Efectul Șarapova produce hohote de râs în România: federațiile de șah și bridge, avertizate de Agenția Națională Anti-Doping că meldonium e interzis. Cazuri incredibile de dopaj la noi în țară, la șah și bridge

Efectul Șarapova produce hohote de râs în România: federațiile de șah și bridge, avertizate de Agenția Națională Anti-Doping că meldonium e interzis. Cazuri incredibile de dopaj la noi în țară, la șah și bridge
  • Publicat:
  • Actualizat:

Luni după-amiază, București, ora 13:00, cu aproape 9 ore înainte ca lumea sportului să fie zguduită de mărturisirea Mariei Șarapova, care a anunțat că a luat substanța interzisă meldonium. În sediul Federației Române de Șah se aflau câțiva funcționari, în momentul în care pe o adresă de email a instituției a intrat un mail nou. Era o avertizare bizară. Sub antetul Guvernul României, Agenția Naționale Anti-Doping (ANAD), federația de șah era informată că, începând cu 1 ianuarie 2016, Meldonium – substanța care avea să devină celebră peste doar câteva ore – a intrat pe lista neagră  a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), la capitolul S4. Adică hormoni și modulatori metabolici.

Mesajul semnat de președintele ANAD, Grațiela Elena Vâjială, a produs hohote de râs în sediu. Sportivii care își deformează coloana vertebrală, stând ore întregi pe un scaun de pe care mută pe o tablă de lemn niște piese de lemn cântărind fiecare în jur de 30 de grame, sunt avertizați că ar putea să fie prinși dopați dacă folosesc o substanță utilizată de sportivii din spațiul ex-sovietic pentru mărirea rezistenței la efort.

Comicul situației a fost complet. Cine ar lua Meldonium pentru a da mat unui rege de lemn? „A venit hârtia asta, dar e o situație caraghioasă. Cum se ne dopăm la șah? Ok, se mai trotilează câte unul la un concurs, dar chiar să luăm substanțe care ajută la efort nu am mai pomenit. Serios acum, singura noastră problemă este că la concursuri au apărut sportivi care folosesc tot felul de device-uri electronice. Calculatoarele în șah sunt din ce în ce mai bune și unii vor să trișeze folosind inteligența artificială”, a declarat, pentru ProSport, antrenorul federal Constantin Ionescu.

Miercuri, la ProSport Live, Grațiela Vâjială se plângea că Liga Profesionistă de Fotbal nu cere controale doping. În acest timp, agenția pe care o conduce ia foarte în serios problema dopajului în șah. „Avem teste permenente la competiții. Vin cei de la ANAD și iau probe de urină șahiștilor”, spune Constantin Ionescu.

Un test costă federația în jur de 1.300 de lei. Banii sunt primiți de la Ministerul Tineretului și Sportului printr-un contract și sunt apoi plătiți de federații Agenției Naționale Anti-Doping.

Eforturile ANAD din șah au fost răsplătite în 2012, când Florian Iulian Dobre de la clubul CS Otopeni a fost suspendat pe o perioadă de 3 luni pentru dopaj! Nu e o glumă. Fostul secretar general al FRȘ, Cristian Palamar, confirmă cazul petrecut la un meci de Cupa României la șah: „Neavând ce face și neocupându-se cu lucruri serioase, cei de la ANAD l-au prins pe acest băiat. El a venit la un concurs după o noapte în care a fumat ceva substanțe halucinogene. Asta nu e în regulă și, drept dovadă, pe lângă suspendarea pe trei luni, a fost exclus din lotul echipei la care activa. A fost, însă, o glumă de copil teribilist. Nu are nicio legătură cu cazurile de dopaj din sport, nu are legătură cu Șarapova și cu meldonium”.

Substanța cu care a fost depistat Dobre este indicată pe site-ul ANAD, în arhiva cazurilor de dopaj din sportul românesc. E vorba despre tetrahidrocanabinol, pe scurt THC, o rășină uleioasă întâlnită în hașiș și marijuana.

Dezamăgit de acest caz ciudat de dopaj, Dobre s-a retras din șah.

Citește mai jos continuarea articolului.

Hohotele de râs ale președintelui federației de bridge

Luni, în timp ce angajații federației de șah se amuzau pe seama avertizării primite de la ANAD, pe adresa de email a Federației Române de Bridge a intrat o scrisoare similară.

O paranteză. Meldonium a fost interzis de la 1 ianuarie 2016, dar Federația de șah și cea de bridge au fost informate de ANAD, printr-o adresă, în privința acestei schimbări abia pe 7 martie, în ziua în care Șarapova a făcut anunțul. Acum două zile, Grațiela Vâjială declara la ProSport Live: „În România, lista se aprobă prin ordinul președintelui. Se publică în Monitorul Oficial apoi, alături de ordinul președintelui, noi o tipărim într-o broșură pe care o distribuim federațiilor, sportivilor, antrenorilor”.

„Dopingul electronic este adevăratul doping la șah. Nu ia nimeni o substanța la șah. Nu văd de ce se fac controale antidoping la șah”
Cristian Palamar, fost secretar general FR Șah

Informarea privind interzicerea substanței meldonium a apărut în numărul 802 din Monitorul Oficial, publicat în 28 octombrie 2015. Oficialii federațiilor de șah și de bridge susțin că, în cele peste 4 luni scurse de atunci, la sediile lor nu a venit nicio broșură care să conțină lista interzisă actualizată cu meldonium. „Am trimis această avertizare la toate federațiile. Nu la bridge și la șah, la toate. Ca să nu mai spună că nu știu. Am pus substanța pe site și am dat o avertizare acum două săptămâni pentru că am văzut că sunt foarte multe cazuri în fostul spațiu sovietic. Noi suntem aproape de Moldova”, a răspuns, joi, Grațiela Vâjială.

Înapoi, însă, la Federația de bridge și la avertizarea primită luni, conform căreia sportivii care iau meldonium riscă o suspendare de 4 ani din activitatea sportivă. Pentru a înțelege uimirea celor care au citit mesajul, trebuie mai întâi să înțelegem ce este bridge-ul:

  • Este un joc de atu și se joacă cu un pachet întreg de cărți împărțite egal între patru jucători care alcătuiesc două perechi adverse (axe). Jucătorii aflați pe două laturi opuse ale mesei de joc constituie o axă.
  • Jocul are două părți: prima în care se licitează, în care axele, printr-un limbaj codificat, își propun, cu cărțile de care dispun, să realizeze un anumit contract și a doua parte în care se desfășoară jocul propriu-zis, adică jocul de levată, în care axa contractantă încearcă să-și realizeze contractul, iar „flancul” încearcă să-l împiedice.
  • Fiecare jucător are în mână 13 cărți. O levată este compusă din patru cărți, câte una de la fiecare jucător. Contractele sunt până la nivelul 7 și pot fi de atu (trefla, caro, cupă, pică) sau de fără atu (FA). O axă își realizează contractul daca ia 6 levate plus un număr de levate egal cu nivelul licitat. Ex: pentru un contract de „4 pici” sunt necesare 10 levate cu atu pică.

Practic, jucătorii de bridge au în mână 13 cărți a câte 1,8 grame fiecare. De ce ar lua meldonium pentru a câștiga într-un sport supernișat, care în România oferă premii simbolice?

ProSport l-a contactat pe președintele Federației Române de Bridge, politicianul Ludovic Orban. Dialogul este redat integral:

Domnule Orban, știați că federația pe care o conduceți a fost avertizată de Agenția Națională Anti-Doping în privința interzicerii meldoniumului?
(Hohote de râs în telefon) Serios? Nu mi-am verificat mailul. (Râde din nou). Probabil că un funcționar de la agenție a trimis la toate federațiile.

Cum găsiți avertizarea?
Creierul uman nu are nevoie de meldonium. La bridge, nu ne folosim mușchii. Ne folosim creierul.

Sigur nu aveți nevoie de anduranță?
(Râde din nou în hohote) Auziți, să sunați și la federația de șah, poate le-au trimis și lor.

Am verificat. Au primit.
(Izbucnește într-un hohot molipsitor. După câteva secunde, răspunde amuzat) În regulă. Am luat la cunoștință și vom veghea să nu avem cazuri de dopaj în bridge.

Culmea sportului: jucătoare de bridge, dopată

Râsul lui Orban este molipsitor, însă situația este serioasă. Acum câțiva ani, o jucătoare de bridge cu o vârstă trecută de 50 de ani a fost luată în vizor de Agenția Națională Anti-Doping pentru că a luat medicamente considerate interzise de WADA. Problema este că sportiva avea probleme cardiace reale și lua un medicament pe care alți sportivi ma tineri îl folosesc pentru a-și îmbunătăți anduranța. Grațiela Vâjială a explicat acest caz: „Am avut un caz la bridge cu ani în urmă, cu metablocant. Indiferent că este tânără sau în vârstă, nu contează. Când sunt implicați într-un caz de dopaj și vin la agenție, cei de la federații spun că n-au știut. Că n-au fost educați”.  


Două jucătoare britanice de bridge, în 1942, pe vremea când dopajul în bridge ar fi fost considerat o nebunie

Situația este absurdă. Vârsta jucătorilor de șah și de bridge aflați în activitate nu este limitată de condiția fizică. Cazurile în care sportivii în vârstă au nevoie reală de medicație trecută pe lista neagra WADA sunt frecvente. Comitetul Olimpic Internațional a fost sesizat în repetate rânduri, însă și-a menținut poziția de toleranță zero față de folosirea substanțelor interzise. Președintele ANAD a acceptat să comenteze această situație: „Meldonium se folosește pentru probleme ischemice. Cu atât mai mult, un sportiv în vârstă nu poate să-l folosească. Trebuie să-și facă o scutire de uz terapeutic ca să-l poată utiliza. Dacă are un dosar medical… Trebuie să aibă o aprobare, trebuie să știe că acest medicament este interzis”.

„Avem jucători și la 70 de ani. Mi se pare ridicol să îi iei la testul doping. Ei ne controlează pe noi în loc să se concentreze pe cicliști sau pe fotbaliști. E un fel de a ne afla în treabă”, spune Cristian Palamar, fostul președinte al federației de șah.

Grațiela Vâjială, cea care se plângea de lipsa de deschidere a LPF și FRF, răspunde: „Cei cărora li se pare haioasă situația sunt chiar inconștienți!”.

Meldonium sau mildronat este un medicament produs în Letonia și folosit cu precădere de sportivii din spațiul ex-sovietic. În ultimele zile, au fost anunțate 7 cazuri de sportivi ruși depistați pozitiv pentru meldonium. Medicamentul este folosit pentru a trata ischemia, o lipsă de circulație sangvină în părți ale corpului, în special în cazurile de angină și alte probleme cardiace. Potrivit WADA, meldonium mărește performanța sportivilor, transportând mai mult oxigen în țesuturile musculare.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când…
”Regina frumuseții” a luat o decizie la 19 ani, iar viața i s-a schimbat total. ”Am fost spălată pe creier”
”Regina frumuseții” a luat o decizie la 19 ani, iar viața i s-a schimbat total. ”Am fost spălată pe creier”
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
FCSB, probleme grave pentru meciul cu Hoffenheim: trei titulari, printre care vedeta echipei, ratează partida
FCSB, probleme grave pentru meciul cu Hoffenheim: trei titulari, printre care vedeta echipei, ratează partida
Daniel Popa, ofertat de o echipă din Superligă! Unde ar putea ajunge atacantul de la FCSB
Daniel Popa, ofertat de o echipă din Superligă! Unde ar putea ajunge atacantul de la FCSB
”E campioană! Câştigă titlul cu două etape înainte” Emil Grădinescu anticipează o surpriză de proporţii: ”Ai grijă! Se înregistrează”
”E campioană! Câştigă titlul cu două etape înainte” Emil Grădinescu anticipează o surpriză de proporţii: ”Ai grijă! Se înregistrează”
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii cu 153 de lei mai mari, începând cu 1 ianuarie 2025
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii cu 153 de lei mai mari, începând cu 1 ianuarie 2025
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi…
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la cunoştinţe după gest
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la cunoştinţe după gest
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: N-am înţeles niciodată de ce
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: N-am înţeles niciodată…
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Călin Georgescu cutremură România. Schengen nu e ce credeam noi: Toți sunt spălați pe creier
Călin Georgescu cutremură România. Schengen nu e ce credeam noi: Toți sunt spălați pe creier
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui la telefon în momentul în care s-a produs tragedia: „Mi-a strigat numele de două ori”
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui…
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
România îşi află vineri adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026
România îşi află vineri adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
×