Bună ziua, domnule Nedelcu. Sunteți omul care s-a ocupat de delegația argentiniană pe toată șederea lor la București. Cum a fost această experiență pentru dumneavoastră? Ce m-a mișcat cel mai mult este că jucători de o asemenea valoare sunt simpli ca orice om care merge pe stradă, sunt foarte comunicativi și, înainte de orice, sunt foarte prietenoși. Nu numai ei între ei au atitudinea asta, ci și față de cei care-i înconjoară. Acel sentiment de nas pe sus rezultă mai mult din comportamentul staff-ului, nu din partea jucătorilor.
Ciudat… Stai, nu te grăbi să tragi concluzii. Sunt niște reguli impuse, mai ales atunci când ai în echipă un fotbalist ca Messi. Eu am înțeles gândirea lor. Sunt și alte figuri, Aguero, Palacio, Higuain, fotbaliști cunoscuți la nivel mondial. Totuși, în momentul în care ai un coleg care a luat de patru ori consecutiv Balonul de Aur, este adevărat că te face să te simți altfel atunci când toți vor o poză sau un autograf numai de le el. Nu vor ca această diferență de imagine să-i pună pe ceilalți în umbră. Este un lucru asumat, dar din ce am văzut eu, între ceilalți jucători și Messi legăturile sunt aceleași ca între orice alt jucător și restul lotului. Își împart aceleași condiții, nu e vorba că unul are o cameră mai mare și altul una mai mică. Sunt o familie. Să îți spun ceva ce am observat cât au stat ei aici.
Vă rog… Au închiriat întreg etajul patru, acolo unde nu a mai fost cazat nimeni. În timpul liber pe care l-au avut, toate ușile camerelor erau deschise, se circula liber, fiecare în ce cameră dorea. În camera în care se ținea echipamentul s-a creat un fel de hol în care aveau televizor, aveau muzică, puteau să bea un ceai. M-a mirat acest lucru, până acum nu am mai întâlnit.
Un fizioterapeut de la Barcelona merge cu Messi și la națională
Decizia lor de a nu ieși din hotel a fost ciudată. Totuși, a fost un meci amical, iar unele echipe ies la o plimbare chiar și la meciurile oficiale… Din primul moment s-a renunțat la o eventuală ieșire. Ei nu au făcut doar antrenamente, au mâncat și au dormit. Nu au studiat echipa României, nu i-a interesat acest lucru. Au vizionat meciurile adversarilor lor din grupele de la CM.
Au existat discuții despre faptul că nu au ieșit la încălzire înaintea meciului. Mulți au văzut acest lucru tot ca pe ceva legat de vedetismul lor… Având în vedere condițiile climaterice și faptul că s-au antrenat în sală cu o zi înainte, au luat decizia de a face încălzirea în sala din interior. Asta a spus și selecționerul lor la conferința de presă.
Nu mă las. La final, Messi, Mascherano și Lavezzi au ieșit prin spate și au driblat zona în care se aflau jurnaliștii. De ce? Îți explic și acest lucru. Marile cluburi au trimis două zboruri charter. Barcelona pentru Mascherano și Messi, iar PSG pentru Lavezzi. După meci au fost luați imediat, li s-a pus în vedere să se îmbrace cât mai repede pentru că aveau orele de zbor marcate pentru cele două avioane. Din cauza asta nu au ieșit prin zona comună.
Ei au fost singurii care au plecat separat? Nu știu dacă în România se cunoaște acest aspect. Pentru Messi, familia este un sanctuar, înseamnă totul. Prietenii lui fac parte din familia lui. Unul dintre cei mai vechi preieteni ai lui îl însoțește în toate deplasările. Este reprezentatul lui de imagine. Acest prieten al lui din copilărie a venit și la București. Mai mult, a fost însoțit aici și de fizioterapeutul său de la Barcelona, cel care, la fel, îl urmează peste tot. Acesta nu are rol exclusiv de fizioterapeut. Cu el în preajmă Messi se simte mai comod. Cu el vorbește cel mai mult.
Au venit cu tricourile de la imprimat cu trei minute înainte de startul meciului Messi pare un tip extrem de tăcut. Dumneavoatră ce impresie v-a lăsat? Pare un copil, un copil de aur. Am vorbit cu el doar în trei ocazii și au fost câteva propoziții, nici măcar fraze. În interiorul federației argentiniene lucrurile sunt foarte bine organizate. Există o anumită persoană din staff-ul tehnic care are obligativitatea ca în momentul în care el se oprește să dea un autograf sau i se cere o poză, în următoarele trei secunde această persoană este prezentă acolo și-l ia mai departe. Pe omul care se ocupa de acest lucru l-am văzut speriat la un moment dat, după meci.
Ce s-a întâmplat? A fost televiziunea care a avut exclusivitatea pentru Argentina și l-a așteptat pe Messi imediat după meci la ușa de la vestiar cu toate că ofițerul lor de presă a ordonat să se evacueze zona mixtă. Apoi a urmat televiziunea noastră care a avut exclusivitatea, apoi au apărut și alții, nu știu de unde și l-am văzut speriat. L-am luat de braț, l-am flancat pe jucător și am început să mergem. Din mers, cei de la televiziunea noastră care a avut exclusivitatea au reușit să obțină câteva declarații.
Jucătorii argentinieni s-au fotografiat în holul hotelului în care au fost cazați la București
Nu ar fi fost mai ușor ca el să fie adus la o conferință de presă înaintea meciului? Cei din staff-ul federației argentiniene au vrut să compenseze prin două conferințe de presă pe care le-au organizat în interiorul hotelului. La prima au fost prezenți trei jucători, printre care și Higuain, la a doua alți doi jucători. Au fost conferințe de presă libere, dar cum aici a intervenit firma organizatoare a meciului, ei au spus că FRF trebuie să-i filtreze pe cei care vin la conferințe. Acest lucru a fost imposibil, nu se poate face așa ceva. Cei care au creat aceste discuții legate de faptul că argentinienii au fost cu nasul pe sus sunt cei de la firma organizatoare.
14 avione i-au adus pe jucătorii, oficialii și membrii staff-ului argentinian la București
Au avut cereri speciale legate de mâncare, au comandat anumite lucruri? Au trimis meniurile cu foarte mult timp înainte, dar au avut un bucătar care i-a însoțit și care a adus cu el câteva ingrediente cu specificul lor. El nu a pus mâna, a supervizat, însă atunci când a fost vorba de carnea de vită argentiniană, de felul lor tradițional, a intervenit și fizic. Nu au mofturi.
Ca nivel de organizare ce impresie v-au lăsat? În cariera dumneavoatră ați lucrat cu echipe mari, ați fost în preajma celor două finaliste de la București, din Europa League… Extraordinară impresie. Să îți spun ceva de bucătărie internă, aspect care acum contează mai puțin. Argentinienii au deplasat la București 26 de jucători, iar la ședința tehnică, înainte de meci, au cerut 10 bănci adiționale pentru a sta pe teren toți jucătorii aduși în România. Selecționerul lor, conform regulilor FIFA, a putut face doar șase schimbări. Interesant este că rândurile de echipament pe care sponsorul tehnic le-a pus la dispoziție sunt numerotate până la 24. În ultimul moment și-au dat seama că nu există tricourile cu 25 și 26, iar unul dintre cei doi băieți care au venit cu ei din partea sponsorului tehnic a făcut un adevărat tur de forță. L-am ghidat prin telefon pentru a putea imprima și aceste două tricouri. Le-a adus cu trei minute înainte să înceapă meciul.
Ce părere le-a lăsat România, spectatorii, stadionul? Au fost impresionați de stadion, nu credeau că vor găsi aici o arenă așa de frumosă. Totuși, Messi a fost nemulțumit de gazon, a spus că nu i-a plăcut. Uite, tocmai acum mă întorc de la aeroport, după ce l-am condus pe președintele federației lor, domnul Julio Grondona. La scara avionului mi-a transmis că s-a simțit extraordinar , m-a rugat să-i transmit lui Mircea Sandu toate cele bune și, încă un amănunt foarte interesant. Mi-a zis așa: >.
Julio Grondona este și vicepreședintele FIFA, dar și trezorierul acestei instituții
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER