Punem istoria pe podium! Gala ProSport, de la 19:00, LIVE pe Sport.ro și www.prosport.ro! Toți medaliații olimpici all-time ai României sunt invitați.
Octavian Bellu este antrenorul care a adus României cinci titluri mondiale consecutive, între 1994 și 2001.
El și Mariana Bitang s-au întors în 2010 la conducerea lotului olimpic feminin, după ce renunțaseră să mai antreneze în 2005. 1 Ce face diferența dintre un antrenor bun și unul excepțional? Talentul, calitățile de pedagog, o mână de fier, abilitatea de a citi gândurile sportivilor pe care îi antrenează, dăruirea, capacitatea de a vedea dincolo de prezent, de a pune calitățile și abilitățile celui cu care lucrează pe cele mai bune exerciții, de a merge mai departe când toți renunță? Sau talentul nativ al sportivilor pe care îi pregătește, dorința acestora de a se autodepăși? Sau câte puțin din toate acestea? România, țara care a dat lumii cea mai bună gimnastă din toate timpurile, a dat sportului și pe cel mai mare antrenor, pe Octavian Bellu.
Un antrenor a cărui carieră este definită de momente excepționale, cum a fost momentul Rotterdam 1987, când Aurelia Dobre devenea prima sportivă autohtonă campioană mondială absolută, iar România câștiga atunci 10 medalii, dintre care cinci de aur, de momentul Sydney 2000, când pentru prima și ultima oară (regulamentul de concurs s-a schimbat de atunci în finale fiind admise doar două sportive din aceeași țară) trei gimnaste din aceeași țară au urcat pe podium la individual compus și de o perioadă de șapte ani când echipa României nu a putut fi depășită de nimeni în lume. Octavian Bellu este numele care în sportul mondial nu mai are nevoie de nicio prezentare. Intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai de succes antrenor din lume, cu 279 de medalii din care 16 medalii olimpice și care între timp și-a mărit palmaresul la 292 de medalii (113 de aur, 91 argint și 88 de bronz), acesta este antrenorul superlativelor.
„Vocație, răbdare, inspirație” Octavian Bellu s-a apropiat de acest sport după ce a făcut gimnastică la clubul Petrolul Ploiești, îndrumat de profesorul lui de educație fizică din liceu, iar până la antrenorat nu a mai fost decât un pas. A fost întâi profesor de educație fizică, a predat materii complementare pentru a-și completa catedra, precum istorie, geografie și materii tehnice legate de activitatea din agricultură, în paralel lucrând, cu un sfert de normă și cu grupele de fetițe de la Petrolul. Trecerea cu normă întreagă, în 1979 la club, și rezultate obținute cu o grupă de fetițe talentate îi deschideau drumul spre lotul olimpic feminin, unde se regăsește oficial din 1981. Timp de 24 de ani, alături de colectivul în care se regăsește și Mariana Bitang, acesta a inventat cel mai performant sistem de gimnastică din lume, un sistem care a dat campioni olimpici, mondiali și europeni pe bandă. Rețeta succesului? „Vocație, răbdare și inspirație. Lucrurile vin tot timpul, exercițiile în gimnastică se compun, trebuie să ai imaginație, momente în care îți trec prin cap tot felul de legări, de combinații, trebuie să ai rezolvări pentru schimbările de cod. În plus, trebuie să ai soluții pentru fiecare situație în concurs, să poți adapta exercițiile”, dezvăluie acesta.
A revenit pentru echipă După atâtea zeci de titluri și podiumuri, în 2005 a zis stop antrenoratului. Provocările nu s-au lăsat așteptate: a fost întâi consilier pe lângă șeful statului, după care a fost șeful sportului românesc din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport. O depărtare de gimnastică pe care a anulat-o în iunie 2010, când alături de Mariana Bitang s-a întors la lot pentru a da o mână de ajutor. A urmat o nouă etapă, o nouă încercare de a scoate noi campioane, de a le motiva pe cele aflate deja în sală să meargă mai departe, de a le reinventa și de a găsi noi orizonturi echipei feminine. S-a întors în sală cu aceeași plăcere și dorința de a face cât mai mult și cât mai bine și în doar doi ani a pus pe picioare o echipă care la Londra s-a bătut pentru podium. Un prim pas și un prim examen spre o altă provocare, Rio de Janeiro 2016 a cărui pregătire a început deja prin primele teste date junioarelor. Viața lui Octavian Bellu este sinonimă cu sportul, cu performanța cu visul de a fi cel mai bun. Este dorința unui antrenor pentru ca sportivele sale să fie întotdeauna în vârf. Vârf european, mondial și olimpic.
Este pasionat de cultura japoneză. „Într-o altă viață, sigur am fost japonez”, obișnuiește el să spună.
Octavian Bellu s-a născut pe 17 februarie 1951, la Ploiești.
El a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame la data de 30 mai 2009.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER