Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar
Mirajul banilor din Liga Campionilor a atras atenția finanțatorilor din Liga I, care au început să acorde o importanță sporită bugetului anual.
Lotul de jucători numără 25 de fotbaliști, iar la o medie salarială de 10.000 de euro pe lună, contractele lor ajung să coste lunar clubul aproximativ 250.000 de euro, iar pe an să atingă chiar suma de 3 milioane de euro, la care se adaugă taxele la ANAF. În acest moment cele mai multe cluburi se folosesc de așa numitele convenții civile, ceea ce înseamnă că taxele la bugetul de stat sunt de doar 10%, adică vreo 300.000 de euro. Astfel, salariile jucătorilor reprezintă peste 70% din bugetul unei echipe de fotbal. În afară de contractele fotbaliștilor, clubul trebuie să plătească și staff-ul tehnic ceea ce înseamnă încă 256.000 de euro. În plus, conducerea clubului trebuie să aibă un fond separat de 600.000 de euro care reprezintă primele jucătorilor.
Dinamo, 3.000 de euro pe meci pentru a juca pe „Ștefan cel Mare”
Organizarea jocurilor și închirierea stadionului necesită costuri suplimentare pentru bugetul clubului. În afară de CFR Cluj, care are propriul stadion, celelalte echipe din Liga I sunt obligate să închirize câte o arenă. Însă și aici sunt două categorii distincte: sunt cluburile care primesc din partea autorităților locale baza sportivă (fără să plătească nimic) și alte formații precum Steaua, Dinamo și Viitorul Voluntari care achită o chirie pentru fiecare meci pe care îl dispută „acasă”. Pentru a evolua pe stadionul din „Ștefan cel Mare”, dinamoviști plătesc 3.000 de euro pe meci, iar pe sezon 51.000 de euro. Însă steliștii cheltuiesc pentru un joc în Ghencea 20.000 de euro, iar pentru unul pe Național Arena 40.000 de euro.
Bugetul cuprinde și banii pentru Centrul de Copii și Juniori
Organizarea meciurilor de acasă se ridică la suma de 170.000 de euro, adică 10.000 de euro pe meci, iar pentru deplasări bugetul trebuie să fie în jur de 80.000 de euro. În plus, achitarea baremului arbitrilor și al observatorilor costă un club din Liga I peste 50.000 de euro pe sezon. În afară de cheltuielile cu salariile și organizarea meciurilor, bugetul trebuie să cuprindă banii pentru Centrul de Copii și Juniori, 150.000 de euro, plus cantonamentele de pregătire: 150.000 de euro și salariile personalului auxiliar 30.000 de euro.
Sunt câteva echipe din Liga I care trebuie să aibă o rezervă de bani pentru a achita eventualele amenzi și penalizări care vin după comportamentul necivilizat al fanilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER