Se poate și în România! Se poate dacă iubești sportul, dacă te preocupi, dacă insiști, dacă te duce mintea, dacă ai idei, dacă faci proiecte. Bani există, degeaba ne plângem. Iar cel mai bun exemplu, pe care l-am descoperit întâmplător, la o discuție cu Gheorghe Mulțescu, se află într-o comună de lângă Hațeg, Sântămăria Orlea. Priviți pozele de mai jos și minunați-vă!
O bază sportivă modernă, cu mult peste cele ale unor divizionare B și C, a fost finalizată anul trecut pentru o echipă de Liga a 5-a! Primarul comunei sus-amintite, Dumitu Oprean, a avut într-o zi ideea nebunească să întrebe la Compania Națională de Investiții dacă se pot aloca bani și pentru fotbalul mic, după ce văzuse marile proiecte pentru arenele din Craiova și Târgu Jiu. Răspunsul a fost pozitiv, iar primarul s-a pus pe treabă, a făcut proiectul pentru baza sportivă și a mers la București pentru a depune dosarul la CNI. Nu-și făcea mari speranțe, dar și-a spus că merita să încerce. Mai bine să-l lăsăm să ne spună singur cum s-a înfăptuit minunea: „Noi avem tradiție aici cu fotbalul, dar baza sportivă se degradase. Am depus o solicitare la Compania Națională de Investiții pentru construcția unui complex sportiv. M-au întrebat dacă am actele necesare pentru a intra în programul lor de finanțare. Le-am spus că da, le-am prezentat, am făcut proiectul, l-am susținut în comisii, prima oară la CNI și apoi la Ministerul Dezvoltării. Mi-au spus că proiectul e bine întocmit, au organizat licitația pentru proiectare, achiziții și execuție și apoi s-a trecut la derularea investiției, care a durat un an și trei luni. În august 2016, a fost gata!”. Simplu, nu?
Terenuri de handbal, tenis și volei pe plajă!
Baza, care a fost dată în folosință în vara anului trecut, a costat un milion de euro, bani acoperiți în totalitate de Compania Națională de Investiții, terenul de fotbal are gazon mai bun decât multe din stadioanele primelor divizii, iar acesta e udat permanent pe timp de vară, atunci când nu plouă, bineînțeles.
În tribuna acoperită, încap 870 de persoane, locuri pe scaune, în vestiare ți-e și milă să intri, există și sală de recuperare, cabina arbitrilor, toate arată extraordinar, iar baza mai conține un teren de handbal, pe care se poate juca și tenis de câmp, și unul de volei pe nisip! Ca să nu mai vorbim de micuța nocturnă, folosită la antrenamente, pentru că nu a fost aprobată una de dimensiuni rezonabile.
În afară de meciuri de fotbal locale și județene la nivel de seniori, aici se mai desfășoară competiții de copii și juniori, turnee de tenis, activități sportive ale școlii gimnaziale din localitate, evenimente cultural-artistice, spectacole, dar și activități educative și sportive, așa cum se întâmplă în această vară în organizarea Asociației româno-franceze Quimper – Țara Hațegului – Săntămăria Orlea.
Ce mai vrea primarul? Și o sală de sport! Mai ales că primăria dispune de un teren imens chiar lângă stadion. Proiectul e făcut, se așteaptă aprobările!
Și, ca să vedeți diferențele, iată cum arătau până acum un an vestiarele jucătorilor și arbitrilor de la vechiul stadion comunal, al cărui teren era cam în… pantă:
Superturneu de juniori cu Dinamo și Craiova în prim-plan
Oamenii locului s-au mișcat repede. Petre Basarabă, un consilier local din Hațeg, orășelul învecinat cu Săntămăria Orlea, a organizat în această vară, împreună cu primarul Oprean și cu o asociație sportivă locală, Masters-Sports, un superturneu de copii și juniori – Țara Hațegului Junior’s Cup -, la care au participat nu mai puțin de 62 de echipe, la cinci categorii de vârstă (2004-2005, 2006, 2007, 2008, 2009). CS U Craiova a câștigat la două categorii (2004-2005 și 2009), Dinamo la 2006, UTA la 2007, iar ACS Sebeș la 2008.
La finale și la festivitatea de premiere au participat peste 1500 de oameni, tribuna a fost plină (aproape 900 de spectatori), iar copiii au primit cupe, medalii, mingi, genți de echipamente, rucsacuri, stilouri, pixuri și alte cadouri din partea sponsorilor.
Au vizitat frumusețile din Țara Hațegului
Turneul a fost și un motiv de promovare a frumuseților din Țara Hațegului, copiii, antrenorii și părinții prezenți timp de 4 zile în zonă și împrejurimi vizitând obiectivele turistice de aici și Castelul Corvinilor din Hunedoara.
„Am fost cu echipa de juniori a Retezatului Hațeg în Franța, la Quimper, la un turneu internațional, cu mari cluburi ale Europei printre participante. A fost visul meu să fac o astfel de competiție la Hațeg și, odată cu definitivarea bazei din Sântămăria Orlea, ne-am pus pe treabă. Am fost și la Academia Hagi câteva zile, unde am văzut cum funcționează un centru de juniori și cum se lucrează cu copiii. Prima ediție a Țării Hațegului Junior’s Cup a fost un succes pentru noi, dar, în mod sigur, la ediția din 2018, va fi și mai bine, pentru că am cerut feedback de la participanți, de la copii, antrenori și părinți, iar acum știm ce nu a mers și ce trebuie îmbunătățit. Obiectivul nostru este de a transforma turneul dintr-unul național într-unul internațional”, concluzionează Petre Basarabă.
Castelul de deasupra bazei. Propunere pentru Gigi Becali
Baza sportivă de la Săntămăria Orlea beneficiază și de o poziție superbă, într-o zonă de munte, iar deasupra terenului de fotbal se află un castel, care poate fi transformat în hotel. El a și funcționat, de altfel, ca hotel, însă proprietarii din Austria, după retrocedare, nu au mai avut bani să-l întrețină, din păcate. „Așteptăm ca proprietarii să-l vândă unui om potent din România, iar acesta să-l renoveze și să-l repună în circuit. Îl așteptăm pe Gigi Becali să cumpere castelul. I-am propus prin cineva, dar nu am primit încă răspuns”, dezvăluie primarul.
Campionat în nocturnă pentru satele din comună!
Dumitru Oprean nu a făcut proiecte doar pentru sport. A ridicat o grădiniță nouă, a renovat școala din Sântămăria Orlea și căminul cultural, unde au loc frecvent concerte și spectacole, iar în fața grădiniței și aproape de școală a construit și un teren pentru minifotbal, care are nocturnă și pe care s-a jucat în ultima săptămână campionatul comunei, între cele 9 sate care o compun. În weekendul ce vine, o dată cu zilele comunei, se vor juca finalele competiției. Tot în această perioadă, sunt organizate și turnee de volei, tenis de masă și tenis de câmp.
Oamenii sunt preocupați de sport și mai ales de sportul de masă. Pe 23, 24 și 25 august vor avea loc, de data aceasta la Hațeg, Zilele sportului hațegan, unde vor fi competiții de tenis și volei pentru toți copiii care se înscriu și care vor primi medalii de participare și premii pentru câștigători.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER