Babilonia care a domnit la secțiile de votare din străinătate, la primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost resimțită de românii de pe toate meridianele. Organizate la prima vedere pe genunchi de MAE, mecanismele pline de fisuri au împiedicat unele persoane cu drept de vot să tușeze formularele magice. ProSport a încercat să ia pulsul în câteva zone ale lumii prin intermediul unor oameni din sport care au înțeles că numai prin căsătoria cu o altă țară pot avea un standard de viață mai ridicat.
Școliți și în rigidul sistem comunist de dinainte de 1989, actualii antrenori care și-au găsit împlinirea pe alte meleaguri au o privire de ansamblu nu numai despre cum sportul poate cunoaște o dezvoltare impresionantă cu ajutorul Statului, dar și despre cum sportul nu poate fi doar o vacă de muls. Doi antrenori de handbal, unul de fotbal, unul de atletism și unul de gimnastică au acceptat să-și spună experiențele din duminica plină de semnificații. Niciunul dintre ei nu a tăiat punțile spre țară și toți vor merge pe 16 noiembrie să aplice ștampila din lemn pe numele omului care în percepția lor poate schimba ceva. Nu așteaptă un gest mesianic, nu sunt adepții bolnăvicioasei sintagme „timpul trece, leafa merge” și nici nu vor ca fratele, fiul, cumnatul, nașul, cățelul sau purcelul lor să devină truditorii din zicala „boii ară, caii mănâncă”.
Dincolo de cele cinci povești pe care și le expun pentru ProSport, Simona Spiridon, Florin Motroc, Adrian GhioroaIe, Rareș Fortuneanu și Robert Benția îi învită pe toți românii să meargă la vot. Duminică, 16 noimebrie, cu noaptea-n cap, pe stomacul gol, cu burta plină sau între două comedii de la TV.
Antrenor în Statele Unite, la Auburn University, Adrian Ghioroaie a condus 370 de kilometri pentru a ajunge la Biserica Românească din Atlanta
ȘTAMPILE PE CALE DE DISPARIȚIE. „Nu am avut probleme, precum ceilalți români din diaspora, dar dacă ar fi fost o mai mare aglomerație, nu am fi putut vota. Erau doar două ștampile”
Adrian Ghioroaie are 35 de ani și o energie nebănuită de a împinge spre performanță sportul românesc. S-a implicat activ în fenomenul Student Sport care promovează sportul în Universitățile din România, le-a explicat unor atleți români beneficiile învățământului universitar din SUA și a candidat la alegerile pentru șefia clubului bucureștean Olimpia, alegeri pierdute în fața lui Gheorghe Iordache.
În prezent antrenor-educator la Auburn University, fostul sprinter și săritor în lungime și-a făcut plinul rezervorului și și-a luat soția și fetița într-o călătorie de câteva ore. „Duminică am condus împreună cu familia până la Biserica Romanească din Atlanta numită Sfinții Constantin și Elena. Drumul a fost de 370 de kilometri dus-întors de unde locuim, și am îmbinat utilul cu plăcutul oprindu-ne și la un mall. Însă scopul călătoriei a fost să votăm. Acest act nu este doar un drept, ci și o responsabilitate care stă la baza democrației. Nu am avut probleme precum ceilalți români din diaspora în a ne exercita votul, organizarea a părut decentă. Însa dacă era puțin mai mare aglomerația, am fi avut probabil aceeași soartă și nu am fi putut vota, deoarece erau doar două ștampile”, demarează antrenorul din țara lui Barack Obama.
DE CE VOTEAZĂ‚ PE 16 NOIEMBRIE. „Nu numai rudele și prietenii foștilor și actualilor politicieni sunt talentați în România. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de manageri reali, formați într-un mediu competitiv pe plan global, nu doar de vorbitori populiști”.
Ghioroaie a concurat în tinereție, în NCAA, alături de sprinteri de top ai lumii precum Tyson Gay sau Wallace Spearmon, iar în 2011 a fost numit antrenorul secund al anului în NCAA. Fost sportiv la CSA Steaua, Adrian s-a mutat cu familia, pentru o viață mai bună, în Statele Unite.
„De la viitorul președinte sper la seriozitate, mai mult profesionalism și mai puțină politică. De afară unele lucruri se văd mai clar. Nu avem nici o șansă să progresăm ca țară dacă se continuă pe linia de Partid-Stat numirea în poziții cheie a unor politicieni care nu au experiență în domeniul respectiv sau în orice profesie”, susține Adrian, trecând apoi discuția într-un alt plan. Unul care doare. „Nu numai rudele și prietenii foștilor și actualilor politicieni sunt talentați în România. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de manageri reali, formați într-un mediu competitiv pe plan global, nu doar de vorbitori populiști. Lumea progresează într-un ritm alert! Dacă alegem oameni fără competență să ne reprezinte, este evident că o schimbare pozitivă va fi grea și nu vom fi luați în serios de reprezentanții țărilor civilizate. Nu poți trimite un dentist la o conferință sportivă, un agricultor la un congres de securitate și exemplele pot continua. Din aceste motive și nu numai eu votez și voi vota în continuare”, predă ștafeta-exemplu antrenorul de la Auburn University.
22 de secții de votare au fost amplasate pe teritoriul Statelor Unite, conform siteului MAE
În Italia, la secțiile de vot din Roma, Torino și Bolognia s-au format cozi de la primele ore ale dimineții. Un consilier local din Verbania, Adrian Chifu, a anunțat victorios, pe Facebook, că a reușit să voteze după șase ore de stat la coadă. „Victorie, după șase ore am reușit să votez. Bulina neagră pentru cum a organizat MAE acest scrutin. Votul meu din urna va penaliza incompetența”, a scris acesta.
Antrenoare de handbal în Austria, Simona Spiridon își varsă oful: „Vreau să am un sentiment de bucurie și nu de milă, așa cum am de fiecare dată, când vin în România. De milă când văd câtă sărăcie există în unele zone ale țării. Din păcate, cei de care mi-e milă își cam vând voturile pe nimic”
CE AȘTEAPTĂ‚ DE LA NOUL PREȘEDINTE: „Să dea liniște națiunii, să se încheie cu toate can-can-urile politice și să dea drumul economiei să funcționeze”
Director al Centrului Național de Excelență din Austria și antrenor la diferite loturi de junioare ale Austriei, Simona Spiridon (34 de ani) are dublă cetățenie. Și ea, ca și alți români aflați într-o căutare obsesivă pentru un nivel de trai mai ridicat pentru toți conaționalii are o doză de speranță. „Nu am votat la primul tur de scrutin, am avut meci în ziua respectivă, dar voi merge la vot pe 16 noiembrie. Mi-aș dori ca noul președinte să reușească, în primul rând, să guverneze acest popor. Să dea liniște națiunii, să se încheie cu toate cancanurile politice și să dea drumul economiei să funcționeze. Adică să se pună toți pe treabă, că asta-i problema numărul 1. Trebuie seriozitate în primul rând de la clasa politică, pentru că apoi se aliniază și poporul. Oricum, vrea nu vrea, românul se aliniază la tot ce i se prezintă. Din păcate!”.
„Asta doare cel mai tare”
Simona a evoluat ani buni la Hypo Viena și Gyor, iar în România la Silcotub Zalău și o scurtă perioadă la Rulmentul Brașov. Momentul de vârf al carierei l-a atins când a jucat în finala Ligii Campionilor, cu Gyor, în 2009. Fostul pivot și-a pus toată puterea ei adunată în mii de ore de antrenament într-o dorință pe care a împărtășit-o prin intermediul ProSport. „Sărăcia să se estompeze și să nu se accentueze. Vreau să am un sentiment de bucurie și nu de milă, așa cum am de fiecare dată, când vin în România. De milă când văd câtă sărăcie există în unele zone ale țării. Din păcate, cei de care mi-e milă își cam vând voturile pe nimic. Asta doare cel mai tare”, spune cu mâna pe inima o handbalistă de top a ultimilor două decenii.
În Austria au fost organizate, conform siteului MAE, trei secții de votare: două la Viena și una la Graz.
Lider în campionatul Iordaniei, Florin Motroc e tranșant: „Nu am votat. Nu am văzut niciun candidat care să îmi dea imboldul necesar pentru a crede că îi va ajuta pe români și va face ceva pentru noi”
„Faceți loc, faceți loc, trece trupa lui Motroc”, reprezintă unul dintre refrenele antologice din istoria fotbalului românesc. Florin Motroc (47 de ani), fiul celebrului Ion Motroc, câștigă prestanță de câțiva ani în întortocheata lume arabă. Campion în 2012 în Iordania cu Al Shabab Ordon și anul trecut în Bahrain cu Al Riffa, fostul mijlocaș din Giulești, cadru universitar, se află în prezent pe locul secund în liga din Iordania, cu Al Ramtha și face parte din grupul select al antrenorilor tineri cu un potențial imens. Florin este omul care în sezonul trecut, la meciul decisiv pentru câștigarea titlului în Bahrain, a purtat un trening al naționalei României, pentru a sublinia atașamentul pe care-l poartă față de țara în care a crescut și s-a dezvoltat ca sportiv și om.
„Eu nu am votat. Nu am văzut niciun candidat care să îmi dea imboldul necesar să cred că îi va ajuta pe români și va face ceva pentru noi, românii. Din păcate, asta simt. Este dureros. Nu pot accepta că pot vota cu răul mai puțin rău. Era la Amman secția de votare, însă era situată la 100 de kilometri de mine și nu aveam nicio tragere de inimă”, s-a confesat Florin Motroc.
Conform Mediafax, în Germania au fost deschise cinci secții de vot, la trei dintre ele oamenii așteptând ore în șir pentru a vota. Peste 300 de români au protestat, duminică-seară, la consulatul de la Munchen, nemulțumiți că, din cauza aglomerației și a proastei organizări, nu au putut vota. O persoană care a votat a povestit că a fost nevoit să stea cinci ore la coadă. Aceeași situația a fost și Stuttgart, unde alegătorii i-au cerut consulului să-i lase pe toți să intre în incinta clădirii până la ora 21:00 pentru a putea vota.
Antrenor secund la echipa franceză de handbal St.Raphael, Rareș Fortuneanu explică de ce nu a mers la vot: „Au amplasat secțiile în așa fel încăt să nu voteze toată lumea”
CE AȘTEAPTĂ‚ DE LA NOUL PREȘEDINTE. „Să continue lupta împotriva corupției”
Fostul handbalist Rareș Fortuneanu a jucat o lungă perioadă în Hexagon la gruparea St. Raphael, iar de curând a ales calea antrenoratului. După ce a fost secund la prima reprezentativă a României, bucureșteanul în vârstă de 35 de ani ocupă în prezent funcția de antrenor secund la St Raphael, formație din primul eșalon al Franței, una dintre primele șase echipe din puternicul campionat. Fostul centru nu a reușit duminică să-și exprime votul, pentru că și el se află în categoria românilor care ar fi trebuit să-și închirieze un elicopter pentru a ajunge la secția de votare. „Nu am fost la vot pentru că cea mai apropiată secție de votare a fost la Marseille. Aș fi avut de condus 350 de kilometru (dus-întors). Au amplasat secțiile în așa fel încât să nu voteze toată lumea”, a mărturisit pentru ProSport fostul jucător al naționalei de handbal.
Fortuneanu se va da însă peste cap și tot va merge la urne pe 16 noiembrie. Pentru binele lui, al familiei, al prietenilor, al copiilor și al României. „De la noul președinte aștept să continue lupta împotriva corupției. Dacă reușește lucrul acesta, să elimine corupția, multe lucruri vor intra în normal în toate domeniile”, a încheiat handbalistul care aducea plusul de varietate în jocul reprezentativei României.
În Franța, MAE a organizat nouă secții de votare: două la Paris, la Marseille, la Strasbourg, la Toulouse, Bordeaux, Brest, Lyon și Nancy. Conform Mediafax, luni seara, între 18:00 și 20:00 (ora locală), circa 100 de români s-au adunat, în ploaie, în apropiere de Ambasada României la Paris, în urma unei inițiative lansate pe Facebook. Aceștia au purtat steaguri și au scandat „Dreptate și onoare călcate în picioare!”, „Nu uitați de ea, Constituția!”, „Dreptul la vot!”. Organizatorii protestului au obținut autorizație de la autoritățile franceze pentru două ore, dar nu au avut voie să protesteze în fața Ambasadei, ci în apropiere.
50.000 de români trăiesc în Paris și în suburbii
Antrenor de gimnastică în Islanda, Robert Benția spune: „MAE Danemarca ne-a ignorat mereu când a fost vorba despre dreptul de a vota. Am încercat prin diferite mijloace multimedia să-i facem să înțeleagă că existăm și noi”
Conform siteului Ministerului Afacerilor Externe, în Islanda, țară cu o populație de 325.000 de locuitori, nu a fost amplasată nicio secție de votare pentru cei 300 de români care trăiesc în statul de lângă Polul Nord. ProSport a luat legătura cu Robert Benția (38 de ani), antrenor de gimnastică în orașul Grafarvogur și președinte al ASCRID (Asociația Românilor din Islanda), pentru a explica ineditul situației. „Nu am votat pentru că aștept de la MAE Danemarca, de unde aparținem, să ne trimită formulare, ștampile și buletine de vot. Pe noi ne-a marginalizat de fiecare dată deși suntem 300 de persoane. În pofida faptului că în Islanda comunitatea de români este foarte mică, MAE Danemarca ne-a ignorat mereu când a fost vorba despre dreptul de a vota”, susține antrenorul stabilit în Mossfelsbae.
„Chiar dacă s-au perindat câțiva consuli români din Danemarca în Islanda, niciunul nu și-a manifestat interesul pentru ca noi să votăm”
Robert și-a exprimat în continuare nemulțumirea: „Chiar dacă este dreptul nostru constituțional, niciodată nu a încercat să ia legătura cu noi pe această temă. Chiar dacă s-au perindat câțiva consuli români din Danemarca în Islanda, niciunul nu și-a manifestat interesul pentru ca noi să votăm. Islanda aparține de Danemarca în privința consulatului. Fiind și președinte al Asociației ASCRID, am încercat prin diferite mijloace multimedia să-i facem să înțeleagă că existăm și noi”, a încheiat Robert Benția.
Cei cinci protagoniști care au deschis o fereastră spre duminica turului întâi al alegerilor prezidențiale sunt ambasadori ai României prin sport. Întâmplările povestite sau deciziile luate de ei au și rolul de a oferi „n” motive de a merge la vot pe 16 noiembrie. Dacă trăiți la o depărtare de câteva ore de zbor sau zile întregi de zbor de Aeroportul Henri Coandă, vizitați siteul MAE și veți găsi toate cele 294 de secții de votare. De la A la Z. Adică din Afganistan, până în Zimbabwe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER