10 întrebări publice adresate de ProSport lui Hagi. De ce Ianis din 2016 este Iancu din 2015. Acordul dintre Steaua și Tottenham, nefinalizat și necunoscut de presa din România | EXCLUSIV

10 întrebări publice adresate de ProSport lui Hagi. De ce Ianis din 2016 este Iancu din 2015. Acordul dintre Steaua și Tottenham, nefinalizat și necunoscut de presa din România | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Totul a început cu o dezinformare”, ne scrie un cititor mai atent la detalii decât noi, probabil pentru a ne reaminti unde este nordul și unde sudul. Totul a început cu informația „scăpată” în presa din România și din străinătate că Manea s-a transferat la Chelsea, când de fapt el fusese vândut de un an unei companii din Cipru, Apollon Football (Public) Limited.

Este compania cu răspundere limitată și cu acționariat ascuns pe care autorul comunicatului postat, luni, de Academia Hagi o asimilează cu un club. În două paragrafe, textul întreține confuzia între noțiunile de club și societate comercială, deși ele n-ar trebui luate la pachet. Clubul poate transfera drepturile federative ale jucătorului, societatea drepturile economice :

1. Fotbal Club Viitorul SA a încheiat în luna iunie 2014 un acord de transfer cu clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. pentru jucătorul Cristian Manea

2. Apollon Football (Public) Ltd. este un club de tradiție din prima ligă din Cipru și nu un fond de jucători

Compania Apollon Football (Public) Ltd l-a transferat pe Manea, dar fundașul român nici n-a călcat în clubul Apollon Limassol, aflat acum pe locul 4 în campionatul cipriot. Manea a fost împrumutat în vara lui 2015 la Mouscron și așteaptă un transfer iluzoriu la Chelsea, cu care părinții săi au fost momiți la semnarea contractului cu firma cipriotă. Tot la compania amintită de Hagi a fost transferat și sârbul Andrija Zivkovic de la Partizan, din care fondul de investiții controlat de superagentul Pini Zahavi a cumpărat 50%, tot în 2014, în urma unui contract înrobitor. Diferența este că părinții lui Zivkovic s-au revoltat. ProSport a scris despre acest caz în partea a II-a a serialului „Viitorul transferat”.

Trecem rapid peste faptul că nimeni de la Academia Hagi nu a considerat necesar ca punctul 2 din comunicatul publicat astăzi să fi fost anunțat în iunie 2014, atunci când Manea a fost vândut în Cipru, sau, ulterior, până în momentul dezvăluirii destinației sale reale făcută de ProSport în urmă cu cinci zile.

Depășim și ideea insinuată – desprinsă parcă din anii Cooperativei – că Viitorul ar fi pierdut meciul cu CSMS Iași din cauza articolelor publicate în ultimele cinci zile de ProSport. Jurnaliștii n-au așezat echipa în teren la meciul de sâmbătă și nici n-au intrat pe sub centrare la golurile ieșenilor.

ProSport nu urmărește destabilizarea echipei Viitorul și nici denigrarea activității Academiei Hagi. Interesul jurnaliștilor a fost atras de informațiile ascunse de Hagi timp de 20 de luni.

 


Ianis Hagi, atacat de Chipciu și Guilherme într-un meci pierdut în fața Stelei

Interesul ziariștilor este punctual. Punctul 5 din comunicatul Academiei Hagi distruge o declarație dată, săptămâna trecută, de același Hagi. Miercuri seară, la DigiSport, patronul-antrenor a spus clar: „Ianis a fost împrumutat la Viitorul pentru șase luni. În vară atît noi, cît și Fiorentina vom hotărî dacă va mai rămîne împrumut la noi sau nu”. În comunicat se scrie:

Clubul Fiorentina a încheiat cu noi, în anul 2014, un acord prin care deține prima opțiune de transfer pentru jucătorul Ianis Hagi.

Pentru cei care nu înțeleg diferența dintre „prima opțiune” și transfer: Ianis Hagi nu avea cum să fie împrumutat la Viitorul din simplul motiv că un acord pentru prima opțiune nu înseamnă un transfer. Până și un jurnalist intrat de o zi într-o redacție de ziar știe asta.  

Și ca lucrurile să fie clare, ProSport face astăzi o nouă dezvăluire, obținută în urma colaborării cu jurnaliști britanici de investigație.

 

Tottenham a avut prima opțiune a lui Iancu. Nu și pe Iancu

Gabi Iancu – fotbalistul crescut de Steaua până în 2003 și întors la Steaua 10 ani mai târziu, după un detour pe la Concordia Chiajna și Viitorul – s-a aflat până în vara trecută în situația lui Ianis Hagi. Timp de doi ani, între 28 august 2013 și 1 august 2015, mijlocașul legitimat acum în liga a doua din Turcia, la Karademir Karabukspor, a fost obiectul unui contract între Steaua și clubul englez Tottenham.


Gabi Iancu, pe vremea când Tottenham părea dispusă să-l achiziționeze

În ziua în care Vlad Chiricheș s-a transferat de la Steaua la Tottenham pentru 8 milioane de euro, cele două cluburi se înțelegeau în privința unui acord de primă opțiune pentru Iancu. Decizia e curioasă, suma este surprinzătoare, iar informația nu a ajuns la urechile media din România.

În ianuarie 2014, la patru luni după semnarea înțelegerii, presa a scris despre faptul că scouterii lui Tottenham au venit la București să-l monitorizeze pe Iancu. Nimeni nu a știut, însă, că monitorizarea venea ca urmare a încheierii unui act oficial

Tottenham s-a obligat să plătească 1,5 milioane de euro în schimbul primei opțiuni de transfer a fotbalistului român. Suma a fost, conform informațiilor obținute de jurnaliștii britanici, plătită în cinci rate derulate pe perioada a doi ani: prima rată s-a ridicat la 500.000 de euro, celelalte patru la 250.000 de euro.

Și mai surprinzătoare este suma pentru care Tottenham se angaja să-l transfere definitiv pe Iancu. Dacă voiau să-l achiziționeze, englezii urmau să plătească 15 milioane de euro, în cinci rate egale.

Conform acestui gen de contract, în momentul în care Tottenham activa opțiunea de transfer, Steaua se obliga să pună la dispoziția englezilor cartea verde, chiar dacă ulterior activării ar fi primit o ofertă mai mare de 15 milioane de euro din partea altui club.

După doi ani în care, paradoxal, a câștigat bani de pe urma unui fotbalist tânăr care nu a confimat, Steaua l-a cedat pe Iancu la Karabukspor, în vara lui 2015. În niciun moment, însă, Iancu nu a fost jucătorul lui Tottenham, cum nici Ianis Hagi nu este fotbalistul Fiorentinei. La început de 2016, contractul dintre Steaua și Tottenham pentru prima opțiune a lui Iancu pare o metodă artificială de a mări suma de transfer a lui Chiricheș.

 

10 întrebări pentru Hagi

Întrucât Hagi a ales să nu răspundă la telefoanele jurnaliștilor, ProSport a decis să-i adreseze 10 întrebări publice la care așteaptă răspunsul într-o conferință sau printr-un comunicat de presă:

1. Domnule Hagi, de ce nu ați dezmințit niciodată informațiile din media românească și occidentală privind transferul lui Cristian Manea la Chelsea?

2. De ce fotbalistul Cristian Manea și părinții lui știu că jucătorul aparține de Chelsea. Le-a fost această informație transmisă de dumneavoastră?

3. Pe 6 martie 2015, la 9 luni după ce l-ați vândut pe Manea la Apollon Football (Public) Ltd, ați declarat că „Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu știu dacă va fi Chelsea”. În opinia dumneavoastră, Apollon Limassol este un club mare?

4. Cât a plătit Viitorul în octombrie 2013 pentru transferul lui Nemanja Radonjic de la Partizan și ce sumă a încasat Viitorul la împrumutul acestuia către Roma Primavera, în februarie 2014?

5. Dacă jucătorul Radonjic a plecat pur și simplu de la echipă, ce măsură ați luat împotriva lui?

6. De ce Viitorul a anunțat oficial pe contul de Facebook transferul lui Olinga, când – de fapt – el nu a semnat niciodată, potrivit comunicatului de presă pe care l-ați publicat?

7. Dacă Olinga era proprietatea altui club, de ce s-a antrenat cu Viitorul până în vara lui 2015 în ciuda faptului că transferul în România a picat încă din februarie 2015?

8. De ce ați declarat săptămâna trecută că Ianis Hagi a fost cumpărat de Fiorentina?

9. Ați declarat la DigiSport că Ianis a fost împrumutat de Fiorentina. Cum putea fi el împrumutat când Fiorentina are, potrivit comunicatului dumneavoastră, doar prima opțiune de cumpărare?

10. Mai există vreun jucător crescut de Viitorul, în afara lui Manea, ale cărui drepturi economice au fost transferate, integral sau în procente, către compania Apollon Football (Public) Limited din Cipru sau către alte companii din Malta, Gibraltar, Luxemburg sau Insulele Virgine Olandeze?

 

 

COMUNICATUL ACADEMIEI HAGI

Referitor la articolele apărute în ultimele zile pe un site de sport din România, în care s-au făcut mai multe afirmații despre activitatea clubului nostru, dorim să facem următoarele precizări:

1. Fotbal Club Viitorul SA este o societate pe acțiuni, cu un capital social de peste 7 milioane de euro, care își plătește fără întârziere salariile către angajați și datoriile fiscale către statul român.
Societatea noastră, la fel ca toate cluburile de fotbal din întreaga lume, colaborează cu diverse persoane fizice și juridice, cluburi de fotbal, societăți și agenți de jucători, atât din țară, cât și din străinătate.
Până în prezent clubul nostru nu a avut nici o colaborare cu fonduri de investiții sau organizații de acest gen.
Transferul unui jucător de la un club la altul se realizează printr-un contract încheiat de părți, iar, de cele mai multe ori, părțile convin să păstreze confidențiale anumite clauze.
Documentele de transfer internațional încheiate de clubul nostru au fost comunicate FIFA, prin intermediul sistemului de transfer on-line (TMS), Federației Române de Fotbal în cadrul procesului de licențiere, instituțiilor bancare, precum și altor instituții, atunci când s-au solicitat astfel de documente.
În concluzie, Fotbal Club Viitorul SA nu a făcut publice anumite clauze legate de transferul unor jucători pentru că a respectat clauzele de confidențialitate și nu din motivele sugerate de autorii articolelor.

2. Fotbal Club Viitorul SA a încheiat în luna iunie 2014 un acord de transfer cu clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. pentru jucătorul Cristian Manea, iar părțile s-au înteles ca jucătorul să continuie activitatea fotbalistică la clubul nostru, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Subliniem faptul că transferul jucătorului Manea Cristian s-a făcut către un club sportiv și nu către un fond de jucători sau o firmă off-shore, așa cum se afirmă tendențios în articolele menționate.
Ca o confirmare a afirmațiilor noastre este și faptul că transferul lui Manea, ca și celelalte transferuri internaționale, s-a efectuat prin sistemul TMS implementat de FIFA, sistem ce nu permite decât transferuri între cluburi sportive.
Apollon Football (Public) Ltd. este un club de tradiție din prima ligă din Cipru și nu un fond de jucători, așa cum se sugereaza în articolele publicate de site-ul Prosport.
Despre transferul jucătorul s-au facut mai multe speculații în presă, menționându-se numele mai multor echipe unde ar fi fost transferat, însă Fotbal Club Viitorul SA nu a confirmat niciodată, în mod oficial, aceste speculații.

3. Jucătorul Nemanja Radonjic a fost legitimat de clubul nostru după ce fusese remarcat la una din edițiile turneului „Cupa Stelelor Estului”, organizat la Constanța. După o scurtă perioadă de timp de la legitimare, jucătorul a decis să plece de la club și, în ciuda eforturilor depuse de noi, a refuzat sa se mai întoarcă în România.


Toți jucătorii pe care i-am transferat la Fotbal Club Viitorul SA au fost aduși numai cu scopul de a beneficia de performanțele sportive ale acestora, iar în momentul în care acest lucru nu s-a mai putut realiza, din diverse motive, am ales să încetăm cât mai repede posibil raporturile de colaborare.

4. Jucătorul Fabrice Essono Olinga a fost propus clubului nostru de un agent de jucători cu care colaborăm de mai mulți ani si a fost dorit de staff-ul tehnic, însă, fiind extracomunitar, nu a putut fi legitimat in timp util, în perioada de transferuri din februarie 2015.

5. Clubul Fiorentina a încheiat cu noi, în anul 2014, un acord prin care deține prima opțiune de transfer pentru jucătorul Ianis Hagi.

6. Constatăm că a devenit o obișnuință pentru site-ul Prosport să transmită informații eronate despre Fotbal Club Viitorul SA și să minimalizeze performanțele noastre sportive, fiind publicate în intervalul 10-12.02.2016, exact înaintea unui meci oficial important, trei articole tendențioase despre noi.
Deși este cel mai bun sezon fotbalistic al nostru de la înființare, performanțele sportive ale echipei de seniori au fost apreciate de majoritatea iubitorilor fotbalului, rezultatele grupelor de copii si juniori au fost de excepție, am obținut licența de la FRF și nu avem nicio datorie către instituțiile statului sau către angajați sau terți si susținem, prin Academia Gheorghe Hagi, un proiect unic în România – suntem pentru acest site, în permanență, un exemplu negativ al fotbalului românesc, mai ales în această perioadă, în care se reia campionatul si începe sistemul play-off.
Afirmațiile despre clubul nostru, apărute în ultima perioadă pe site-ul Prosport, la care am oferit prin acest comunicat răspunsuri veridice și lămuritoare, sunt simple speculații și concluzii hazardate ale autorilor articolelor. Acestea nu urmăresc decât să ne prejudicieze imaginea publică și să destabilizeze atmosfera foarte bună de la clubul nostru.

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul…
Acceptă sau pleacă! Genoa lui Dan Șucu nu stă la discuții cu Mario Balotelli
Acceptă sau pleacă! Genoa lui Dan Șucu nu stă la discuții cu Mario Balotelli
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
Surpriza finalului de an! Curtat de mai multe cluburi importante din Superliga, fotbalistul a ales şi va semna cu noua echipă
Surpriza finalului de an! Curtat de mai multe cluburi importante din Superliga, fotbalistul a ales şi va semna cu noua…
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
OUG
OUG "trenuleţ": singurele pensii care ar mai putea creşte în 2025. Guvernul anunţă şi primele restructurări
Cât trebuie să mergi zilnic ca să adaugi ORE în plus la viața ta?
Cât trebuie să mergi zilnic ca să adaugi ORE în plus la viața ta?
Cristi Borcea şi-a schimbat radical viaţa. Dezvăluirile milionarului care are 9 copii cu 4 femei: Am un ritual zilnic!
Cristi Borcea şi-a schimbat radical viaţa. Dezvăluirile milionarului care are 9 copii cu 4 femei: Am un ritual zilnic!
Filmul tragediei de pe E85. Constantin, Teodora și Sofia n-au mai avut nicio șansă, după ce mașina lor a ars ca o torță
Filmul tragediei de pe E85. Constantin, Teodora și Sofia n-au mai avut nicio șansă, după ce mașina lor a ars…
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×