Președintele Concordiei Chiajna, Cristian Tănase, se apără în cazul celor trei fotbaliști, Milevski, Niasse și Odibe, folosiți ilegal, fără permise de muncă în România, în cinci partide din Liga 1 și Cupa Ligii între februarie și martie 2016. Deși, ca urmare a investigației jurnaliștilor de ProSport, Chiajna a fost amendată de Oficiul de Imigrări, iar autoritățile au interzis clubului să mai transfere jucători extracomunitari timp de 3 ani, Tănase declară: „Afirm în continuare și susțin temeinic faptul că am folosit legal acei jucători în meciurile de Liga 1 și Cupa Ligii”.
10.000 de lei este amenda primită de Concordia Chiajna pentru folosirea ilegală a fiecăruia dintre cei trei jucători extracomunitari. Cuantumul amenzilor este de 30.000 de lei
Dialogul a continuat.
Reporter: Dacă e legal, de ce ați fost sancționați? Tănase: Am primit o amendă pe care o vom contesta în instanță, dar este o chestiune pe care tot presa o poate investiga și poate face demersurile necesare la autoritățile competente, să se reglementeze în Codul Muncii mai multe anomalii. Și în ziua de astăzi, eu dacă legitimez un jucător extracomunitar, urmez aceeași procedură.
În acest moment, conform regulamentelor FRF, cluburile din Liga 1 pot legitima jucători din afara Uniunii Europene doar pe baza bonului de înregistrare, eliberat de Oficiul pentru Imigrări la depunerea dosarului pentru permis de muncă, și a unui contract nedepus la ITM care este, în consecință, ilegal.
Pe 11 iulie, ProSport a solicitat FRF un punct de vedere oficial în privința articolului 19, punctul 9 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal, articol care încalcă legislația muncii din România. După 9 zile, răspunsul federației se lasă așteptat.
Inițial, Răzvan Burleanu se declarase uimit de situația jucătorilor folosiți ilegal de Chiajna: „Acum aflu despre acest lucru. Orice legitimare trece pe la Ligă. Așteptăm să vedem care va fi poziția lor. Sunt uimit de ce aud. Din păcate, noi nu avem pârghii pentru a verifica situațiile de acest gen care se pretrec în Liga 1″. Reacția președintelui FRF l-a iritat pe Cristian Tănase:
„Ce m-a deranjat a fost că s-au dat unii fete mari, au fost mirați că se întâmplă așa ceva. Și pe la cluburi, și pe la federație. Să nu facem pe mironosițele, să fim bărbați. Ok, noi suntem singuri care am legitimat jucători extracomunitari…E în regulă! Restul au toți buletine de Botoșani. E clar că Regulamentul FRF și Codul Muncii trebuie puse cap la cap”
Conform datelor oficiale oferite de Inspectoratul General pentru Imigrări la solicitarea ProSport, 191 de fotbaliști extracomunitari au primit permis de muncă din 2014 până acum. Alți 58 au primit aviz negativ. Câți dintre ei au evoluat în Liga 1 ilegal?
Inspectoratorul refuză să dea nume și date concrete.
Zilele trecute, una dintre sursele ProSport din investigația în cazul „Fotbal la negru” a declarat că și-a găsit toate prezoanele roții de la mașină desfăcute, lucrudupă ce roata a început să facă un zgomot suspect în mers. „Cu siguranță are legătură cu declarațiile mele din acest caz”, a declarat Răzvan Pelmuș, fostul oficial al clubului care a susținut falsul și uzul de fals în documentele jucătorilor Milevski, Niasse și Odibe. Întrebat despre bizara defecțiune a mașinii lui Pelmuș, Cristian Tănase s-a rezumat să spună: „Nu comentez astfel de chestiuni și nu mă interesează. Sunt organe competente care pot să se pronunțe”.
Între timp, articolul 19 rămâne în picioare, iar campionatul începe vineri, 21 iulie.
Va juca vreun extracomunitar proaspăt transferat în meciurile din Liga 1?
Vineri, va avea loc și ședința Comitetului Executiv a FRF. Ca urmare a dezvăluirilor din ProSport, unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi constituirea unui grup de lucru FRF – LPF care să se ocupe de modificarea regulamentelor și adaptarea lor la legislația României. Una dintre propuneri este găsirea unei firme de avocatură care să ajute juriștii celor două foruri să readucă regulamentele sportive în legalitate.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER