Evenimentele din ultimele 24 de ore, pe care ProSport le-a lămurit, în exclusivitate, încă de miercuri seară, ridică semne de întrebare în privința forțelor care interferează cu fotbalul românesc.
FAPTELE. Cu 4 săptămâni înaintea alegerilor pentru șefia FRF, din 18 aprilie 2018, la sediul federației descind procurorii DNA, care ridică documente în dosarul comisioanelor pe care Mircea Sandu și acoliții săi și le-au tras în 2011, după ce au câștigat procesul cu Loteria. Sunt sume enorme, numai Sandu a încasat 4,2 milioane de lei (91 de milioane câștigate de la Loterie).
Problema nu e dacă suspiciunile sunt reale, ci că plângerea penală făcută de Burleanu datează din 2014.
Răzvan Burleanu, Vasile Dâncu și Liviu Dragnea. FOTO: Mediafax
Dosarul a stat în sertar 4 ani. Nu s-a mișcat un deget, deși era foarte-foarte simplu de instrumentat. O joacă de copii, pentru că probele erau publice, faptele de notorietate, s-a făcut scandal în presă la vremea respectivă. DNA avea probele incriminatorii încă din octombrie 2014. Rise Project a publicat stenograma discuțiilor din Comitetul Executiv buclucaș chiar atunci.
A fost vâlvă, apoi – tăcere.
CONJUNCTURA. Acum, cu o lună înaintea alegerilor, într-un moment în care Burleanu e în corzi, tot fotbalul românesc coalizându-se împotriva lui, apar (iar) în scenă procurorii.
Poate este o întâmplare tot contextul, poate că evenimentele se suprapun accidental.
E foarte posibil. De-a lungul timpului, reporterul ProSport a verificat versiunea lui Mircea Sandu – care afirmă că totul i s-a tras de la încăpățânarea de a ignora avertismentele și de a merge până la capăt în procesul cu Loteria. Teza fostului șef al FRF nu a fost confirmată nici măcar de cei care au lucrat cu el în acea perioadă.
Sandu spune că, după ce a câștigat 91 de milioane de lei în instanță de la Loterie, „în 6 luni mi s-au luat toți sponsorii”. Apoi, imediat după ce a câștigat alegerile, în chiar primele zile ale mandatului său, Burleanu a cerut toate documentele pe subiectul Loteria. În septembrie-octombrie 2014, au urmat plângerile penale.
Am mari dubii în a crede această versiune.
În 2014, site-ul de investigații Rise Project prezenta o serie de dezvăluiri despre afacerile tulburi și conexiunile oculte ale tânărului Răzvan Burleanu, un necunoscut căruia i s-a construit o coroană de ONG-uri. Ionuț Stănescu, cel care s-a ocupat atunci de rețeaua Burleanu, a făcut chiar un infografic cu pânza de păianjen. Procurorii DNA au considerat neinteresant cazul. Sursa: riseproject.ro
E bine să nu încercăm să deschidem toate șuruburile cu aceeași cheie fixă: nu se va potrivi. Teoria conspirației de care s-a îmbolnăvit planeta este rezultatul gândirii leneșe, al superficialității, al obiceiului de a nu ne asuma răspunderea propriilor fapte, mi-a spus odată regretatul Florin Tudose.
Așa că, până la probe concrete, trebuie privite cu maximă rezervă teoriile „oamenilor de fotbal”, care-l asociază pe Burleanu cu serviciile secrete. E plină lumea de victime fără călăi, infracțiuni fără infractori și condamnați nevinovați.
Mircea Sandu și Ionuț Lupescu au în spate un trecut la FRF care atârnă greu. Fostul președinte nici măcar nu se ostenește să nege evidențele, el precizează însă că „pot fi acuzat, poate, că unele lucruri au fost imorale. Dar nu ilegale! N-am făcut nimic ilegal”.
E dreptul lui să se apere, așa cum e dreptul nostru să avem alte opinii.
Dar!
1. Acum 4 ani, într-un moment în care era clar că Gică Popescu va câștiga alegerile, acesta a fost condamnat la închisoare cu executare. Speța nu se discută, „Baciul” și-a recunoscut vinovăția și și-a executat – mult mai demn decât toți ceilalți, fără văicăreli și explicații puerile – sentința.
Judecătorii s-au pronunțat cu o zi înaintea alegerilor. Nu cu o săptămână sau o lună înainte, nu cu o săptămână sau o lună după. Fix cu o zi! Amănuntul este decisiv, pentru că scoaterea din joc a lui Popescu a venit atunci când nu mai exista posibilitatea ca generația de aur, susținută (ca și acum) de Mircea Sandu, să își desemneze alt candidat (indiferent cine ar fi fost acesta, el ar fi câștigat – nu există dubii aici).
A doua zi după condamnarea lui Gică Popescu, anonimul Burleanu – un tânăr consilier prezidențial de 29 de ani, cunoscut doar din anchetele Rise Project pentru contractele și licitațiile dubioase în care fusese implicat -, rămas în concurență cu Chivorchian, Pușcaș și Avram, câștiga alegerile.
Deznodământul a salvat FRF de la un contract înrobitor cu Mircea Sandu, care primea o rentă viageră faraonică. ProSport v-a prezentat documentul chiar atunci.
Rămân însă speculațiile – care durează de 4 ani în lumea fotbalului! – pe marginea acestei nemaipomenite succesiuni de evenimente.
2. Faptele comise de Răzvan Burleanu înainte, dar și după ce a devenit președinte la FRF nu au intrat încă pe ordinea de zi a procurorilor. Deși despre ele a scris din belșug presa. Între timp, au apărut și plângerile penale concrete, cu date exacte, fapte, nume. Cazurile finanțării ilegale, cu milioane de euro, a unor cluburi nerecunoscute de statul român, al aprobării unor prime de milioane de euro de un organism (Comitetul Executiv) declarat ilegal de statul român și al refuzului de a aplica hotărâri definitive ale instanțelor sunt de notorietate.
Totul a rămas fără ecou. Procurorii DNA n-au timp.
Deocamdată.
3. Mă întreb la ce s-a referit Gabriel Bodescu, mâna dreaptă și mâna stângă a lui Răzvan Burleanu, atunci când i-a scris anul trecut lui Justin Stefan, secretarul general al LPF, următoarele: „Anunță-i să nu se bage în față că le vine rândul oricum! Brațul lung al justiției… Te-ai băgat cu c… în p… aiurea! Să candideze toți corifeii, că-i bate ca pe preșuri! Doar Răzvan Burleanu! (…) Nu știi de unde vine apa. O să se audă în curând zumzet metalic. Și nu de zurgălăi!”.
Dialogul purtat pe Whatsapp între Bodescu și Ștefan anul trecut, obținut și publicat de Costin Ștucan în Gazeta sporturilor. Omul de încredere al lui Răzvan Burleanu anticipa atunci cu precizie acțiunile DNA din această primăvară, exact înaintea alegerilor
Deocamdată, acțiunea inițiată de DNA nu pare să-l vizeze direct pe contracandidatul lui Burleanu, Ionuț Lupescu. Atenție, însă! Acesta era director executiv la FRF în momentul comiterii faptelor de către Mircea Sandu.
Să avem, însă, răbdare. Curând se vor limpezi apele. Până la alegeri mai sunt câteva săptămâni.
Așa cum infractorii cer, toți, prezumția de nevinovăție până la condamnarea definitivă și chiar după aceea, și acțiunea procurorilor DNA – singura instituție din istoria României care a îndrăznit să ancheteze sistematic Mafia – merită sprijin și încredere.
P.S. Știu că actualilor conducători de la Casa Fotbalului le convine foarte tare să se creadă că ar avea legături oculte cu serviciile secrete și cu procurorii. Pe parcursul ultimilor ani, am descoperit modul lor de a lucra și de a gândi. Nu cred această versiune a conexiunii secrete cu instituții de forță. Probabil că, dacă vor pierde alegerile, nu vor mai însemna, din nou, nimic pentru nimeni.
Întrebările asupra acestor coincidențe rămân, însă.
ProSport vă prezintă ordonanța emisă de procurorul DNA pe 12 martie 2018, prin care se dispune predarea unor documente de la FRF în cadrul anchetei penale pornite în 8 septembrie 2014