Ebola, maladia care a făcut 1.900 de victime în Africa până luna trecută, dă sportul peste cap. Sabrerii lui Covaliu nu mai pleacă în Dakar, la prima etapă a Cupei Mondiale. „Decizia a fost luată și din cauza răpirilor”

Redactor:
Andru Nenciu
Ebola, maladia care a făcut 1.900 de victime în Africa până luna trecută, dă sportul peste cap. Sabrerii lui Covaliu nu mai pleacă în Dakar, la prima etapă a Cupei Mondiale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Federația Internațională de Scrimă a anulat etapa de Cupă Mondială de la Dakar (Senegal), programată la începutul lui noiembrie, din cauza epidemiei de Ebola, care a izbuncnit în Africa
  • România trebuia să participe cu lotul masculin de sabie, echipa vicecampioană mondială formată din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălățanu și Iulian Teodosiu
  • ProSport a stat de vorbă cu președintele FR de scrimă și antrenor al echipei de sabie, Mihai Covaliu
  • Brașoveanul a cucerit aur olimpic la Sydney 2000 și bronz la Beijing și a fost antrenor al echipei vicecampioane olimpice la Londra 2012 (Rareș Dumitrescu. Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Sirițeanu)
  • Pe siteul Ministerului Afacerilor Externe este acordată o atenție sporită situației din Senegal și le este recomandat turiștilor români să se informeze înaintea plecării în statul african
  • CNN a anunțat ieri că a fost depistat primul caz de Ebola și în Statele Unite
  • Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure și porci spinoși.
  • Boala apoi se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, secrețiile, organele sau lichidele biologice ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide.


Teodosiu, Gălățanu, Badea și Dolniceanu au evitat o călătorie în Senegal

Ebola se întinde ca o pată de ulei în unele state din Africa, iar boala cu o rată foarte mare de mortalitate provoacă panică în câteva țări de pe Continentul Negru. Cum cercetătorii, medicii și specialiștii din farmaceutică încă stau ochii în microscop pentru a ridica tratamentul-baraj care să oprească răspândirea virusului, statele africane își iau, în colaborare cu ministerele de externe din majoritatea țărilor, măsuri de siguranță. În pofida eforturilor și a binecunoscutelor controale medicale ale turiștilor reveniți în țara de origine după tranzitări ale țărilor africane, epidemia dă peste cap și programul sportului mondial.

Scrima mondială e condusă de Alisher Usmanov (61 de ani), cel mai bogat om din Rusia, conform Forbes

Cum globalizarea din diferite ramuri sportive a presupus și transformarea unor orașe în gazde ale unor competiții de top, și pantofii sportivilor cu arme au pășit pe podiumul realizat în capitale dezvoltate ale unor națiuni care impresionează în diverse discipline. Cum e și cazul Dakarului. Recunoscut în lume mai mult pentru tradițioanalul raliu, Dakarul își pusese hainele albe pentr a-i primi la 1 noiembrie pe cei mai valoroși scrimeri ai lumii. Pentru că în șahul de pe planșă sezonul debutează toamna, Federația Internațională condusă de unul dintre cei mai bogați afaceriști din Rusia, Alisher Usmanov (potrivit Forbes, capul FIE e cel mai bogat om din Rusia, avere de 17 miliarde de dolari) a stabilit ca startul să se ia din Senegal.


Covaliu, actual președinte al FRS, e campion mondial la sabie (Leipzig 2005), a luat argint tot la individual (Havana 2003) și bronz cu echipa (Nimes 2001) și bronz la individual (Lisabona 2002). Mihai e născut în Brașov și are 37 de ani

Covaliu: „Am primit un comunicat de la FIE în care ni se precizează de ce a fost anulată competiția din Senegal”

Oficialii FIE au făcut abstracție de boala infecțioasă cu cea mai mare rată de mortalitate după rabie și miercuri dimineață au fost obligați să dea cu pixul roșu peste runda inaugurală a Cupei Mondiale. Explică pentru ProSport Mihai Covaliu, președintele FR de scrimă, campion olimpic și antrenor al lotului masculin de sabie. „Am primit și noi de la FIE, ca toate federațiile afiliate, un comunicat în care ni se spune de ce a fost anulată competiția din Senegal. Nu doar Ebola este cauza, ci și răpirile din acea zonă. E vorba de nesiguranță și s-a luat decizia corectă”, spune unul dintre cei mai buni sportivi români de după Revoluție.

Variantele pentru înlocuirea Dakarului vin de la bulgari și de la egipteni

„Cova” și-a exprimat dorința ca prima etapă de Cupă Mondială să fie reprogamată în altă țară și anticipează că pe masa șefilor FIE se analizează două variante: „Prima ar fi Plovdiv, a doua ar fi un oraș din Egipt”. Din partea României ar fi trebuit să participe Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu și Ciprian Gălățanu. „Toți băieții sunt bine și așteaptă duelurile tari”, conchide omul care a reușit să cucerească medalii olimpice la o distanță de opt ani (2000-2008) – în gimnastica mondială doar Cătălina Ponor (2204-2012) a izbutit performanța care vorbește despre ambiția de campion, autodepășire și exprimare la cel mai înalt nivel în pofida trecerii anilor.

Cifra oficială din luna septembrie: 1.900 de morți din 3.500 de cazuri confirmate

Integrarea unor state cu o sigurannță îndoielnică pe harta sportului mondial poate provoca și episoade ca cel din scrimă. Conform Digi 24, luna trecută, Margaret Chan, directoarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a anunțat că epidemia care s-a năpustit asupra Africii de Vest s-a soldat cu 1.900 de morți din 3.500 de cazuri confirmate. „În ceea ce privește Senegalul și Republica Democrată Congo, care înregistrează cazuri izolate de Ebola, dorim să oprim această răspândire localizată în opt săptămâni”, estima Chan pe 4 septembrie. Perioada vehiculată de directoarea generală a OMS s-ar fi încheiat abia la începutul lui noiembrie, când etapa de Cupa Mondială din Senegal ar fi trebuit să înceapă. Mult prea riscant.


Medici din toată lumea încearcă să stopeze răspândirea maladiei în Africa de Vest


2,5 milioane de oameni trăiesc în Dakar, capitala Senegalului, orașul care ar fi trebuit să găzduiască etapa de Cupă Mondială


Siteul forului internațonal de scrimă a anunțat decizia la secțiunea „Competiții”. Etapa din Dakar e anulată

 


 

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola cunoaște o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei), care survine în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest și este provocată de virusul Ebola (Ebolavirus). Se presupune că liliecii frugivori din familie Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola. Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure și porci spinoși. Boala apoi se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, secrețiile, organele sau lichidele biologice ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Ritualurile funerare în care rudele și prietenii celor decedați se află în contact direct cu corpul decedatului pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea virusului Ebola.

  • Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976, în două focare simultane în Nzara (Sudan) și Yambuku (Republica Democrată Congo). Yambuku este situat în apropiere de râul Ebola, de unde vine numele bolii
  • Virusul Ebola induce o viroză acută severă cu o evoluție rapidă marcată de o febră ridicată și o diateză hemoragică generalizată care survine în stadiu terminal, asociată cu o rată a mortalității care poate să se ridice până la 90%.
  • Perioada de incubație, adică timpul între momentul infectării cu virus și debutul primelor simptome, este de la 2 la 21 zile, în medie 4-12 zile, iar în cazul transmiterii prin ac de seringă, 5-7 zile. Nu se cunoaște doza infectantă.
  • Debutul este brusc, cu simptome nespecifice: febră mare, frison, cefalee (mai ales cefaleea frontală severă), mialgii, anorexie, astenie intensă și disconfort general.
  • Diagnosticul de infecție cu virus Ebola trebuie luat în considerare la pacienții care prezintă o afecțiune acută febrilă și care au călătorit în regiuni rurale epidemice cunoscute sau regiuni endemice suspectate din Africa subsahariană sau Asia, mai ales dacă sunt prezente manifestări hemoragice.
  • Confirmarea suspiciunii de febră hemoragică Ebola este posibilă prin identificarea rapidă a antigenelor virale sau prin izolarea virusului pe culturi de celule; diagnosticul indirect, serologic, este posibil prin evidențierea anticorpilor IgM și, ulterior, IgG.

Siteul Ministerului Afacerilor Externe conține o secțiune amplă dedicată persoanelor care urmează să viziteze Senegalul


Americanii de la CNN au anunțat miercuri seara că a fost depistat primul caz de Ebola în Statele Unite

 


 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vica Blochina, adevărul despre despărţirea dintre Alex Bodi şi Ema Uta: ”S-a săturat să îl slujească. Ea vrea să…”
Vica Blochina, adevărul despre despărţirea dintre Alex Bodi şi Ema Uta: ”S-a săturat să îl slujească. Ea vrea să…”
Lăcătuș a nominalizat fotbalistul de la FCSB care nu trebuia chemat la națională
Lăcătuș a nominalizat fotbalistul de la FCSB care nu trebuia chemat la națională
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost îngropată. Lui Igor Cuciuc nu-i vine încă să creadă că fiica lui se află acum la câțiva metri sub pământ:
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
"Nu Kosovo e Serbia?! Ci FCSB e Steaua?! Asta doare". Marian Iancu, reacţie vehementă după ce Mircea Lucescu a fost…
Aparatul electrocasnic din bucătărie care îți distruge sănătatea fără să-ți dai seama. 1 din 3 români are așa ceva acasă
Aparatul electrocasnic din bucătărie care îți distruge sănătatea fără să-ți dai seama. 1 din 3 români are așa ceva acasă
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Localitatea din Italia unde poţi cumpăra o casă cu un euro. Oferte de nerefuzat la preţul unei cafele
Localitatea din Italia unde poţi cumpăra o casă cu un euro. Oferte de nerefuzat la preţul unei cafele
Inevitabilul s-a întâmplat! Cercetătorii anunță că roboții AU DEPĂȘIT oamenii
Inevitabilul s-a întâmplat! Cercetătorii anunță că roboții AU DEPĂȘIT oamenii
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Lautaro Martinez egalează recordul de goluri al lui Maradona pentru Argentina
Lautaro Martinez egalează recordul de goluri al lui Maradona pentru Argentina
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Babasha va fi tătic! În ce mod inedit a aflat sexul bebelușului și ce mesaj emoționant a scris artistul pentru iubita lui, Mălina
Babasha va fi tătic! În ce mod inedit a aflat sexul bebelușului și ce mesaj emoționant a scris artistul pentru…
×