Psihologul sportiv Andreas Hniatiuc, președintele Asociației Pentru Psihologia Sportului (APPS) organizează pe 10 și 11 decembrie 2016 primul curs de inițiere și instruire în psihologia sportului. Andreas, care este și psihologul echipei Dinamo, vrea să dea o nouă dimensiune acestui domeniu, care este extrem de bine reprezentat la sportivii și la cluburile din străinătate, dar neglijat în România.
„După mai bine de 16 ani de experiență continuă în sportul de performanță, este momentul oportun să împărtășesc celor interesați de acest domeniu parte din informațiile și experiențele acumulate în acești ani, în calitate de psiholog sportiv”, explică Andreas inițiativa sa.
În afara lui Dinamo, nicio altă echipă din Liga 1 la fotbal nu mai are angajat un psiholog sportiv. Managerii cluburilor de la noi nu sunt interesați de așa ceva, deși rolul mentalului în sportul actual a devenit esențial în pregătirea unei echipe și a oricărui sportiv.
„Sportul românesc are nevoie de o schimbare atât din punct de vedere legislativ, cât și sub aspectul adoptării unei mentalități sănătoase. Psihologul sportiv devine un element esențial în elaborarea și implementarea unor strategii viabile de redresare a sportului românesc. România nu duce lipsă de talente, ci de un cadru legislativ care să faciliteze dezvoltarea, precum și de oameni care să redea sportul sportivilor și iubitorilor de sport. Psihologii sportivi trebuie să aibă un rol activ în tot acest demers, să dezvolte și să implementeze o strategie comună de reabilitare a sportului românesc. Modelele noastre de acțiune trebuie să aibă ca etalon strategia unor țări precum Anglia, Germania, Italia, Spania sau SUA, care de zeci de ani au atras în echipele care vor performanță si specialiști în psihologia sportului”, e de părere psihologul lui Dinamo.
Poate nu întâmplător, echipa de handbal a CSM București, cu Andreas Hniatiuc în staff-ul tehnic, a câștigat anul trecut Champions League. Iar moralul de fier al fetelor antrenate atunci de Jakob Vestergaard a fost de multe ori decisiv în obținerea acestui trofeu. Să ne amintim doar finala cu Gyor, când echipa ungară a condus cu 30 de secunde înainte de sfârșitul timpului regulamentar, iar CSM a egalat la ultimul atac. De asemenea, echipa ungară a condus și cu două goluri în prelungiri, dar formația din România a revenit și a dus meciul la lovituri de departajare, unde a fost mai tare din punct de vedere psihic și a înscris de mai multe ori de la 7 metri.
Tot cu Andreas în staff-ul tehnic, echipa de volei a CSM București a câștigat anul trecut Challenge Cup!
Cursul de pe 10 și 11 octombrie se va desfășura în clădirea ASE și îi are printre lectori, pe lângă Andreas Hniatiuc, pe managerul sportiv Ovidiu Burcă și pe sportiva Ramona Farcău, golghetera Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008.
Iată câteva dintre temele abordate la acest curs: Rolul psihologiei sportului pe piața serviciilor de psihologie; Rolul psihologului în obținerea performanțelor sportive; Mentalitate și performanță în sportul românesc; Aspecte practice: Exerciții și activități specifice pentru optimizarea randamentului sportiv.
„Cursul se adresează celor care își doresc să fie la curent cu cele mai actuale tendințe în psihologia sportului, dar și celor care își doresc să descopere însemnătatea pregătirii psihologice a sportivilor în obținerea performanțelor și care este rolul și importanța psihologului în cadrul unui staff. Promitem sa venim cu povești și întâmplări reale”, dezvăluie Hniatiuc.
Cursul este structurat în două module, primul având un caracter teoretic, iar cel de-al doilea vizând aspectele practice cu care psihologii care vor expune s-au confruntat de-a lungul carierei.
Mai multe amănunte, găsiți pe www.psihologiasportului.ro și la numărul de telefon 0735193439. Vă puteți înscrie direct trimițând un mail la [email protected].
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER