De 15 ani aducem sportul în viața ta! ProSport – 15 ani: mulțumim că ne sunteți alături!

De 15 ani aducem sportul în viața ta! ProSport - 15 ani: mulțumim că ne sunteți alături!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ideea ziarului de sport „mai altfel” s-a născut la începutul lui 1997, în urma unor discuții îndelungi între Adrian Sîrbu, Ovidiu Ioanițoaia și Cătălin Tolontan. Era o perioadă politică propice, dar una economică extrem de tensionată. În ultimii săi ani, Guvernul Văcăroiu ținuse în mod artificial leul la un nivel înalt, vreme de mai bine de doi ani dolarul fiind în jur de 2.000 de lei. Imediat după noiembrie 1996, când Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu au predat puterea, dolarul a ajuns rapid la un curs de peste 10.000 de lei. Prețurile au explodat și ele, un pachet de țigări valora o sumă dimineața și alta spre seară. Salariile au rămas pe loc sau au crescut prea puțin, neputându-se ține de rata inflației.

Nucleul, de fapt majoritatea primei redacții a ProSport, provenea de la Sportul Românesc, ziar fondat de Dumitru Dragomir în 1991 și condus de Ovidiu Ioanițoaia. La „Sportul roșu” se lucra în plumb, se tipărea în vechea tipografie de la Palatul Universul, textele se culegeau seara la linotip, paginile se trăgeau la calandru. Deja anumite publicații, mai ales cele săptămânale, se tipăreau la offset, însă nici un cotidian, nici măcar Evenimentul Zilei, care în acea vreme era liderul pieței, nu-și permitea să abandoneze ideea tiparului înalt. Din pricina costurilor, dar și din cauza unei tehnologii complet noi, pe care nimeni nu și-o asuma. La un săptămânal mai mergea să pierzi patru-cinci ore pentru o pagină, la un cotidian nu-ți puteai permite așa ceva.

Occidentul din București

În martie 1997, aproape toată redacția Sportului Românesc a demisionat. Dragomir a încercat să se opună, dar n-a reușit mai mult decât percheziționarea portbagajelor unor mașini personale ca nu cumva fugrii să plece cu bunurile din dotare. Imediat au început discuțiile pentru noul ziar. Spre 200 de oameni angajați, salarii occidentale, exprimate în dolari, condiții occidentale de muncă, un sediu ultramodern, computere pe fiecare birou.
S-a muncit vreo trei luni în orb. Cei mai mulți dintre angajați atingeau pentru prima dată în viața lor tastele unui computer. La vechiul ziar, cine n-avea mașina lui de scris de acasă, scria de mână și dădea textul unei dactilografe. Vreo două luni s-a făcut bucătărie internă, în ultima lună s-a trecut la ziarul propriu-zis.

Juve, Juve, vai de tine!

Primul număr de ziar s-a făcut cam într-o săptămână. Atât dura găsirea subiectelor, redactarea, paginarea și, în sfârșit, tipărirea. Pe prima pagină s-a titrat „Juve, Juve, vai de tine!”, după finala de Cupa Campionilor pierdută de torinezi în fața Borussiei Dortmund. Când a fost gata ziarul, mai era un pic și începea ediția viitoare. Apoi, timpii s-au scurtat progresiv. S-a ales pentru primul număr începutul lunii iulie tocmai pentru că nu erau evenimente care să dea de furcă redactorilor și paginatorilor.

Pe 2 iulie 1997, într-o zi de miercuri, apărea primul număr din ProSport. Ca treaba să fie gata pe la 9 seara, se începea la 9 dimineața, plus că multe dintre subiecte și chiar dintre pagini se făceau dinainte. Impactul a fost cel așteptat. Într-o lume încă a plumbului, un ziar color, aerisit, de un nivel grafic neobișnuit pentru România, cu subiecte redactate altfel decât știrea care trăiește de pe o zi pe alta. La petrecerea de inaugurare a fost inclusiv președintele Constantinescu. Peste încă un an numărul unu de la Cotroceni avea să ia contact cu solul patriei după o istorică și nereușită preluare în cantonamentul echipei naționale de la Săftica.

Primii cu laptop

Tehnologia pătrundea treptat în viața noastră. Am fost primii care transmiteam cronicile de pe propriile noastre telefoane mobile, într-o vreme în care alții încă se mai duceau la telefoanele cu fise sau, mai rău, la telefoanele din birourile președinților de club. Am fost primii care am transmis cu laptopuri. Procedeul a fost inaugurat cu prilejul campionatului european de tineret din 1998 și aplicat la scară largă la Campionatul Mondial din Franța, în vara aceluiași an. Nu erau laptopurile de astăzi, ci unele mari, grele ca niște pietroaie, dotate cu carduri de transmisie care se conectau greu și se deconectau repede. Odată, pe stadionul din Pitești, cineva m-a luat la rost: „Ce tot scrii bă, acolo, la televizor?”

Cu pozele la fotograf

Cristi Preda, Gabi Arsenie, Toni Salabașev, Dragoș Cristescu, primii fotoreporteri ai ziarului, cărau după ei un echipament de cel puțin 50 de kilograme. Tunuri, scannere, obiective, truse de developat. Pe parcurs, s-a renunțat la developarea în spatele porții. După ce termina un rolfilm cu 36 de poziții, fotograful scotea filmul din aparat și-l pasa unui șofer care cobora lângă gard. Șoferul lua fimul, mergea cu el la un atelier foto, îl developa și-l aducea înapoi. Fotoreporterul scana ce-i trebuia și cu ajutorul păcătosului card de transmisie trimitea imaginile în redacție.

Pagina de opinie

ProSport s-a individualizat prin calitate grafică, prin acuratețea informației dar mai ales prin nivelul comentariilor. Încă de la prima pagină s-a simțit nevoia unei pagini de opinie, un fel de Agora unde semnături importante comentau cele mai importante evenimente. Ioan Chirilă, Radu Cosașu, Fănuș Neagu, Cristian Țopescu, Adrian Păunescu, Ioan Groșan, Tudor Octavian, George Stanca, Traian Ungureanu au fost printre rubricanzii care au semnat încă din primele numere în ProSport. De asemenea, până în 2003, în fiecare zi pagina de opinie a conținut câte o caricatură.

Ediții cu grătar și iuțeală la ochi

La Campionatul Mondial din 1998, când juca echipa României, cu excepția celor care se aflau la fața locului, toată lumea era convocată la redacție, de la șefi până la șofei, curieri și dactilografe. La meciul cu Tunisia, după pauză, în curtea interioară din Luterană a început să sfârâie grătarul, iar după meci s-a stat, vreo sută de persoane, până spre ziuă. Altădată la puțin timp de la inaugurarea unui lanț fast-food american cu produse din pui, s-au adus în redacție cantități impresionante de aripioare picante. Când toată lumea înflueca, unui coleg i s-a spus că are ceva la ochi și bietul om s-a scărpinat. I-au trecut lacrimile cam după o oră.

225 de mii de exemplare a fost tirajul maxim al ziarului, cu prilejul meciului România-Anglia, de la Euro 2000

1.400 (0,15 dolari) de lei a fost prețul de debut al ProSport

U Craiova-Dinamo 2-1, la 2 august 1997, a fost primul meci de Divizia A din istoria ziarului

14 noiembrie 2001 este data la care s-a inaugurat site-ul www.prosport.ro, cu prilejul barajului România-Slovenia

Austria Viena-Rapid 1-1, în Cupa Intertoto, la 5 august 1997, a fost primul meci a cărui cronică a apărut în ProSport

România-Macedonia 4-2, în 19 august 1997 a fost prima partidă a echipei naționale reflectată de ProSport

Alin BUZĂ‚RIN / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Suedezii ne-au pus ”gând rău”! Sunt gata să ia decizia, după ce România a câștigat la ”masa verde” cu Kosovo
Suedezii ne-au pus ”gând rău”! Sunt gata să ia decizia, după ce România a câștigat la ”masa verde” cu Kosovo
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină impecabil. Și-a uimit fanii cu pozele sexy
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină impecabil. Și-a uimit fanii cu…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia.
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o…
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Dacia care pune la respect multe SUV-uri. Cum arată creația unui român - VIDEO
Dacia care pune la respect multe SUV-uri. Cum arată creația unui român - VIDEO
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×