Andrei Pițigoi s-a sesizat după ce a citit articolul din ProSport unde erau prezentate cele 9 fotografii ale lui Burleanu cu care FRF a înțesat albumul omagial – unul, de altfel, viciat de erori elementare de calcul (din statistică rezulta ca populația României a crescut în doi ani cu 2,5 milioane de locuitori) și de exagerări grosolane (numărul de fotbaliști ar fi crescut cu 271,6% din 2015 încoace, iar cel al juniorilor sub 10 ani – de peste 11 ori).
Paginile 72-73 ale broșurii „Împreună suntem fotbal”
În paginile 72-73, la capitolul dedicat proiectului „Transformă Ulița în Stadion”, tronează trei poze:
– una clasică: Burleanu, uriaș, zâmbind cu gura până la urechi din mijlocul unui grup de copii;
– o alta mică, unde poate fi ghicit, în colț, și Miodrag Belodedici;
– o a treia, artistică, înfățișând un copil în echipamentul celor de la Real Madrid, cu piciorul pe o minge ponosită, pe o uliță plină de noroi și cu un fundal pauper.
Fotografia artistică a lui Andrei Pițigoi, realizată în comuna Stâlpu, din Județul Buzău, pe care angajații FRF au folosit-o fără să ceară voie și fără să menționeze autorul
Cea de-a treia fotografie – singura care reflecta, de altfel, și tema „Transformă ulița în stadion” – este furată de federali, spune Andrei Pițigoi, care revendică paternitatea operei.
„Fotografia este făcută de mine în comuna Stâlpu, din Județul Buzău. Nu am cedat nimănui drepturile de autor. Cu această imagine și cu încă una, de la un concurs de motociclism off-road, am participat la ediția din acest an a Salonului Fotografului Român, secțiunea >. Am urcat-o fără watermark doar în două locuri: pe contul personal de Facebook și pe site-ul de la Salonul Fotografului Român”, a explicat Andrei Pițigoi pentru ProSport.
Postarea de pe contul de Facebook al jurnalistului Andrei Pițigoi
Pe contul său de Facebook, jurnalistul buzoian a postat sâmbătă fotografia originală și poza din broșura FRF, așa cum a fost publicată de ProSport: „Cu fotografia alăturată am participat anul acesta la Salonul Fotografului Român, iar Federația Română de Fotbal a considerat că este atât de bună încât să o folosească în propriile materiale de promovare, fără să specifice sursa sau măcar să dea un jambier, ceva…”.
ProSport a discutat speța Adrian Pițigoi – FRF cu un profesor universitar de drept specializat în proprietate intelectuală. Acesta a clarificat situația: FRF a comis un furt intelectual, dar va scăpa ieftin pentru că legea e blândă cu astfel de fapte: „Chestiunea este simplă. Punem următoarele întrebări: 1. Broșura a fost distribuită cu titlu gratuit? Da! 2. A fost eveniment organizat de cel care a distribuit pliantul? Da! 3. A fost realizată această fotografie de o altă persoană, care NU face parte din federație? Da! 4. Le-a cerut acordul celor de la federație să facă poza? Nu. 5. A obținut federația profit material din așa ceva? Nu! În mod categoric, nu este legal ceea ce a făcut federația. Fotograful respectiv are perfectă dreptate, în drept, să se simtă nedreptățit că i s-a luat și folosit poza în acest mod. Dar, în fapt, instanța nu va putea să repare prejudiciul. În virtutea acestor drepturi de proprietate intelectuală, în speță a artei fotografice și a operei create prin captarea imaginii respective, cel păgubit ar putea să solicite federației să afișeze undeva pliantul cu evenimentul respectiv și să facă o notă de subsol unde să se menționeze că fotografia de la pagina cutare îi aparține lui… Dar nu cred că-l ajută absolut deloc. Concluzia: a fost o ilegalitate, omul are tot dreptul să se considere lezat, dar făptașii vor scăpa nepedepsiți”.
Publicația noastră a cerut și punctul de vedere al FRF cu privire la sursa ilustrației folosite în broșura „Împreună suntem fotbal”. Până la această oră, federația nu a răspuns.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER