Este hala o bombă chimică? Răspunsul managerului unui club de arte marțiale din clădirea unde funcționa Colectiv: „Mai mult sau mai puțin. Într-adevăr, poți să spui că pereții erau impregnați cu solvent”. Cum se fac afaceri în Fabrica morții

Este hala o bombă chimică? Răspunsul managerului unui club de arte marțiale din clădirea unde funcționa Colectiv:
  • Publicat:
  • Actualizat:

De la etajul 1 al clădirii din piața Bucur, reclama clubului Colectiv supraveghează mozaicul uriaș de lumânări roșii și galbene aprinse în ultimele 6 zile. Litera C stilizată și punctul din mijloc o fac să semene cu un ochi atent. E singurul din zonă, dar e doar un simbol. De jur împrejurul clădirii vechii fabrici Pionierul, pe străzile Bucur, Tăbăcăriei și Verzișori, nu se află nicio cameră de supraveghere. Nici măcar una pe sutele de stâlpi din zonă. Dacă vor să verifice timpii de reacție ai echipajelor de intervenție chemate vineri seară la locul unde peste 200 de tineri au ars ca pe rugurile Inchiziției, procurorii nu au la dispoziție nicio imagine video. „Noi nu am montat camere de supraveghere în sector. Nu am avut fondurile necesare. Cei de la sectoarele 1 și 3 au avut buget pentru așa ceva”, explică Adrian Ionescu, șeful Poliției Locale din sectorul 4.

E sectorul 4, fostul sector 4 Piedone. În acest timp, în sectoarele 1 și 3, bărbați fără uniforme care descind aproape zilnic din mașini fără nicio inscripție instalează camere albe, cu doi ochi, pe stâlpii metalici. „Sunt montate la cererea Poliției Locale”, susțin ei. Adaugă: „În sectoarele 1 și 3 se pun cele mai multe. Le instalăm în intersecții, dar punem și în alte locuri indicate de poliție”. După câteva zile, alți muncitori în salopete care coboară din Dacii albastre colantate cu sigla firmei RCS RDS conectează camerele de supraveghere la rețeaua Enel. „Avem un protocol cu ei”. Tot cei de la RCS RDS vin ulterior pentru reglaje de unghi. Încet, încet, acoperită de protocoale, România se umple de camere de supraveghere, în timp ce corupția înflorește.

Fosta fabrică Pionierul, un complex sumbru format din mai multe corpuri de clădiri vechi, este baricadată. Poarta mare de fier din față stă închisă. Dincolo de ea se află o alee pe care au intrat și tinerii veniți vineri seară în clubul Colectiv pentru concertul Goodbye to Gravity. După 100 de metri, au cotit la dreapta, într-un gang în capătul căruia se afla un container portocaliu de marfă cu sigla Colectiv. Pe acolo au intrat în club, însă mulți n-au mai ieșit în viață. E al treilea corp de clădire de la intrare. Aleea este închisă în partea cealaltă cu altă poartă masivă din fier ruginit. De câteva zile este trasă, iar găurile de supraveghere sunt acoperite cu hârtie. Dincolo de ea, se văd totuși mașinile Poliției și procurorilor. Cercetările de la Colectiv continuă.

Citește continuarea mai jos.

Polițist local supraveghează zonă. Deasupra, logoul firmei Colectiv supraveghează polițistul local și zona

Cele două porți de acces în incinta fabricii Pionierul sunt numerotate cu 1 și 2. Linia punctată indică drumul parcurs până la intrarea în club

Intrarea principală în curtea fabricii, păzită de polițiști, polițiști locali și pompieri

Poarta din spate este închisă. În dreapta, în clădirea fără geamuri, figurează sediul firmei Protan SA, autorizată de ministerul Mediului pentru servicii de ecarisare

 

5 euro metru pătrat, în Fabrica morții

Un spațiu de închiriat în „Fabrica morții” – senzația este accentuată de faptul că toate geamurile laterale sunt acoperite cu plasă, indiferent de etaj – costa 5 euro/metru pătrat pe lună. Colectiv avea 425 de metri pătrați. În cazul clubului, chiria era de 3,5 euro/metru pătrat, adică 1.487,5 euro pe lună.  

Numele companiei care deține fabrica este cunoscut, dar identitatea persoanelor din spate rămâne un mister. „Nu știu cine sunt patronii, am auzit că niște greci”, spune Bogdan P., administratorului clubului de arte marțiale Green Dragon care funcționează în incinta fostei fabrici. Firma off-shore Teamset Consultants, cu sediul în Nicosia, Cipru, deține 91% dintre acțiunile Pionierul SA, o companie de al cărei nume se leagă cazuri de evaziune fiscală și condamnări cu închisoarea. Unul dintre foștii administratori, cetățeanul israelian Gideon Zelivansky, a primit o pedeapsă de 10 ani pentru înșelăciune în formă continuată într-un dosar finalizat în 2014.

În ultimii 3 ani, în incinta fabricii Pionierul s-au produs trei incendii. În ciuda acestui detaliu, în fostele hale își desfășoara activitatea mai mulți agenți economici. „Sunt între 9 și 12, nu știu exact numărul”, susține șeful Poliției Locale din sector. Câteva dintre firme au bannere pe fațada clădirii din piața Bucur, dar nimeni nu vrea să vorbească la numerele de telefon de pe afișele publicitare care atârnă deasupra miilor de lumânări aprinse. Pentru a afla detalii despre fabrica groazei, un reporter ProSport camuflat sub identitatea părintelui unui copil de șapte ani a încercat să discute cu patronii sălilor de dans și de arte marțiale aflate la Pionierul.

Prima persoană contactată a fost administratorul firmei Dance Club Perfect Show care organizează cursuri de dansuri pentru copii și adulți, dansul mirilor, zumba fitness și oferă dansatori pentru evenimente. Femeia s-a recomandat a fi soția coregrafului L.

Reporter: V-am sunat cu o rugăminte. Am vrea să aducem un copil la dans. Ce trebuie să fac?
Administrator: Să-l aduceți la noi să-l vedem. Câți ani are?

Șapte.
Șapte ani. Să vă trăiască. Puteți să-l aduceți vineri de la 7 și jumătate.

Până atunci nu se poate?
Până vineri, nu. A fost incidentul acela în clubul Colectiv.

Acolo a fost? N-am știut că e în clădirea respectivă.
Clubul Colectiv era într-o clădire mai veche. Noi nu avem nicio treabă. Noi suntem exact în clădirea principală, construită mult mai târziu. Nu avem țevi de gaze, nu avem nimic. Ca să stați liniștit. Toate cablurile sunt împotriva focului. Noi suntem pur și simplu o școală de dans. Dar, din respect pentru ceilalți, și ținând cont de ce e în fața fabricii, ar fi aiurea să se audă muzică.

În fața clădirii sunt toate lumânările?
Da. Toate lumea are acolo activitate, sala de fitness, cei cu Vaillant, cu caloriferele. Sunt multe firme acolo. Nu ne-am început activitatea.

Ce Dumnezeu s-a întâmplat acolo?
A fost un club și patronii au improvizat ca să…nu știu… Cu mult burete. De la o artifică, ar fi luat foc.

Spuneți că nu e lângă școala dumneavoastră?
Nu, nu. Aceea este într-o clădire veche. Practic, nici clădirea nu are nicio vină, că nu s-a prăbușit. Pur și simplu, improvizațiile patronului au dus la…A făcut un tavan fals, construit numai din lemn și îmbrăcat într-un burete care nu era ignifug. Cel mai ieftin de pe piață. La o scânteie, la o simplă aprindere de brichetă, putea lua foc.

Mă tem pentru că am citit pe net că au găsit otrăvuri…
Nu, nu, nu. Astea sunt doar improvizațiile.

 

Citește continuarea mai jos.


Cine ar închiria spații într-o clădire a cărei tencuială stă să se prăbușească?

Geamuri și gratii vechi, un zid imediat dincolo și guri de aerisire noi. Un paradox al clădirii Pionierul

 

Reveniți cu un telefon pe joi. Să vedem dacă dăm curs. Azi ținem închis. Veniți acolo, dacă vă convine sala, dacă aveți încredere…Vorbele sunt de prisos. Nu am cum să vă conving. Vă înțeleg incertitudinea. Nici noi nu știm nimic. Ce știm și noi, știm de la televizor
Administrator sala Dance Club Perfect Show. Joi, numărul de telefon era închis

Acolo a fost o fabrică de pantofi?
Da, da, da, pe vremuri. De încălțăminte. Dar nu mai este absolut nimic acolo. Noi funcționăm de cinci ani aici, avem copii crescuți de la patru ani. Nu avem absolut nicio treabă. Suntem într-o clădire rezistentă, nu avem țevi de gaze.

Mi-e teamă. Am auzit că acolo a fost depozitul de solvent al fabricii.
Asta, probabil în clădirile aflate în spate. Noi suntem în clădirea principală. La parter este Costin Bucur, și-a încetat și el activitatea. Noi suntem la etajul unu. În partea cealaltă, mai este un club de chitară. Pe palier cu noi e domnișoara de pian cu care noi colaborăm. Sala de fitness. Noi suntem singuri în clădirea principală. Acum doi ani, a fost consolidată. Singura parte care a fost consolidată. Ne-am interesat dimineață și partea asta s-a construit după cutremur. Este partea nouă. Ce e în spate, probabil sunt coclauri. Noi nu avem treabă. Nu există niciun risc. Până la urmă, nici partea unde era clubul. Nu era nicio treabă cu ea. Nici n-a fost club acolo înainte.

Dar ce a fost?
A făcut parte tot din Pionierul, parcă. Habar n-am.

Mi-e cam teamă, dar cred că o să vin vineri.
La 18:30. Nu trebuie să vă fie teamă.

Mi-e teamă pentru că a fost și anul trecut un incendiu în clădire.
Nu la noi. Nu știu ce incendiu.

Cu covoare, în noiembrie 2014.
Nu știu ce să vă zic. Gândiți-vă că până la urmă este și riscul nostru. Și noi suntem părinți, și noi avem copii și n-am pune viața nimănui în pericol. Dintre copiii pe care-i avem la dansuri, nu există nicio problemă. O să afișăm peste tot partea cu clădirea. Vă dați seama, fiecare are oarecum de pierdut de urma incidentului. Încrederea, siguranța omului contează cel mai mult.

Dar nu aveți părinți care s-au retras?
Nu. Nu, pentru că știu clădirea. Probabil, o să fie o problemă cu fluxul nou de copii. Părinții or să audă că e incinta fabricii Pionierul și or să stea pe gânduri. Nu este vina noastră. Suntem oameni, nu deschidem acolo momentan din respect pentru victime. Este imaginea destul de sumbră, vă dați seama cum ar fi să vină copilașii acum la dans. Am plâns la televizor.

 


O mamă cu un copil în brațe privește marea de lumânări aprinse pentru copiii altor mame

Unii zic că au închis în semn de respect, alții din cauza controalelor

Administratorul clubului de dans susține că programul este sistat în semn de respect pentru victimele tragediei de la Colectiv. Declarația sa este contrazisă de Bogdan P., omul care manageriază sala de arte marțiale Green Dragon. În această săptămână, clienții lui care au plătit 90 de lei pentru 8 ședințe lunare își desfășoară antrenamentele într-o sală din Berceni:

„Mai am la Unirii, marțea și joia, de la 5 la 6, dar e chiar la clubul acela Colectiv, unde a avut loc incidentul. Momentan, antrenamentele sunt sistate. Da, e acolo nebunie totală și până nu se așază un pic lucrurile e destul de greu de avut acces. Nu se intră. E în fabrica Pionierul, în hale. Halele acelea sunt de tip fagure și sunt foarte multe cluburi care închiriază. Belly dance, dans sportiv, muzică, festivități, etcetera. Acum, toți sunt luați la control. Toți administratorii aduc ce le trebuie. Momentan, toată lumea și-a sistat activitatea și răspunde la solicitările din partea statului”.

Adrian Ionescu, șeful Poliției Locale, neagă intervenția în forță a autorităților după moartea brutală a 32 de persoane: „Nu am făcut controale. În schimb, am pus la dispoziție documentele pentru punctele de lucru care mai sunt în fabrică”. El vorbește despre 9-12 agenți economici, managerul sălii de arte marțiale spune că sunt aproape 100 de spații și zeci de firme care au închiriat: „Să zicem că sunt 90 de spații”.


Imagine surprinsă prin gaura porții. Mașinile de poliție sunt parcate la intrarea în gangul care ducea la Colectiv

Discuția cu Bogdan P. despre înscrierea copilului la arte marțiale decurge până la un punct după același tipar cu dialogul de la sala de dans. La un moment dat, însă, convorbirea se duce spre posibilitatea ca în corpul de clădire în care se află clubul să fi fost pe vremuri un depozit de solvent al fabricii Pionierul. Toluenul este una dintre substanțele inflamabile aflate în depozitele oricărei fabrici de încălțăminte.

Reporter: Lucrau cu solvenți în fabrică. Mi-e teamă să-mi aduc copilul. Sălile pot să fie bombe chimice.
Manager: Ă‚ăăăă. Mai mult sau mai puțin. Cel mai bine veniți și vedeți. Da, într-adevăr poți să zici că sunt pereții ăia impregnați, dar betonul preia mai puțin un agent chimic. Restul, împărțeala gen fagure, e făcută prin pereții ăia de carton presat. Iar ăștia sunt de proveniență nouă, nu sunt de pe vremea când fabrica era activă. Nu au cum să aibă în ei solvenți.

Toluenul sau toluolul este o hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, insolubilă în apă, din seria benzenului. În combinație cu alte elemente poate deveni extrem de periculos; de exemplu trinitrotoluenul (trotilul) – TNT, un exploziv puternic. Asupra organismului uman are efecte nocive dacă este inhalat, dar spre deosebire de benzen, care este cancerigen, toluenul nu prezintă asemenea efecte. De asemenea, toluenul este utilizat ca și drog halucinogen, cu efecte devastatoare pentru sistemul nervos

Managerul îl liniștește totuși pe părinte: „Se face din țânțar armăsar. Eu am închiriat de niște ani de zile. Ă‚sta e al doilea spațiu pe care eu îl închiriez, tot în fabrică. Nu am avut probleme nici pe vechiul spațiu, nici pe ăsta nou. Dar veniți și vedeți, simțiți orice miros”.

Reporter: Mai miroase a solvenți?
Manager: Nu. Veniți și vedeți.

Bogdan P. are o explicație clară pentru dezastrul petrecut vinerea trecută într-o sală vecină cu clubul său de arte marțiale: „Buretele foarte uscat s-a aprins. Despre aia e vorba. Dacă omul ăla a avut și schelet de lemn care dacă nu era ignifugat s-a aprins și ăla repede. Administratorul are buba mare. Nu avea voie să aducă atâția oameni. Ă‚ia au declarat 80 și au intrat 400. Noi am fost acolo”.

Citește continuarea mai jos.

Gură de aerisire înnegrită de fum pe peretele din spatele clubului Colectiv

Alte două guri de aerisire pline de funingine

 

„Primăria trebuia să verifice spațiile”

Vinovatul? Managerul clubului spune: „Primăria trebuie să verifice spațiile. Trebuie să ai la dosar autorizații de la pompieri, de la ăia, de la ăia. Primăria trebuie să aibă grijă ca în momentul în care tu declari ceva, aia să fie realitatea. Practic, Primăria a dat avizul de funcționare fără avizul de la pompieri”.

Șeful Poliției Locale care se află în subordinea primăriei sectorului 4, Adrian Ionescu, are altă versiune: „Dacă patronul dă o declarație pe propria răspundere la Camera de Comerț și spune că face o activitate și apoi face altceva se poate sau nu se poate constata. E inconștiența lui. Dacă face camere de gazare, atunci este inconștiența lui. Asta e realitatea”.

Pentru faptul că patronii unui club din București pot omorî inconștient 32 de oameni fără ca autoritățile să prevină dezastrul, românii vor ieși și diseară în stradă. Capul lui Cristian Popescu Piedone, superiorul lui Adrian Ionescu, a căzut încă de miercuri.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×