Programată inițial pentru weekendul 7-8 octombrie, ediția jubiliară a Maratonului București a fost reprogramată pentru perioada 14-15 octombrie. Schimbarea a fost făcută din cauza Adunării Parlamentare a NATO, care a fost programată în București exact în weekendul 7-8 octombrie.
Ajuns la al 10-lea an consecutiv în care se desfășoară, Maratonul Internațional București a devenit cel mai important eveniment sportiv anual găzduit de capitala României și o dată semnificativă la nivel mondial în circuitul competițiilor de alergare. Anul acesta, cursa va alinia la start, după toate așteptările, un nou record de concurenți: peste 18.000.
Numărul alergătorilor la Maratonul București crește, în fiecare an, cu 20%, spune Valeria Răcilă
Numărul alergătorilor a crescut necontenit, de la prima ediție. Anul trecut, Maratonul București a avut 14.000 de alergători înscriși la cursele de maraton, semimaraton și ștafetă. Sute de concurenți vin din zeri de țări – mulți din America – special pentru a participa la eveniment.
Din acest punct de vedere, Maratonul București – eveniment inițiat și coordonat în ultimii 10 ani de fosta campioană olimpică la canotaj Valeria Răcilă van Groningen – a devenit o sursă de turism specific profitabilă pentru economia Bucureștiului. La nivel mondial este foarte bine dezvoltată o piață a alergătorilor amatori care fac city-break pentru a participa la alergări în alte orașe. Sutele de turiști străini veniți să alerge la maraton petrec un weekend prelungit în București, cu tot ce implică asta pentru economia și industria locală de turism – cazare, masă, distracție, cumpărături etc.
Valeria Răcilă: „Ne cerem scuze participanților. A fost un caz de forță majoră. Promitem însă că nu vor fi dezamăgiți!”
Informația că Maratonul București 2017 s-a amânat cu o săptămână a fost publicată, inițial, pe site-ul www.biciclistul.ro. Contactată de ProSport, Valeria Răcilă van Groningen, organizatoarea competiției, a declarat: „Confirm că Maratonul se amână o săptămână. Ne cerem scuze tuturor participanților, știm că, poate, unii dintre ei își programează cu multă vreme înainte participarea, mai ales în cazul celor care vin din străinătate și au nevoie de rezervări la avion, la hotel. Dar a fost o situație de forță majoră, are loc reuniunea NATO în București și este, evident, nevoie de măsuri suplimentare de siguranță”.
În 2016, peste 10.000 de concurenți au alergat pe Calea Victoriei pe lângă Palatul Regal și statuia lui Carol I. FOTO: Matei Udrea
Fosta campioană olimpică (Los Angeles 1984) spune că organizatorii încearcă să transforme ediția jubiliară a Maratonului București într-una deosebită: „Veți vedea, vor fi surprize! Promitem că nu vor fi dezamăgiți participanții. Încercăm să pregătim un traseu foarte frumos, care să îi încânte pe alergători. Vor fi invitați să asiste conducători ai AIMS (Asociația Internațională a Curselor de Distanță și Maraton) și IAAF (Federația Internațională de Atletism). Ne străduim să obținem «Bronze Level», o clasificare foarte importantă pentru competiția noastră”.
Marea surpriză pe care speră organizatorii să le-o facă alergătorilor din acest an este includerea Șoselei Kiseleff în traseul maratonului. „Până acum, maratonul a crescut an de an. Am avut, în medie, cu 20% mai mulți alergători la fiecare nouă ediție. Dacă reușim să obținem noua clasificare, operațiune care necesită timp, răbdare, organizare, pregătire, nivel foarte ridicat, atunci vom realiza ceva extraordinar pentru București”, a adăugat Valeria Răcilă.
În cadrul evenimentului „Maratonul Internațional București” se organizează cursele de maraton (42,195 km), semimaraton (21,097 km), maraton ștafetă (4X10,548 km), cursa adolescenților (3,6 km), cursa copiilor (0,85-1,4 km), cursa populară (3,6 km), cursele pentru fotolii rulante (maraton, semimaraton, cursa populară și cursa adolescenților) și chiar inedita (pentru România) probă a joggingului în scutece (0,85 km) – o întrecere a părinților cu bebeluși.
Cursa copiilor, rezervată micuților între 6 și 12 ani, măsoară între 850 și 1.400 de metri și a devenit foarte populară. Credit foto: contul Facebook al Maratonului București
Maratonul Internațional București a rămas singura competiție sportivă de nivel internațional organizată în Capitala României
„Bronz Level” este a treia treaptă ca importanță în circuitul maratoanelor internaționale, după „Gold Level” și „Silver Level”. Dacă Maratonul București va obține această clasificare va deveni cea mai galonată competiție care se desfășoară regulat în România, concurând ca impact cu evenimente singulare precum finala Europa League din 2012 sau meciurile de Campionat European care ar trebui să se dispute în 2020.
Traseul maratonului din 2016 a inclus două ture în jurul Casei Poporului și al Catedralei Neamului în construcție. FOTO: Matei Udrea
Maratonul București a devenit deja cel mai important eveniment sportiv din București, după ce Capitala a pierdut, în ultimii ani, aproape toate competițiile importante. Multe din meciurile echipei naționale de fotbal s-au mutat la Cluj, Cupa Davis și Fed Cup sunt jucate la Cluj, Arad sau Constanța. Campionatele Europene de gimnastică aflate chiar acum în plină derulare au fost relocate de urgență, anul trecut, de la București la Cluj. FRF a anunțat de curând că finala Cupei României din acest an se joacă la Ploiești, iar amicalul naționalei cu Chile se va disputa pe Cluj Arena.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER