Favoritul la preluarea postului de prim-ministru al României, clujeanul Vasile Dâncu, este un apropiat al lui Răzvan Burleanu, președintele FRF. Pesedistul a făcut parte, alături de Liviu Dragnea, conducătorul PSD, și George Maior, fostul șef al SRI, din delegația României la meciuri disputate în preliminariile pentru Euro 2016.
Ce îi leagă pe Burleanu, Dâncu, Maior și Dragnea
OAMENI ȘI SERVICII | Burleanu, în tribunele Arenei Naționale, lângă Dâncu și Dragnea. FOTO: Mediafax / Alexandru Hojda
Legătura lui Burleanu cu Dâncu este aparent greu de explicat (cei doi nu sunt nici colegi de generație, nici de partid, nici măcar din același oraș). Lucrurile se pot limpezi dacă în cadru îl introducem și pe George Maior și menționăm că actualul președinte al FRF este cadru format la fosta „Ștefan Gheorghiu” și plimbat, până la 30 de ani, prin o puzderie de funcții de consilier la diverse instituții importante (inclusiv Parlament și Președinție).
Din acest punct de vedere, eventuala ungere a lui Dâncu în postul de premier ar reprezenta o bulă de oxigen și pentru garnitura lui Burleanu, care în ultima perioadă a încercat, de exemplu, să acceseze fonduri de la buget. Cererea FRF a fost retrasă însă atunci când MTS a răspuns că aceste fonduri pot fi acordate doar dacă federația acceptă să fie controlată cum cheltuiește banii. Schimbarea guvernului poate însemna o nouă încercare de a lua bani de la bugetul statului, eventual, cu șanse mai mari de câștig.
Iordănescu l-a pierdut pe Oprea
AMICI Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu au fost colegi de afaceri, au făcut campanii electorale împreună și sunt colegi de partid la UNPR. În trecut au locuit chiar în aceeași vilă FOTO: Mediafax
În același timp, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu alte personaje din fotbal. Anghel Iordănescu, actualul selecționer, a fost numit în funcție, spun surse demne de încredere, pe filiera vicepremierului (și el demisionar) Gabriel Oprea, cu care este foarte bun prieten. Calificat între timp la Euro și cu contractul prelungit până după competiție, Iordănescu nu pare să aibă dureri de cap. Însă e clar că în culise se vor schimba unele lucruri legat de succesorul său. Surse bine informate din anturajul FRF afirmă că Dâncu și Maior ar putea avea din nou un cuvânt greu de spus.
La FRF, amestecul politicului la echipa națională nu e nou. Iordănescu a fost păstrat în funcție în 2003, după dezastrul de pe vechiul „23 August”, când România a pierdut cu 2-5 în fața Danemarcei, la intervenția premierului de atunci, Adrian Năstase. Un an și jumătate mai târziu, în toamna lui 2004, după 1-1 la Erevan, cu Armenia, același Năstase a dat undă verde pentru debarcarea lui Iordănescu pentru că România era în pragul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Unele surse afirmă că inclusiv acum Viorel Moldovan ar fi fost promovat de la tineret, după 0-8 cu Germania, ca „secund” al lui Iordănescu la seniori după o sugestie a lui Maior și Dâncu.
Szabo pleacă de mână cu Ponta după un mandat catastrofal
FRAȚII DINAMITĂ‚ Szabo, Ponta și Petrache, oamenii sub comanda cărora de sportul românesc s-au ales praful și pulberea FOTO: Mediafax
Prima victimă directă din sport a evenimentelor petrecute miercuri pe scena politică este, în mod evident, fosta mare atletă Gabriela Szabo. Fidelă a lui Victor Ponta, înregimentată în PSD și răsplătită pentru asta cu postul de ministru al tineretului și sporturilor, Szabo s-a remarcat prin gesturile nepotrivite față de fostul premier și prin lipsa de performanță în funcție.
Fosta campioană olimpică își pierde scaunul în guvern odată cu demisia cabinetului. Ea rămâne însă un cadru de nădejde în PSD, personaj bun de pus în vitrină și refolosibil cu proxima ocazie, chiar dacă mandatul său a fost marcat de contraperformanțe greu de egalat. După mai bine de un an și jumătate de la numirea sa, Gabi Szabo se poate lăuda, ca faptă memorabilă, doar cu discursul de anul trecut, de la festivitatea de premiere de după finala BRD Bucharest Open, când a luat cuvântul pentru a-i mulțumi fierbinte lui Victor Ponta pentru contribuția la propășirea sportului în România. Discursul Gabrielei Szabo a generat reacția virulentă a publicului, care a huiduit îndelung. Acum, în 4 noiembrie 2015, Szabo pleacă fără să fi lăsat în urmă vreo strategie, vreun plan de redresare a sportului, domeniu profund subfinanțat și aflat deja în moarte clinică.
Petrache mai stă la COSR până după Rio. Se anunță cea mai slabă Olimpiadă din istorie pentru România
Fostul rugbist Alin Petrache, președintele olimpismului din România, bun prieten cu Victor Ponta, pare să nu aibă momentan bătăi de cap. Mandatul său a început în 2014 și se va termina abia în 2018. Însă acum, când până la Olimpiada de la Rio a rămas mai puțin de un an, România e într-o situație fără precedent în istorie: numai 27 de sportivi calificați! Dezastrul e total și președintele COSR nu pare să aibă soluții. O asemenea catastrofă inimaginabilă în urmă cu 8 sau 12 ani ar putea precipita lucrurile și la COSR, mai ales că anul trecut, când Petrache a câștigat alegerile, contracandidații Octavian Bellu și Elisabeta Lipă au acuzat măsluirea votului pe filieră politică. Acum, protectorul Ponta a dispărut din ecuație.
Iorgulescu trebuie să se descurce, de-acum, singur cu președinții de cluburi
Secvențele din toamna lui 2013, cu cina de taină la care șefii de cluburi au participat împreună cu Iorgulescu, Ponta și Dragnea
Nici Gino Iorgulescu nu are de ce să se bucure pentru plecarea lui Victor Ponta. În toamna lui 2013, când a câștigat alegerile în fața vechiului președinte, Dumitru Dragomir, Iorgulescu l-a avut în spate pe fostul premier. În seara de dinaintea alegerilor de la LPF, Iorgulescu, Ponta și Dragnea au participat, într-un restaurant, la o întâlnire cu șefii de cluburi care urmau să voteze.
De atunci, Iorgulescu a părut să se sprijine pe prietenul său în cel puțin două momente grele la LPF: 1) astă-iarnă, când cluburile din Liga 1 au vrut să renunțe în plin sezon la retrogradarea a 6 echipe în finalul sezonului și la sistemul nou, cu play-off și play-out; 2) astă-vară, când a încercat să schimbe contractul pentru drepturile TV și să le dea cluburilor jumătate din banii promiși.
Rămâne de văzut ce s-ar întâmpla la LPF în cazul unei noi crize acum, când cel care l-a pus pe Iorgulescu în funcție a dispărut din peisaj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER