Pentru prima oară în ultimul sfert de secol, peste 10.000 de alergători, profesioniști și amatori, urmează să participe simultan la un concurs oficial înscris în calendarul internațional al Federației Internaționale de Atletism. „După încheierea înscrierilor online, mai avem foarte puține locuri libere la toate probele: semimaraton (21,097 kilometri), cursa individuală (10,5 kilometri), ștafetă și cursa populară (3,5 kilometri). În cele trei zile în care înscrierile se vor face direct în Piața Constituției, de unde se și dă startul, se vor depăși sigur 10.000 de alergători. Este o cifră record, nemaiîntâlnită până acum în România”, ne-a declarat Laurențiu Mihai, coordonator media al evenimentului. „Deja mâine (n.r. – vineri) estimez că se vor ocupa toate locurile care mai sunt disponibile pentru cursa populară, unde oricum mai erau doar vreo 200 de locuri libere. Tot mâine cred că se vor închide listele și la cursele de ștafetă și de 10,5 kilometri, pentru că mai sunt foarte puține locuri libere”, a adăugat Mihai.
Pe contul de Facebook al competiției, organizatorii au informat că mai sunt libere 900 de locuri la semimaraton, 100 la ștafetă, 200 la cursa populară și 500 la cursa copiilor. Teoretic, înscrierile se mai pot face vineri, sâmbătă și în dimineața zilei de duminică. Practic, probabil că vineri se vor epuiza locurile.
Diferența fundamentală față de concursurile din comunism: atunci se venea de nevoie, acum se vine de bunăvoie
Absolut remarcabil – o altă premieră spectaculoasă pentru România – este că, de fapt, e prima oară când atât de mulți oameni vin benevol la un concurs organizat de instituții și persoane private, fără implicarea statului. La concursurile de masă de dinainte de 1989 în competiția numită „Daciada” și organizată de autorități, prezența era obligatorie, iar oamenii veneau de cele mai multe ori pentru a face act de prezență. De data aceasta, cei peste 10.000 de concurenți mai și plătesc, benevol, taxe de înscriere pentru a participa. „O mare parte din încasări se vor îndrepta spre scopuri caritabile”, spune Laurențiu Mihai. „Nu e puțin lucru să ai duminică dimineața, simultan, în piață, 25.000 de oameni (n.r. – concurenții și susținătorii lor) care vin singuri și fără să fie vorba de vreun concert Bon Jovi, Madonna sau Lady Gaga și nici vreun miting electoral.”
Tricourile oficiale ale Semimaratonului București din acest an
Sursă de fonduri pentru acțiunile umanitare
Pe lângă banii pe care organizatorii îi vor direcționa către diverse cauze umanitare, multe firme și instituții oferă, la rândul lor, opțiunea de a alerga pentru promovarea unor acțiuni caritabile. Fundația Olimpică Română (FOR), de exemplu, a încheiat un parteneriat cu Ursus Cooler prin care marca de bere oferă câte 20 de lei pentru fiecare kilometru parcurs de alergătorii înscriși, la cererea lor, în echipa FOR. Banii strânși – se speră la 5.000 de euro – vor fi direcționați către 9 foști sportivi ajunși acum la ananghie, bolnavi sau foarte în vârstă.
Acest tip de acțiuni a prins deja foarte bine în societatea românească și numeroase vedete acceptă să dea exemplul personal. Duminică, în echipa Fundației Olimpice vor alerga Andreea Răducan, Sandra Izbașa, Alina Dumitru, Monica Roșu și Corina Ungureanu.
De la Arena Națională până la Eroilor și retur
Semimaratonul de la București se desfășoară primăvara, spre deosebire de Maratonul Internațional de la București (anul acesta ajuns la a opta ediție), programat toamna. Anul acesta, Semimaratonul se desfășoară pe 17 mai, în timp ce Maratonul – pe 4 octombrie. Traseul are următoarele repere: Piața Constituției – Piața Unirii – Piața Alba Iulia – Arena Națională – Piața Alba Iulia – Piața Constituției – Piața Unirii – Calea Victoriei (Magazinul Muzica) – Eroilor – Piața Constituției. În aceste zone, traficul auto va fi interzis începând cu ora 6:00 dimineața și până la ora 12:00.
Traseul Semimaratonului București de duminică atinge o parte din reperele orașului
Prin numărul uriaș de competitori, nemaiîntâlnit până acum în România la o competiție internațională, Semimaratonul pare să-și fi depășit „fratele mai mare”. În același timp, Bucureștiul ajunge la nivelul orașelor cu o tradiție mult mai veche în acest tip de concursuri care, în timp, au generat și un anumit tip de turism, al pasionaților de alergare veniți din diverse țări special pentru a-și trece în palmares participarea la Semimaratonul sau Maratonul din orașul respectiv.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER