UPDATE 13:30 Alin Petrache a câștigat detașat cursa pentru șefia COSR și promite că va fi alături de toți președinții de federații. În ceea ce îl privește pe Octavian Bellu, Petrache afirmă că și-ar dori ca aceasta să își reconsidere poziția și să revină la sentimente mai bune pentru a putea ajuta în continuare la dezvoltarea sportului românesc.
„Noi am demonstrat că valorile olimpismului s-au ridicat mai presus de orice. A fost o campanie curată. Ceea ce pot să promit este că voi fi aproape de federații, îmi place să cobor în teren. În sport suntem într-o lume mică, am nevoie în echipa mea de domnul Bellu și de doamna Lipă. Discutăm despre cel mai mare antrenor al gimnasticii mondiale, nu despre contracadidatul meu și sper să continue. COSR are toate sporturile la aceeasi masă.
Mă așteptam să fie un scor și o luptă mai strânsă. Strategia mea este construită pe 10 ani. Sper ca împreună cu contracandidații mei să punem în aplicare acest plan, să fim patrioți și să facem o schimbare pentru sportul românesc, să fie bine la Rio. Azi am avut primul Comitet Executiv, s-a stabilit data pentru următorul. Echipa rămâne, vicepreședinții rămân, e o echipă tânără dar în același timp experimentată. Cea mai frumoasă zi din viața mea a fost cea în care s-a născut prima mea fetiță și apoi a doua și a treia. Astăzi este o zi foarte frumoasă și ea. COSR nu are toate sporturile în mână ci are toate sporturile la aceeași masă.
La Federația de Rugby este o echipă întreagă care a dezvoltat un proiect în ultimii cinci ani, știe exact ce are de făcut și cred că indiferent cine va veni la conducere, proiectul va fi continuat și va fi bine. Sper ca domnul Bellu să vină în echipa mea, pentru că discutăm de cel mai mare antrenor al gimnasticii mondiale, nu despre contracandidatul meu. Sportul universitar este foarte important pentru mine. Nu m-a felicitat domnul Ponta, de dimineață nu am avut telefonul la mine”, a declarat Alin Petrache.
UPDATE 13:20 Octavian Bellu a pierdut alegerile pentru șefia COSR și se gândește să întrerupă relațiile cu acest organism.
„Nu știu dacă voi mai cauționa o instituție in care nu am încredere. În general, federațiile din străinătate sunt conduse de oameni care au medalii, dar noi nu avem aceleași valori. M-au deranjat foarte mult atacurile care au fost la persoana mea, mă deranjează că am fost acuzat că aș avea legături politice de cineva care avea legături politice cu acte în regulă.
Astăzi cred că performanța a pierdut, nu s-a ținut cont de performanță și de medalii. Am susținut sportul olimpic timp de 30 de ani, dar astăzi, nu știu dacă mai pot concesiona o persoană și o instituție în care nu mai am încredere. Sunt dezamăgit de luptele din spatele cortinei. Prin presă, se știa deja de ieri cum se va vota, nu știu dacă federațiile au anunțat sau ce s-a întâmplat. Eu sunt un om căruia îi place să vorbească exact acolo unde trebuie, niciodată mai mult. Am vorbit pe față cu cei din federații, cu toți oamenii implicați, dar nu am fost activ în spate. M-a deranjat că am fost atacat murdar, am fost prezentat ca un om care după Jocurile Olimpice am primit o sumă mare de bani, ceea ce ar fi trebyit să mă pună într-o lumină proastă în fața celorlalți antrenori. Dacă respectăm adevărul, trebuie spus că am respins acei bani, pentru că nu mi s-a părut just. Am fost asociat cu poliotiicul în urma unei întămplări, pe care nu aveam cum să o controlez, dar mă deranjează că am fost atacat dintr-o direcție cu implicare politică cu acte în toată regula.
Am crezut că va fi o competiție nu o luptă, dominată de valorile olimpismului, pe care ar trebui să le apărăm constant. M-am înșelat. Nu știu ce voi face peste doi ani, pentru că eu nu știu exact nici ce voi face peste o săptămână – întrebat dacă va mai candida și peste 2 ani. În general, dacă ne uităm la toate tările europene, spu cred în aceortul olimpic este condus de persoane care au medalii, foști sportivi și foști antrenori medaliați în întrecerile olimpice. Chiar și președintele CIO. Nu cred în această zonă de management pe care s-a pus accentul”, a declarat Octavian Bellu.
Un alt candidat care a trebuit să se recunoască învins, Elisabeta Lipă, a acceptat mult mai ușor înfrângerea
„Nu sufăr deloc. Lucrurile erau foarte clare demult. Eu rămân aceeași și voi încerca să susțin în continuare sportul. Am intrat într-o luptă în care se știa exact ce se va întâmpla și probabil de aici detașarea. Nu vreau și nu pot să spun dacă a fost un vot corect. Voi colabora cu președintele COSR din calitatea mea de vicepreședinte”, a declarat Elisabeta Lipă.
„Vreau să fiu foarte fermă, MTS a fost deschis față de toți cei trei candidați. Ministerul nu s-a implicat în campania electorală, avem nevoie de unitate. Astăzi federațiile și-au ales liderul și sper ca domnul Bellu să nu se grăbească, avem nevoie de excelență și competență. Încercăm să generăm performanțe și de acum incolo”, a precizat și Gabriela Szabo.
UPDATE 12:35 Alin Petrache a câștigat alegerile pentru postul de președinte al COSR, fiind ales în locul lui Octavian Morariu, care a demisionat la 15 aprilie. Petrache a obținut 143 de voturi, iar Octavian Bellu s-a situat pe locul secund cu 33 de voturi, la mare distanță de câștigător, în timp ce Elisabeta Lipă a obținut doar 21 de voturi.
Petrache, care a fost susținut de fostul președinte al COSR, Octavian Morariu, a câștigat din primul tur în fața contracandidaților Octavian Bellu și Elisabeta Lipă. Mandatul lui Alin Petrache, 37 de ani, actualul conducător al Federației Române de Rugby, va fi până în 2016, an în care ar fi expirat mandatului fostului președinte Octavian Morariu, care a decis să renunțe la șefia COSR pentru a se dedica activității din cadrul Comitetului Internațional Olimpic.
UPDATE 12:25 Votul s-a încheiat și a început numărătoarea. 109 membri dintr-un total de 123 sunt prezenți la Adunarea Generală a COSR pentru alegerea noului președinte.
UPDATE 12:13 Elisabeta Lipă, candidat la postul de președinte al COSR, a venit la Adunarea Generală de la sediul de lângă Arcul de Triumf cu cele cinci medalii de aur și două de argint și una de bronz cucerite la cele șase ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat. Șefa de la CS Dinamo intenționează prin gestul său să-i arate unui oficial din sportul românesc prezent înn sală „că medaliile nu sunt din carton”. Lipă a fost luată peste picior în urmă cu puțin timp în privința performanțelor sale de la JO.
UPDATE 12:00 Pentru ca reprezentanții presei nu au acces în sala de ședințe, oficialii COSR au organizat în fața sălii un bufet suedez.
UPDATE 11:40 109 membri dintr-un total de 123 sunt prezenți la Adunarea Generală a COSR pentru alegerea noului președinte, ceea ce reprezintă un total cumulat de 202 voturi (unii dintre membrii participanți au, conform regulamentului, dreptul la mai multe voturi).
Trei poziții de membri afiliați sunt suspendate: Federația de Ciclism, trezorierul COSR Mișu Negrițoiu, care s-a retras, și poziția de personalitate a Gabrielei Szabo, care va putea vota doar în calitate de ministru al Tineretului și Sportului.
Noul președinte al COSR va fi ales dintre Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache. Mandatul acestuia va fi până în 2016, an în care ar fi expirat mandatului fostului președinte Octavian Morariu, care a decis să renunțe la șefia COSR pentru a se dedica activității din cadrul Comitetului Internațional Olimpic.
UPDATE 11:20 Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a declarat că forul pe care îl conduce a ales să rămână echidistant la alegerile pentru funcția de președinte, apreciind că învingătorul scrutinului va trebui să ducă mai departe tradiția sportului românesc.
„MTS a înțeles să rămână echidistant la aceste alegeri. Liderii COSR trebuie să-și aleagă președintele. Pe noi ne interesează pentru că COSR este o excepție stabilă, de înaltă ținută, iar cel care va câștiga va trebui să ducă mai departe tradiția sportului românesc. Indiferent că ești o personalitate, trebuie să fii și un bun manager. Eu consider că toți cei trei candidați au o ținută morală înaltă și le doresc succes”, a declarat Szabo.
UPDATE 11:10 Președintele Federației Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, a declarat că are emoții înaintea alegerilor pentru șefia COSR și că are doi contracandidați, Octavian Bellu și Elisabeta Lipă, extrem de puternici, „două forțe ale sportului românesc”.
„Sunt emoții ca înaintea oricărei competiții. Am doi contracandidați extrem de puternici, două forțe ale sportului românesc. Când am venit ne-am strâns mâinile, e normal, suntem prieteni. Și după data de 29 rămânem toți în sport, împreună trebuie să reclădim”, a declarat Petrache înainte de Adunarea Generală a COSR.
Ivan Patzaichin a afirmat că toți cei „trei candidați sunt serioși și cu oricare COSR va ajunge pe mâini bune”. „Comitetul Olimpic va rămâne în continuare o echipă unită”, a adăugat fostul canoist.
UPDATE 10:40 Primii reprezentanți ai federațiilor sportive au sosit, joi dimineață, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, unde va avea loc, începând cu ora 11.00, Adunarea Generală pentru alegerea noului președinte al forului olimpic și român.
De asemenea, cei trei candidați, Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache au sosit în jurul orei 10.00 la sediul COSR.
Printre primii veniți au fost Camelia Potec (natație), Irina Deleanu (gimnastică ritmică), Andreea Răducan și Adrian Stoica (gimnastică).
Tot joi dimineață a avut loc și Comitetul Executiv al COSR, în care s-au discutat procedurile de vot pentru alegerea noului președinte.
România e națiunea care s-a întors de la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice cu medalii cât să le numeri pe degete. România e țara din care pleacă antrenori valoroși pentru că sistemul le oferă bani cât să-și plătească jumătate din chirie, să le cumpere pampers la copii și să-și drămuiască banii de întreținere pentru ianuarie și februarie. România se poate mândri cu o singură medalie de bronz în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, deși beneficiază de un lanț muntos generos. În România juniori cu potențial de creștere abandonează rapid cursa performanței pentru că rândul de echipament, rucsacul și cele trei vitamine nu-i mai ispitesc. În România, doar dacă ești medaliat olimpic sau mondial ai cât de cât viitorul asigurat. O medalie obținută în eșalonul al treilea, la Europene, nu reprezintă, din punct de vedere financiar, decât o compresă rece pusă pe fruntea asudată în concurs.
„Sunt trei oameni valoroși. Lipă și Bellu sunt niște somități, Alin e un bun manager. Va fi o luptă aprigă, e greu de anticipat cine va câștiga. La COSR nu e ca la alte federații, cu mese, șprițuri, promisiuni și luna de pe cer. La COSR votează oameni serioși”
oficial cu drept de vot la alegerile de joi
De joi, agenda noului șef al Comitetului Olimpic și Sportiv Român va fi formată din mai multe agende. Pentru că problemele olimpismului de la noi nu încap nici într-o bibliotecă întreagă. După retragerea lui Octavian Morariu, din luna aprilie, în block-startul cursei pentru postul de șef s-au așezat Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache. Trei personalități care au arătat, mai mult sau mai puțin până acum, că posedă calități de manager, că dețin proiecte interesante, trei oameni care sunt obligați să schimbe radical mașinăria olimpică din România.
„Intruziunea politicului nu s-a văzut doar la fotbal. Uitați-vă cine candidează la aceste alegeri de la Comitetul Olimpic! Râd și curcile dacă unul dintre candidați are curajul să spună că nu are și o proptea din politică”
Elisabeta LIPĂ‚
Octavian BELLU
Alin PETRACHE
„Nici unul dintre cei trei candidați nu prezintă calități pentru a-l recomanda pentru această funcție. Dar poate că se vor transforma în buni manageri și vom ieși din acest colaps în care a intrat sportul în ultimii 10 ani. Pentru că nu te poți umfla în pene cu rezultatele de la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice. Au fost mediocre”
CONTROVERSA DIN ULTIMELE ZILE: OAMENI IMPUȘI SĂ‚ VOTEZE!?
În ultimele zile, potrivit unor surse, a apărut informația conform căreia oficiali din COSR au sunat în birourile șefilor unor federații pentru a le comunica subtil numele persoanei care ar fi potrivită să voteze, în contextul în care unii președinți de foruri își vor exprima preferința pe buletinul de vot din postura de personalitate. „E strigător la cer. Acest amănunt se cunoaște de câteva zile. Delegațiile trebuiau date până pe 20 mai, iar acum oricum sunt schimbate în proporție de 50 la sută”, a declarat un om important din sportul românesc.
REPREZENTANȚII PRESEI NU AU VOIE ÎN SALĂ‚ ÎN TIMPUL ALEGERILOR
O decizie care întărește convingerea că transparența nu a reprezentat niciodată o calitate a actualei conduceri a COSR derivă dintr-un comunicat de presă trimis ieri, în mai multe redacții, de Daniela Ionescu, expert COSR comunicare și relații cu mass media. „Reprezentanții mass-media sunt invitați joi să participe la conferința de presă pe care o va susține noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), în jurul orei 13:00, după încheierea Adunării Generale. Conferința de presă va avea loc la Sala Amfiteatru din incinta sediului COSR din Bulevardul Mărăști, nr. 20, sectorul 1, București, lângă Arcul de Triumf. Vă așteptăm!”, se arată în comunicat.
Federații mari precum forul de fotbal, forul de atletism sau forurile de baschet, handbal sau natație, au permis întotdeauna, în ultimii ani, accesul presei la ședințele de alegeri.
„Morariu s-a bazat tot mandatul pe capacitatea lui Dobrescu de a conduce COSR. A fost activ Dobrescu, dar nu a avut niciodată o vedere globală asupra sportului”
ACȚIUNI PE ULTIMA SUTĂ‚ DE METRI: PETRACHE S-A ÎNTÂLNIT CU TOȚI APROPIAȚII MARȚI SEARA. „GREII” AU VENIT LA LIPĂ‚ ÎN ZILE DIFERITE
Alegerile de la COSR implică o desfășurare de forțe mult mai consistentă față de un scrutin al unei federații. Iar candidații pentru funcția de președinte au fost mai activi sau mai puțin activi în perioada premergătoare zilei decisive. Dacă Octavian Bellu a ales o politică discretă, excluzând apariția de la Antena 3 alături de premierul Victor Ponta, ceilalți doi aspiranți au optat pentru strategii total opuse. Petrache a încercat să se așeze la masa discuțiilor cu cât mai mulți alegători, iar marți seara, fostul rugbyst i-a adunat în jurul său, la un restaurant din București, pe toți oamenii de sport care și-au exprimat public sau i-au comunicat subtil lui Petrache faptul că-l vor susține la alegeri. Lipă, canotoarea secolului, s-a întâlnit în ultimele săptămâni, în biroul său de la CS Dinamo, cu o serie de personaje cu drept de vot la Adunarea de alegeri de joi. „Lipă spune în față ce are de spus. Nu te ia cu zăhărelul, nu te ia pe ocolișuri. Nu-ți poartă pică nici dacă îi spui în față că nu ești convins de proiectul ei”, mărturisește unul dintre oamenii care au dialogat cu șefa din Ștefan cel Mare.
SCENA CONTROVERSATĂ‚ DE LA ANTENA 3
În seara sosirii de la Europeanul de la Sofia, Octavian Bellu a fost prezent în studioul Antenei 3 pentru a vorbi despre performanțele fetelor în Bulgaria. Invitat alături de lotul de gimnastică a fost și premierul Victor Ponta. Antrenorul a încercat să pareze toate afirmațiile care s-au făcut la adresa lui după apariția TV. „A fost o întâmplare că ne-am întâlnit în același timp în emisiune, a fost cazul unei suprapuneri și nu pot să acuz pe nimeni. Cineva poate specula acest lucru prin declarații, dar nu cred că e cazul. Și după alte competiții am mai avut astfel de întâlniri și nu s-a mai inflamat nimeni”, a declarat pentru ProSport Octavian Bellu, care a mai spus că nu era cazul unei atitudini refractare, chiar dacă ar fi fost anunțat că în emisiune își va face apariția și prim-ministrul Ponta: „Trebuie să fii sociopat (n.r. – conform Dex, sociopatia este o tulburare de comportament având drept cauză defectele educației într-un mediu social nefavorabil) să refuzi o astfel de întâlnire. Unii au o sensibilitate pe care eu nu o am, iar alții nu au făcut gestul pe care eu l-am făcut în urmă cu ceva timp, când am demisionat din fruntea ANS pe motive de politizare excesivă”.
Când vine vorba despre bătălia pentru șefia COSR, Bellu este categoric: „N-am apelat la alte mijloace și la nimic altceva care nu ține de sport. Am avut o campanie mai puțin spectaculoasă întrucât tot ce am vrut să arăt, am spus timp de 30 de ani în interiorul olimpismului. Și nu cred că am sărit peste vreo etapă, am început la Valea Călugărească din postura de profesor”.
OAMENII DIN JURUL LUI PETRACHE
O serie de personalități din sportul românesc și-au exprimat public preferința în legătură cu persoana pe care o vor vota la alegerile de joi dimineța. Soluție de marketing sau nu, în jurul lui Alin Petrache s-a format cel mai consistent zid de susținători. Astfel, Alexandru Dedu (FR de handbal), Leonard Doroftei (FR de box), Doru Safta (FR de judo), Gheorghe Vișan (FR de volei), Răzvan Pârcălabu (FR de lupte) și Răzvan Burleanu (FR de fotbal) sunt oamenii care și-au dezvăluit intenția de câteva săptămâni. „Noi așa credem acum: Alin este cel mai potrivit pentru a conduce. Dacă vom vedea că ne-a înșelat așteptările, i-o vom spune în față, dar credem că e omul perfect pentru această funcție. Dacă nu va câștiga Petrache, asta e. Îi urăm succes noului președinte„, a declarat, sub protecția anonimatului, un susținător al candidatului în vârstă de 38 de ani.
PE CINE SUSȚINE ȚIRIAC
Fost președinte al COSR în perioada 1998-2004, Ion Țiriac rămâne un personaj extrem de influent în lumea sportului românesc. Dacă succesorul său, Octavian Morariu, perceput într-o vreme drept protejatul fostului tenismen, vrea să-i predea ștafeta tot unui reprezentant din sportul cu balonul oval, Țiriac îl susține pe Octavian Bellu. „Nu a vrut să o arate, însă toată lumea știe că Bellu e preferatul lui. L-ați văzut pe Petrache în studioul Digi 24 la emisiunea moderată de Țiriac!? Nu! Ați observat declarațiile oferite de Bellu și Lipă în privința lui Țiriac…”, spune un alt personaj important din sportul românesc.
„Mi-e greu să cred că va câștiga Petrache. Se ajunge în turul al doilea și va conta dacă Lipă îi va transfera voturile ei lui Bellu. Se cunoaște alianța dintre Bellu și Elisabeta Lipă”
CE SE ÎNTÂMPLĂ‚ CU DOBRESCU
Uns cu toate alifiile, Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, e omul care s-a pus scut pentru Morariu în diverse perioade ale mandatului fostului președinte. Bun strateg și extrem de abil la capitolul comunicare, „Nea Puiu”, cum îi spun apropiații, a călcat pe bec în ultimul an în două momente: s-a pronunțat în cazul atletei Simona Maxim, oferind declarații presei, deși subiectul era confidențial până la rezolvarea cazului de către Agenția Națională Anti-Doping și a prezentat o versiune îndoielnică în timpul JO de iarnă de la Soci referitoare la tema „saniei rupte”. În pofida acestor sincope, fostul baschetbalist e respectat de oamenii de sport și a avut capacitatea să adune în jurul său oamenii care îl susțin pe Petrache.
Indiferent de cine câștigă alegerile, noul șef va lucra în următorii doi ani cu aceeași echipă, inclusiv cu secretarul general Ioan Dobrescu. „Până la terminarea mandatului său, pentru că „99% nea Puiu se va retrage în 2016”, susține un apropiat al lui Octavian Morariu.
CUM ARATĂ‚ ÎN PREZENT CONDUCEREA COSR (Octavian Morariu și-a dat demisia din funcție)
NEMULȚUMIREA DIN COSR
Octavian Morariu și Ioan Dobrescu sunt cele mai puternice voci care îl susțin pe Alin Petrache în cursa pentru câștigarea postului de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Dar pentru că forul de lângă Arcul de Triumf e etichetat deja de lumea sportului drept propulsorul fostului căpitan al naționalei de rugby, o serie de oficiali din interiorul COSR și-au manifestat nemulțumirea prin prisma faptului că imaginea lor e deja asociată cu Petrache. „Dacă lucrez în COSR nu înseamnă deja că îl susțin pe Petrache. Să câștige cel mai bun. Optica mea o au și alți colegi de-ai mei”, a spus, sub protecția anonimatului, un personaj din interiorul organismului.
CE SPUN CANDIDAȚII
„Am demonstrat ca sportivă că am facut sport la cel mai înalt nivel, nu un an sau doi ani, ci 24 de ani, iar rezultatele mele sunt cunoscute. Îmi place performanța, iar la Dinamo și FR Canotaj, am demonstrat că sunt și un manager bun. Mi-am depus candidatura ca să fac treabă, normal că unele federații mi-au promis că mă susțin, vor schimbare, iar asta e o bucurie. Niciodată însă n-o să-i pun să strige că mă susțin. Nu e normal. Oamenii vor vota pe cei care cred ei că vor să facă lucruri bune”
Elisabeta LIPĂ‚ (49 de ani)
„Am discutat în această perioadă cu federațiile, la care nu am ajuns, le-am trimis programul meu pe mail. Din păcate, așa au fost puse aceste alegeri că înaintea lor au fost Paștele, 1 Mai, eu am avut și Europene, plus proiectul la care ținem foarte mult, «Țară, țară, vrem campioane», astfel că nu am avut timp să fiu prezent la toate federațiile. Le-am prezentat strategia, vor vota în funcție de ce vor aprecia, sper să înțeleagă cu toții că alegerile se fac pe perioada rămasă din mandatul lui Octavian Morariu, astfel că în strategie am prins mai puțin Jocurile Olimpice din 2020”
Octavian BELLU (63 de ani)
„De cinci ani conduc Federația Română de Rugby, de unde am reușit să arăt modelul de management sportiv în care cred, acesta fiind locul în care am demonstrat cu fapte și cu rezultate, lucrurile bune pe care le pot face pentru sportul românesc. Sunt tânăr, am energia, dar și pregătirea și experiența necesare pentru a conduce COSR. Eu nu vin într-un loc în care trebuie să învăț meseria de la zero. Vin cu un proiect realizabil din primul minut, care continuă lucrurile bune făcute până acum. Știu că putem relansa sportul românesc dacă muncim cu energie și mai ales cu inteligență”
Alin PETRACHE (37 de ani)
*declarații acordate agenției Mediafax
123 DE VOTANȚI = 223 DE PUNCTE
În structura Adunării Generale a COSR se regăsesc 123 de membri, dar ponderea voturilor nu este egală. Astfel, se poate ajunge la un număr de peste 200 de voturi, mai exact la 223 pentru că statutul COSR prevede următoarele:
REPARTIZAREA VOTURILOR
FORURILE CU PATRU PUNCTE 17 federații vor avea câte patru voturi fiecare: Federația Română de Atletism, Federația Română de Box, Federația Română de Bob și Sanie, Federația Română de Canotaj, Federația Română de Gimnastică, Federația Română de Haltere, Federația Română de Handbal, Federația Română de Judo, Federația Română de Kaiac-canoe, Federația Română de Lupte, Federația Română de Natație/Pentatlon Modern, Federația Română de Patinaj, Federația Română de Schi și Biatlon, Federația Română de Scrimă, Federația Română de Tenis, Federația Română de Tenis de masă, Federația Română de Tir Sportiv.
FORURI CU TREI PUNCTE Câte trei voturi vor avea 16 federații: Federația Română de Badminton, Federația Română de Baschet, Federația Română de Ciclism, Federația Română de Fotbal, Federația Română Ecvestră, Federația Română de Gimnastică Ritmică, Federația Română de Golf, Federația Română de Hochei pe Gheață, Federația Română de Hochei pe iarbă, Federația Română de Polo, Federația Română de Rugby, Federația Română de Triatlon, Federația Română de Taekwondo WTF, Federația Română de Tir cu Arcul, Federația Română de Volei, Federația Română de Yachting.
! De la o federație va vota o singură persoană (exemplu: președinte sau secretar general), dar sufragiul său va valora patru puncte, trei puncte sau două puncte, în funcție de coeficientul acordat forului pe care îl reprezintă
FORURI CU DOUĂ‚ PUNCTE Alte 13 federații naționale recunoscute de CIO vor avea câte două voturi: Federația Română Aeronautică, Federația Română Alpinism/Escaladă, Federația Română Arte Marțiale, Federația Română de Biliard, Federația Română de Bridge, Federația Română de Dans Sportiv, Federația Română de Karate, Federația Română de Motociclism, Federația Română de Orientare, Federația Română de Popice/Bowling, Comitetul Național Paralimpic, Federația Română Sportul pentru Toți, Federația Română de Șah.
FORURI CU UN PUNCT Câte un vot vor avea 14 federații: Federația Română de Arte Marțiale de Contact, Federația Română de Culturism și Fitness, Federația Română de Fotbal-Tenis, Federația Română de Go, Federația Română de Karate Tradițional, Federația Română de Karate WKC, Federația Română de Karate Kyokushin, Federația Română de Kempo, Federația Română de Modelism, Federația Română de Oină, Federația Română de Radioamatorism, Federația Română de Sambo, Federația Română de Scrabble și Federația Română de Taekwondo ITF.
63 de cluburi sportive, direcții județene și personalități COSR vor avea câte un vot în cadrul Adunării Generale de Alegeri
„Următorul șef al Comitetului Olimpic va fi Covaliu. Ascultați ce vă spun eu. Ă‚sta e băiat deștept, dar trebuie să-și facă mâna la federație mai întâi. Nu poți urca direct cu liftul la COSR. Pare un băiat inteligent”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER