E cel mai bun jucător al echipei care ocupă în acest moment locul 6 în prima ligă a Ucrainei, a înscris 6 goluri și a dat 4 pase de gol în acest sezon pentru Volyn Luțk, e titular și integralist și a primit numărul 10 la echipă după plecarea lui Eric Bicfalvi în China. Publicul din România îl cunoaște mai bine din perioada în care era prezentat drept un „nou Hagi” de presa sportivă. Pe când avea 14 ani, Florentin Matei ținea prima pagină a ziarelor cu salariul pe care i-l plătea Gigi Becali. „Nu mai eram jucător de fotbal, eram ăla cu 3000 pe lună„, rememorează acum mijlocașul pentru ProSport.
Florentin Matei comentează cu amuzament multe dintre întâmplările pe care le-a avut la Volyn Luțk în cele două sezoane și jumătate petrecute în Ucraina, vorbește despre posibilitatea de a veni la echipa națională, dar și despre viitorul său fotbalistic, unul pe care nu îl vede într-o parte a lumii în care se plătește bine, dar nu se joacă fotbal de calitate.
Fotbalistul român este vedeta echipei Volyn Luțk, motiv pentru care este solicitat frecvent de televiziunile locale pentru interviuri și filmări speciale. În imaginea de mai sus, Matei pozează pentru departamentul de comunicare al clubului Foto: Volyn Luțk
Florentin, ai un sezon foarte bun până acum la Volyn, ești golgheterul și cel mai bun pasator al echipei. Sunt în ultimul meu an aici la echipă și încerc să joc cât mai bine. Acum am mai multă libertate în joc, că a plecat Bicfalvi, iar antrenorul își pune baza în mine să rezolv meciurile, să dau pase de gol, să dau goluri. Asta fac la antrenament zi de zi, asta se cere de la mine.
Față de ultima dată când microbiștii români te-au putut vedea pe viu s-a schimbat ceva major în jocul tău? Poate și poziția în teren? Da, acum joc și în stânga, mijlocaș stânga. Poate mai puțin în dreapta, deși am jucat și acolo. Dar cel mai bine mă simt în spatele vârfului.
1,2 milioane de euro este suma la care este evaluat Florentin Matei de către site-ul de specialitate transfermarkt.com
Florentin Matei a preluat numărul 10 și rolul de marcator al lui Volyn Luțk după plecarea lui Eric Bicfalvi în China în această vară. Bicfalvi a fost golgheterul campionatului ucrainean sezonul trecut. Foto: arhivă personală
„Șoselele de pe aici sunt… wow! N-ai mai pomenit așa ceva. Fac 15 ore până acasă”
În România nu se vede la TV campionatul din Ucraina, așa că spune-ne tu cum e competiția în comparație cu Liga 1 din România. Cum ar performa Volyn aici? Domnul Mircea Lucescu a spus la un moment dat despre noi că dacă am juca în România ne-am bate la titlu. Eu nu vreau să îmi laud echipa, dar cred că opinia domnului Lucescu e mai mult decât relevantă.
La Luțk te-ai acomodat ușor în momentul în care ai ajuns acolo? Ucraina dă, de obicei, naștere unor povești interesante pentru fotbaliștii care joacă acolo. Eu m-am acomodat destul de repede, mai ales că l-am avut și pe Bicfalvi aici și m-a ajutat să mă integrez în grup. Bine, m-a luat și antrenorul tare din prima cu munca. Mi-a zis: Și am început tare și la antrenamente, m-a băgat în meciuri din prima. (râde) A fost bine până la urmă. Cu limba sunt așa și așa, adică înțeleg, dar nu prea pot vorbi foarte bine. Înțeleg însă 90 la sută din ce aud.
Cu șoselele și cu traficul din Ucraina cum te înțelegi? Traficul e oarecum OK, șoselele sunt… wow! N-ai mai pomenit așa ceva! Când vin în țară vin cu mașina pentru că nu am aeroport aici, am doar variantele Lvov și Kiev. Și fac trei ore până la Lvov sau cinci ore până în capitală. Dar nu sunt zboruri directe, trebuie să fac escale, deci tot între 10 și 15 ore faci și cu avionul.
Șoselele din Ucraina sunt atât de denivelate încât în unele porțiuni de drum nu se poate depăși viteza de 50 km/h. Foto: Alexandru Hojda/ProSport
„Am tremurat de emoție când am intrat în vestiarul Stelei”. De ce nu i-a priit fotbalul italian
Cu cei din staff-ul echipei naționale ai avut vreo interacțiune? Am vorbit cu Daniel Isăilă, m-a sunat și am vorbit cu dumnealui. Am vorbit înainte de dubla cu Finlanda și cu Feroe. Mi-au spus că m-au urmărit și că trebuie să mă mențin la același nivel. Cam asta e.
Hai să vorbim despre trecut, mai exact despre o legendă pornită din trecutul tău. Se spune că ai fost cel mai bine plătit junior din istoria fotbalului românesc, e adevărat? Nu știu dacă e adevărat, s-a făcut prea mare tam-tam că aveam eu 3000 de euro pe lună. Să știți că după ce am plecat eu, la un an-doi, toată grupa de jucători născuți în 1995 avea fotbaliști cu salarii de 2500-3000 de euro. Atunci se vorbea numai despre salariul meu, deja eram nu mai eram jucător de fotbal. Parcă aveam 5 milioane! În Europa se câștigă 3000 pe lună la 14-15 ani. Asta a fost, doar Dumnezeu știe viitorul fiecăruia dintre noi.
Florentin Matei a debutat în echipa mare a Stelei în 2010, la doar 17 ani, într-un meci cu Universitatea Craiova. Foto: ProSport
A fost ceva ce te-a impresionat atunci când ai intrat pentru prima dată în vestiarul echipei mari de la Steaua? Prima dată când am intrat în vestiarul echipei mari aveam 14 ani, m-a chemat Olăroiu. Am tremurat atunci de emoție și m-am dus primul în vestiar, să nu trebuiască să intru eu când erau deja băieții înăuntru. Erau jucători precum Dică, Bănel, Boștină, era ăla mic… Elton!
Erai mai înalt decât el? Da, eram mai mare! Dar bun, mi s-a părut cel mai bun. Ce făcea la antrenamente… nu-l prindeai, nu-l vedeai. Am făcut un unu contra unu cu el la dribling, m-a făcut de două ori, dar l-am făcut și eu tot de două ori.
Ai avut apoi o experiență la Cesena. Ce ai învățat din ea? Am învățat că nu o să îmi placă fotbalul italian niciodată. (râde) Nu mi-a plăcut deloc, în loc să cresc am scăzut. Am făcut doar tactică, mergeam stânga-dreapta pe teren, nici nu transpiram după antrenamentele de acolo.
„Am vrut să nu mă mai întorc în Ucraina când a izbucnit conflictul”
Revenind în prezent. Vă afectează vreun pic conflictul din Ucraina? Nu neapărat! Singurul inconvenient e legat de salarii, tot timpul întârzie. În plus, de când a început așa-zisul război nu ne-au mai dat dolari, așa cum aveam în contracte, ne-au plătit în grivne, în moneda locală. Pierdem mereu, trebuie să schimbăm noi banii și pierdem foarte mult.
La deplasări nu sunt probleme? Nu, nu a fost așa de rău cum s-a tot văzut pe la televizor. Atunci când a fost cel mai mare haos în Kiev noi eram în cantonament în Antalya, țin minte că mă uitam împreună cu Bicfalvi la televizor și spuneam că nu vrem să ne mai întoarcem în Ucraina. Voiam să mergem direct la București, ne era frică de ce vedeam la televizor, însă ucrainenii din echipă nu aveau nicio treabă, nici măcar nu discutau despre subiectul ăsta. Când am aterizat la Kiev, după trei zile, nu mai era nimic, curățaseră tot orașul.
Pe 21 noiembrie 2013 a fost consemnat startul evenimentelor din piața pe care istoria o consemnează acum sub numele de „Euromaidan”. Așa arăta Piața Independenței din Kiev în momentul în care Matei și Bicfalvi erau în cantonament, în Turcia
Ești în ultimul an de contract, cum îți vezi viitorul apropiat? Vrei să rămâi în Europa sau vrei la bani mulți în China sau la arabi? Dacă aveam 27 de ani ca Bicfalvi poate că mă gândeam la bani mulți. Am avut oferte de genul ăsta, dar nu mă interesează. Ce fac? Mă duc 2-3 ani, iau bani mulți, și după aia? Nu, acum aș vrea în Europa ceva, să văd ce îmi găsește impresarul. Mi-ar plăcea cel mai mult în Germania, nu m-ar interesa banii deloc dacă aș ajunge acolo. E un loc bun să crești ca fotbalist!
În România nu te-ai întoarce? Nu! Mai bine rămân aici decât să revin în țară.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER