INTERVIU | BALAJ: „Am schimbat mentalitatea în arbitrajul românesc”

INTERVIU | BALAJ:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Cristi Balaj a arbitrat cele mai multe meciuri în ultimul campionat, crede că oameni din actuala conducere a FRF, care nu pot fi un exemplu de moralitate, vor să-l dea afară și dezvăluie cum simte un arbitru când un meci este aranjat.

Cristi Balaj (43 de ani) este unul dintre cei mai buni arbitri români din ultimii ani. Are patru finale de Cupa României la activ, e și președintele AJF Maramureș și spune că se poate uita în ochii oricărui conducător de club, pentru că nu a primit niciodată „atenții” de la aceștia. Balaj e arbitrul care lasă cel mai mult jocul liber, nu fluieră orice, e respectat atât de jucători, cât și de conducători. Despre cei care l-au contestat de-a lungul anilor? „Mulți dintre ei nu mai sunt în libertate!”.

Ați fost foarte deranjat de faptul că o persoană din FRF vrea să introducă o lege în Statut prin care nu ați mai avea dreptul să fiți și președinte AJF, și arbitru…
Arbitrii împreună cu observatorii sunt reprezentanții legali ai Federației și sunt prezenți la un meci pentru a respecta și a veghea la aplicarea legilor jocului și a regulamentelor. Doar ei sunt cei care întocmesc rapoarte pe baza cărora se omologhează rezultatele și se dau eventuale sancțiuni. Nu văd de ce arbitrii nu pot fi șefi de AJF, iar observatorii au acest drept.

Rămâneți la părerea că e vorba de discriminare?
La cele 42 de AJF-uri, avem cel puțin 35 de președinți care sunt și observatori. Ei nu sunt introduși în această lege și mi se pare corect să nu fiu introdus nici eu. Nu înțeleg de ce nu pot să arbitrez Brașov -„U” Cluj dacă sunt președintele AJF Maramureș, unde noi avem o singură echipă, în Divizia C.Este normal ca președinții de AJF să aibă și calitatea de observatori și arbitri, atât timp cât ei muncesc la fotbalul de bază. Am cerut o opinie la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Și vi s-a spus că e discriminare?
Am să prezint hârtia la Adunarea Generală.

„Unii oameni din FRF nu sunt în măsură să dea lecții de moralitate!”

Dar ce ar avea cei din actuala conducere a FRF cu dumneavoastră?
E un subiect pe care am să-l dezvolt în prima Adunare generală extraordinară. Eu am fost obișnuit să îmi spăl rufele în familie, nu în public. Este și motivul pentru care mă abțin să fac comentarii, dar voi spune totul răspicat în Adunarea generală. Dacă unele persoane nu au înțeles de ce nu le-am votat, am să explic clar. Am fost prea elegantcu unii care nu sunt în măsură să dea lecții de moralitate și nu reprezintă un exemplu pentru mine. De fiecare dată am spus ce am gândit și nu am nimic de ascuns. Din păcate, la noi, aceasta nu e o calitate.

Nu ați încercat să vorbiți cu cei care au făcut această propunere?
Nu există justificare! Nu pot să arbitrez SteauaDinamo, dar, dacă mă las de arbitraj, pot să fiu, în opinia lor, observator la meciurile contracandidatelor la promovare ale lui FCMunicipal Baia Mare.

„Ei mă dau afară, nu mă retrag eu!

Chiar luați în calcul și o retragere din arbitraj?
Păi ei mă dau afară, nu mă retrag eu.

Ei vă dau posibilitatea să alegeți, nu vă dau efectiv afară.
Aici la Baia Mare am început un proiect. În baza propunerilor pe care le-am făcut și a măsurilor pe care le-am luat, campionatul județean din Maramureș a ajuns să fie unul dintre cele mai curate din țară. Echipele, conducătorii echipelor, jucătorii de aici au un merit deosebit. Nu întâmplător, Bârsana, când a jucat cu Steaua în Cupa României, a avut un comportament care ar trebui să fie  exemplu pentru toate echipele de fotbal din România.

Ați arbitrat 28 de meciuri în 34 de etape, cele mai multe dintre toți arbitrii. Nu sunt cam multe într-un campionat?
Numărul de meciuri este direct proporțional cu valoarea arbitrajului, pentru că atunci când greșești stai deoparte.


Top meciuri arbitrate în campionatul 2013-2014

  1. Cristi Balaj 28

     2-3. Ovidiu Hațegan  25

              Alexandru Tudor 25

         4.  Istvan Kovacs      24

         5.  Marius Avram      21


A slăbit 8 kilograme pe parcursul campionatului!

Asta înseamnă că nu ați greșit.
Nu înseamnă asta. Nu am arbitrat în fiecare etapă. Am greșit mai puțin decât în alți ani, probabil și datorită exprienței acumulate, plus pregătirea pe care o fac, kilogramele date jos, antrenamente zilnice. A fost într-adevăr și oboseală acumulată, pentru că nu este ușor să arbitrezi și luni, și miercuri. Este, într-adevăr, campionatul în care am arbitrat cele mai multe meciuri, dar am făcut o pregătire și o recuperare continuă. Am început campionatul cu 79 de kilograme și am ajuns, la un moment dat, la 71!

Vă face un preparator fizic programul sau vi-l faceți singur?
Avem un preparator fizic de la UEFA pe care-l consultăm, dar deja îmi cunosc organismul și pot să spun că sunt cel mai bun kinetoterapeut și cel mai bun preparator fizic al meu!

Aleargă mai mult decât un jucător

Cam cât alergați la un meci?
Peste 11 kilometri.

Mai mult decât un jucător!
Păi chiar dacă avem vârsta asta trebuie să fim prezenți acolo unde este mingea. Nu avem voie să spunem că nu am văzut.Și, lăsând jocul mai liber, mingea este mai mult timp în joc la meciurile pe care le arbitrez eu.

Câștigă cât un maseur

Sunteți mulțumit de banii pe care îi câștigați din arbitraj?
Păi da, cam 1000 de euro pe lună e o sumă importantă. În comparație cu banii care se învârt în fotbalul românesc, sunt foarte-foarte puțini. Raportat la economia românească, la cât câștigă un profesor sau un medic, suntem mulțumiți. Oamenii trebuie să știe că există maseuri sau purtători de cuvânt de la echipele importante care câștigă mai mult decât orice arbitru. Cel mai mare câștig al meu este că mă pot uita în ochii oricărui conducător din fotbalul românesc. Oamenii de fotbal chiar ne respectă, pentru că știu că suntem, la capitolul moralitate, o generație care am schimbat mentalitatea în arbitrajul românesc.

Atunci de ce au tot fost contestați arbitrii români?
Conducătorii care ne contestă sunt din ce în ce mai puțini. Singura modalitate de a influența un arbitru în momentul de față este prin intermediul mass media. Altă șansă nu au să ajungă la noi! Se folosesc de jurnaliști, își pregătesc prin declarații meciurile următoare. Din păcate, uneori mai greșim și noi. Dar, în fotbalul românesc, lucrurile au început să intre pe un făgaș normal în ceea ce privește relația dintre oamenii de club și arbitri, în mod special în ceea ce privește imaginea arbitrului român. La capitolul credibilitate, am punctat foarte mult, aici contează foarte mult și liniștea la nivelul Comisiei Centrale.

De când au început să intre lucrurile pe un făgaș normal în arbitraj?
Nu știu de când, dar vă spun în cunoștință de cauză că generația Tudor- Augustus-Deaconu-Balaj a adus schimbări majore în fotbalul românesc. Asta nu înseamnă că nu au existat excepții și în anii trecuți, dar foarte puține.

Cum a stat departe de președinții influenți

S-au cam rărit contestatarii în ultimul timp, nu prea mai sunt în libertate.
Oameni care erau obișnuiți să judece au fost judecați la rândul lor.

Deci a mai scăpat arbitrajul românesc de ștampila de corupt?
Comportamentul meu și al colegilor de care vorbeam mai sus este aceelași de când am început arbitrajul. Singura șansă de a scăpa de influența conducătorilor a fost o răceală care a fost interpretată ca aroganță, îngâmfare, s-a spus că suntem încrezuți. Nu am vrut să îi jignim, doar că nu am găsit altă cale de a sta departe de ei.

Ați fost acuzat la unele meciuri că ați greșit în favoarea unei echipe sau a alteia.
De oameni care au încercat să ajungă la mine și nu au reușit. Din păcate pntru ei, mulți nu mai sunt în libertate și nu ar fi corect față de ei să dezvolt acest subiect.

I-ați dat în judecată pe cei care v-au acuzat. De ce i-ați iertat până la urmă?
Nu am avut ce să mai demonstrez, atât timp cât Instanța a arătat ce fel de oameni sunt. Ce rost mai avea să demonstrez și eu? Nu sunt genul să lovesc într-un om care este căzut.

„A încercat, prin intermediari, să ajungă la mine!

Care a fost cel mai mare dușman al dumneavoastră în fotbalul românesc?
O persoană care a încercat, prin intermediari, să ajungă la mine sub o anumită formă. Apoi, în mod repetat, pentru a influența opinia publică, a spus minciuni despre mine. Acum, a primit o sentință total nefavorabilă. Nu îmi face plăcere să îi spun numele. Totuși, m-aș bucura să își rezolve aceste probleme, pentru că nu doresc răul nimănui.

Simțiți ca arbitru, pe teren, când un meci e aranjat?
Poți să simți, să bănuiești, dar jucătorii sunt atât de versați, încât la aceste meciuri îți protestează cel mai mult. Jucătorii și conducătorii se feresc de noi, este foarte greu să depistezi așa ceva. Suntem mult prea concentrați la decizii. Dacă dau timpul înapoi, la meciurile despre care am auzit că probabil au fost trucate, jucătorii au protestat cel mai mult, probabil pentru a distrage atenția.

„Avem acum o siguranță în combaterea blaturilor”

În campionatul care s-a încheiat recent, ați simțit ceva?
Greu fără dovezi.Totuși, acum avem o siguranțăîn acest sens. Domnul Chivorchian a spus, când și-a făcut campanie,că va avea ca preocupare primordială combaterea și eliminarea meciurilor trucate. Nu trebuie să ne mai facem probleme, trebuie să stăm liniștiți din punctul ăsta de vedere.

Păi domnul Chivorchian a făcut parte din Cooperativă, probabil că știe despre ce este vorba.
Am auzit și eu tot felul de povești.

I-a arbitrat pe Messi, Xavi, Ibrahimovic…

Care au fost cei mai mari jucători pe care i-ați arbitrat?
Messi, Xavi, Iniesta, Ibrahimovic, Seedorf, naționala Germaniei, Borussia Dortmund.

Ce regretați în carieră?
Conflictele pe care uneori puteam să le rezolv altfel, dar, din încăpățânare, din dorința de a te prezenta așa cum sunt, am avut anumite reacții pe care puteam să le evit.

Ați arbitrat cele mai multe finale de Cupa României, patru! Ce înseamnă un astfel de meci?
Este și motivul pentru care am spus că nu este corect față de colegii mei să o mai arbitrez și pe cea de anul acesta. Un astfel de meci reprezintă o sărbătoare pentru fotbalul românesc și tocmai de aceea trbuie să aibă această șansăcât mai mulți arbitri.

„Să-l sprijinim pe Hațegan!”

De ce nu ați ajuns mai sus la nivel european?Alexandru Tudor spunea că nu a fost propus când trebuia și de cine trebuia…
Important este că îl avem acum pe Hațegan, pe care trebuie să-l sprijinim să ajungă cât mai sus. În rest, cine și de ce n-a ajuns, nu mai contează. Eu mă bucur de ceea ce am realizat până acum.

De ce nu mai avem arbitri români la turnele finale ale Campionatelor Europene și Mondiale de seniori?
Foarte multe ne lipsesc. De la continuitatea la nivelul Comisiei Centrale, la bălăcăreeala asta continuă, la imaginea arbitrilor români făcută praf de oameni care au probleme cu Justiția, de oameni care au un istoric deplorabil în fotbalul românesc și care vin acum să ne dea lecții de moralitate.

Cum caracterizați arbitrajul românesc în acest moment?
Avem din nou ocazia să comparăm arbitri români cu cei de la Campionatul Mondial. Arbitrajul românesc stă prost la nivel de bază. S-a făcut o imagine destul de proastă fotbalului românesc. Stăm prost la capitolul investiții. Puțini părinți își mai lasă copiii să practice fotbalul, fie că vorbim de jucători sau de arbitri. Avem președinți care, din dorința de a obține și de a-și păstra voturile, încurajează lipsa de măsuri a comisiilor de disciplină. Este o greșeală majoră, pentru că rezolvă o problemă de moment, dar pe termen lung această atitudine aduce dezastru. Ce părinte își lasă copilul la fotbal să devină jucător sau arbitru, dacă acesta ajunge să fie lovit sau înjurat.  E nevoie de toleranță zero în astfel de cazuri și de oameni care au curajul și libertatea de a aplica regulamentul întocmai.

Violențele au scăzut cu 70% în Divizia D Maramureș

În Maramureș nu sunt incidente?
Incidentele și violențele au scăzut cu peste 70% în Maramureș, prin aplicarea ad-literam a regulamntului disciplinar. Mai avem de lucru, dar suntem pe un drum bun.

Îi premiați pe cei corecți, nu?
La noi se premiază doar fair-play-ul. Și atunci chipele își doresc să nu mai lovească, să nu jignească, să nu mai bage jucători pe fals, să nu mai aibă incidente și violențe la meciuri.

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Scoțienii au văzut ce a făcut Clement cu Ianis Hagi și au rămas perplecși: „Găsiți voi explicația”
Scoțienii au văzut ce a făcut Clement cu Ianis Hagi și au rămas perplecși: „Găsiți voi explicația”
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia…
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
Fotbalistul care refuză să se transfere la FCSB! Florin Tănase ştie motivul: “Nu vrea să-l supere, e o altă situaţie”
Fotbalistul care refuză să se transfere la FCSB! Florin Tănase ştie motivul: “Nu vrea să-l supere, e o altă situaţie”
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
Boxerul Paul Bamba a murit la vârsta de 35 de ani. Acum o săptămâna câştigase centura WBA Gold Cruiserweight
Boxerul Paul Bamba a murit la vârsta de 35 de ani. Acum o săptămâna câştigase centura WBA Gold Cruiserweight
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul…
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat:
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×