Cu o oră înainte de finala Europa League, în zona studiourilor televiziunilor deținătoare de drepturi, doi analiști treceau unul pe lângă altul, fără a se băga în seamă. Unul era Stan Collymore, venit la București pentru a comenta finala pentru Channel 5, celălalt, Adrian Matei, expert Sport.ro. Ultima dată când cei doi au stat la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt ieșiseră scântei. Se întâmpla acum 15 ani.
Pe 9 decembrie 1997, Steaua juca la Birmingham returul cu Aston Villa din turul 3 al Cupei UEFA. În prima manșă, în Ghencea, echipa antrenată și atunci de Mihai Stoichiță câștigase cu 2-1 prin dubla lui Ciocoiu. Adrian Matei nu jucase la București, însă era în primul „11” pe „Villa Park”. Omul pe care îl marca era Stan Collymore, pe atunci cel mai scump transfer din istoria lui Aston Villa, care plătise 7 milioane de lire lui Liverpool.
I-a rupt lanțul
Miercuri seară, la București, reporterul ProSport l-a informat pe Collymore că stă lângă adversarul său direct dintr-un meci cu Steaua de acum 15 ani. Cel poreclit pe vremuri „Stan the Man” a zâmbit un pic încurcat, semn că nu-și aducea aminte, apoi fața i s-a luminat: „Da, da, țin minte”. „Te-a lovit tare?”, a venit tachinarea reporterului pentru englez care a dat din cap aprobator, apoi i-a întins mâna lui Matei. Mândru, fostul stelist i-a aruncat un ironic: „I remember you!”. Deși zâmbeau, deși au acceptat să se fotografieze împreună, între cei doi exista o tensiune pe care Matei a acceptat să o explice. „Țin minte bine meciul. Cum a început, am sărit cu Collymore la cap și, pac!, m-am trezit cu o lovitură în gât. Mi-a dat-o zdravăn pentru că mi-a rupt lanțul de aur de la gât. Am înnebunit în momentul ăla. M-am dus la arbitru, i-am arătat lanțul și i-am zis că-l omor. «Ești nebun? Încetează!», mi-a răspuns, însă eu nu-l aveam în cap decât pe Collymore. La următorul duel, i-am zis: «Bă, vrei bătaie?». Întâi în română, apoi în engleză: «You want to fight?» Mi-a râs în nas și a plecat. Atât mi-a trebuit. L-am prins mai târziu și i-am dat-o bine la coaste de vreo două ori. L-am rezolvat și s-a potolit”. Steaua a pierdut cu 2-0 și a fost eliminată. Collymore a început excelent meciul, l-a driblat de câteva ori pe Matei, însă pe parcurs s-a stins. Golurile lui Villa au fost marcate de Milosevici și de Taylor. A doua zi, presa britanică a scris că singurul punct slab al Stelei a fost psihicul, însă aceiași ziariști au remarcat ferocitatea duelului dintre Collymore și Matei.
Ciudatul domn Collymore
De trei ori chemat la naționala Angliei, Stan Collymore (41 de ani) a jucat între 1990 și 2001, iar în 1995 a deținut recordul de cel mai scump fotbalist britanic transferat vreodată. Liverpool a plătit lui Nottingham Forest 8,5 milioane de lire sterline. După două sezoane la Liverpool, Collymore a plecat la Aston Villa. A fost acuzat de Robbie Fowler în cartea sa că nu venea la antrenamente și că devenise neinteresat de fotbal. În 1998 a apărut în tabloidele britanice pentru că și-a bătut iubita, prezentatoarea TV Ulrika Jonsson. Ultimul club din cariera lui Stan Collymore a fost Real Oviedo din Spania.
Sperietoare de atacanți
Poreclit „Cacao”, Adrian Matei are 42 de ani. Renumit pentru ferocitatea tacklingurilor, a jucat fundaș central la Rapid, Dinamo, Steaua și FC Național și a adunat două selecții la echipa națională. După ce s-a retras, Matei a devenit antrenor, iar acum este la Metaloglobus, în liga a treia.
„Aveți un stadion foarte frumos. Îmi place mult, pentru că are o acustică foarte bună”, Stan Collymore, despre Național Arena
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER