ProSport a vorbit cu Iasmin Latovlevici (28 de ani) înainte de partida de sâmbătă dintre România și Ungaria (ora 19:00, TVR1). Fundașul stânga, a cărui convocare a surprins duminică, date fiind declarațiile oferite de Victor Pițurcă în privința stelistului după evoluția din barajul cu Grecia, a vorbit despre meciul din grupa F, dar și despre viața personală, dezvăluind modul în care și-a cerut în căsătorie soția. Vă propunem un interviu altfel, cu fotbalistul Latovlevici, dar mai ales cu omul din afara terenului.
„Pentru Latovlevici sunteți aici?”, întreabă unul dintre cei din staff-ul naționalei. Îi răspunzi afirmativ și te uiți la ceas. Aveai programat interviul la 10:15, iar în ciuda protestelor din centrul Bucureștiului și ploii, doar un minut de întârziere poate fi trecut în dreptul tău. Ești surprins atunci când vezi că Latovlevici se află deja pe canapeaua din holul hotelului din Mogoșoaia: „Bună! Sunt Lato”. E relaxat și zâmbitor, salută reporterii ProSport și așteaptă ca fotograful să își instaleze echipamentul. Nu are nimic din aroganța altor jucători de la națională, nu specifică ce întrebări nu ar vrea să-i fie adresate și nici nu îi tratează cu superioritate pe cei din fața lui. Așteaptă nerăbdător să răspundă întrebărilor reporterilor, iar odată instalat echipamentul, înregistrarea pornește.
Latovlevici a debutat la Steaua pe 25 iulie 2010 și a devenit, în scurt timp, unul dintre cei mai apreciați fundași români din campionatul României
„Sunt obișnuit să joc cu tribunele pline. Nu am același sentiment pe care îl au alții de la lot”
Urmează pentru noi meciul contra Ungariei. Este unul dificil? Ar trebui să ne pregătim pentru orice sâmbătă, inclusiv pentru o înfrângere? Noi, cei de la națională, ne dorim din tot sufletul calificarea la Campionatul European. Foarte mulți dintre noi nu am fost niciodată la un turneu final. Sperăm să câștigăm sâmbătă, vrem victoria.
Revenirea lui Adam Szalai la națională, după demiterea lui Pinter, reprezintă un dezavantaj pentru noi? Un singur jucător nu poate să facă diferența în astfel de meciuri. Am jucat, de-a lungul carierei mele, destule partide cât să îmi dau seama că nu contează doar un fotbalist atât de mult. Unitatea grupului e mai presus de orice.
S-au vândut aproape toate biletele pentru meciul de sâmbătă. Este pentru voi un avantaj să jucați cu tribunele pline? Mă gândesc că, dacă Ungaria va marca un gol, 50.000 de suporteri români vor huidui. Sau își vor pierde răbdarea dacă România nu va avea un joc bun, spectaculos. Este foarte important să avem suportul fanilor sâmbătă. Dacă nu vom fi noi cei care vom deschide scorul, iar ei ne vor huidui, nu o să-i băgăm în seamă. Dacă ești puțin slab din punct de vedere psihic și ți se întâmplă un astfel de lucru, o să ai o evoluție și mai slabă în respectivul moment. Trebuie să te concentrezi la meci, să extragi doar încurajările. Pentru un fotbalist, să joace cu tribunele pline, e cel mai frumos sentiment posibil. Bine, eu sunt obișnuit deja cu asta și nu am același sentiment pe care poate îl au alți jucători de la lot atunci când pe stadion sunt 55.000 de suporteri.
Ai fost una dintre surprizele lui Victor Pițurcă în momentul anunțării lotului. Te așteptai să revii la națională după declarațiile făcute de selecționer după barajul contra Greciei? Eu nu mă consider o surpriză la națională. M-am pregătit, m-am antrenat, am jucat. Acum depinde, cei din presă au spus că am jucat prost. Selecționerul a hotărât până la urmă, important pentru mine este faptul că mă aflu aici.
Nu mi-a plăcut niciun jucător de la națională în mod special. Când eram mic, mă uitam la fotbal și îmi plăcea să urmăresc campionatele externe. Nu sunt un fotbalist care să fi avut idoli Iasmin Latovlevici, fundaș Steaua
Selecționerul naționalei a comentat în numeroase rânduri asupra modului în care se bucură Latovlevici după marcarea unui gol
„Pițurcă, atunci când spune ceva, aia face. Bine, poate să spună altceva și să facă altceva”
Ce ar însemna pentru tine o calificare la un turneu final? Nu doar pentru mine ar fi ceva extraordinar. Pentru colegii mei, pentru staff, pentru toată țara ar însemna foarte mult. Asta știe toată lumea, de asta și presiunea de la fiecare meci jucat de echipa națională.
Avem vreo scuză dacă nu reușim să ne calificăm la Campionatul European, dată fiind grupa accesibilă și sistemul? Nu e vorba de scuze aici. Fotbalul poate produce multe, multe surprize. Luați exemplul barajului cu Grecia. Nu vreau să spun ce și cum, mă rezum la a zice că se pot întâmpla foarte multe și niciodată nu se știe.
Pe voi vă afectează în vreun fel incertitudinea de pe banca tehnică a naționalei? Mă refer aici la episodul din urmă cu o lună, când Pițurcă a negociat cu cei de la Al Ittihad. De curând, a dat de înțeles că va pleca dacă va primi o ofertă bună. De ce să ne afecteze? Cât selecționer este Victor Pițurcă, noi o să facem tot ceea ce ne cere el. Dacă el consideră că nu mai vrea să fie antrenorul naționalei, va pleca. Momentan nu se pune problema. Toată lumea îl știe pe selecționer. Când spune ceva, aia face. Bine, poate să spună ceva și să facă altceva (râde).
„Lasă, să rămân eu în scădere de formă și să joc meci de meci”
La antrenamentul de luni, ai avut o discuție de câteva minute cu Pițurcă. Părea că te ceartă… Nu, nu. El îmi spunea ceva, eu îi explicam ce am făcut într-un meci. Asta a fost tot, nu putem vorbi despre vreo răfuială. Dânsul se uită la foarte multe partide, mi-a zis de una pe care a reținut-o, eu i-am explicat de ce am procedat într-un fel, el mi-a spus că o să-mi arate cum ar fi trebuit să fac. Pițurcă este doctrină de fotbal, știe mai bine.
Cum comentezi declarațiile oamenilor de fotbal care spun despre tine că nu mai ești jucătorul din urmă cu un sezon? Nu mă deranjează declarațiile lor. Mă deranjează jignirile și frustrările lor. Nu vreau să spun la cine mă refer, nu merită să-i bag în seamă. Accept criticile, dar toate au o limită.
Dar tu simți că ești într-o scădere de formă? Nu vreau să discut despre asta, pentru că se poate interpreta. Lasă, să rămân eu în scădere de formă și să joc meci de meci. Dacă se poate, să joc eu mult și bine.
O să te mai vedem în Liga 1 sezonul viitor? Sau te transferi? Nu știu ce să spun… Nu știu. O să vedem.
Întrebări altfel pentru Iasmin Latovlevici
Ai un singur tatuaj, de aproape un an (foto sus, mâna dreaptă). Ce semnifică și spune-mi dacă te-ai gândit să îți mai faci. Din câte știu, creează dependență. Odată ce îți faci unul, o să îl vrei și pe al doilea, și pe al treilea… Am vrut să îmi fac un tatuaj. Atât doar. Nu are niciun fel de semnificație, mi-a plăcut cum arată. Nu a fost ceva foarte gândit înainte. Eu nu sunt dependent de nimic. Încerc lucruri doar pentru că vreau. Și doar o dată. Tot timpul a fost așa la mine. Putem să stăm și să povestim două ore despre lucrurile pe care le-am încercat și nu mi-au creat niciun fel de dependență.
Care este cea mai utilizată aplicație de pe telefonul tău? Cred că WhatsApp-ul.
De ce porți căști SkullCandy și nu Beats by Dre, cele pe care le achiziționează majoritatea fotbaliștilor? Vreau să fiu altfel. Așa am fost mereu. Când are lumea ceva, eu îmi iau altceva, să fiu diferit de majoritatea.
Ești însurat de un an. Cum ți-ai cerut soția în căsătorie? Într-o dimineață, când am plecat de la antrenament, m-am dus să cumpăr inelul și am întârziat vreo 3-4 ore acasă. Deja mă gândeam că mă sună, că o să mă întrebe ce fac… Am pus inelul într-un buchet de flori și i l-am oferit. Nu s-a trezit să-l scormonească (râde). L-a pus în vază, i-am mai atras eu atenția asupra lui și abia mai tâziu l-a văzut.
Câte abdomene faci pe zi? M-am cam lăsat de ele. Am un program de care mă țin o dată la două zile. Înainte făceam zi de zi, dar acum nu. Am experimentat suficient pe corpul meu și era timpul să aplic metode eficiente și bune.
„Ascult aproape toate genurile, în afară de rock”
Dacă nu ai fi fost fotbalist, ce ți-ar fi plăcut să faci? Hmmm… Tot timpul îi spun asta lui tata: îmi plac foarte mult luptele, boxul. Cred că dacă eram mai înalt, deveneam luptător.
Când scapi de aparatul dentar? Doctorul mi-a spus că trebuie să-l port până în decembrie. Acum… Nu știu. Deocamdată e destul de bine, am avut doar un dințișor care era mai în spate. M-am hotărât greu să îmi pun aparatul dentar.
Copiii tăi vor fi și ei fotbaliști? Dacă vor crește și vor vrea asta… Cu siguranță mă vor lua drept exemplu, că orice copil face asta cu părinții lui. Mi-aș dori să vadă și ei tot ceea ce am văzut eu în fotbal, să știe ce și cum. Dacă vor vrea să fie fotbaliști, o să-i îndrum spre fotbal. Dacă nu… ce pot să fac? Nu pot să iau din visul nimănui.
Ce melodie îți place în momentul ăsta cel mai mult? Nu am una anume. Ascult aproape toate genurile, în afară de rock. Ascult și piese sârbești, dar și românești. Trebuie doar să fie cât de cât mai ritmate, să nu fie lente, că eu nu sufăr. De nimic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER