la lit. e) de mai sus (mobilier, aparatură electronică și IT, instalații de climatizare etc) precum și a consumabilelor necesare utilizării acestora (hârtie, cartușe, birotică etc).
f. Asigurarea costurilor cu utilitățile și întreținerea spațiilor situate în imobilul menționat la lit. e) de mai sus;
g. Asigurarea, în mod gratuit, a unui aparat de lucru desemnat de către credirentier, format din șef cabinet și consilier, cu salarii nete între minimum 5.000 lei și maximum 25.000 lei fiecare.
h. Asigurarea costurilor de protocol pentru invitați (apă, cafea, sucuri etc) în valoare de cel mult 5.000 lei/lună;
i. Asigurarea, în mod gratuit, a deplasărilor (transport – clasa „business”; cazare și masă la hotel de 5 stele) la jocurile echipelor naționale ale României disputate în străinătate și, distinct de cele de mai înainte, plata unei diurne zilnice de 500 euro net;
j. Suportarea tuturor costurilor pentru orice serviciu sau intervenție medicală efectuate în țară sau străinătate;
k. Asigurarea, în mod gratuit, a unui abonament telefonic (cu minute și trafic date nelimitate, intern și internațional) și a unui terminal mobil de ultimă generație.
2. În schimbul drepturilor viagere acordate potrivit Art. 1 de mai sus, credirentierul Sandu Mircea acordă debirentierului Federația Română de Fotbal următoarele:
– Coordonează grupul de lucru constituit prin hotărâre a Comitetului Executiv al FRF pentru organizarea Campionatului European de fotbal în sală – ediția 2018 și a unor jocuri ale turneului final UEFA Euro 2020 în România și va asigura comunicarea cu reprezentanții autorităților publice centrale și locale ale Statului Român și ai UEFA în legătură cu acest eveniment;
– La solicitarea Comitetului Executiv al FRF sau a Președintelui FRF, va asigura consultanță de specialitate pentru echipa managerială a Federației Române de Fotbal. De asemenea, la solicitarea celor de mai sus, va asigura relația cu autoritățile publice centrale și locale, precum și cu reprezentanții mediului politic și mediului de afaceri;
– Va întreprinde toate diligențele necesare, în cadrul forurilor din care face parte (Comitetul Executiv al UEFA și comisiile de lucru ale FIFA/UEFA), în vederea promovării intereselor fotbalului românesc la nivel internațional, precum: atragerea fondurilor pentru investiții și programe, obținerea pentru FRF a dreptului de organizare a unor competiții sau jocuri internaționale în ocuparea unor funcții în forurile fotbalistice internaționale. Prin dispozițiile contractuale menționate anterior, credirentierul Sandu Mircea își asumă o obligație de diligență, iar nu de rezultat;
– Dreptul de asociere, în mod neexclusiv, a imaginii proprii, a numelui „Sandu Mircea” și a funcțiilor ocupate în cadrul forurilor fotbalistice internaționale („Membru al Comitetului Executiv al UEFA”, „Vicepreședinte al UEFA” dacă va fi cazul, „Membru/Președinte” al comisiilor de lucru ale FIFA/UEFA) cu titlul de „Președinte de onoare al Federației Române de Fotbal”, cu denumirea „Federația Română de Fotbal” și cu orice altă denumire sau sintagmă similară ori folosită de debirentier în scopul promovării imaginii sale, în orice evenimente și cu orice ocazie. Acest drept nu este limitat la vreun canal de comunicare, asocierea putând fi făcută prin intermediul radio, TV, mobile, internet etc.
– Dreptul de utilizare neexclusivă a imaginii proprii, a numelui credirentierului și a funcțiilor ocupate în cadrul forurilor fotbalistice internaționale („Membru al Comitetului Executiv al UEFA”, „Vicepreședinte al UEFA” dacă va fi cazul, „Membru/Președinte” al comisiilor de lucru ale FIFA/UEFA) prin intermediul oricărui canal media.
3. Federația Română de Fotbal se obligă în mod irevocabil să propună și să susțină candidatura domnului Mircea Sandu în anul 2015 pentru un nou mandat în funcția de membru al Comitetului Executiv al UEFA, în conformitate cu statutele și regulamentele UEFA aplicabile la acel moment. În cazul încălcării acestei obligații, Federația Română de Fotbal va achita domnului Sandu Mircea suma de 500.000 euro cu titlu de despăgubire.
Art. 2 – Durata contractului
1. Prezentul contract de rentă viageră intră în vigoare la data de 5 martie 2014 și produce efecte juridice pe durata vieții credirentierului Sandu Mircea. La data decesului credirentierului încetează și plata rentei viagere, din chiar ziua decesului acestuia.
2. În situația în care FRF retrage credirentierului Sandu Mircea titlul de „Președinte de onoare al FRF” din motive neimputabile acestuia, prezentul contract de rentă viageră va continua să producă efecte juridice, fără diminuarea drepturilor și facilităților viagere conferite credirentierului potrivit dispozițiilor art. 1 alin (1) de mai sus. În acest caz, debirentierul FRF va exercita în continuare drepturile ce îi revin potrivit obiectului prezentului contract prevăzute la art. 1 alin (2), mai puțin cele legate de asocierea și utilizarea imaginii și numelui credirentierului Sandu Mircea cu titlu de „Președinte de onoare al FRF”.
3. Dispozițiile alin. (2) de mai sus se aplică și în cazul încetării/retragerii funcțiilor deținute de către credirentier în cadrul forurilor fotbalistice internaționale.
Art. 3 – Drepturile și obligațiile părților
1. Debirentierul FRF are următoarele obligații:
a) Să asigure credirentierului Sandu Mircea toate drepturile și facilitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) de mai sus;
b) Plata rentei viagere în valoare de 50.000 (cincizecimii) net anual, se efectuează în 12 (douăsprezece) rate lunare în valoare de 4.166,66 euro net fiecare, plătibile până cel târziu la data de 10 (zece) a lunii pentru luna în curs;
c) Să asigure plata în mod direct a tuturor costurilor aflate în sarcina sa corespunzătoare facilităților și beneficiilor cuvenite credirentierului potrivit dispozițiilor art. 1 alin (1) de mai sus;
d) Debirentierul FRF va achita integral toate taxele, impozitele și contribuțiile aferente rentei viagere nete, diurnei nete și celorlalte costuri aflate în sarcina sa corespunzătoare facilităților și beneficiilor cuvenite credirentierului, cât și cele care potrivit legislației fiscale ar cădea în sarcina credirentierului. Termenul de prescripție al acțiunii credirentierului împotriva debirentierului cu privire la neplata taxelor, impozitelor și contribuțiilor prevăzute mai sus curge de la data la care credirentierul este somat de autoritățile statale competente pentru plata acestora;
e. Să permită credirentierului Sandu Mircea participarea la toate ședințele Comitetului Executiv și Adunării Generale ale FRF. În acest sens, credirentierul Sandu Mircea va face parte întotdeauna din prezidiul organizat ședințelor organelor de conducere ale FRF;
f. Să asigure confidențialitate drepturilor și facilităților acordate credirentierului Sandu Mircea prin prezentul contract, sub sancțiunea plății unor daune interese în valoare de 500.000 euro. Obligația de confidențialitate subzistă pe tot parcursul derulării prezentului contract și pentru toți prepușii debirentierului FRF.
2. Credirentierul Sandu Mircea are următoarele obligații:
a. Să permită debirentierului FRF exercitarea drepturilor conferite acestuia potrivit dispozițiilor art. 1 alin (2) de mai sus;
b. Să se abțină de la orice acțiuni sau declarații de natură să afecteze imaginea FRF;
c. Să execute cu bună-credință toate obligațiile asumate prin prezentul contract.
3. Neexercitarea de către FRF a vreunuia sau a tuturor drepturilor conferite potrivit dispozițiilor art. 1 alin (2) de mai sus, nu atrage diminuarea valorii rentei viagere cuvenite credirentierului Sandu Mircea potrivit art. 1. alin (1) lit. a) de mai sus și nici modificarea sau încetarea celorlalte drepturi și facilități viagere cuvenite credirentierului.
4. În situația în care debirentierul FRF nu va putea beneficia de drepturile conferite acestuia potrivit dispozițiilor art. 1 alin. (2) de mai sus din cauza unor probleme de sănătate ale credirentierului Sandu Mircea, subzistă obligațiile debirentierului prevăzute la art. 1 alin. (1) cu excepția celor a căror executare devine imposibilă din cauza problemelor de sănătate ale credirentierului;
5. În cazul în care debirentierul FRF nu își îndeplinește obligațiile contractuale la termenele și în condițiile prevăzute de prezentul contract sau și le îndeplinește în mod necorespunzător, acesta se obligă să plătească credirentierului Sandu Mircea daune-interese în valoare de 500.000 de euro. Obligația de confidențialitate menționată la alin. (1) lit. f) de mai sus aflată în sarcina FRF se extinde și asupra valorii clauzei penale.
Art. 4 – Clauze finale
1. În caz de neplată la termenele stabilite a cel puțin două rate succesive din valoare rentei viagere prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) de mai sus, se vor aplica dispozițiile art. 2250 din Noul Cod Civil.
2. Prezentul contract nu poate fi denunțat unilateral prin voința debirentierului FRF.
3. Prezentul contract va intra în vigoare doar în situația în care Adunarea Generală a FRF va aproba la data de 5 martie 2014 propunerea Comitetului Executiv al FRF din data de 1 februarie 2014 privind acordarea titlului de „Președinte de onoare al FRF” domnului Sandu Mircea.
4. Prezentul contract a fost redactat și autentificat azi, 5 martie 2014, la Societatea Profesională Notarială „NOTAS”, cu sediul în București, Calea Dorobanților nr. 85-87, Sector 1, într-un exemplar original care rămâne în arhiva notarială din care șase duplicate din care cinci se eliberează părților și unul rămâne în arhiva notarială.
Debirentier, Credirentier,
Federația Română de Fotbal Sandu Mircea
Prin reprezentant George Gino Iorgulescu
Toți oamenii președintelui
Membrii Comitetului Executiv al FRF care, în dimineața zilei de 5 martie 2014, au aprobat contractul de rentă viageră dintre federație și Mircea Sandu:
Replica lui Gino Iorgulescu
Gino Iorgulescu, președintele LPF și omul care a semnat în numele federației contractul de rentă viageră cu Mircea Sandu, nu a răspuns apelurilor telefonice venite din partea ProSport. Șeful LPF a publicat în schimb pe site-ul organizației pe care o conduce un comunicat în care recunoaște veridicitatea actelor publicate de site-urile www.sursazilei.ro și www.prosport.ro și califică drept „eronat” articolul din ProSport, fără a spune și care sunt erorile.
Iorgulescu afirmă că în spatele articolului ar fi oameni răi, care vor să vătămeze atât imaginea lui, cât și a LPF. Președintele LPF știe și cine sunt acești ticăloși, dar nu-i nominalizează.
Iată mai jos replica lui Gino Iorgulescu:
„Referitor la articolul intitulat «Știrea de jumătate de milion de euro. Actul confidențial prin care Iorgulescu a angajat FRF slugă la Mircea Sandu. Federația îi plătește până și rovigneta și hârtia igienică» publicat pe 1 august pe site-ul Prosport.ro, dl. Gino Iorgulescu, Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal face următoarele precizări:
Prin articolul citat mai sus se fac erori intenționate de catre persoane care doresc să aducă atingere imaginii mele și organizației pe care o reprezint. Aceste persoane nu sunt interesate de fotbal, ci urmăresc obiective personale care contravin intereselor generale ale fotbalului românesc. Cunosc cine sunt aceste persoane, iar la momentul oportun, dacă va fi cazul, voi oferi opiniei publice numele lor.
Deoarece am constatat că pe site-ul dumneavoastră sunt reproduse copii ale actelor originale care fac parte din Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din 5 martie 2014, rămân surprins să văd că încercați să induceți convingerea cititorului că Gino Iorgulescu a negociat și încheiat contractul de rentă viageră cu Mircea Sandu, cu toate că potrivit pct. 5 din această hotărâre am fost împuternicit doar să semnez acest contract în forma aprobată de Comitetul Executiv al FRF (VEZI FOTO!).
Contractul de rentă viageră încheiat între FRF și Mircea Sandu a fost aprobat de Comitetul Executiv al FRF, cu 10 voturi pentru și 3 abțineri, fără a exista nici un vot împotrivă. Precizez că nu am avut cunoștință de conținutul acestui contract anterior ședinței Comitetului Executiv și nu am fost cel care a înaintat această propunere către organismul de conducere executivă al FRF.
În final, fac un apel public către toți cei care urmăresc, prin intermediul unor publicatii de sport, discreditarea mea și a organizației pe care o reprezint, să înceteze de îndată orice atac construit pe minciună, informații incomplete și dezinformare. Timpurile în care aceste mijloace erau la ordinea zilei sunt de mult apuse. Vă rog încetați să mai lucrați împotriva fotbalului românesc.
Gino Iorgulescu”
Mircea Sandu n-a putut fi contactat până în prezent, pentru a-și spune punctul de vedere.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER