Nicolae Badea a demarat executarea silită a acțiunilor pe care actualul proprietar, Ionuț Negoiță, le are la FC Dinamo. Procedura survine după ce, luna trecută, Curtea de Apel a confirmat punerea sub sechestru a 92,9368% din acțiunile pe care Negoiță le are la gruparea „roș-albă”, în contul datoriei de 2.000.000 de euro pe care acesta o înregistrează către Badea. Conform înțelegerii dintre cei doi, la momentul preluării clubului de către Negoiță de la Badea, primul trebuia să vireze suma de 2.000.000 de euro pentru a deveni proprietar la SC FC Dinamo București 1948 SA. Banii n-au fost achitați, Badea a demarat la sfârșitul anului trecut operațiunile în Justiție și a obținut sechestrarea acțiunilor pe 12 ianuarie 2017.
Nicolae Badea: „Recursul s-a pronunțat deja„
Imediat, a urmat procedura de executare silită, inițiată prin intermediul Biroului Executorilor Judecătorești Constantin, Niculae și Asociații. Ionuț Negoiță a contestat executarea silită la Judecătoria Sectorului 3, unde i-a reclamat pe Nicolae Badea, firma acestuia (MBL Computers SRL) și Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București. Procesul a început înainte să se pronunțe Curtea de Apel (pe 12 ianuarie) și își va derula pe 21 februarie al doilea termen.
Contactat de ProSport, Nicolae Badea a fost sarcastic: „Este o cale procesuală uzitată împreună cu alte căi cum este recursul, recurs care s-a pronunțat deja. Contestația vizează aceeași măsură adoptată de instanța de fond, însă nu poate schimba nimic, pentru că decizia este definitivă și executorie. Contestația făcută de el nici nu mă vizează pe mine, vizează formula executorie judecătorească”.
Sursele ProSport spun că situația lui Negoiță este dificilă, iar revenirea lui Badea – acesta a negat permanent că ar fi interesat de așa ceva – este foarte probabilă. „Ionuț (n.r. – Negoiță) are probleme financiare. Nu are de unde să achite acum 2.000.000 de euro. Badea știe asta. Acum câțiva ani, când a vândut clubul, a fost nevoit să facă pasul în spate, pentru că, altfel, nu i l-ar fi cedat niciodată lui Negoiță. Între timp, a primit semnale că perioada grea a trecut și vrea să se întoarcă”, a explicat, pentru ProSport, o persoană apropiată de cei doi.
Ce câștigă Negoiță
Interesantă este, în toată această luptă pentru Dinamo, poziția lui Nicolae Badea. Acesta a negat în permanență că ar fi interesat de revenirea la conducerea clubului, susținând că vrea doar să recupereze datoria. Pe de altă parte, evoluția evenimentelor confirmă, pas cu pas, contrariul.
Contestarea în instanță a executării silite îi va aduce lui Negoiță puțin timp în plus. Acesta câștigă încă un răgaz în care poate încerca să evite deznodământul fie prin negocieri, fie prin găsirea rapidă a unui alt cumpărător, fie chiar pentru a găsi resurse, ca să achite datoria. Dacă nu se va întâmpla așa, urmează scoaterea la licitație a acțiunilor. Negoiță și firmele sale nu au dreptul să participe la această licitație. Potențialii cumpărători vor achita o sumă (care poate fi ori mai mare, ori mai mică, în funcție de interesul pentru Dinamo). Dacă se va obține mai mult de 2.000.000 de euro, diferența între datorie și suma licitată va fi vărsată în conturile lui Negoiță (de exemplu, dacă se vor obține 2.500.000 de euro, 2.000.000 vor merge la Badea și 500.000 la Negoiță).
Este posibil (și chiar probabil) ca Badea să preia clubul în contul datoriei.
În acest context, ancheta demarată de procurorii de pe lângă Curtea de Apel București în privința deschiderii și derulării procesului de insolvență prin care a trecut Dinamo devine relevantă. Surse juridice au explicat, pentru ProSport, că societatea în sine (FC Dinamo) nu va suferi consecințe, dar dacă acuzațiile de bancrută frauduloasă se vor confirma, atunci e posibil să fie vizat și Ionuț Negoiță, pentru că el se numără printre beneficiari. „(…) Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de bancrută simplă și bancrută frauduloasă, fapte prevăzute de art. 240 și art. 241 din Codul Penal. Din primele verificări a reieșit că, în perioada 2014 – 2016, cu ocazia deschiderii și derulării procedurii de insolvență și reorganizare judiciară a unei societăți comerciale din domeniul sportului, ar fi fost omise (ascunse) active, în valoare totală de 18.498.402 de lei, care astfel nu au fost cuprinse în planul de reorganizare, fiind prejudiciați creditorii societății”, sună o parte din comunicatul remis presei de Poliția Română, prezentat aici de ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER