Într-o notificare trimisă prin executor judecătoresc, CSA Steaua somează clubul lui Gigi Becali ca în termen de 30 de zile să achite suma de 165.718.395 de lei, echivalentul a 36.826.310 euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului din perioada 2004-2014, când FCSB a folosit ilegal marca Steaua.
„(…) Prin raportul de evaluare, expertul a stabilit valoarea prejudiciului la suma de 36.826.310 euro, respectiv 165.718.395 lei. În concluzie, CSA Steaua București vă notifică prin prezenta ca în termen de 30 de zile de la data comunicării să dispuneți plata sumei bănești, în cuantum de 36.826.310 euro, respectiv 165.718.395 lei.
În cazul în care nu veți da curs notificării noastre, vă vom acționa în judecată, unde veți plăti pe lângă suma datorată și cheltuielile de judecată constând în taxa de timbru, onorariu de executare și dobânda legală etc”, sună nota ultimativă semnată de colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua, și colonelul Florin Talpan, juristul clubului.
FRF și LPF, acuzate de rea-credință pentru că nu au pus în aplicare hotărârea instanței
Documentul obținut de ProSport atestă că notificarea a fost făcută deja acum două săptămâni, cu menționarea FRF și LPF, dar atât gruparea lui Becali, cât și cele două instituții au ascuns acest document.
Biroul Executorilor Judecătorești Drăgănescu, Ionescu și Crafcenco a trimis, în numele CSA Steaua, pe data de 14 iulie 2016, notificarea către SC Fotbal Club Steaua București SA, dar și spre Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal. Acestea sunt avertizate că încalcă legea cu bună-știință. CSA Steaua le reamintește că „SC FC Steaua București SA nu a informat FRF și forurile internaționale (UEFA și FIFA) de faptul că nu mai deține marca și denumirea Steaua sau Steaua București, deși avea această obligație, pentru ca FRF și LPF să ia măsurile legale care se impun”.
Armata amintește că „v-a notificat cu privire la interzicerea folosirii mărcii și denumirii Steaua sau Steaua București. În aceste condiții, reiterăm obligația legală dată prin hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care vi s-a pus în vedere să nu mai folosiți marca și numele Steaua sau Steaua București (presă, televiziune, interviuri, publicitate outdoor și indoor etc) cu precizarea că utilizarea nelegală a mărcii și denumirii Steaua sau Steaua București reprezintă infracțiunea de nerespectare a unei hotărâri judecătorești prevăzută și pedepsită de legea penală”.
FRF a înțeles, din hotărârile instanțelor, că echipa lui Becali a primit permisiunea Armatei să evolueze în Liga 1
ProSport a scris încă din luna februarie a acestui an că FRF a fost notificată de CSA Steaua, în vara lui 2015, asupra faptului că permite echipei lui Gigi Becali să folosească ilegal numele Steaua și, în consecință, să joace în Liga 1. La vremea respectivă, ProSport a cerut de la FRF un punct de vedere asupra acestei acuzații aduse de CSA Steaua și a primit următorul răspuns:
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, am prezentat poziția Federației Române de Fotbal încă din februarie 2015. Față de acel moment, nu au apărut informații noi cu privire la modificarea situației de drept și de fapt.
În situația în care domnul Talpan deține informații și documente suplimentare solicităm ca acestea să ne fie comunicate pentru a fi analizate.
Vă retransmitem punctul de vedere al Departamentului Juridic al FRF de la acea vreme:
Pe cale de consecință, singurul lucru pe care instanța putea să-l decidă era (astfel cum a și făcut) anularea mărcii / mărcilor deținute de SC Fotbal Club Steaua București SA, mărci considerate ca fiind similare cu o marcă anterioară, cea a CSA Steaua.
Întreaga motivare a ÎCCJ se circumscrie motivelor pentru care (conform dreptului proprietății intelectuale) marca deținuta de SC Fotbal Club Steaua București SA a fost înregistrată cu încălcarea dreptului de proprietate intelectuală a supra unei mărci similare detinută de CSA Steaua București.
Chiar ÎCCJ explică faptul că sigla (marca) CSA Steaua București era utilizată pentru toate ramurile sportive ale clubului și nu doar pentru activitatea fotbalistică, ceea ce înseamna că cedarea activității fotbalistice către SC Fotbal Club Steaua București SA nu înseamnă automat și cedarea mărcii astfel încât SC Fotbal Club Steaua București SA nu avea dreptul de a înregistra o marcă similară celei a CSA.
În concluzie, ÎCCJ a decis în mod definitiv doar faptul că marca deținută de SC Fotbal Club Steaua București SA trebuie să fie anulată, instanța nepronunțându-se în niciun fel cu privire la palmares sau la dreptul de participare în competiții al clubului care participă în prezent în Liga I (așa cum am arătat mai sus nici nu ar fi putut ÎCCJ să se pronunțe cu privire la mai mult decât s-a cerut).
Mai mult decât atât chiar ÎCCJ în motivarea deciziei arată că „faptul că activitatea fotbalistică a fost transferată către SC Fotbal Club Steaua București SA nu înseamnă că s-a cedat și dreptul asupra mărcii” – deci indirect ÎCCJ ia act de faptul că drepturile privind activitatea fotbalistică (dreptul de participare în competiții) a fost transferat către clubul care participă în prezent în Liga I.
În prezent, nu există niciun temei legal sau regulamentar pentru a sancționa clubul SC Fotbal Club Steaua București SA, pentru a-l exclude din competiții sau pentru a considera că CSA Steaua București ar avea dreptul de a participa în Liga I.”
Departamentul Juridic al Federației Române de Fotbal”.
Rămâne totuși întrebarea de ce, dacă lucrurile sunt atât de clare din perspectiva FRF, această instituție nu a pronunțat un punct de vedere public, în ultimele zile, după ce a fost notificată de CSA Steaua. Departamentul Juridic al FRF este condus de juristul Adrian Stângaciu.
Clubul Armatei somează și presa
CSA Steaua București a trimis vineri seară și o adresă și către presă, avertizând, de asemenea, să-i fie protejat numele, conform cu sentința ICCJ, iar gruparea lui Gigi Becali să nu mai fie intitulată „Steaua”. Într-un comunicat remis Mediafax, clubul Armatei subliniază că „vă readuce la cunoștință faptul că SC FC Steaua București SA folosește neautorizat și nelegal nerespectând deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate la data de 3 decembrie 2014 (…) marca și denumirea Steaua sau Steaua București, SC FC Steaua București SA nemaideținând niciun drept de proprietate industrială și de folosință asupra acestora”.
CSA Steaua supralicitează și amenință chiar cu tribunalul toate instituțiile media care se vor mai referi la gruparea lui Becali folosind numele „Steaua”. „Nerespectarea unei hotărâri judecătorești este infracțiune prevăzută și pedepsită de legea penală. Presa, prin toate acțiunile pe care le întreprinde nu numai că încurajează nerespectarea legii, dar nici nu o respectă. Vă notificăm că utilizarea în continuare de către presă a mărcii și denumirii Steaua sau Steaua București asimilate lui SC Fotbal Club Steaua București SA nu numai că este infracțiune prin încălcarea deciziilor pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție și a Legii privind combaterea concurenței neloiale, dar aduce și prejudicii materiale și de imagine inducând în eroare suporterii, drept pentru care vom acționa în judecată pe toți cei care, începând cu data prezentei notificări, nu vor respecta informațiile prezentei notificări”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER