Ce au în comun Isăilă și Rădoi? Arta pedagogică. Răbdarea și abilitatea de a relaționa cu niște copii. Puterea de a se plia pe caracterul fiecăruia. Plăcerea. Plăcerea de accepta să întinerească alături de cei din vestiar. Plăcerea de a transmite mai departe tot ce au pe hard-diskul încărcat de Iordănescu, în cazul brașoveanului. Sau de Pițurcă, în cazul olteanului.
Ce ar mai avea în comun? Pasiunea pentru fugă. Sunt mereu pe picior de fugă. Fuga de acasă. Pentru că familiile lor le-au simțit lipsa când le era lumea mai dragă. Apropos, Dani, cele trei fete, și soția ta, fosta scrimeră, Vali, tot te vor dojeni. „De ce pleci?” și „Când te întorci acasă, tati?”. Sunt cele mai uzitate atacuri ale celor patru fete, așa cum povestea Isăilă pentru ProSport, înainte de Crăciun.
Daniel Isăilă, alături de soția sa, fosta mare scrimeră Vali Isăilă, și de cele trei fete. FOTO arhiva personala
Și ce ar mai avea? Pasiunea pentru pistoale. Sunt pistolarii suficient de preciși încât să ochească cei mai buni jucători dintre cei buni pentru a asambla o echipă pentru Euro. Cu un deget nervos mereu pe cocoșul pistolului, ambii au dat dovadă de inteligență și curaj când au trimis convocările sau au făcut schimbările.
Ce mai au în comun Isăilă și Rădoi? Da, e simplu. Le-a clănțănit maxilarul când atacanți de soi le-au încercat viteza eschivelor și li s-a mărit ficatul când antrenorii i-au repartizat să recupereze tot, din centrul liniei de mijloc. Așa e, ambii s-au exprimat la fel de bine. Și pe linia de mijloc. Și pe linia de fund.
Pe Daniel Isăilă l-am cunoscut într-un interviu pe repede-înainte la FRF, înainte de Ajunul Crăciunului. E genul de antrenor care își frământă mintea secundă de secundă pentru a găsi soluții inspirate. Pe Rădoi l-am admirat din tribune. Pe vremurile când clasicii exigenți de la Tribuna a II-a de pe Ghencea mustăceau ironic: „Cine mai e și băiatul ăsta!”. În finalul dialogului cu Ioana Cosma, fostul șesar, acum puțin grizonat pe la tâmple, a pus într-o declarație toată puterea pe care a adunat-o în 30 de ani de fotbal. „Azi am fost un român fericit. Marți, voi fi un român mândru”.
Și ce numitor comun mai au Dani și Mirel? Abilitatea de a fi lucrat cu doi dintre inventatorii fotbalului. Ioan Niculae și George Becali. Atotștiutori, mereu cu pantofi de dictator în picioare și aprigi la mânie și când nu era cazul, patronul de la Giurgiu și cel din Pipera s-au îndoit mereu de știința celor doi. Le-au dat la gioale, pentru că știu la centimă toate inovațiile din antrenorat, și s-au descotorosit lejer de cei care n-au acceptat să devină marioneta păpușarului.
România e după 20 de ani la Euro de tineret în primul rând datororită celor doi oameni care au condus naționala în această campanie. Așa că, domnilor, voi cei care le-ați arătat, acum ceva timp, ușa lui Isăilă și Rădoi, v-ați înșelat! V-ați înșelat amarnic în privința lor.
PS: Și tu te-ai înșelat, Ionuț Radu, în privința bunicului tău. El sigur nu te-ar fi așteptat, în iulie 2019, la casa de la țară. Și-a luat de un an bilete să vadă, la vară, printre meciurile tale, toată Italia.
Ionuț Radu, lângă Pușcaș. Și un gest pentru cel mai iubit bunic din România FOTO FRF
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER