Punem istoria pe podium! Gala ProSport, de la 19:00, LIVE pe Sport.ro și www.prosport.ro! Toți medaliații olimpici all-time ai României sunt invitați.
Cvadruplu campion olimpic, Ivan Patzaichin a fost eroul Jocurilor Olimpice de la München 1972. El a câștigat atunci aurul după ce în serii a tras cu pagaia ruptă. În timp, canoistul a scos mai mulți medaliați olimpici, iar de curând a inventat canotca
Ivan Patzaichin (63 ani) a cucerit 29 de medalii de-a lungul carierei la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale, aproape jumătate fiind de aur Ivan Patzaichin și-a câștigat definitiv un loc în istoria sportului românesc și nu numai încă de la Jocurile Olimpice de la München 1972. A fost ediția asupra căreia și-a pus amprenta, reușind să câștige titlul olimpic la canoe simplu 1.000 de metri după o poveste impresionantă, care produce valuri și la aproximativ 40 de ani distanță.
În seriile de calificare, pagaia cu care vâslea campionul României s-a rupt chiar după primii metri. Oficialii n-au observat semnalele sportivului de a întrerupe cursa, conform regulamentului, astfel că a încercat să-și ducă visul până la capăt, de a cuceri un nou titlu olimpic după cel de la Mexico City (1968), în condiții extreme. Aflat între valuri „nervoase” și cu o pagaie ruptă, Patzaichin a dat examenul vieții, să se păstreze pe culoar și să treacă cu brio linia de sosire. Obiectiv îndeplinit, chiar dacă „Amiralul” a ajuns ultimul la final, cu peste trei minute întârziere.
Problemele nu s-au terminat însă în acest punct, în condițiile în care oficialii l-au descalificat imediat după serie. A urmat o contestație făcută de delegația României, acceptată de comisarii cursei, iar Ivan Patzaichin a revenit din nou la start în recalificări. Și mai motivat, și mai avântat, românul și-a dominat clar adversarii în toate fazele concursului, astfel că la final s-a putut bucura de al doilea succes olimpic.
De la Patzaichin pentru Mica Veneție Jocurile Olimpice de la München au fost doar o mică parte dintr-o „operă” remarcabilă a Amiralului, continuată și în anii următori cu alte rezultate ce au propulsat canoea între primele cinci sporturi ale României ca și număr de medalii. După ce și-a încheiat activitatea sportivă, el a rămas în inima acestei discipline, „nicio clipă fără kaiac-canoe” transformându-se practic într-un crez pentru marele campion.
Lecțiile antrenorului Patzaichin au contribuit la formarea a noi medaliați olimpici, motiv pentru care azi putem să vorbim și de o tradiție. Iar când legenda vie a sportului românesc a fost îndepăratată de sistem în 2009, Ivan s-a încăpățânat să-și ia adio de la sportul care „mi-a oferit totul”, după cum a spus în repetate rânduri, și s-a reorientat rapid. Din dorința de a reinventa ecoturismul în Deltă Dunării, ape pe care și-a călăuzit primii pași ai carierei, Patzaichin a „adus pe lume” canotca, o combinație între canoe și lotcă. O invenție care peste ani ar putea face și din apele Dâmboviției ale capitalei o mică Veneție!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER