ProSport a descoperit un text nepublicat al Maestrului, scris înainte de 1989, în care acesta, în ciuda faptului că era considerat „poetul lui Ceaușescu”, desființa echipele departamentale Steaua și Dinamo. Adrian Păunescu vorbea cu o lejeritate uimitoare despre corupția din fotbalul românesc, într-o perioadă în care Universitatea Craiova ajunsese pe locul 17 în clasament.
Legătura dintre ocrotitorul Craiovei Maxima și familia Ceaușescu creează controverse și astăzi. Poetul a trecut în neființă, însă legăturile sale cu Nicolae Ceaușescu reprezintă în continuare un subiect de polemică. ProSport vine cu o dovadă incontestabilă a faptului că Adrian Păunescu a avut tăria să critice regimul comunist atunci când a crezut de cuviință, atacând două dintre echipele de fotbal conduse de acesta: Steaua și Dinamo. Mărturia stă într-un text nepublicat, o prefață de carte, iar povestea acesteia e spusă chiar de autorul ei, jurnalistul și scriitorul Ion Jianu.
„Întâlnire cu un buchet de flori”
Jianu a scris șase cărți despre clubul Știința, dar prima este cea care are o istorie specială. „Am intitulat cartea «Universitatea Craiova-40. Leii din Bănie», iar pentru aceasta i-am solicitat lui Adrian Păunescu o prefață. Mi-a spus să vin la el acasă, în București, cu manuscrisul și cu un reportofon. În martie 1989, în partea a doua a lunii, m-am dus pe strada Dionisie Lupu, cu un buchet de flori, și m-am întâlnit cu Maestrul. Discuția a avut loc în bucătăria de la parter”, rememorează acesta.
Trecuseră 20 de etape din sezonul 1988-1989, iar singura echipă pe care Craiova o depășea în clasament era ASA Târgu Mureș. Alb-albaștrii lui Păunescu erau amenințați cu retrogradarea, iar poetul fusese exclus de patru ani din viața publică după episodul de pe stadionul din Ploiești, în urma căruia a murit și Cenaclul Flacăra. A urmat atunci un moment de răbufnire al Maestrului.
„Competitoarele, transformate în echipe-serviciu”
Discursul lui Adrian Păunescu este unul radical, în care poetul explică cum „echipele Armatei și ale Securității domină fotbalul românesc prin șantaj, forță și ilegitimitate”. „Nu cred că există un moment mai nefast al fotbalului românesc decât acesta, care pare a fi și cel mai fast, în care s-au obținut cele mai bune rezultate – și anume modul în care două grupări și-au împărțit prada și domină prin șantaj, forță și ilegitimitate. Uitați-vă și dumneavoastră, stimați cititori și iubitori ai fotbalului, dacă există vreo țară civilizată în Europa care să aibă în fruntea campionatului național echipele Armatei, Securității, Miliției… Eu cred că discuția despre corupția arbitrilor este un fleac. Nu corupția arbitrilor a adus la necazurile din fotbalul românesc, ci faptul că această corupție face parte dintr-o eroare mai mare, și anume din dizolvarea fotbalului românesc, prin desființarea cluburilor competitoare, prin transformarea lor în echipe-serviciu ale celor două mari cluburi”, scria Păunescu în textul său.
„Dinamo, mai cu seamă Dinamo!”
Principala țintă a poetului a fost echipa Ministerului de Interne, aflată pe locul secund, la două puncte de Steaua: „Dinamo, mai cu seamă Dinamo, are atâtea cluburi care îi sunt obligate, încât rezultatele se știu dinainte. S-a ajuns în fotbalul românesc ca echipa Corvinul Hunedoara să fie surclasată de Steaua, cu scorul de 11-0! Sau Dinamo să câștige în deplasare cu șapte goluri diferență!? Unde ne trezim? Ba, mai mult, conducătorii acestor cluburi, după ce că desființează alte cluburi, se și plâng că n-au cu cine juca. Asta e culmea absurdului, dar și culmea obrăzniciei. De aceea nu iubește lumea ceea ce se întâmplă, întrucât este obținut în mod fraudulos”, a continuat Maestrul.
Păunescu a oferit și exemple elocvente în ceea ce privește modul în care Steaua și Dinamo racolau jucătorii sau își influențau adversarii, prin metode specifice. „Deci, Steaua îi dă Universității Craiova, pentru Silviu Lung, pe Gherasim, de la FC Olt, care după doar câteva etape pleacă și primește drept de joc iarăși la FC Olt?! De ce? Pe ce criterii? Așa făceam noi comerț exterior cu sovieticii: noi le dădeam grâu și ei ne luau porumb! Și atunci, ce campionat e ăsta? De altfel, o simplă lectură a presei sportive din Europa arată că, acolo unde Dinamo se află pe locul 1, sunt multe probleme de natură alimentară, pe piața alimentară. Prezența echipelor Dinamo și Steaua, deci echipele Armatei și Ministerului de Interne, în fruntea clasamentului de fotbal al unei țări arată ceva din situația socială și economică din acea țară”, scria cu amărăciune cel de numele căruia începuse să se teamă clica de la putere.
Dosar pentru intimidarea lui Ștefănescu
Poetul oferă și un alt exemplu al influenței celor două echipe. Mai exact, explică amănunțit modul în care jucători de bază ai Universității Craiova erau constrânși să nu joace în meciurile directe cu roș-albii. „Își aminteau băieții de la Miliție că Ștefănescu are un cumnat care a făcut fărădelege în urmă cu câțiva ani și ba închideau dosarul, ba îl deschideau. Și Ștefănescu juca cu picioarele «moi» împotriva lor, ori stătea pe margine”.
„N-am avut curaj să predau textul editurilor”
Mărturia curajoasă a lui Adrian Păunescu n-a văzut până astăzi lumina tiparului, deși poetul știa că „aceste lucruri vor fi spuse, sigur, în viitor”. Motivul este pe cât de simplist, pe atât de frustrant. „N-am avut curajul în 1989 să predau acest text editurilor, din cauză că Adrian Păunescu făcea afirmații tari, curajoase, absolut reale, dar mie mi-a fost frică să nu am probleme. După Revoluție, acea carte a rămas în manuscris, din pricina faptului că nu mai prezenta interes”, a explicat Jianu, jurnalist la Gazeta de Sud. „Lumea ar trebui să știe că spuneam lucrurilor pe nume”
Cartea n-a mai fost publicată, iar Maestrul a rămas cu un singur regret. „Mi-a reproșat deseori nepublicarea materialului. «Lumea, istoria ar trebui să știe cum am luptat eu în acei ani pentru adevăr, pentru Universitatea Craiova. Cum spuneam lucrurilor pe nume», cam așa îmi argumenta Adrian Păunescu”.
Acum, fotbalul românesc se află sub zodia abuzului total. N-au ce căuta la Dinamo Rednic, Mateuț, Andone, Klein sau Cămătaru. Nici Hagi, Lung sau Ungureanu la Steaua pasaj din textul lui Adrian Păunescu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER