Într-un nou episod dedicat analizei „din interior” a modului în care lucrează „guvernanța corporativă” a „echipei Burleanu”, fostul fotbalist și președinte la FC Steaua, Marcel Pușcaș – încă director al FRF -, oferă câteva explicații pentru rezultatele catastrofale suferite de România la copii și juniori.
Pușcaș, care acum câteva zile a descris cum se irosesc resursele FRF în competiții fără rost, explică în noul său text, cu exemple clare, declinul accentuat din ultimii ani la nivelul unor selecționate unde nu se mai poate da vina pe „greaua moștenire” Mircea Sandu.
Selecționata Timișoarei fără „niciun părinte deputat și nici neamuri în ministere” bate naționala României!
Expozeul începe prin a fi descrise victoriile pe care selecționate regionale ale României încă le mai obțineau la categoria sub 17 ani, în 2015, împotriva naționalei similare a Moldovei. Responsabil de Centrul de la Timișoara, Pușcaș subliniază că echipa supervizată de el a bătut inclusiv naționala similară a României, în acest an, și face o remarcă foarte interesantă: selecționata de la Timișoara nu avea „niciun părinte deputat și nici neamuri în ministere”.
Pușcaș nu spune în text de ce a făcut această mențiune când a vorbit de înfruntarea dintre echipa supervizată de el și naționala „păstorită” de oamenii lui Burleanu.
Autorul analizei pune în antiteză datele oficiale publicate de FRF – care pretinde că numărul fotbaliștilor din România a crescut de 3 ori în ultimii doi ani datorită măsurilor luate de Burleanu – cu rezultatele concrete la juniori.
Iată textul publicat de fostul fotbalist pe contul său de Facebook:
„FOTBAL ELECTORAL
(3) AȘA, PERFORMANȚA N-ARE VIITOR!
Nu mai batem Moldova!
În urmă cu doi ani, în octombrie 2015, am dorit să testez centrele regionale de excelență Tg Mureș și Timișoara, ”zvârlindu-le intr-o confruntare «internațională» cu Republica Moldova sub titulatura România U17 (n 2000). Selecționer era prof.Gabi Manolache. Era primul meci în această formulă. Juniorii de la cele două centre erau selectați din doar 10 județe din Romania. 24% din aria de selecție. Celor 14 copii din Centrele FRF pe care le coordonam, li s-au adăugat jucătorii Cristea, Gârbiță, Screciu și Chiriac. În dubla jucată la Malul lui Vodă ( lângă Chișinău) am bătut Moldova cu 2-0, respectiv 1-0. Anul acesta, la un turneu internațional desfășurat la Timișoara,în luna mai, Centrul regional funcționând ca o echipă de club, a reușit să învingă fără drept de apel cu scorul de 2-0 selecționata Moldovei, aceasta netrăgând NICI UN ȘUT spre poartă noastră. În luna iulie, la un turneu la Tg Mureș, CLUBUL REGIONAL TIMIȘOARA INVINGE SELECTIONATA ROMÂNIEI (3-2), copiii neavând nici un părinte deputat și nici neamuri în ministere. Săptămâna trecută, România U18 reușește doar două egaluri în intâlnirile cu Moldova (2-2 și 0-0). De data asta au fost convocati doar doi jucători de la centrele FRF: Jurj și Burghele. Avem o țară și o arie de selecție de trei ori mai mari decât frații noștri moldoveni. Mai mult, aud că în ultimii 2 ani s-a reușit ceea ce «nu s-a mai întâmplat în istoria fotbalului», precum în serialul «Ce vrăji a mai făcut Samantha?», să triplăm numărul de jucători. Știe și UEFA aceste minuni. Ne dă și bani pt raportări de acest gen!? Avem și o nouă strategie tehnică, bazată pe o metodologie nouă. Avem FOTBALIȘTI câtă frunză și iarbă și nu-i batem pe moldoveni? Moldova-n sus și noi la vale?! Avem de toate: updatare, tehnologie, organizare, FRF mobil, papa- mobil, recuperare, departament pregătire fizică, mentală, ISO, condică de prezență, uliță, camere barice, formăm manageri, relații la Min de externe etc. N-ar fi rău să facem și un departament de pregătire a fundașilor, un altul al mijlocașilor. O adevărată Academie. În acest timp Comisia tehnică FRF are ca subiect prezentarea lui Adi Mutu. Deloc electoral. Singura strategie posibilă pt a mai bate pe cineva este aplicarea dictonului NON MULTA, SED MULTUM (n.r. – proverb latinesc care s-ar traduce prin „nu cantitate, ci calitate”). Doar «MULTUMUL» ăsta ne cam încurcă”.
Burleanu anunță progrese fabuloase la copii și juniori în timp ce naționalele nu mai câștigă nici cu Liechtenstein, Azerbaidjan, Luxemburg și Moldova
Acum câteva zile, naționala sub 17 ani a României a obținut in extremis prezența în preliminariile Europenelor (botezate Turul de Elită), într-un turneu disputat acasă, la Mogoșoaia și Buftea, cu reprezentative de mâna a doua și a treia. După 2-1 cu Lituania, 0-0 cu Luxemburg și 0-1 cu Austria, România s-a clasat pe locul 2, cu 4 puncte, după Austria – 9 puncte, dar înaintea Lituaniei – 3 puncte și Luxemburgului – 1 punct. După egalul cu România, consemnat la Mogoșoaia, antrenorul luxemburghezilor a contestat rezultatul, afirmând că echipa sa ar fi meritat victoria.
De-a lungul întregului său mandat, Răzvan Burleanu a acuzat permanent politica predecesorului său, Mircea Sandu, pentru rezultatele catastrofale obținute la juniori. Reclamațiile lui Burleanu au început încă de când a preluat puterea, în 2014. Problema e că după aproape patru ani de la preluarea puterii, situația e la fel de proastă, dacă nu cumva chiar mult mai gravă. Numai în ultimul an s-au înregistrat un România – Azerbaidjan 0-1 (anul trecut) la naționale sub 17 ani și un România – Liechtenstein 1-2 (anul acesta) la naționale sub 16 ani, iar acum, România – Luxemburg 0-0, la sub 17 ani.
Particularitatea acestor selecționate bătute sau ținute în șah de echipe ale unor națiuni inexistente în fotbal este că jucătorii care le compun s-au format, practic, sub bagheta administrației Burleanu. Juniorii din echipele enumerate mai sus – inclusiv cea despre care Pușcaș spune că nu mai reușește să bată Moldova – aveau cel mult 12-13 ani când a preluat Burleanu puterea la FRF. Rezultatul noului management, spune Marcel Pușcaș, este o involuție a calității jucătorilor, care acum doi ani băteau fără griji Moldova, iar acum nu mai reușesc acest lucru.
Pagini cu statistici din broșura în care FRF anunța că numărul fotbaliștilor a crescut, în doi ani, cu 271,6%
ProSport a publicat de curând o serie de articole în care devoala datele false aruncate în spațiul public de FRF, prin intermediul unei broșuri intitulate „Împreună suntem fotbal” și în care poza lui Burleanu apare de 9 ori. Asociate cu figura șefului federației erau cifre neverosimile: între 2015 și 2017, numărul fotbaliștilor din România a crescut cu 271,6%, numărul juniorilor sub 10 ani – de peste 11 ori, iar cel al juniorilor sub 14 ani – de aproape 4 ori. Aceste raportări au fost dezmințite vehement de toți specialiștii din fotbalul românesc contactați de ProSport: șefi ai Asociațiilor Județene, antrenori și patroni la cluburi de copii și juniori. Pe lângă aceste statistici false, broșura – care nu a trecut nicăieri sursa cifrelor publicate – conține și erori grave de calcul. Din datele publicate de FRF rezulta că populația României a crescut, în ultimii doi ani, cu peste 2,5 milioane de locuitori!
Inițial, reporterul ProSport a bănuit că a fost vorba de stângăcia unor funcționari de-ai lui Burleanu, care vor fi uitat matematica învățată la școală, bulversând complet statisticile îngrijite de șeful FRF și specialiștii săi. Această bănuială a fost spulberată ulterior de comunicatele federației și de postările președintelui FRF pe contul său de Facebook. Locatarii instalați după 2014 la „Casa fotbalului” au pretins în continuare că datele scrise în broșură sunt reale! Marcel Pușcaș, director al FRF, este doar ultimul dintre lucrătorii din fotbalul românesc care ridiculizează aceste raportări imposibil de crezut chiar și de un profan informat, cât de cât, despre situația demografică a României.
Primul episod din serialul lui Pușcaș – dedicat competițiilor care îi duc pe federali la Barcelona. FRF a replicat prezentând drept „descoperiri” jucători despre care se știa de cinci ani
În urmă cu patru zile, Marcel Pușcaș a început seria de dezvăluiri despre administrația Burleanu explicând de ce investiția de efort și resurse în acțiunea „Fotbalul are viitor” este doar o risipă. Pușcaș a spus că aceste selecții sunt, de fapt, niște mascarade unde Belodedici e pus să joace meciuri „de socializare” cu primarii, iar copii de 10 ani sunt băgați în echipe cu alții de 14 ani. În final, la Barcelona sunt trimise delegații stufoase, în care numărul copiilor care urmează să joace este aproape egalat de cel al oficialilor.
FRF a răspuns dur, prezentând câteva exemple de jucători care ar fi fost descoperiți în urma acțiunilor de la competiția „Fotbalul are viitor”. Pușcaș a reacționat la fel de prompt: „Alte minciuni! Unul din cei doi jucători e legitimat de 5 ani la LPS Banatul, iar celălalt joacă de mult timp la FCSB. Niciunul n-a fost descoperit la acțiunile FRF pentru simplul motiv că erau deja cunoscuți și în vederile referenților zonali”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER