Punem istoria pe podium! Gala ProSport, de la 19:00, LIVE pe Sport.ro și www.prosport.ro! Toți medaliații olimpici all-time ai României sunt invitați
Georgeta Andrunache este cvintuplă campioană olimpică și a dominat alături de Viorica Susanu, timp de aproape un deceniu, proba de dublu rame.
Georgeta și-a încheiat cariera în acest an cu un titlu european la 8+1.
Georgeta Andrunache (36 ani) face parte din selectul Club 5, alături de Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă. Cinci, adică cinci titluri olimpice, o performanță cu care în România se pot mândri doar trei sportive. Alături de „jumătatea” din barcă, Viorica Susanu a pus monopol pe proba de dublu rame la Jocurile Olimpice, trei ediții consecutive cucerind aurul (2000-2008), dublat în 2000 și 2004 în proba regină a canotajului, 8+1. Listată de federația internațională de specialitate pe locul 2 al celor mai bune canotoare din toate timpurile, Geta este omul revenirilor în sportul românesc.
Mii de kilometri vâsliți, infiltrații și entorse S-a retras după Atena, a revenit în 2007, a cucerit un aur și un bronz la Beijing, s-a retras din nou și a revenit anul trecut pentru o nouă provocare. Nu a fost să fie medalie la Londra, însă lacrimile sincere de la finalul cursei prin care își arăta dezamăgirea de a termina doar pe locul 5 spuneau totul despre ambiția și dorința ei de a fi din nou cea mai bună.
Iar dacă vine vorba de Geta, în ecuație intră automat și Viorica Susanu. Cunoscute drept „Gemenele aurului” sau „Mămicile olimpice”, cele două au format timp de un deceniu cel mai de succes dublu românesc. Originară din Botoșani, Geta a început canotajul pe când era la școala generală. Nu a fost dragoste la prima vedere, dar cu timpul a început să iubească sportul despre care știa inițial că este pe apă, cu bărci lungi și ascuțite. S-au adunat de atunci peste 24 de medalii (18 de aur, 5 de argint și una de bronz) și o carieră în care dorința de a fi cea mai bună s-a clădit pe multe sacrificii și durere. A tras de multe ori cu degete luxate, cu infiltrații, cum s-a întâmplat la Atena, unde a concurat și cu probleme mari la spate, dar și la Beijing unde a evoluat cu încheietura mâinii drepte dată peste cap.
Cât despre sacrificii, ultimul a fost făcut înainte de Londra, când s-a smuls din mijlocul familiei și a celor doi copii, Ștefan și Miruna, pentru a vâsli mii de kilometri contracronometru pe Snagov și pentru a se întoarce în sânul unui cantonament cazon. Nimic prea mult pentru visul de a-și pune la gât, încă o dată, aurul olimpic. Londra e deja istorie, însă în depărtare se întrezărește Rio. O nouă provocare pentru dream-teamul de aur!?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER