EXCLUSIV | „Omul fără față”. Prima poză cu Versluis, intermediarul fraudei în Dosarul Transferurilor. Avocatul lui Copos: „E un om liber, clienții mei sunt după gratii. Bravo lui!”. UPDATE | Parlamentarii olandezi solicită o investigație ministerială în schema fraudei din România

  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 17:25 A doua zi după apariția anchetei în prestigioasa revistă De Groene Amsterdammer, în Parlamentul olandez au avut loc interpelări pe tema implicării firmelor paravan cu sediu în Rotterdam și Amsterdam în scheme fiscale prin care cluburile din România au fost fraudate. Parlamentarii PvdA (Partidul laburist din Olanda), Tjeerd Decks și Ed Groot au cerut miniștrilor de Justiție și Finanțe să investigheze mai departe ceea ce jurnaliștii Guido van Gorp și Bram Logger au scos la iveală: rețeaua de firme paravan controlate de Johan Versluis care folosea regimul fiscal relaxat din Olanda pentru a transfera în Caraibe milioane de dolari obținuți din fraudă. În discuțiile din Parlament au fost invocate cazurile din România, unde 8 oameni de fotbal au fost condamnați cu pedepse cuprinse între 3 și 6 ani, precum și documentele care leagă rețeaua lui Versluis de alte transferuri făcute în Spania, Franța și Portugalia.

Guido van Gorp și Bram Logger au cerut înainte de publicarea articolului reacții Fiscului și Ministerului Justiției, însă nu au primit răspunsuri. În România, investigația DNA a pornit în 2006 după ce Gazeta Sporturilor a publicat diferența între suma reală și cea declarată la transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray.

Citește mai jos povestea avocatului Johan Versluis care transfera fotbaliștii români pe sume mici și îi vindea apoi imediat cluburilor din străinătate pe sume mult mai mari. În timp ce foștii săi parteneri de afaceri din România sunt după gratii, Versluis se află într-o vacanță prelungită în Africa.


„L-am audiat pe Johan Versluis la Amsterdam și nu avem amintiri foarte plăcute”, își amintesc procurorii DNA despre una dintre acțiunile lor întreprinse în Dosarul Transferurilor. Verlsuis, un misterios avocat olandez în vârstă de 60 de ani, este un personaj cheie în mecanismul investigat de procurorii români. Printre clienții săi s-au numărat în trecut Ioan și Victor Becali. Aceștia, împreună cu Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gică Popescu, George Copos și Gigi Nețoiu, se află acum după gratii pentru infracțiuni de înșelăciune, fapte săvârșite și prin intermediul firmelor lui Versluis. În acest timp, avocatul olandez care a deținut la un moment dat drepturile celor mai promițători fotbaliști români ai începutului de mileniu este în Africa, „într-o vacanță prelungită”.

Fani ai cluburilor Dinamo, Rapid, Oțelul și Gloria, faceți cunoștință cu Johan Versluis, omul care v-a cumpărat fotbaliștii favoriți pe nimic și i-a vândut mai departe la prețul real! Prin intermediul lui, cluburile au fost prejudicate cu 10,5 milioane de dolari.

În Rotterdam, pe strada Kralingseweg la numărul 347, se află o vilă imensă evaluată la 5,25 milioane de euro. E scoasă la vânzare de proprietar și, în acest moment, reprezintă cea mai scumpă proprietate din oferta imobiliară pentru orașul Rotterdam. Suprafața construită are 800 de metri pătrați, curtea alți 3.875 de metri pătrați. Interiorul este decorat de un designer cunoscut: șapte dormitoare, cinci băi.

Conform rechizitoriului DNA, în cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo București, în perioada 1999-2005, inculpații Borcea Cristian, Becali Ioan și Becali Victor ar fi diminuat sumele de transfer ale jucătorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan și Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, cum stabileau legislația în vigoare și regulamentele sportive. Diferența însușită ar fi fost virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deținute de Johan Versluis. Acesta, după ce-și reținea un comision de 2 % din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA și Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleași sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveția), iar de aici, din contul personal al inculpatului Becali Ioan, au fost transferați în conturile aparținând inculpatului Becali Victor din România. Acesta din urmă ar fi efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro.

Traseul banilor: România – Olanda – Insulele Virgine – Gibraltar – România

Proprietarul imobilului se numește Johan Versluis. În iulie 1999, avocatul îl cumpăra pe Ionel Ganea de la Gloria Bistrița pentru 600.000 de dolari. Firma sa paravan, Phoenix BV, cu sediul într-o căsuță poștală, l-a vândut la scurt timp pe atacantul român cu două milioane de euro la VfB Stuttgart. Diferența de 1,4 milioane de euro a plecat imediat în conturile unor firme din Insulele Virgine Britanice – după ce Versluis a perceput o taxă de doi la sută -, iar o parte din sumă s-a întors în bănci din Elveția, Gibraltar și Luxemburg, de unde ajungea în contul lui Ioan Becali. Potrivit procurorilor români, Versluis era intermediar în acest circuit de spălare a banilor care a funcționat la transferurile anchetate.


Dormitorul lui Johan Versluis: gusturile pentru fotografie nu se discută. În galeria foto, mai multe imagini din casa lui Versluis

Jurnaliștii olandezi de investigație Guido van Gorp și Bram Logger au publicat miercuri, 1 aprilie, un material excelent despre implicarea compatriotului lor în Dosarul Transferurilor din România. În timpul documentării, cei doi au venit la București unde au discutat cu jurnaliști, cu fostul șef al ANAF, Sebastian Bodu, și cu Ion Cazacu, avocatul lui George Copos și Jean Pădureanu. Van Gorp și Logger sunt primii ziariști care au reușit să obțină o confirmare a înfățișării lui Johan Versluis. „Nimeni nu știa cum arată. Numele lui a apărut în investigația procurorilor români, în investigația jurnalistică, însă numele nu se lega de o față. Versluis era omul fără față”, a povestit Guido van Gorp în timpul unei discuții în redacția ProSport.

În articolul publicat în De Groene Amsterdammer, una dintre cele mai importante reviste din Olanda (înființată în 1877), Guido van Gorp și Bram Logger au descris amănunțit cum firmele lui Versluis – Phoenix BV, Intermark International, Duivenboden BV, Pyralis – asigurau primul pas în traseul banilor din Dosarul Transferurilor. „Construcția din acest caz seamănă izbitor cu cea din cazurile olandeze de fraudă imobiliară”, remarcă jurnaliștii, invocând un caz celebru. „Cluburile românești au fost victimele”.

Nu am fost niciodată în România și nu m-am întâlnit niciodată cu Mihai Stoica, Jean Pădureanu sau Cristian Borcea și nu-i cunosc pe Ioan Becali, Victor Becali sau Gheorghe Popescu. De asemenea nu sunt agent FIFA, nici eu și nici firma Phoenix BV. Am auzit de FC Dinamo București, dar nu am avut nicio legătură cu această echipă
Johan Versluis, în audierea video în instanță din ianuarie 2014

A furat meserie de la tatăl său: expert în firme-paravan

Jurnaliștii olandezi povestesc și episodul petrecut la începutul lui 2014 când Versluis a fost audiat prin conexiune video de judecătorii români. În momentul depunerii jurământului, judecătoarea l-a întrebat: „Credeți în Dumnezeu?”. „Nu e treaba dumneavoastră!”, a răspuns răstit Versluis. „În mod normal, ești amendat pentru sfidarea instanței”, a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Copos și Pădureanu, pentru jurnaliștii olandezi. Cazacu a povestit: „Versluis este un tip foarte intelligent, știa cum se joacă acest joc. A dat răspunsuri scurte, bine cântărite, la întrebările judecătorilor români, pe care procurorii olandezi care îl însoțeau le citea de pe hârtie. „Da, am primit ordine de la companii din Insulele Virgine Britanice. Nu, nu-l cunosc pe Becali. Da, plătesc taxele în Olanda”. Am observant că procurorul olandez de lângă Versluis îl proteja foarte tare. Se purta ca și cum era avocatul lui. Când apăreau întrebările incomode, el îi spunea „Nu, nu trebuie să răspundeți”.

Potrivit informațiilor obținute de Van Gorp și Logger, avocatul care cumpăra fotbaliști români și-a început cariera în domeniul firmelor-paravan (trust) care maschează identitatea adevăraților proprietari, domeniu în care tatăl său activează din tinerețe. La transferurile jucătorilor români, în afară de el, pe documente mai apar numele a doi olandezi:  Mark Timmermans și Leo Vroegindeweij. Contactați, cei doi au refuzat să comenteze. Doar Vroegindeweij s-a rezumat să spună: „A trecut atât de mult timp. Am ieșit la pensie, nu vreau să spun nimic altceva”.

V-ați întrebat vreodată cum arată omul din spatele firmelor de apartament care la începutul anilor 2000 cumpărau fotbaliști români pe bandă rulantă? Cu părul și barba grizonate, Verluis apare într-o poză pe contul de Facebook al fiicei sale. În imagine, avocatul cu părul creț zâmbește discret.

Johan Versluis și fiica sa. La ordinele clienților din umbră, primul a cumpărat jucători români pe prețuri de nimic și i-a vândut apoi pe bani mai mulți

Partea amuzată a poveștii din De Groene Amsterdammer a apărut în momentul în care cei doi jurnaliști au cercetat firma Duivenboden  BV. Cel care a înființat firma, Aldo van Duivenboden, a fost șocat în momentul în care a aflat despre ce este vorba.  „În Olanda, ca să înființezi o companie cu răspundere limitată trebuie să depui o garanție de 18.000 de euro pe care o pierzi dacă firma dă faliment. Mulți însă preferă să preia o companie deja înființată”, explică jurnalistul Bram Logger. Ce a urmat? Povestește Aldo Van Duivenboden în De Groene Amsterdammer: „Am făcut firma, dar la un moment dat am decis să renunț. Mi-am dat seama că un job permanent se potrivește mai bine stilului meu de viață. Am vândut firma. Cui? Nu știu. Spuneți că străinii care au luat firma au derulat afaceri frauduloase? Dacă vorbiți cu avocați, întrebați-i vă rog și despre cazul meu”.

Amuzat a fost și avocatul lui Copos, Ion Cazacu, în momentul în care jurnaliștii olandezi i-au arătat poza cu Johan Versluis: „Da, el este. E un tip deștept. Clienții mei sunt închiși, iar el este un om liber. Bravo lui!”.

Imaginea cu Versluis de pe contul de Facebook al fiicei sale nu a fost publicată în Olanda din cauza legislației. În România, în 2013, Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit într-o cauză că pagina de Facebook este un spațiu public. Este șansa cititorilor ProSport de a fi primii care află cum arată Versluis. „Omul fără față” din Dosarul Transferurilor.

Pasaj din articolul din De Groene Amsterdammer care explică de ce banii din Dosarul Transferurilor au circulat prin firmele lui Versluis

Există o problemă fiscală, explică Rodrigo Fernandez. Lucrează la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, și la SOMO, un ONG care investighează multinaționalele. Este de asemenea specialist în geografie financiară.

„Datorită faptului că Olanda are tratate fiscale cu mai multe țări este avantajos să pui drepturi economice și taxe adiționale într-o companie olandeză. E mai puțin relevat acum, când România este membră UE, dar în perioada când aceste transferuri au fost realizate, banii puteau curge din Rotterdam în Insulele Virgine Britanice fără plata unor taxe”

Faptul că Olanda este o rută atractivă fiscală către Caraibe este un fenomen binecunoscut. Banii pot zbura ușor și ieftin de aici acolo. Consilieri fiscali olandezi, avocați și birouri pentru firme paravan ajută clienții străini să folosească aceste mecanisme. Întrebarea este: pot fi acuzați de ceva Johan Versluis și companiile sale cu sediul în căsuțe poștale? Fernandez crede că Versluis este de acuzat.

Să trimiți bani printr-o companie olandeză nu este o faptă ilegală decât atunci când se întâmplă să fie vorba despre bani obținuți illegal. Atunci este posibil să suspectăm directorii de firme olandezi că spală banii obținuți prin metode criminale”


Condamnările din Dosarul Transferurilor. Ioan Becali: 6 ani și 4 luni, Cristi Borcea: 6 ani și 4 luni. Victor Becali: 4 ani și 8 luni, George Copos: 3 ani și 8 luni. Gigi Nețoiu: 3 ani și 4 luni, Jean Pădureanu: 3 ani și 4 luni, Gică Popescu: 3 ani și o lună, Mihai Stoica: 3 ani și 6 luni

În încercarea de a obține un răspuns din partea autorităților olandeze în privința implicării unor firme din Rotterdam și Amsterdam în circuitul de fraudare a cluburilor românești, jurnaliștii au trimis solicitări Procuraturii și Fiscului. Purtătorul de cuvânt al Parchetului a răspuns: „Nu comentăm. Nici dacă există o anchetă, nu comentăm”. Fiscul nu a răspuns. Pe strada Zeemansstraat din Rotterdam, unde Versluis are înregistrate câteva companii, Van Gorp și Logger au fost primiți în clădire de o secretară amabilă. Când a aflat că sunt jurnaliști, i-a presat să părăsească incinta.

Jurnaliștii au ajuns în cele din urmă în fața casei în valoare de 5,25 milioane de euro, scoasă la vânzare. Scriu ei în articol: „După ce am sunat de trei ori, poarta metalică s-a deschis automat. În fața casei, ne-a întâmpinat fiul lui Versluis. „Tata este în vacanță în Africa”. Până când? Cu siguranță până în mai”. O vacanță lungă. „Da, e parte vacanță – parte călătorie de afaceri”. Versluis junior ne dă un număr de telefon. Apoi plecăm și ajungem la casa albă a fostei soții a lui Versluis. Speram să obținem de la ea alte informații despre afacerile lui Versluis. O femeie prietenoasă îmbrăcată în haine de sport ne deschide. Are răbdare, dar e reticentă în a răspunde. „Este tatăl copiilor mei și categoric nu e un om rău. Fotbalul era doar o mică parte a afacerilor lui. E un om de afaceri. Despre restul activităților lui nu pot să vă spun multe. Știți cum e în domeniul firmelor paravan”.

Povestea din De Groene Amsterdammer se încheie cu apelul telefonic al jurnaliștilor olandezi pe numărul obținut de la fiul lui Versluis.

„Telefonul sună. După 10 secunde de tăcere, auzim o voce. „Hans Versluis”, auzim clar dintr-o țară africană. Hans? Îi punem diverse întrebări despre frauda din transferurile românești, despre investigația în activitățile lui. „Nu comentez”, repetă. Și dacă va fi o anchetă juridică împotriva sa? „Nu știu dacă se fac cercetări și nu contează”.

Olandezul misterios prin intermediul căruia 4 cluburi din România au fost păgubite cu 10,5 milioane de dolari este un om liber și bogat. Doar din taxa de 2% percepută din această sumă, Versluis a adunat peste 200.000 de euro, bani lăsați să curgă intenționat din venele cluburilor românești de președinții lor aflați acum în închisoare. Joi seară, ProSport a descoperit profilul olandezului pe un site de călătorii cu bicicleta, www.tourdafrique.com. Versluis traversează Africa de la nord la sud, doar cu ajutorul bicicletei. Timp de 4 luni, el parcurge 12.000 de kilometri de la Cairo la Cape Town. „În Olanda, ar fi fost imposibil să-l găsim pe Google. Sunt atât de mulți Versluis”, râde Guido van Gorp. În imaginea de pe site, Versluis râde și el epuizat. Are părul mai lung și s-a îngrășat. Soarele se pregătește să apună în deșertul namibian.




Johan Versluis, relaxat prin Africa. Foștii săi parteneri de afaceri sunt în închisoare

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU INTERIORUL LUXOS AL CASEI CELUI CARE CUMPĂ‚RA FOTBALIȘTI ROMÂNI

Editor de montaj: Andrei Boruzescu, Producător: Cezar Helmis

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
Real Madrid s-a decis: 4 lovituri pe piața transferurilor! Doi jucători și-au dat deja acordul
Real Madrid s-a decis: 4 lovituri pe piața transferurilor! Doi jucători și-au dat deja acordul
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
NEWS ALERT | Joyskim Dawa şi-ar fi bătut soţia! Comunicatul poliţiei
NEWS ALERT | Joyskim Dawa şi-ar fi bătut soţia! Comunicatul poliţiei
Piţurcă şi-a călcat pe orgoliu şi şi-a recunoscut greşeala faţă de un fost mare fotbalist:
Piţurcă şi-a călcat pe orgoliu şi şi-a recunoscut greşeala faţă de un fost mare fotbalist: "Mi-a spus că regretă şi…
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat ultima suflare
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat ultima suflare
EXCLUSIV Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt în stare de șoc, îmi pare extrem de rău”
EXCLUSIV Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt în stare de șoc, îmi pare extrem de rău”
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: M-a dezgustat
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: M-a dezgustat
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Ce cifră de afaceri a generat industria de jocuri video din România?
Ce cifră de afaceri a generat industria de jocuri video din România?
Când se joacă derby-ul feroviar CFR Cluj - Rapid Bucureşti. Programul etapei a 17-a a Superligii
Când se joacă derby-ul feroviar CFR Cluj - Rapid Bucureşti. Programul etapei a 17-a a Superligii
Imagini SPION cu noul model Dacia. A fost surprins în timpul testelor
Imagini SPION cu noul model Dacia. A fost surprins în timpul testelor
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
×