L-am regăsit pe fostul mare atacant Florin Răducioiu într-o campanie pentru dreptul la educație al copiilor din România. Va alerga la Maratonul Internațional al Bucureștiului, pe 4 octombrie, tocmai pentru a-i determina pe copii să nu mai abandoneze școala. Ultima oară antrenor la naționala U17 a României, Răducioiu (45 de ani) vorbește despre sistemul bolnav din fotbalul românesc.
Florin, participi la un cros pentru susținerea copiilor cu probleme sociale. E o noutate pentru tine?Și de ce o faci? Da, este o noutate pentru mine, chiar dacă acum doi ani am fost invitat la Varșovia la Campionatul Mondial de fotbal al orfanilor. A fost o experiență pe care nu am să o uit! O fac pentru simplul fapt că am fost invitat și nu pot refuza ocazii de acest gen. Sunt tată și cred că toți copiii au dreptul la educație, la studiu, indiferent de „stratul” social din care provin! Sunt diferiți copiii români de cei italieni? Cu siguranță, da! Dar prefer să nu intru în detalii…
Ce ar trebui să facem ca să reformăm total sectorul de copii și juniori în România? Fotbalul românesc lasă impresia că se caută pe sine însuși și că se află la o încrucișare de drumuri! Apropo de reforma fotbalului juvenil… După părerea mea, trebuie luate mai multe măsuri: întărirea cadrului organizatoric și modernizarea procesului de pregătire ale jucătorilor, creând centre de juniori cât mai eficace, chiar și un campionat școlar exigent, promovări serioase de antrenori și jucători de la o categorie la alta, cursuri de perfecționare, dar și precizarea fermă a obligațiilor și drepturilor jucătorilor. O direcție tehnică nefantomatică să elaboreze și să aplice un sistem românesc. Un centru de studii și documentare trebuie să furnizeze și antrenorilor din țară, dar și Direcției Tehnice, ca și centrelor de juniori, datele cele mai noi apărute în fotbalul țărilor avansate.
Cu ce ai rămas după experiența de la naționala României de fotbal U17? A fost o experiență superbă pentru mine! Am creat o echipă învingătoare, cu un nucleu de jucători talentați, care meritau să ajungă la turneul final al Campionatului European. Din păcate, președintele Burleanu a avut altă viziune, care a dus la falimentul acestei generații 1998!
Ce viziune? Prin faptul că nu mi-a permis să-mi termin treaba , el a fost cel care a „rupt” echilibrul echipei. Dezastrul a fost iminent și s-a produs! El a luat decizia!
Golgheterul României la Mondialul din ’94
Numele: Florin Valeriu Răducioiu Data și locul nașterii: 17 martie 1970, București Carieră și performanțe: Dinamo (1986-1990) – un titlu, o Cupă a României; Bari (1990-1991), Verona (1991-1992), Brescia (1992-1993), AC Milan (1993-1994), Espanyol (1994-1996), West Ham United (1996-1997), Espanyol (1997), VfB Stuttgart (1997-1998), Brescia (1998-2000), Dinamo (2000-2001), AS Monaco (2001-2002), Creteil-Lusitanos (2003-2004); A marcat 30 de goluri în 84 de meciuri pentru Dinamo, 27 de goluri în 135 de meciuri în primele două ligi din Italia, 19 goluri în 56 de meciuri pentru Espanyol, 2 goluri în 11 meciuri pentru West Ham, 4 goluri în 19 meciuri pentru Stuttgart, 2 goluri în 12 meciuri pentru Monaco, 1 gol în 9 meciuri pentru Creteil; Semifinalele Cupei Cupelor cu Dinamo (1990), Cupa Campionilor cu AC Milan (1994);
„Ne calificăm la Euro”
Ce părere ai despre șansele de calificare ale României la turneul final al CE. Am făcut trei rezultate de 0-0 în ultimele trei meciuri. Sunt ferm convins că ne vom califica la Euro 2016! A fost o grupă aparent ușoară, chiar dacă ultimele rezultate m-au iritat enorm!
Ne poate încurca Finlanda? Dar Feroe? Ne pot încurca, eu sper să nu. Chiar dacă sunt optimist, băieții nu trebuie să se creadă deja calificați, fiind pe locul 2. Calculele hârtiei, oricât optimism ar genera, nu pot conferi certitudini.
Ducem lipsa unui atacant stil Răducioiu la națională. Ce se întâmplă cu atacanții români? Acum câțiva ani, m-am întâlnit cu marele Dumitrache, care mi-a spus că în mine se revedea ca jucător. Chiar dacă eu am avut de obiectat că nu aveam acea detentă la cap fantastică, pe care el o avea, m-au emoționat foarte tare cuvintele lui! Acum, și eu aș dori să mă „revăd” în alt jucător! Încă îl aștept! Atacanții români pur și simplu nu mai sunt! Excepție face pentru mine Ciprian Marica.
„Rușine președinților de cluburi!”
Ar trebui să joace în ultimele două partide din preliminarii? Eu zic că da! Ar fi util măcar câteva zeci de minute. Eu sunt convins că se antrenează bine, e un atacant care poate marca atunci când are ocazia, iar România nu a dat goluri în ultimele meciuri. E clar că trebuie să-și găsească o echipă, dar ce atacanți avem azi? Unde joacă ei? În campionate exotice!
De ce am ajuns să nu mai avem fotbaliști de valoare? De ce? Întrebați președinții de club din ultimii15-20 ani cât au investit în propriile pepiniere! Vă spun eu, zero! Să le fie rușine!
Antrenorul lui Napoli nu știa cine e Chiricheș
Cum e văzut Chiricheș în Italia? Am citit că antrenorul Sarrinici nu știa cine este, sincer îmi pare rău de această afirmație! A evoluat bine în meciurile de pregătire, mai puțin convingător în acest început de campionat.
Ce părere ai despre ce se întâmplă în fotbalul românesc, cu jucători neplătiți, cu cluburi în insolvență? Este absolut inadmisibil ceea ce se întâmplă în Romania. Cum este posibil ca jucătorii să nu fie plătiți? Au familii, copii. Nu sunt protejați nici de federație, nici de Ligă! Insolvența a devenit o modă la noi, nimeni nu știa ce înseamnă acum câțiva ani, acum știu toți. Au devenit experți în insolvență! Au găsit o modalitate legală de a ascunde adevărul și datoriile. O altă mare rușine.
De Dinamo ce zici? Va mai reveni vreodată la gloria de pe vremea voastră? De Dinamo prefer să nu comentez!
Info: Pentru Maratonul Internațional București, la care participă și Florin Răducioiu, vă puteți înscrie aici: http://bucharest-marathon.com/en/registration/?cursa=marathon
Rezultate România preliminarii Euro 2016, Grupa F:
CLASAMENT
Program meciuri Grupa F – Preliminarii Euro 2016
Etapa a opta – 7 septembrie 2015
Etapa a noua – 8 octombrie 2015
Ultima rundă – 11 octombrie 2015
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER