De ce UEFA are pe masă un caz exploziv. Contextul real al incidentelor grave de la Belgrad și precedentul care ar trebui să ne îngrijoreze: războiul pornit după un meci

De ce UEFA are pe masă un caz exploziv. Contextul real al incidentelor grave de la Belgrad și precedentul care ar trebui să ne îngrijoreze: războiul pornit după un meci
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe Dumitru Dragomir, autopronunțatul Oracol de la Bălcești, trebuie să-l asculți mereu cu mari rezerve. Exagerările, minciunile, dezinformările și lauda de sine se amestecă în discursul său într-o asemenea măsură încât până și cele mai echilibrate analize făcute de fostul șef al Ligii sunt privite cu sprâncenele ridicate.

Miercuri dimineață, la Tirana lumea era pe străzi și sărbătorea, cu o bucurie demnă de câștigarea unui titlu mondial, suspendarea unui meci de fotbal. La aceeași oră, la București, Dumitru Dragomir a fost sunat la Ora Exactă în Sport pentru a vorbi despre meciul Finlanda – România, însă la un moment dat a fost întrebat de Lucian Lipovan și despre incidentele de la Belgrad. Pentru cei care nu știu deja, partida din preliminarii dintre Serbia și Albania a fost suspendată în minutul 41 după ce jucătorii celor două echipe s-au luat la bătaie în încercarea unora de a captura și a altora de a recupera un steag al Albaniei Mari, agățat de un albanez inconștient de o dronă care a survolat stadionul Partizan.

„Mai e un pic și începe războiul, fraților! Țineți-vă bine. Ascultați ce vă spun eu. Aici e un focar de infecție politică”, a avertizat Dragomir, cabotin cum îl știm, iar prima reacție la o asemenea grozăvie este să cazi de pe scaun de atâta râs. Cine să-l ia în serios pe Nostradamus din fotbalul românesc? De ce ar începe un război din cauza unui albanez naționalist, pasionat de gadgeturi?

Câteva ore mai târziu, declarația revine însă ca un cui în minte. Nimeni nu știe câtă istorie a avut timp să învețe Dragomir înainte de a pleca „țăran desculț” la București, însă repetarea ei de-a lungul mileniilor nu este o vorbă de lemn, ci o realitate.

„Balcanicii produc mai multă istorie decât pot ei consuma”, spunea premierul britanic Winston Churchill, unul dintre simbolurile occidentale ale celui de-al doilea război mondial. În zona descrisă de mulți istorici drept cazanul cu pulbere al Europei au germinat în ultimul secolul două conflicte care au afectat sute de milioane de oameni de pe întreaga planetă. Orice conflict care pornește în Balcani riscă să fie fitilul unei noi explozii de proporții.

Această viziunea apocaliptică poate părea amuzantă. În rândurile de mai jos veți înțelege că balcanicii au un apetit pentru indigestii istorice.  

Două războaie balcanice și unul mondial

Balcanii reprezintă o zonă complicată. Aici conviețuiesc catolici, musulmani și ortodocși, latini, eleni și slavi, iar naționalismul este în floare. Ingredientele sunt pregătite, iar orice dezechilibru generează tensiune. De-a lungul istoriei, balanța a fost înclinată periculos de influența din exterior exercitată de Germania, Rusia și, mai nou, de Uniunea Europeană.

În 1908, spre nemulțumirea vecinilor săi Serbia și Muntenegru, Imperiul Austro-Ungar anunța anexarea Bosniei Herțegovina, teritoriu aflat formal în Imperiul Otoman care era în pragul colapsului. Protestele Serbiei n-au lăsat indiferentă prietena Rusia, o țară slavă interesată să-și extindă sfera de influență în Balcani, legată atunci prin alianța Marilor Puteri de Marea Britanie și Franța. Principalul aliat al Imperiului Austo-Ungar era Germania.

Între 1912 și 1913 au avut loc două războaie balcanice. Ca să înțelegeți volatilitatea situației, în primul Muntenegru, Grecia, Serbia și Bulgaria s-au aliat împotriva Imperiului Otoman. În cel de-al doilea conflict, Muntenegru, Grecia, Serbia, România și, atenție, Imperiul Otoman s-au aliat contra Bulgariei! România a obținut din acest conflict o parte a provinciei bulgare Dobrogea.

După ani de tensiuni, în 1914, adică acum fix un secol, izbucnea conflictul considerat drept primul mare război mondial. Evenimentul care a declanșat conflagrația s-a petrecut pe 28 iunie 1914 în Balcani, la Sarajevo, unde sârbul Gavrilo Princip l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Imperiului Austro Ungar.


Caricatură de la începutul secolului XX, cu cazanul sub presiune reprezentat de Balcani imposibil de controlat de puterile lumii

Conflictul declanșat de presiunile imense puse de Germania și Rusia a durat 4 ani. Serbia, Muntenegru și România s-au aliat cu Marile Puteri, Bulgaria, Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Otoman au luptat de partea Germaniei. Doar bilanțul militar al războiului însumează aproape 40 de milioane de victime.

Înapoi la sport și la șutul lui Boban în figura unui polițist bosniac

V-a plictisit lecția de istorie și vreți să ne întoarcem la sport?

Revenim mai aproape de prezent, în 1990. Cortina de Fier ridicată după al doilea război mondial picase, țările balcanice – mai puțin Grecia, care nu a fost în sfera de influență a URSS – , respirau senzația eliberării de comunism, iar gigantul multietnic Iugoslavia își trăia ultimele zile. Croația și Slovenia doreau restructurarea federației, Serbia, condusă de Slobodan Milosevic, se opunea.

Pe 13 mai, la Zagreb, s-a disputat meciul din prima ligă dintre Dinamo Zagreb și Steaua Roșie Belgrad. Croați contra sârbi, dar teoretic frați. 3.000 de fani, membri în Delije, galeria Steaua Roșie, au făcut deplasarea la Zagreb, unde îi așteptau alți duri, Bad Blue Boys, ultrașii lui Dinamo. Cu câteva ore înainte de meci, primele incidente au apărut în oraș, însă lucrurile au devenit serioase pe stadionul Maksimir. Croații au aruncat cu pietre, sârbii au răspuns cu panouri publicitare rupte și cu cuțite. Fanii au pătruns pe gazon, unde poliția a fost copleșită. Sute de spectatori au fost răniți.

În mijlocul incidentelor, Zvonimir Boban de la Dinamo l-a atacat pe un ofițer de poliție care bătea un fan al lui Dinamo. Pentru gestul său, viitorul star al lui AC Milan a devenit erou național în Croația, în timp ce la Belgrad a fost privit ca un naționalist croat. Boban a fost suspendat 6 luni de federația iugoslavă și urmărit penal. Ofițerul bătut era musulman bosniac.

Ca urmare a incidentelor, echipele din Croația și Slovenia s-au retras din campionatul iugoslav.


„Iată-mă, o figură publică pregătită să-și riște viața, cariera și toate lucrurile pe care faima i le putea aduce, toate de dragul unui ideal, cauza Croației”
Zvonimir Boban


Imaginea cu casca polițistului plutind în aer ca urmare a șutului în figură expediat de Boban este considerată în Croația ca momentul simbolic care a declanșat Războiul Croat de Independență.

VEZI AICI IMAGINILE CU GESTUL LUI BOBAN DE LA MECIUL CARE A PORNIT UN RĂ‚ZBOI

Conflictul a început un an și jumătate mai târziu și a durat 4 ani. Pe de o parte s-a aflat Serbia, de cealaltă Croația și Bosnia Herțegovina, țări care la final și-au declarat independența. Războiul a lăsat în urmă milioane de refugiați, pagube de peste 50 de miliarde de dolari și acuze de genocid de ambele părți.

Războiul din Kosovo

În 1998, tensiunile din zonă au izbucnit din nou în ceea ce istoria numește Războiul din Kosovo. De data această, etnicii albanezi musulmani, cu sprijin aerian oferit de NATO și terestru de armata albaneză, s-au aflat față în față cu Republica Federală Iugoslavia, compusă din Serbia și Muntenegru. Conflictul care a durat un an și trei luni s-a soldat cu zeci de mii de morți și aproape un milion de refugiați, printre care și părinții fotbaliștilor Taulant și Granit Xhaka.

Marți, Taulant Xhaka a apărat steagul Albaniei Mari pe care internaționalii sârbi voiau să-l captureze, lovind cu pumnul în stânga și-n dreapta. Aidoma lui Boban, jucătorul lui FC Basel a devenit erou național în Albania.

Ce urmează? Dragomir spune că război, dar e oare posibil?

Rusia este în continuare în spatele Serbiei. Joi, președintele Vladimir Putin, omul care a generat cea mai gravă criză geopolitică de după al doilea război mondial, va fi primit ca un prieten la Belgrad. Acum o săptămână, bunul prieten al lui Putin, regizorul Nikita Mihalkov – laureat al premiului Oscar în 1994 – a decis să țină premiera mondială a noului său film, Sunstroke, nu în Rusia, ci – surpriză! – la Belgrad. Explicația lui a fost că vrea ca nașterea filmului să fie sărbătorită alături de „prieteni”. Influența Rusiei în Serbia e la fel de mare ca influența NATO în Albania. Balcanii sunt din nou sub presiune.

Indiferent dacă al treilea război mondial va porni vreodată și va avea vreo legătură cu zona agitată din sud-estul Europei, în mod cert UEFA va avea de judecat un caz complicat, cu influențe politice majore.

Apropo, media occidentală anunță că albanezul care a lansat drona la Belgrad este fratele prim-ministrului de la Tirana, Edi Rama.

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de…
Cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo a reacționat după episodul de la București, iar internetul ”a explodat”
Cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo a reacționat după episodul de la București, iar internetul ”a explodat”
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce au fugit
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut nicio șansă. Șapte copii au rămas fără tată
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut…
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela,…
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
×