Ultimul playmaker veritabil al fotbalului mondial a fost sărbătorit aseară, în Antalya, de puștii de la Academia sa, care i-au făcut un cadou-surpriză „Regele” s-a retras din 2000 de pe teren, dar continuă să fascineze. Recent, englezii l-au declarat pe Gică Hagi ultimul număr 10 veritabil al fotbalului mondial, iar golul înscris de el la Cupa Mondială din 1994, în meciul cu Argentina, a fost gratulat cu titlul de „cel mai frumos contraatac din istorie”. Aseară, cu o zi înainte de a împlini 45 de ani, Hagi se afla în Antalya, la Complexul Mardan, alături de jucătorii de la Academia sa. Puștii n-au ratat prilejul și i-au pregătit „Regelui” o surpriză, organizând cu ajutorul lui Zoli Iașko o petrecere. Când „Regele” a intrat în restaurant, jucătorii erau înșirați pe două rânduri și toți au început să cânte „La mulți ani!”, în timp ce pe fundal se auzeau acordurile melodiei „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, a lui Holograf, una dintre favoritele lui Hagi. Fostul mare decar a bătut „cuba” cu jucătorii și apoi a tăiat tortul imens care-l aștepta. Gică a primit și un cadou-surpriză: o copie a ghetei de aur! „Mi-ați adus o gheată de picior drept! Nu știați că eu am fost stângaci?”, a glumit Hagi, care mai apoi a acceptat provocarea ProSport de a rememora, cu o matrice cincinală, cele mai importante momente ale vieții sale.
La 5 ani (1970) – Prima minge. „Circula o legendă în fotbal, cum că prima minge mi-ar fi făcut-o bunicul, din păr de cal. Nimic adevărat. Prima minge mi-a dat-o mama și era din cauciuc. La 5 ani m-am îndrăgostit de fotbal. Eram încă la Săcele”.
La 10 ani (1975) – Primul club: Farul Constanța. „Primele emoții. Mă așteptam să fiu luat în primire de antrenori riguroși și duri. M-a întâmpinat însă privirea caldă a lui Iosif Bukossi. Nu știu ce a văzut la mine, dar m-a luat imediat sub aripa lui ocrotitoare. M-a încurajat și încă de atunci a văzut la mine calitățile de decar”.
La 15 ani (1980) – Luceafărul. „Am plecat de la Farul la cea mai tare academie care era atunci în fotbalul românesc. Un proiect care a scos jucători pe bandă rulantă. Totul era perfect, de la atmosferă la condiții. Dacă la Farul am terminat școala generală și liceul, la Luceafărul mi-am luat licența”.
La 20 de ani (1985) – Golgheterul României.„La 20 de ani eram declarat cel mai bun jucător al României și primeam trofeul de golgheter. Începeam să mă gândesc însă mai departe. Trofeele personale nu mă mai mulțumeau, voiam să pun în palmares și performanțe cu echipa”. Doi ani mai târziu, în 1987, Hagi ajungea la Steaua.
La 25 de ani (1990) – Între Maradona și Butragueno. „Ce an! Am început la Steaua și am terminat la Madrid. La mijloc a fost Cupa Mondială, întâlnirea cu Maradona. Acela a fost pentru mine vârful anului. Când am intrat în vestiarul lui Real, pentru prima oară m-a încercat un sentiment pe care cu greu l-am putut defini. Am simțit bucurie, emoții, împlinire, toate la un loc. Șeful vestiarului era Butragueno, dar toată lumea era a mea. Plecam la un nou drum în viață, unul fabulos”.
La 30 de ani (1995) – Visul Barcelona.„Veneam după un turneu final de Cupă Mondială fantastic, unde am ieșit al treilea jucător al lumii. Anii petrecuți în Italia mă întăriseră, iar transferul la Barcelona a venit firesc. Visam să ajung acolo, unde îmi plăcea sistemul de joc, stilul antrenorului”.
La 35 de ani (2000) – „Regele Turciei”. „În 2000 m-am retras de la națională, însă cea mai puternică amintire rămâne câștigarea Cupei UEFA cu Galatasaray, apoi victoria din finala Supercupei Europei, 2-1 cu Real Madrid, avându-l antrenor pe Mircea Lucescu (foto). Nu poate fi un alt final de carieră mai frumos. Un sezon în care am câștigat tot”.
La 40 de ani (2005) – Mai tare ca Del Bosque. „Antrenam la Galata, iar în acel an am fost declarat cel mai bun antrenor din Turcia, înaintea lui Del Bosque. Un premiu de care mă simt mândru și acum, pentru că era într-o nouă carieră a mea”.
La 45 de ani (2010) – „Îmi doresc o provocare personală”. „Sunt același Hagi, cu aceeași pasiune pentru fotbal. Am academia, sunt fericit și mă gândesc că, dacă tot suntem în 2010 și am jucat cu numărul 10 pe tricou, poate anul acesta îmi va aduce și o provocare personală”. Din nou antrenor? „Da. Vorbim la toamnă”.
Reperele lui Hagi Născut: 05 februarie 1965 la Săcele (jud. Constanța) Golgheterul României: 1985 și 1986 Campion: de trei ori cu Steaua, de patru ori cu Galatasaray Națională: 125 de meciuri – 35 de goluri. A participat la CM 1990, 1994 și 1998, CE 1984, 1996 și 2000 Trofee: Supercupa Europei cu Steaua în 1987, Cupa UEFA și Supercupa Europei cu Galatasaray în 2000
Rămâi azi pe www.prosport.ro pentru a urmări cele mai tari momente din cariera „Regelui”
VIDEO FAZA SUPERBA DIN FINALA CUPEI UEFA CÂȘTIGATĂ‚ DE GALATASARAY
VIDEO HAGI FAȚA ÎN FAȚA CU MARADONA LA CM 1990
VIDEO MOMENTE MAGICE DIN MECIUL CU COLUMBIA DE LA LA World Cup 1994
VIDEO CELE MAI TARI GOLURI ÎNSCRISE DE HAGI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER