SPECIAL | Situația reală a Arenei Centrale și a terenurilor de tenis din Cotroceni. 7 idei despre leagănul tenisului românesc. Ce spun părțile implicate: poziția BNR după acuzațiile lansate de Țiriac și Năstase

Redactor:
Andru Nenciu
SPECIAL | Situația reală a Arenei Centrale și a terenurilor de tenis din Cotroceni. 7 idei despre leagănul tenisului românesc. Ce spun părțile implicate: poziția BNR după acuzațiile lansate de Țiriac și Năstase
  • Publicat:
  • Actualizat:

Arenele BNR din București nu mai corespund cerințelor ATP, iar principalul teren al complexului din Cotroceni a fost închis în 2016 după ce ISU nu a dat aviz de funcționare. Meciurile ultimei ediții a turneului BRD Țiriac – Năstase s-au desfășurat pe arenele secundare, publicul și jucătorii străini invitați la competiție nu au privit cu ochi buni ciudata situație, iar imaginea tradiționalului eveniment a început să se ciobească. Patronul turneului, Ion Țiriac, a decis să mute turneul pentru doi ani la Budapesta, astfel că România a rămas fără unul dintre reperele ei importante de pe harta sportului. Vinovată pentru cruda realitate a leagănului tenisului – în percepția dublului Ilie Năstase / Ion Țiriac – e Banca Națională a României, proprietara complexului din strada Doctor Staicovici. Oamenii care au jucat cu Salaltiera pe masă susțin că șefii BNR nu vor să cedeze baza Primăriei Capitalei și nici nu intenționează să investească în Arena Centrală pentru a primi aviz de funcționare de la ISU.

CE A DECLARAT ȚIRIAC SĂ‚PTĂ‚MÂNA TRECUTĂ‚

„Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceaușescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună… Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. — a BNR) și nu se poate. Și ce a pus capac a fost că au pus lanțurile acolo și nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate și relație pe care aș fi avut-o cu acești oameni. Nu știu dacă e legală treaba, dar o să aflu”

„Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. — turneul BRD Năstase Țiriac Trophy), cu 110 țări în care se televizează și gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate… și să-l muți în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că și aia care a fost (n.r. — Arenele BNR), ți-a fost furată. Așa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept… dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo și este la dispoziția tuturor. Când era COR, nu COSR ca acum, adică pe vremea mea, eu făcusem o lege ca nicio bază sportivă nu are voie să se schimbe. Și că nu se construiește nimic într-o bază sportivă decât pentru sport”

„Au fost încercări între Guvernul Ponta și BNR să facă un schimb de proprietăți. Să dea BNR-ului altceva pe acest parc făcut pentru sport. Roland Garros-ul este în mijlocul Parisului, la fel ca Bernabeu în Madrid. Bernabeu e catedrala Madridului, nu poți să muți stadionul ăla. Dar noi ce avem? Avem palatul lui Ceaușescu acolo, atât”.

CE A DECLARAT ILIE NĂ‚STASE SĂ‚PTĂ‚MÂNA TRECUTĂ‚

„Ne doare foarte tare ce se întâmplă cu turneul masculin de la București. Nu e normal să îl mutăm după ce noi l-am clădit timp de 20 de ani, și nu a fost ușor, mai ales la început când nu erau bani. Țiriac a scos bani din buzunar să-l țină. Eu în locul lui Țiriac, l-aș da în judecat pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Națională. Că i-a furat niște bani din buzunar… ca să moară un turneu de 20 de ani. Eu un singur lucru îi spun: „Dumnezeu să-l ierte”, pe el pentru ce a făcut. Dacă poate să îl ierte. Terenul de la Arenele BNR nu este al dânsului, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească ‘Banca Românilor’, pentru că este a românilor. Nu e de la mama lui terenul acela. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla, mai mult decât Ceaușescu, nu e normal. Au fost drăguți că au dat numele nostru, Arenele BNR Țiriac Năstase, iar ca să ne dea cadou, le-au închis”,

ProSport a stat de vorbă cu reprezentanții BNR pentru a risipi ceața de pe subiectul de interes național pentru sportul românesc. Iată poziția BNR în 7 puncte.

1. Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului. La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative. După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000 etc.).

2. Până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național.

3. Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici – Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal – toate preluate de la MTS în 1991 – funcționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.

4. Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare.

5.  În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.

6.  În prezent este necesară o reconstrucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane.

7. BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici – Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii.

„Am pierdut cel mai mare concurs din România din anumite motive pe care nu prea le înțelegem noi, jucătorii de tenis. Eu am avut oportunitatea să îl câștig la dublu, am jucat și semifinale la simplu… Domnul Țiriac a fost alături de acest concurs atât de mult timp și trebuie să îi mulțumim. Din păcate acum s-a mutat la Budapesta, ceea ce este foarte trist pentru tenisul românesc”.

Andrei PAVEL, într-un interviu pentru ProSport acordat în urmă cu trei luni

Lista campionilor de la București – în proba de simplu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×