Ecuația al cărei rezultat a fost calificarea CFR-ului în finala Cupei României are o constantă: arbitrul Alexandru Tudor
În cele ce urmează, ProSport nu are de gând să arate cu degetul, ci doar să consemneze faptele. Unele care, așa cum o spune și titlul articolului, conduc către prea multe coincidențe. Toate în defavoarea lui Tudor.
Faptul nr. 1: Craiova – CFR 0-1 (sferturi)
Mai întai, sferturile Cupei: Craiova – CFR 0-1. La acea vreme s-au scris și s-au declarat multe despre prestația centralului. Alexandru Tudor a anulat eronat golul lui Florin Costea, semnalizând ofsaid pe propria răspundere, deși asistentul de pe acea parte nu văzuse niciun fel de infracțiune. Mai mult decât atât, reușita decisivă a oaspeților, autor Dubarbier (24), a venit în urma unei poziții mult mai clare de ofsaid la Traore. Deși la faza lui Costea s-a autopronunțat, dictând poziție afară din joc, la golul CFR-ului nu s-a mai întâmplat nimic, chiar dacă reluările au arătat clar ca se impunea dictarea ofsaidului.
CFR Cluj este o echipă hidoasă, este un fel de Victoria București. A fost o execuție în direct. Mi s-a spus de dimineață că tușierii sunt ai Clujului și nu am crezut Adrian Mititelu, patron Craiova
Faptul nr. 2 : CFR – Dinamo 2-1 (semifinale – retur)
La 1-0 pentru gazde, Andrei Cristea cade în careu, iar Tudor îi arată „galben” pentru simulare, deși Alcantara l-a faultat clar pe Cristea, punându-i efectiv piedică. Era minutul 60, scorul de 1-0 pentru CFR și cu Dinamo în superioritate numerică. Dincolo de discuția despre incapacitatea roș-albilor de a gestiona avantajul de efectiv, rămâne greșeala lui Alexandru Tudor în contextul expus mai sus.
Tudor este un bufon, este labil psihic. Nu se poate să ne refuze un penalty la modul în care el a făcut-o Cristi Borcea, presedinte executiv Dinamo
Coincidența nr. 1: Delegările
După scandalul din sferturi, când i-a exasperat pe olteni, Alexandru Tudor este delegat la meciul decisiv din semifinale, după 1-1 în „Ștefan cel Mare” cu Dinamo. E drept, nimănui nu i s-a părut ciudată această delegare, dar reacția e firească având în vedere că, de la episodul din Cupă, Craiova a tot reclamat erori de arbitraj. Faptul că Tudor a fost la centru la CFR – Dinamo a căpătat sens abia după meci.
Coincidența nr.2: Eliminările
Cu Craiova: În ambele meciuri, CFR a avut oameni eliminați. La Craiova a fost vorba despre Traore (la 0-1), iar miercuri seara, de Edimar (la 0-0). Asta poate induce ideea unui arbitraj echidistant din partea lui Tudor. Numai că un ochi experimentat poate observa dincolo de cifrele statisticii. ProSport a discutat cu mai mulți specialiști în arbitraj și a ajuns la concluzia că eliminările sunt importante într-un anumit context. Cea a lui Traore a venit la 1-0 pentru CFR, un scor pe care o echipă „italienească” oricum voia să-l păstreze și în efectiv complet. Numai că, la același scor, dar și cu o echipă a Craiovei mult mai prezentă în atac, Tudor a refuzat să-i acorde al doilea „galben” lui Dubarbier, deși se impunea foarte clar acest lucru, conform reluărilor TV.
Cu Dinamo: Miercuri seara, Tudor l-a eliminat fără drept de apel și corect pe Edimar (46), după o intrare criminală a acestuia la Kone. Ce trebuie reținut: dacă nu l-ar fi eliminat, gestul ar fi fost mult prea evident pentru a nu fi discutat public. Apoi, revenind la părerile specialiștilor contactați de ProSport, eliminarea a venit pe fondul unui joc foarte bun al Clujului, dar neașteptat de slab al „câinilor”. Consecința? CFR s-a dovedit mai bună chiar și în nouă jucători de câmp, marcând de două ori.
Coincidența nr. 3: forma CFR-ului
Și în toamnă, la acel 0-1 de la Craiova, și acum, CFR Cluj traversa o perioadă extrem de bună ca joc. Astfel că discuțiile despre arbitraj pot părea derizorii. Și, totuși, nu e chiar așa. O spune unul dintre oamenii vechi în arbitrajul românesc, evident sub protecția anonimatului: „Și în campionatele mari, Juventus, de pildă, nu poate câștiga toate meciurile la rând, nu are cum. Dar aici intră în peisaj conducerea. Pe fondul unui joc bun al echipei, nu strică niciodată un arbitraj de-al casei. Așa, ai un amalgam imposibil de combătut: ai jucat bine, iar greșelile de arbitraj în favoarea ta pălesc atunci când vii cu cifre care îți dovedesc superioritatea pe teren”. Sesizați vreo asemănare cu tot ce s-a scris în rândurile de mai sus?
Sigur că îl deleg pe Tudor în continuare, dar la ligile inferioare, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor arbitri care au greșit Ioan Igna, președinte CCA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER